Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiersze w książeczkach do płyt i kaset
Witam

W chwili obecnej, mając zbiorcze wydawnictwo POMATONU "Arka Noego" nie dysponuję w zasadzie płytami i kasetami JK wydawanymi wcześniej. I dlatego, jeśli nie sprawi to kłopotu, prosiłbym osoby takimi plytami i kasetami dysponujące (mam na myśli wszystkie płyty i kasety oficjalnie wydane od roku 1990) o pomoc i informację: w których książeczkach, wkładkach itp płyt i kaset były zamieszczane wiersze JK? Pamiętam, że na pewno były w "Dwóch Skałach" i "Mimochodem". Chyba też w "Wojnie postu z karnawałem"? Dwa teksty zamieszczono w "Murach w Muzeum Raju". Ale co do reszty, to już pewności nie mam.
Jeśli to możliwe, podajcie tytuł danej płyty/ kasety i wiersz w książeczce/wkładce do niej zamieszczony.

Dziekuję za pomoc!
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Ja mam "Mimochodem", "Dwie Skały" i "2(5) lat później" ale na kasetach, w nich nie ma żadnych tekstów.

Mam też "Sarmatię" na płycie. Tam jest krótki komentarz Jerzego Jedlickiego (tu cytat z "Drzewa Genealogicznego") i Marka Karpińskiego. Tekstów w całości brak.

Mój brat miał płytę "Live" i tam chyba był jakiś tekst przynajmniej we fragmencie (chyba "Epitafium dla WW") ale głowy nie dam i nie mogę tego sprawdzić.

Pozostałe płyty kupowałem w serii "2w1" i w nich nie ma wierszy, tylko z reguły czyjaś recenzja/opinia o programie.
"Można żyć pięknie wierząc w życia szczerość,
Która ocala, lub obraca wniwecz..."
Odpowiedz
Dzięki, Kamil!
A na "Stajence", "Pochwale", "Miedzy nami"? - nie ma w ksiażeczkach tekstów?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Teksty na pewno są w "Wojnie postu z karnawałem" - niedawno gdzieś oglądałam książeczkę.

"Sarmatia" na kasecie (vol. I) - poza cytatem z "Drzewa genealogicznego":

Nie słychać o mym rodzie w Noc Listopadową
I nie zasilał chyba styczniowych patroli,
Z Syberii żaden z moich z posiwiałą głową
Nie wracał, by napisać księgę swych niedoli.

[...]
Nie ma blizn po kajdankach, napletek posiada,
Na świat ten przyszedł w czepku, nie pod ułańskim czakiem;
Po dekadzie wygnania - polskim jeszcze włada,
Prosi nas (!) o dokument, że jest Polakiem!

Jest jeszcze refren z "Pobojowiska":

Gdy ścierają się świata mocarze
Od przepaści wieczności o krok -
My jesteśmy tych starć kronikarze:
Obdzieracze sumienni zwłok.
Kiedy staną przed Stwórcą tak nadzy
Jak ich stworzył Pan Niebios - na Sąd
My insygnia bogactwa i władzy
Z rąk podawać będziemy do rąk.

"Pochwała łotrostwa" na kasecie - okładeczka, nie książeczka, dlatego nie ma tekstów, tylko krótka charakterystyka programu i odręczne: "Pozdrowienia z Antypodów".
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz
Uzupełnię (dotyczy tylko kaset, bo z płytami nie miałem do czynienia):

"Live'90" - nie ma,

"Mury w Muzeum Raju" - "O demokracji (Wiwat)" na pierwszej części; "Starzejesz się stary", "Błędy wróżbitów" na drugiej (wszystkie w całości),

"Wojna Postu z Karnawałem" - piosenka tytułowa (w całości) na drugiej kasecie,

"Szukamy stajenki" - nie ma,

"Między nami" - nie ma.

O "Sarmatii" już ktoś się wypowiedział. Reszty nie mam.

A tak przy okazji pytanie ogólne: Czy "O demokracji" było śpiewane przez nich?
Pietrek_C
Odpowiedz
Pietrek_C napisał(a):Czy "O demokracji" było śpiewane przez nich?
Piosenkę wykonywał, z tego co wiem, tylko Kaczmarski - nagranie jest w Suplemencie na płycie Radio Wolna Europa vol. 3.
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew
Odpowiedz
Karol_Swirniak napisał(a):Mój brat miał płytę "Live" i tam chyba był jakiś tekst przynajmniej we fragmencie (chyba "Epitafium dla WW") ale głowy nie dam i nie mogę tego sprawdzić.
Jest jeszcze "Nasza klasa" I i II, "Epitafium" całe!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
reuter napisał(a):Piosenkę wykonywał, z tego co wiem, tylko Kaczmarski - nagranie jest w Suplemencie na płycie Radio Wolna Europa vol. 3.
Dziękuję.
Pietrek_C
Odpowiedz
Mury - Pomaton 1999: Ze sceny; Encore, jeszcze raz; Pani Bovary; Przyjaciele, których nie miałem; Pejzaż z szubienicą; Śmiech; Casanova - Frllini (Scena niemiecka); Pompeja; Kraj; Krajobraz po uczcie; Dziady; Cesarz; Starzy ludzie w autobusie; Mur; Źródło (1978); Mury (1978). Bogato, jak na czterokartkową książeczkę Smile

