Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdjęcia ojca z młodości
Witam

Wobec tego, że Kuba miał ostatnio do Pawła jakieś pretensje o zamieszczanie materiałów na temat ojca na Forum, dzisiaj ja chciałam coś zaprezentować. A mianowicie, korzystając z uprzejmości Pawcia (skaner, miejsce na ftp), chciałam pokazać Wam materiał fotograficzny dołączony do artykułu z czasopisma „Ekran” (28 czerwca 1981). Sam tekst tego artykułu jest na stronie Artura tutaj:http://www.kaczmarski.art.pl/media/artykuly/1981/budujcie_arke_przed_potpem.php,
ale zdjęć nie ma. Tak się składa, ze numer 'Ekranu” z tym artykułem pewna życzliwa osoba dała mi nie tak dawno w prezencie. Szkoda, aby tych fotografii nie pokazać, bo chyba są dość ciekawe – zwłaszcza, ze dotyczą młodości ojca. .
A zatem miłego oglądania życzę.
[Obrazek: Bez_tytu%b3u_1.jpg]
[Obrazek: Bez_tytu%b3u_3.jpg]
[Obrazek: Image2.jpg]
[Obrazek: Image31.jpg]
[Obrazek: Image32.jpg]
[Obrazek: Image33.jpg]

PS: dajemy to tutaj, na Forum, bo AA nie mają, o ile nam wiadomo, chwilowo czasu na aktualizację. Ale oczywiście osobno te fotki wysyłamy im też na privy.
PS2: te fotki to jest tzw. mały pikuś wobec materiału, który dla AA przygotowujemy i który, bardzo byśmy chcieli, aby chociaż częściowo znalazł się na stronie. Na Forum raczej nie będziemy go dawać. Chodzi o zdjęcia ojca z okresu dzieciństwa i chłopięctwa (16-17 lat). Jest tych fotografii ponad 60 więc konieczna jest selekcja. Ale zdjęcia naprawdę cenne i ciekawe dla każdego kaczmarofila - więc warte obróbki i publikacji.

pozdrawiam
-PK
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):Jest tych fotografii ponad 60 więc konieczna jest selekcja. Ale zdjęcia naprawdę cenne i ciekawe dla każdego kaczmarofila - więc warte obróbki i publikacji.
60 zdjęć, to jeszcze nie jest jakoś strasznie dużo. Jeśli jakość nie jest fatalna - selekcja nie wydaje mi się konieczna Big Grin

