Liczba postów: 161
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Hej, słyszałem kiedyś że JK napisał piosenkę inspirowaną "Hobbitem" Tolkiena. Czy ktoś z was wie coś o ty? To była informacja z wiarygodnego źródła.
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Tak napisał.
Scheda po Tolkienie
Niestety nigdy nie zaśpiewał. Muzykę do wiersza napisał natomiast Przemek. Świetnie się tego słucha
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
"Scheda po Tolkienie" jest inspirowane nie tylko Hobbitem, a ogólnie twórczością Tolkiena, oczywiście tą związaną ze Śródziemiem.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Ale słucha się cudownie. Potwierdzam słowa Artura :roll:
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
MOżna gdzieś usłyszeć tą muzykę?
Reputacja:
1
Pomyślę o tym ...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Ale wydaje mi sie ze bylo cos jeszcze-opowiastka o tych trollach zamienionych w kamień. Ale tutaj pamięć może mnie mylić.
Reputacja:
2
Nie zdawało Ci się:
Trolle
Reputacja:
1
Słuszna uwaga, utwór nosi tytuł "Trolle" <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/t/trolle.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... trolle.php</a><!-- m --> i chyba też inspiracja była Tolkienem, choć nie wyrazona wprost jak w "Schedzie"
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Na konkurencyjnej stronie o JK jest informacja, że "Scheda po Tolkienie" jest na płycie "Między nami". Mam tę płytę w pakiecie "Syn marnotrawny" i tam nie ma tej piosenki!!! Co to znaczy?! :?: :!:
Reputacja:
2
To znaczy, że na stronie jest błąd. Marcin nie podzielił tam wierszy na albumy tylko spisał spis treści z "Ale źródło...". Niestety nikt już tego nie poprawi.
Reputacja:
1
Bo Scheda poi Tolienie jest częścią cyklu "Między Nami", ale że nie była piosenką nie mogła się znaleść jako taka w programie śpiewana przez Jacka. Przecież to można wyczytać z wcześniejszych informacji: Jacek nie oprawił tego wiersza muzyką. Nie ma błęu na stronie.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
2
Przemek zerknij na tą stronę. Tam są płyty: Przybycie tytanów, 90 dni spokoju, Varia itd... Część to faktycznie cykle, ale też nie wszystkie a już napewno to nie są ołyty.
Liczba postów: 71
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):i chyba też inspiracja była Tolkienem, choć nie wyrazona wprost jak w "Schedzie" Na "Godzinie z Jackiem Kaczmarskim" JK powołuje się na inspirację mitologią skandynawską, nie Tolkienem.
Poza tym istoty opisane w piosence wydają mi się trochę niepasujące do tych z Hobbita, ale może się czepiam :wink:
"Mieduwalszczycy skarmią na widok Czarnego Beata, Buwaja Piecyty"
Liczba postów: 207
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
W "Trollach" na pewno bezpośrednia inspiracja pochodziła z legend skandynawskich, bo takie zapowiedzi powtarzają się przy różnych wykonaniach tego utworu.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Reputacja:
0
Bardzo bolałem nad tym, że Jacek nie skomponował muzyki do "Schedy po Tolkienie" i zastanawiałem się, jaka wspaniała byłaby to piosenka.
Miałem okazję usłyszeć wykonanie Przemka. Cud :!: Jako zagorzały kaczmorofil i nie mniej zagorzały tolkienista poczułem się naprawdę chwycony za serce... :roll:
A jak sądzicie, czy takie słowa:
Cytat:Oto mieszkańcy świata wojen
O wielkie sprawy bez spoczynku,
Zaludniający myśli moje
Gdy siadam z fajką przy kominku;
Więc o nich śnię i ich się boję -
Hobbit tęskniący za spokojem
mogą świadczyć, że to nie tylko poetycki hołd oddany wielkiemu pisarzowi. Może tym "hobbitem tęskniącym za spokojem" jest sam Jacek, który chciałby odpocząć od wielkich spraw, prześladujących go całe życie (wojna o Pierścień, Solidarność). Ale jak pamiętacie z powieści, rana, jakiej Frodo doznał od sztyletu Nazgula nigdy się nie zagoiła. Od wielkich spraw nie da się uciec...