Dwadzieścia (5) lat później: Wędrówka z cieniem; Przybycie tytanów; Przypowieść o ślepcach; Pamiętnik znaleziony w starych nutach; Ballada wrześniowa; Świadkowie; Przyjaciele; Krowa; Prośba; Quasimodo; Pan Wołodyjowski; Ambasadorowie; Rublow; Dwadzieścia lat później; Piosenka napisana mimochodem; Jan Kochanowski; Bob Dylan; Moja prześliczna mufka. Jak spis treści Big Grin, do tego wszystkie teksty z pięknym tłem - zdjęciami JK.
Mimochodem i Dwie Skały podobnie, wszystkie teksty - pełne - jak wg spisu.
Będziemy zatem rozszarpywać schedę
Słów przemyślanych, myśli przebolałych
Każdy dla siebie, każdy podług siebie
Odpowiedz
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Smile
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):
Karol_Swirniak napisał(a):Mój brat miał płytę "Live" i tam chyba był jakiś tekst przynajmniej we fragmencie (chyba "Epitafium dla WW") ale głowy nie dam i nie mogę tego sprawdzić.
Jest jeszcze "Nasza klasa" I i II, "Epitafium" całe!
Uściślę tylko, że II nie znaczy '92, bo "Live" został wydany wcześniej.
Druga część tekstu na płycie zaczynała się od "Odnalazłem klasę całą". Teraz to jest jeden wiersz, choć zostały napisane osobno. Wiersz ten ma więc dwie daty: 7.5.83/3.6.87
"Można żyć pięknie wierząc w życia szczerość,
Która ocala, lub obraca wniwecz..."
Odpowiedz
Do płyty LP "Strącanie aniołów" była dołączona książeczka (w formie "bibuły") z przekładami piosenek z płyty na francuski, bez tekstów polskich, wydana przez CDN.
Do płyty LP "Carmagnole 1981" była dołączona książeczka (wydana ciut lepiej) z polskimi tekstami wszystkich piosenek i ich przekładami na niemiecki.
Odpowiedz
dauri napisał(a):Do płyty LP "Strącanie aniołów" była dołączona książeczka (w formie "bibuły") z przekładami piosenek z płyty na francuski, bez tekstów polskich, wydana przez CDN.
Do płyty LP "Carmagnole 1981" była dołączona książeczka (wydana ciut lepiej) z polskimi tekstami wszystkich piosenek i ich przekładami na niemiecki.

Ale Paweł, zdaje się zaznaczył, że chodzi mu o płyty po roku 90tym. Przytoczone zaś przez Ciebie wydawnictwa pochodzą zdaje się z wcześniejszego okresu.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ale Paweł, zdaje się zaznaczył, że chodzi mu o płyty po roku 90tym.
Zaznaczył, ale to przecież ciekawe! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Dziś wyciągnąłem z zakurzonego kartonu kasetę Muzeum wydaną przez Pomaton EMI w 1991 roku i zaskoczył mnie tekst w środku autorstwa Piotra Skrzyneckiego traktujący o Jacku... Wójcickim oraz wiersz Asnyka pt. "Miejcie nadzieję", który znalazł się tam zapewne jako jeden z wykonywanych scenicznie przez Wójcickiego. Czy to niechlujstwo wydawcy, czy nie potrafię logicznie skojarzyć jakichś faktów?
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Odpowiedz
liptus napisał(a):Dziś wyciągnąłem z zakurzonego kartonu kasetę Muzeum wydaną przez Pomaton EMI w 1991 roku i zaskoczył mnie tekst w środku autorstwa Piotra Skrzyneckiego traktujący o Jacku... Wójcickim oraz wiersz Asnyka pt. "Miejcie nadzieję", który znalazł się tam zapewne jako jeden z wykonywanych scenicznie przez Wójcickiego. Czy to niechlujstwo wydawcy, czy nie potrafię logicznie skojarzyć jakichś faktów?
Rozumiem, ze na zewnątrz jest okładka "Muzeum", a wewnątrz Wójcicki? Tekst jest pisany czarną czcionką na jasnoszarym tle uzupełnionym o uproszczone białe i czarne twarze Wójcickiego? Mniej więcej w tym samym czasie Pomaton wydał kasetę Jacka Wójcickiego "Live Character". Bo tam rzeczywiście jest wypowiedź Skrzyneckiego i tekst "Miejcie nadzieję". Może im się w druku pomerdało. O ile pamiętam kasety Kaczmarskiego wydawane przez Pomaton na początku lat 90 zawierały w środku zdjęcie i krótkie wypowiedzi artystów na temat danego programu.
"Jestem egzemplarz człowieka - diabli, czyśćcowy i boski"
Odpowiedz