Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na paternalizm polski
Na paternalizm polski

ma prać, gotować oraz dbać o lico
by chłop nie śmierdział, z głodu nie skonał
a najważniejsze by była dziewicą
inaczej zła żona - złażona
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Ja bym to poprawiła rytmicznie Smile

"Ma prać, gotować i dbać o lico
By chłop nie śmierdział, z głodu nie skonał
A najważniejsze - ma być dziewicą
Inaczej z niej zła żona* - złażona"

*Lepiej brzmi: zła z niej żona - ale wtedy gubi się gra słów.
Odpowiedz
Świetny pomysł, trochę gorzej z realizacją:
- "dbać o lico" nie ma odpowiednika w drugim wersie
- Użycie w tytule słowa "paternalizm" sugeruje, że opisana rodzina ma potomstwo, co stoi w sprzeczności z wersem trzecim. Chyba, że chodzi o stan przedmałżeński (ale czy od narzeczonej wymaga się by prała i gotowała?) - można się tylko tego domyślać, ale lepiej byłoby te wymagania przedstawiać w porządku chronologicznym.
- No i rytm - propozycja Karol wyrównuje sylaby, ale akcenty nadal bardzo się rozjeżdżają między wersem 2 a 4.
Odpowiedz
dauri napisał(a):ale czy od narzeczonej wymaga się by prała i gotowała?
w powyższym tekście owe walory osobowe są conditio sine qua non tego, by dziewczyna w ogóle mogła być umieszczona w kręgu ewentualnych kandydatek na żonę Big Grin
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):w powyższym tekście owe walory osobowe są conditio sine qua non tego, by dziewczyna w ogóle mogła być umieszczona w kręgu ewentualnych kandydatek na żonę
Rozumiem. Ale wobec tego tytuł utworu wprowadza trochę w błąd, bo od momentu umieszczenia niewiasty w kręgu ewentualnych kandydatek na żonę do "paternalizmu" daleko - jeszcze muszą mieć miejsce oświadczyny, narzeczeństwo, ślub i powicie potomstwa. Może bardziej odpowiednim określeniem byłby "maczyzm" - czy jak to się pisze.

A co do formy - rozumiem, Twój utwór jest fraszką, i napisałeś go z punktu widzenia zbiorowej mentalności sporej części Polaków rodzaju męskiego, którą w ten sposób krytykujesz, czy tak? Czy w szczególności popierasz w ten sposób seks przedmałżeński?

Przy okazji: przetłumaczyłem kiedyś piosenkę, która mogłaby mieć tytuł "Na paternalizm ukraiński": <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=3851">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=3851</a><!-- m -->
Odpowiedz
Sławek napisał(a):a najważniejsze by była dziewicą
Jednak paternalizm polski nie może rywalizować z francuskim, gdzie sąd unieważnił małżeństwo z powodu braku dziewictwa panny młodej (a właściwie z powodu ukrycia przez nią tego faktu przed narzeczonym).
<!-- m --><a class="postlink" href="http://fr.news.yahoo.com/zigonet/20080530/tod-un-mariage-annule-pour-cause-de-non-17baed7.html">http://fr.news.yahoo.com/zigonet/200805 ... baed7.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
Błyskotliwy wierszyk.
No, no...
Odpowiedz
dauri napisał(a):Jednak paternalizm polski nie może rywalizować z francuskim, gdzie sąd unieważnił małżeństwo z powodu braku dziewictwa panny młodej
Kiedy owdowiał mój sąsiad (był wtedy po siedemdziesiątce) powiedział, że chce się ponownie ożenić, ale tylko z dziewicą... :rotfl: Umarł z dziesięć lat później, ale żony nie znalazł... Skąd się tacy biorą?
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):powiedział, że chce się ponownie ożenić, ale tylko z dziewicą...
w jego grupie wiekowej to by musiała być jakaś emerytowana nauczycielka Wink
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):w jego grupie wiekowej to by musiała być jakaś emerytowana nauczycielka Wink
On chyba nie patrzył na wiek... Wink
Ani swój, ani ewentualnej wybranki! :rotfl:

Co złośliwsi mówili, że powinien poszukać w przedszkolu... Wink
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Skąd się tacy biorą?
Pewnie nie był na czasie.
gosiafar napisał(a):ale tylko z dziewicą
A takie to chyba tylko z kronik bajek i żywotów świętych
Odpowiedz