Liczba postów: 71
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Zawsze czytając ten wiersz miałem przed oczami obraz Jacka, który siedzi w fotelu gdzieś w Two Rocks i "martwi się tym, co się dzieje w Polsce i w europie"...
"Mieduwalszczycy skarmią na widok Czarnego Beata, Buwaja Piecyty"
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
MichałGadziński napisał(a):Może tym "hobbitem tęskniącym za spokojem" jest sam Jacek, który chciałby odpocząć od wielkich spraw, prześladujących go całe życie (wojna o Pierścień, Solidarność). Ale jak pamiętacie z powieści, rana, jakiej Frodo doznał od sztyletu Nazgula nigdy się nie zagoiła. Od wielkich spraw nie da się uciec... Oczywiscie, zgadzam sie z Toba calkowicie. Ja rowniez tak interpretuje ten wiersz. Zresztą jakoś nie mógłbym uznać "Schedy" za utwór, który można odczytywać tylko dosłownie. Bylaby wtedy tylko plytką rymowanką insirowana Tolkienem bez drugiego dna, a Mistrz nie mial (chyba) w zwyczaju pisac takich wierszy .
Liczba postów: 390
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Jest chyba jakiś utwór który rozumie się dosłownie: 'Potępienie rozkoszy' na przykład.
Liczba postów: 36
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Nio poza "Potępieniem rozkoszy" faktycznie Kaczmarski nie pisał jednoznacznych tekstów...i dobrze. Kiedyś mój tata był w ZSRR i tam zaśpiewał, zagrał i przetłumaczył "Źródło"...Na co tamci zareagowali czymś w stylu "Jaka ładna piosenka" Jak by nie patrzeć dwuznaczność w tych utworach była kiedyś konieczna. Teraz jej zaletą jest to, że ten sposób przekazywania różnych treści wymaga czegoś od odbiorcy.
"A tam gdzieś - mój brat
Na harfie jak Chrystus rozpięty
Dobrze mu tak!
Niech wie, że niełatwo być świętym!"
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
MichałGadziński napisał(a):Miałem okazję usłyszeć wykonanie Przemka. Cud Michał, gdzie/jak można je usłyszeć? Zostało to gdzieś nagrane? A może dysponujesz nagraniem?
Reputacja:
1
Dostałeś wiadomość na priv w tej kwestii...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Dzięki wielkie!
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Simon napisał(a):MichałGadziński napisał(a):Miałem okazję usłyszeć wykonanie Przemka. Cud Michał, gdzie/jak można je usłyszeć? Zostało to gdzieś nagrane? A może dysponujesz nagraniem? Ja także byłbym zainteresowany tym nagraniem :prosze:
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 677
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Bo na przykład nie można tego gdzieś nabyć za ciężkie pieniądze?
A jak by było można, to gdzie?
in montibus veritas
Reputacja:
0
Po nagranie walcie do Przemka, nie do mnie .
Reputacja:
1
Tomek napisał(a):Bo na przykład nie można tego gdzieś nabyć za ciężkie pieniądze?
A jak by było można, to gdzie A konkretnie to czego nabyć, bo mi się już poplątało ...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 677
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):A konkretnie to czego nabyć, bo mi się już poplątało ... Chodzi mi o to, czy "Scheda po Tolkienie" jest dostępna ogólniej w świecie...
I ewentualnie gdzie... Jakkolwiek szanse są pewnie małe- rzadko kiedy mają w sprzedaży coś poza antologią...
in montibus veritas
Reputacja:
2
Tomek napisał(a):Chodzi mi o to, czy "Scheda po Tolkienie" jest dostępna ogólniej w świecie... Schedy Jcek nie śpiewał...
Reputacja:
1
Artur napisał(a):Tomek napisał(a):Chodzi mi o to, czy "Scheda po Tolkienie" jest dostępna ogólniej w świecie... Schedy Jcek nie śpiewał Dokładnie tak, Schedę tylko ja ośmielam się śpiewać
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
|