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Takiego JK pamiętam z koncertów. Młody, z gitarą, w koszuli w kratkę. Ech, wspomnienia. Smile
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):60 zdjęć, to jeszcze nie jest jakoś strasznie dużo. Jeśli jakość nie jest fatalna - selekcja nie wydaje mi się konieczna
Jaka będzie jakość to zależeć będzie od tego pana, co będzie skanował slajdy - bo większośc rzeczonych zdjęć niestety jest w tej formie. Jak się pan przyłoży to z pewnością źle nie wyjdzie.
Zdjęcia są absolutnie rewelacyjne - przynajmniej niektóre.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):.... Sam tekst tego artykułu jest na stronie Artura tutaj:http://www.kaczmarski.art.pl/media/artykuly/1981/budujcie_arke_przed_potpem.php,
ale zdjęć nie ma. ....pozdrawiam
-PK
Kiedyś zdjecia były, sam je skanowałem i wysłałem na strone, ale po przepisaniu artykułu skany znikneły.
Odpowiedz
GSz napisał(a):ale po przepisaniu artykułu skany znikneły.
No i to chyba nie był dobry pomysł, aby skany usuwać. Zdjęciowa oprawa artykułu, z dzisiejszego punktu widzenia - po 26 latach - wydaje się być cenna kaczmarologicznie.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):No i to chyba nie był dobry pomysł, aby skany usuwać
To nie było działanie celowe - raczej jakieś niedopatrzenie z naszej strony Wink W każdym radzie błąd naprawimy przy kolejnej aktualizacji. A aktualizacja będzie już po Kołobrzegu Smile
Odpowiedz
Kim jest kobieta na zdjęciach?
Gdzie znajduje się ten blok który stanowi tlo?
Czy Jacek często używal maszyny do pisania?
[size=75][b][i]"Dla pewnych durniów, nafaszerowanych tanim materializmem, metafizyka jest czymś nudnym i suchym, i dowolnym!" SIW[/i][/b][/size]
Odpowiedz
Seim napisał(a):Czy Jacek często używal maszyny do pisania?
Skomputeryzował się chyba w ostatnich latach życia - z konieczności
Kwity, jak widać na skanach, przepisywane były na maszynie.
Seim napisał(a):Kim jest kobieta na zdjęciach?
O ile wiem, to jest pierwsza żona JK, ale moge się mylić.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):O ile wiem, to jest pierwsza żona JK, ale moge się mylić.
Nie mylisz się, to Ewa (zwana Inką) Kardyś, Mama Kosmy.
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
a co się obecnie dzieje z Kosmą?
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Mieszka i pracuje w Monachium. Zajmuje się grafiką komputerową, łącząc obrazy z muzyką. Przynajmniej tyle zrozumiałam Smile Nadal zdaje się gra ze swoim zespołem.
Pali jak rasowy Kaczmar Smile
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
tmach napisał(a):Takiego JK pamiętam z koncertów. Młody, z gitarą, w koszuli w kratkę. Ech, wspomnienia. Smile
Taaak... :zaplakany:
A stroj i fryzura Inki na zdjeciach to tez niezla ciekawostka...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Swietne zdjecia! Dzieki wielkie i nie moge doczekac sie nastepnych! Smile
Odpowiedz
to ja się dopisze z podziękowaniami, te zdjęcia to po prostu rarytas! Smile
(...) te dzikie, zapalczywe w gęstym lesie wychowane (...)
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):A stroj i fryzura Inki na zdjeciach to tez niezla ciekawostka...
Też na to zwróciłam uwagę Wink

Zdjęcia faktycznie ciekawe, mnie zaciekawiły Wink
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=bynajmniej">http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=bynajmniej</a><!-- m --> :evil:
P, MSPANC
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Aleksandra napisał(a):te zdjęcia to po prostu rarytas!
No, to może nie jest aż taki wielki rarytas, bo są biblioteki, które ten numer "Ekranu" mają. Te zdjęcia nie są więc tak zupełnie niedostępne i pewnie, w związku z tym, nie dla wszystkich stanowią one zupełną nowość (tak, jak np. dla GSz, który tez kiedyś robił skan artykułu).
Natomiast skanowanie archiwalnych numerów prasowych bywa czasem utrudnione, dlatego też, jeśli jest okazja, warto to zrobić i prezentować potem zainteresowanym.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
pkosela napisał(a):bynajmniej
P, MSPANC
PKM Wink
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
O ile mnie pamiec nie myli, to w tym numerze "Ekranu" JK byl na okladce : z gitara, w trakcie spiewania, w koszuli w krate.
Moze tez warto podrzucic ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):O ile mnie pamiec nie myli, to w tym numerze "Ekranu" JK byl na okladce : z gitara, w trakcie spiewania, w koszuli w krate.
myli Cię pamięć
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
O kur... zapial !
Czyli : pomylilo mi sie z okladka z "Radaru" badz "Studenta" ?

Wniosek : zaczyna sie tzw Eisenhower... (lub jakos tak...sam juz nie wiem... nie pamietam ;( )

PS : A tak "by the way" - czy ktos wie co porabia wspomniana Inka, pierwsza zona JK ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Czyli : pomylilo mi sie z okladka z "Radaru" badz "Studenta" ?

Wniosek : zaczyna sie tzw Eisenhower... (lub jakos tak...sam juz nie wiem... nie pamietam ;( )
No, no, jak ten doktor się nazywa... Altz Heimer... czy coś tam...
Ale, po co nam dr? Wink

Może lepiej Alkaprim... a może Alcaprim...
Albo tylko clin... :rotfl:
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Wniosek : zaczyna sie tzw Eisenhower...
Odwiedza Cię ten Niemiec, co Ci wszystko zabiera?
Na okładce Tego numeru "Ekranu" nie ma nic ciekawego - niestety. Dość przeciętnej urody kobieta usmiecha się wymuszenie. To wszystko.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz