01-06-2014, 01:05 PM
Czy ktoś z Was posiada pełne opracowanie "Piosenki napisanej mimochodem"? Wiem oczywiście, że dostępne są akordy, ale pytam o opracowanie (np. taby), w którym byłyby też ozdobniki.
Piosenka napisana mimochodem - opracowanie
|
01-06-2014, 01:05 PM
Czy ktoś z Was posiada pełne opracowanie "Piosenki napisanej mimochodem"? Wiem oczywiście, że dostępne są akordy, ale pytam o opracowanie (np. taby), w którym byłyby też ozdobniki.
01-06-2014, 02:45 PM
Trudno powiedzieć, czy ktoś ma opracowanie. Nagrałem Ci filmik o słabej jakości, ale może coś pomoże? Wykonanie też kiepskie, bo nie grałem tego od roku, a teraz zrobiłem pierwsze i ostatnie podejście. W dwóch miejscach pomyliłem trochę akordy, ale to zmiana kosmetyczna, która nie ma w tym momencie dla Ciebie znaczenia (najpierw opanuj względnie formę). Może jakoś Cię to nakieruje, co w którym momencie robić i gdzie szukać dźwięków na gryfie:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=-Jb59SW2yow&feature=youtu.be">http://www.youtube.com/watch?v=-Jb59SW2 ... e=youtu.be</a><!-- m --> P.S. Ten akord na VII progu, to emoll - ale septymowe.
01-06-2014, 03:21 PM
Woooow, zatkało mnie! Nie spodziewałem się odzewu, a już na pewno nie tak wartościowego! Wielkie dzięki. To Twoje własne opracowanie?
Pozwolę sobie zadawać pytanie na bieżąco, gdy będę starał się opanować ten utwór. Póki co spytam o bary - dlaczego grasz bary tam, gdzie istnieją odpowiedniki niebarowe? Chodzi po prostu o ciekawsze brzmienie? W oryginale też tak jest? Jeszcze raz ogromne dzięki!
01-06-2014, 06:45 PM
A dlaczego obraz jest odwrócony?
01-06-2014, 07:34 PM
Woland napisał(a):dlaczego grasz bary tam, gdzie istnieją odpowiedniki niebarowe? Chodzi po prostu o ciekawsze brzmienie? Barowe "wersje" zazwyczaj ciekawiej, pełniej brzmią. Możesz grać na przykład G-dur chwytając jedynie struny E, tak po "harcersku", tyle że to będzie marne brzmienie. Luter napisał(a):A dlaczego obraz jest odwrócony? Żeby było, że gra jak Kaczmar!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres. Tu - nie grozi nic nam, Tu - niezmiennie jest...
01-06-2014, 07:44 PM
Kuba Mędrzycki napisał(a):Barowe "wersje" zazwyczaj ciekawiej, pełniej brzmią. Możesz grać na przykład G-dur chwytając jedynie struny E, tak po "harcersku", tyle że to będzie marne brzmienie.G-dur akurat zawsze gram barowe, ale się zastanawiam czy coś tak prostego jak e7 jest sens grać barowo.
01-06-2014, 09:47 PM
Kuba Mędrzycki napisał(a):Barowe "wersje" zazwyczaj ciekawiej, pełniej brzmią. Możesz grać na przykład G-dur chwytając jedynie struny E, tak po "harcersku", tyle że to będzie marne brzmienie.Czy "wersje barowe" akordów brzmią "ciekawiej", to jest kwestia względna i chyba niewielkie ma w omawianym wypadku znaczenie. Zależy co się chce zagrać. Granie tych samych akordów w różnych pozycjach na chwytni gryfu jest uzasadnione teorią muzyki oraz technicznymi względami wynikającymi z kompozycji utowru. Ten sam akord zagrany w kolejnych pozycjach różni się kolejnością podstawowych dźwięków, z jakich się składa. Np. G zagrane "niebarowo" w pierwszej pozycji składa się z dźwięków w kolejności G,H,D, ale zagrany barowo w pierwsze pozycji (F na III progu) składa się kolejno z dźwięków D,G,H. Czasem pełniejsze brzmienie,akordu osiągnie się grając go w pierwszej pozycji i pozostawiając pojedyncze struny puste. G grane "po harcersku" marnie brzmi nie dlatego, że jest grane w pierwszej pozycji i niebarowo, tylko dlatego że dociskając jedynie 1 i 6 strunę na III progu (obejmując gryf kciukiem i palcem wskazującym), jednocześnie nie grając dźwięku H, a zamiast niego grając dźwię A (pusta 5 struna) po prostu nie gra się pełnego akordu G.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę, I ty, co mieszkasz dziś w pałacu, A srać chodziłeś pod chałupę, Ty, wypasiony na Ikacu - całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
01-07-2014, 12:09 AM
Tak, w oryginale też są różne przewroty (pierwsza i ostatnia zwrotka a-moll od piątego progu). W środku ominąłem jedną zwrotkę w d-moll. Obraz jest faktycznie odwrócony, przepraszam. Nie zarejestrowałem tego, po prostu nagrałem i wrzuciłem. Jeśli "normalny" widok będzie bardziej pomocny, można ściągnąć filmik z YT i przekręcić. Ja już wywaliłem z dysku. :)
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|