Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Według Gombrowicza narodu obrażanie
Wraz z rozwojem technologii i pomysłowości ludzkiej przybywa wiele oryginalnych sposobów obrażania. Właśnie rozpoczął się proces osobnika, który napisał program, który w jakiś tajemniczy sposób spowodował, że po wpisaniu do Googla pewnego brzydkiego słowa pojawiał się link do strony Prezydenta RP.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5856984,Obrazil_prezydenta_i_przed_sadem_tego_zaluje.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... aluje.html</a><!-- m -->

Mam wątpliwości, czy sam fakt napisania programu, który może powodować pojawianie się treści, które mogą zostać uznane za obraźliwe można traktować jako obrażanie, a przy okazji proponuję rozważenie paru innych scenariuszy:

1) Wpisuję na forum "[you] to szuja" (używając w tym celu wiadomego znacznika). Czy tym czynem:
- nie obrażam nikogo?
- obrażam wszystkich (aktualnych i przyszłych) użytowników forum?
- obrażam tylko tych, którzy ten tekst przeczytają?

2) Doskonalę program opracowany przez wspomnianego wyżej osobnika w taki sposób, że po wpisaniu pewnego brzydkiego słowa pojawia się adres do strony losowo wybranego polityka. Czy kogoś tu obrażam? Kogo?

3) Opracowuję pewien program i wysyłam go pewnej osobie. Program po uruchomieniu prosi o podanie nazwy ulubionej roślinki, a następnie generuje tekst "X, X, ja ciebie wykończę, jesteś na mojej krótkiej liście", w miejsce X wpisując podaną nazwę roślinki. Czy obrażam adresata, czy też roślinkę?
Odpowiedz
dauri napisał(a):Właśnie rozpoczął się proces osobnika
Chyba też chwalebnie się skończył! Osobnik dostał rok, czy półtora w zawiasach. Niesamowity sukces wymiaru sprawiedliwości, a wcześniej wszelkiej maści sikretserwisów RP, policji i prokuratury! Brawo! Sprawność organów państwa do pozazdroszczenia, do pozazdroszczenia przez ... np. rodzinę niejakiego Olewnika.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
ad 1. Tego, kto przeczyta, bo nikt inny nie dowie się, że uważasz mnie za szuję (zakładam umyśłność).
ad 2. Każdego polityka, którego strona się wyświetliła. Jeśli byłaby to odpowiedzialność karna, to ze względu na karalność usiłowania, odpowiadałbyś za obrażenie każdego polityka.
ad 3. Nie rozumiem.
Na koniec zauważę, że obrażanie prezydenta to osobne przestępstwo, więc różni się od obrażenia zwykłego człowieka.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):ad 3. Nie rozumiem.
To podpowiem, że chodzi np. o taką roślinkę polną, co nad nią szumiał gaj, zielony gaj. Big Grin
Odpowiedz
To, moim zdaniem, nikogo (zakładając, że mówimy o programie)
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz