Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
Czy ktoś z Was wie:
-jaki rozmiar buta miał JK
-jaki rozmiar kołnieżyka miał JK
-ile ważył JK
-ile wzrostu miał JK
-ile ważył JK kiedy się urodził
-jaki kolor oczu miał JK
? Ja nie wiem. Ale może ktoś wie.
Ostatnio moi współlokatorzy się ze mnie nabijali, że taka ze mnie "fanka" JK, a tego nie wiem. Tłumaczenia, że ja fanką to jestem, ale nie JK samego, a raczej jego twórczości, zdały się na niewiele. Mam za zadanie dowiedzieć się tego
Jakieś propozycje/konkrety?
Liczba postów: 235
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Oczy chyba niebieskie. :
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Co do oczu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/galeria/koncerty/?i=jk12a.jpg">http://www.kaczmarski.art.pl/galeria/ko ... =jk12a.jpg</a><!-- m -->
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Reputacja:
0
Ja się sugerowałam tym:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.musiq.pl/images/54/Jacek_Kaczmarski_Pochwa_a__otrostwa.jpg">http://www.musiq.pl/images/54/Jacek_Kac ... rostwa.jpg</a><!-- m -->
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
To tak jaby ktoś się czył wymiarów jakiejś gwiazdki pop... dziecinne lekko, chyba...
Reputacja:
0
Artur napisał(a):dziecinne lekko, chyba... no pewnie,nawet chyba nie lekko, ale lepsze niz klotnie...
Liczba postów: 84
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
łeee tam, to jest śmieszne
qpa
<!-- m --><a class="postlink" href="http://s9.bitefight.onet.pl/c.php?uid=121996">http://s9.bitefight.onet.pl/c.php?uid=121996</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Abbaddon napisał(a):to jest śmieszne Pewnie,ze smieszne, ale pamietaj o nastolatkach, ktore zbieraja wszystko o swoich fanach -dla nich to wazne. Ja potraktowalam to jako zart.
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Ja do dziś znam po węgiersku całą "Dziewczynę o perłowych włosach", a nie rozumiem ani słowa!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):pamietaj o nastolatkach, ktore zbieraja wszystko o swoich fanach
fanach? )
Elzbieta napisał(a):-dla nich to wazne. Albo ubierają się tak, jak swoi idole. :torba:
[ Dodano: 12 Kwiecień 2007, 18:28 ]
gosiafar napisał(a):Ja do dziś znam po węgiersku całą "Dziewczynę o perłowych włosach", a nie rozumiem ani słowa! Ja znam fragment:
Cytat:igen
Reputacja:
0
Artur napisał(a):To tak jaby ktoś się czył wymiarów jakiejś gwiazdki pop... dziecinne lekko, chyba... e tam, Artur, się czepiasz.
Jasne, że to żart.
Dlatego jest tu, w ciekawostkach!
A zapytałam z przekory - może akurat ktoś wie!
A jeśli jest ktoś, kto wie, to ja się chętnie dowiem! Dla śmiechu!
Wyobraź sobie, że siedzisz w pubie, gdzie TŁCh czy ProForma rżną kawałki JK, a Ty opowiadasz ludziom, których właśnie poznałeś, a którzy są bardzo zainteresowani tym, co się dzieje dokoła nich (bo np. nigdy nie słuchali JK). I Ty jesteś ich pierwszym źródłem informacji o Kaczmarskim, z jakim mają kontakt.
Trochę o nim wiesz, możesz też powiedzieć co nieco o piosenkach, które właśnie są grane.
I pada pytanie: eeeej, a jaki on miałrozmiar buta?
A Ty bez wahania odpowiadasz - (np) 43!
Czy to nie byłaby sytuacja zabawna?
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):A jeśli jest ktoś, kto wie, to ja się chętnie dowiem! Dla śmiechu! Teraz to nawet jakby ktoś coś wiedział, to nie powie )
Reputacja:
0
a szkoda. gdybym ja wiedziała, to bym powiedziała.
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Ja znam fragmentCytat:igen kurcze, znam ten sam fragment.
nawet wiem, ze "igen" znaczy "tak".
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
No, a ja nie wiedziałam, choć prawda, igen się przewijało...
Ale zawsze się zastanawiałam, powiem szczerze, i może ktoś z Was wie...
Bo wersja, którą śpiewał Kazik nijak się miała do tekstu oryginalnego.
Czy on śpiewał coś z jakimkolwiek sensem, czy tylko "zlepek słów'', co by "podobnie" brzmiały? ??
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Jodynko, myślę, że w Fundacji im. JK znalazłabyś kogoś, kto mógłby po części chociaż zaspokoić Twoją ciekawość. Jeśli tak bardzo Cię to męczy...
Reputacja:
0
DuchX napisał(a):Jodynko, myślę, że w Fundacji im. JK znalazłabyś kogoś, kto mógłby po części chociaż zaspokoić Twoją ciekawość. Jeśli tak bardzo Cię to męczy... Duszku drogi, wcale mnie to nie męczy! Raczej bawi!
Liczba postów: 47
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
A teraz ja mam pytanie. Wyczytałem gdzieś, że do swoich wierszy Jacek gromadził notatki, które spisywał gdzie się dało i na czym się dało. Wspomniał np o karteczkach w samochodzie (pisał czasem w czasie jazdy) jak też i o papierze toaletowym
pytanie: Jakiego owy papier toaletowy był koloru, jakiej grubości i gdzie można go nabyć? :rotfl:
A tak na prawdę, to mnie też się wydaje, że te pytania rzeczywiście pasują bardziej do gwiazd-popu niż do JK, choć w wspomnianych okolicznościach mogą okazać się wiedzą bynajmniej intrygującą )
Wojak
Reputacja:
0
i o ot właśnie chodzi!
kto da lepsze pytanie?
za pytanie o papier toaletowy - 100 punktów
Reputacja:
0
W.P. napisał(a):Wyczytałem gdzieś <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/wywiady/2001/stoje_w_rozkroku.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/wywi ... zkroku.php</a><!-- m -->
Liczba postów: 335
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):I pada pytanie: eeeej, a jaki on miałrozmiar buta?
A Ty bez wahania odpowiadasz - (np) 43! ale przecież tego nie trzeba wiedzieć żeby bez wachania udzielić odpowiedzi
Jarosław Lindenberg napisał(a):Kiedy usłyszałem tę balladę, coś mi nie pasowało. Nie wyglądało na to, by na Dzikim Zachodzie były telefony.
- Jak to: dzwoń? - zapytałem Jacka - Czym niby miał ktoś dzwonić po księdza?.
- No, co ty? - oburzył się Jacek - Przecież telefon wynaleziono w roku 1865, a strzelaniny na ulicach miasteczek Zachodu miały miejsce jeszcze na początku XX wieku!
Sprawdziłem wieczorem w encyklopedii: telefon G. Bell wynalazł w roku 1876. Spytałem więc następnego dnia w szkole:
- Słuchaj, Jacuś: to, kiedy - według ciebie - wynaleziono telefon?
- W 1889 - odpowiedział bez zająknienia.
Po prostu zawsze lubił mieć rację. I z perspektywy czasu nie przypominam sobie, by kiedykolwiek przyznał się do błędu.
Reputacja:
0
yeremyash napisał(a):]Jarosław Lindenberg napisał/a:
- W 1889 - odpowiedział bez zająknienia.
I z perspektywy czasu nie przypominam sobie, by kiedykolwiek przyznał się do błędu. A dla mnie to pewnego rodzaju zdolnosc - w szkole mialam kolege, ktory na lekcje geografii przygotowywal tzw. ciekawostki - bez zajakniecia mowil bzdury, podajac na dodatek zrodlo pochodzenia ( ja o tym wiedzialam, tylko dlatego, ze mi to powiedzial).Nikt nigdy sie nie polapal. Ja sprobowalam kiedys tej samej metody - srednio przygotowana, po prostu mowilam z taka pewnoscia, ze asystent niczego nie zalapal - jesli potem - jego sprawa - w indeksie zostalo zaliczone!
Reputacja:
0
No to tylko pozazdrościć umiejętności : Ja nawet, jak mówię prawdę, to nie jestem przekonująca :'
Reputacja:
0
DayneTane napisał(a):No to tylko pozazdrościć umiejętności Widzisz , ja mysle, ze JK posiadal taka zdolnosc i przez to nie odczuwal potrzeby przyznania sie do jakiegokolwiek bledu.
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Albo ubierają się tak, jak swoi idole. Trzeba będzie nabyć "kamizelkę niewąską"
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Widzisz , ja mysle, ze JK posiadal taka zdolnosc i przez to nie odczuwal potrzeby przyznania sie do jakiegokolwiek bledu. Ależ ja w to nie wątpię, mój podziw jest szczery!
Pozdrawiam!
Reputacja:
0
DayneTane napisał(a):mój podziw jest szczery! Sproboj kiedys. Ja bylam na kursie - moze nie tyle klamania , a wymyslania. Ktos z obecnych rzucal temat - czesto bzdurny typu 'wplyw 16- wiecznej zeglugi na buty albo na seks ', a wywolany musial przez 5 minut mowic -zabawa wspaniala i uczyla wymyslac- czesto tak,ze nikt nie mogl sie polapac.Mowiono np.z zimna twarza o kopalniach cukru...
Wracajac do tematu - mozna podac cokolwiek, byleby szybko i bez zmruzenia oka - i tak nikt nie sprawdzi.
A jeszcze troche z anegdotek - to weszlam kiedys na egzamin z kolezanka (przedmiot- organizacja sluzby zdrowia w wojsku - bylysmu kompletnie nie przygotowane, ale z wiedza, ze major stawia 3 wszystkim dziewczynom). Po wejsciu kolezanka powiadziala- takie piekne dziewczyny przyszly,moze bysmy po piatce dostaly? - dostalysmy, bez pytania.Przypomina mi to jak JK opowiadal o zdawaniu egzaminow na piekne oczy...
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Wracajac do tematu Temat jest inny! Ktoś w końcu odpowie na pytania z pierwszego posta? Naprawdę chcę wiedzieć!
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):Temat jest inny! No nie calkiem. Chodzi o to,ze jesli powiesz rzeczy wymyslone, z pelnym przekonaniem, to nikt temu nie bedzie umial zaprzeczyc. Jesli Cie to bawi.Bo na prawde to zbedna wiedza.
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Chodziło mi o nazwę tematu... Bo co do tego wymyślania, to na lekcjach korzystam.
|