Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zone-xtreme
Jeśli jeszcze o tym nie było:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.onet.tv/zone-xtreme-przerazajace-show,6409751,1,klip.html#">http://www.onet.tv/zone-xtreme-przeraza ... klip.html#</a><!-- m -->
Chyba dobrze pasuje tutaj fragment komentarza do piosenki "Sąd nad Goyą"
...pozostawił po sobie obrazy i grafiki tak pełne potworności i koszmarów, jakich dopuszcza się człowiek na drugim człowieku, jeśli mu pozostawić w tej materii wolną rękę,
Wstrząsające. Ale i jakże ludzkie. Niby odległe,ale...jeśli rozejrzeć się wokół siebie (choćby nawet po forumowym podwórku) całkiem realne. Sad
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Niktważny napisał(a):Wstrząsające.
Przykre, ale niestety .......... samo życie. Człowiek jest okrutny, a jeszcze jak może mieć z tego jakieś korzyści to zrobi wszystko, żeby zgnoić drugiego.
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
czapon napisał(a):Człowiek jest okrutny, a jeszcze jak może mieć z tego jakieś korzyści to zrobi wszystko, żeby zgnoić drugiego.
No i ta obecność autorytetu, która usprawiedliwia wyrządzane zło.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Nie do końca rozumiem wasze zdziwienie czy oburzenie. To, że obecnie głoszone są szczytne hasła humanizmu, poszanowania jednostki a obrońcy praw człowieka dbają by wielokrotny morderca miał w celi odpowiednią ilość przestrzeni dla siebie, wcale nie oznacza, że pod względem używania przemocy osiągnęliśmy rozwój większy niż jakiś homo neandertalis. Dla wielu ludzi przemoc i władza to elementy, które się ściśle ze sobą wiążą a sama przemoc wydaje się doskonałym narzędziem do osiągania celów.
Pokazał to Milgram w swoim eksperymencie, pokazał także Zimbardo, ale nie zrodziło to jakoś dyskusji nad kondycją moralną ludzkości.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Ja się nie oburzam. Przeciwnie - nie mam wątpliwości, że humanitaryzm i ucywilizowanie zwierzęcia zwanego człowiekiem są w istocie bardzo płytkie. Ale, wiesz, z tym programem jest jak z piosenką. Niby wszystko to, co w piosence zawarł autor my sami wiemy. A jednak piosenka jest potrzebna, aby nam na nowo uświadomići rozmaite sprawy, abyśmy w zwartej formie, ostrzej, dosadniej doświadczyli i zobaczyli to, co niby wiemy.
Osobiście uważam, ze ten link można by tez podać, jako swego rodzaju podsumowanie wielu sytuacji forumowych. Wink
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):Pokazał to Milgram w swoim eksperymencie,
Ale u niego jednak było 60%, a nie 80% osób, które decydowały się na "niemoralne" zachowania. Przepraszam, jeżeli podane statystyki są niedokładne, napisałem to, co zapamiętałem. Różnica, wg mnie, wynikać może z upadku społeczeństwa, z wpływu telewizji, lub z chęci wygranej (stawiam, że to raczej nie kwestia upadku).
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Przetestowano setke osob (tez nie zapamietalem ilu dokladnie ich bylo). TYLKO setke. Nic nie wiemy na podstawie jakich kryteriow zostali wybrani : poziom inteligencji, wyksztalcenie...(domyslam sie ze nikt z nich nie slyszal o Milgramie i nie widzial filmu „I jak Ikar” gdzie jest bardzo podobna scenka...). Nie wiemy czy i ile osob odmowilo w fazie wstepnej, np w momencie podpisywania umowy.

Experyment byl bardzo interesujacy (dla badaczy i podgladaczy, niekoniecznie dla krolikow doswiadczalnych) ale nie wiem czy pozwala na wyciaganie jakis nowych ogolnych wnioskow nt ludzkosci, natury czlowieka itd itp.
Sto (wybranych niewiadomo jak) osob to naprawde malo.

A przedstawianie wynikow w formie „81 %” zamiast „81 na 100 przebadanych” jest lekkim (choc czesto stosowanym) naduzyciem. Jesli moj sasiad zdradza swoja zone 4 razy w tygodniu a ja wcale (lub na odwrot, zgadnij kotku :-) ), statystycznie wychodzi na to ze na naszym pietrze kazdy z nas lajdaczy sie 2 razy w tygodniu ? O tempora, o mores...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz