Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ustna z pola
Mój temat brzmi ,,Literatura i malarstwo jako źródła inspiracji twórczości Jacka Kaczmarskiego.Omów na wybranych wierszach i pieśniach.''

Znaczy ja zakładam,że wykorzystam ,,Lalka,czyli polski pozytywizm'' ,chce również wziąć ,,Somosierra'' i ,,Stańczyka'' i porównać je jak Kaczmar przedstawiał obrazy statyczne i dynamiczne,ale moje pytanie jest takie troche nietypowe i śmieszne się wam wyda.Otóż cały plan jako taki mam już przygotowany w głowie,ale nie bardzo wiem jak do tego sie zabrać,chodzi mi oto czy np. pokazac w jakim celu wykorzystał JK tu metaforę w jakiejs piosence do pokazania czegoś czy co? pomożecie? jak nie bede sobie musiał jakoś radzić Wink
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):chodzi mi oto czy np. pokazac w jakim celu wykorzystał JK tu metaforę w jakiejs piosence do pokazania czegoś czy co?
A możesz trochę precyzyjniej Wink?
Odpowiedz
Znaczy ja nie pytam tu o szczegóły tylko podałem to jako przykład.Chodzi mi oto ,że nie bardzo wiem jak się za to zabrać.Wiem jakie utwory wykorzystam itp. ale nie bardzo wiem jak się do tego wszytskeigo zabrać,czy pokazać w jaki sposób JK wykorzystał środki stylistyczne do ukazania tresci obrazu w piosence czy też wykorzystał działo malarskie do przekazania pewne postawy życiwoej itp. oto mi chodzi
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
Analiza treści wiersza odnosząc się m. in. do obrazu -> środki stylistyczne (w tym można też coś powiedzieć o muzyce -> interpretacja Smile

Ja to bym tak zrobił.
Odpowiedz
IMHO przede wszystkim:
radziu88 napisał(a):pokazać w jakim celu wykorzystał JK tu metaforę w jakiejs piosence do pokazania czegoś
Wszak temat brzmi:
,,Literatura i malarstwo jako źródła inspiracji twórczości Jacka Kaczmarskiego.Omów na wybranych wierszach i pieśniach.''
czyli JK widzi obraz/książkę i myśli: "to będzie doskonała metafora czegoś" (IMO dobrym przykładem jest np. piosenka "Osły i ludzie" :] )

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):chce również wziąć ,,Somosierra'' i ,,Stańczyka'' i porównać je jak Kaczmar przedstawiał obrazy statyczne i dynamiczne,
Zajebiście Radziu, to jest pomysłowy i oryginalny pomysł. Skup się na tym, to jest bardzo ciekawe i twórcze, a nie jakieś tam ogólnikowe pierdzenie o tym że Kaczmar używał metafory.

Ciekawszym może nawet przykładem tej opozycji statyka-dynamika, byłaby para obrazów "Pikieta powstańcza"-"Somosierra" na przykład. Tutaj bliskość mamy bliższą nawet zbieżnośc tematyki obrazów, no a ich sąsiedztwo w programie Muzeum świadczy o celowym ich sobie przeciwstawieniu przez samego autora.

Inną parą-rzeką jeśli idzie o możliwość omawiania przeciwieństw będzie para "Upadek Ikara"-"Wojna postu z karnawałem". W tym wypadku (dodatkowo: tożsamość autorstwa obrazów!) mamy do czynienia z dwoma skrajnie różnymi sposobami przedstawienia rzeczywistości i tematu na obrazach. W jednym pejzaż wypełniony życiem codziennym, a główny bohater obrazu jest z założenia na uboczu, dostrzegalny dopiero po dłuższych poszukiwaniach. W drugim - przedstawienie obyczaju walki karnawału z postem, czyli rzeczy z założenia niecodziennej. Na obrazie mamy kilkadziesiąt równowyeksponowanych postaci, z których w praktycznie każdej zawiera się integralna cząstką przesłania dzieła (znowu odwrotnie niż na "Ikarze"). Przeciwstawienia te przenosi Kaczmar na płaszczyznę swoich piosenek - co widać już choćby w warstwie czysto muzycznej, dynamizm jednej contra powolność drugiej.

Równie ciekawym zagadnieniem z zakresu "statyka-dynamika" byłoby studium "Przypowieści o ślepcach". Zwróć bowiem uwagę że Kaczmar w swojej piosence, która jest utworem dynamicznym, robi dokładnie to co chciał osiągnąć Breughel na swym statycznym z konieczności płótnie. Malarz przedstawił proces upadku za pomocą ciągu postaci, z których każda (od lewej do prawej) jest jakby chronologicznie późniejsza. Na obrazie widać cały ten bieg wydarzeń - ostatnie pewne kroki, utrata równowagi, wreszcie upadek. Kaczmarski wpasowywuje się w ten kod, poświęcając każdej z postaci jedną zwrotkę. Co ciekawe, kolejność jest odwrotna, piosenka porusza się po obrazie wstecz w czasie, od prawej do lewej. Piosenka rzecz jasna dysponuje zupełnie innymi środkami wyrazu niż obraz, co właśnie sprawia że zagadnienie "statyka-dynamika" na tym przykładzie jest szczególnie ciekawe.
Odpowiedz
Polecam wziac rowniez "Arkę" na tej stronie jest narysowany rowniez obraz, oraz "Walke postu z karnawalem"
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):jak Kaczmar przedstawiał obrazy statyczne i dynamiczne
Krasny napisał(a):Inną parą-rzeką jeśli idzie o możliwość omawiania przeciwieństw będzie para "Upadek Ikara"-"Wojna postu z karnawałem".
Albo Lot Ikara i Upadek Ikara - Przyczym skupić się mozna na postaci Ikara jako bohatera literackiego - w końcu niestety do lotu Ikara nie ma obrazu. Też zauważ że pierwsza piosenka otwiera album Mimochodem, druga zamyka. Mozna tu bardzo fajnie ujać kwestie dynamiki (w locie Ikara młodzieńczy zryw, końcżacy się w Upadku Ikara niezauważoną śmiercią - a wszystko "zilustrowane" muzyką).
Odpowiedz
Ale za to do lotu Ikara mamy przecież mit, który też można przeciec jakoś wykorzystać. Czasami skorzystanie z pierwowzoru wcale nie jest złym wyjściem;]
Odpowiedz
Być może dobrym pomysłem byłoby pokazanie, w jaki sposób dany np. obraz inspirował JK.

Można wziąć "Somosierrę", i pokazać, że w tym wypadku obraz był źródłem tematu, punktu wyjścia, od którego Kaczmarski doszedł do bardzo uniwersalnych treści.

Później bierzemy "Wojnę postu" i wykazujemy, że w tym przypadku utwór stanowi po prostu opis obrazu, komentujący przy okazji sytuację w Polsce. To znaczy inspiracja -> pretekst do przekazania "mimochodem" innych treści.

I tak dalej. To oczywiście tylko mój pomysł, zrobisz i tak jak chcesz Smile.
Odpowiedz
Na pewno musisz najpierw zwrócić uwagę na to, że masz tylko 15 minut, a w tym masz zawrzeć wstęp, 4-5 wierszy, zakończenie (czyli czasu jest niewiele). Błędem będzie zbytnia rozwlekłość. Jeżeli masz wskazać insnpirację w literaturze i malarstwie to musisz zobrazować wpływ danego dzieła na wiersz (w tym wypadku bardziej na jego treść niż budowę), oraz na odczucia podmiotu. Najważniejsze jest ukazanie korespondencji pomiędzy np. obrazem a wierszem.
Pozdrawiam
Yet we lost though, again...
Odpowiedz
A ja zdawałem starą maturę.Kto z was Jeszcze....?...
Żyć aby Kochać!!!
Odpowiedz
antymm napisał(a):A ja zdawałem starą maturę.Kto z was Jeszcze....?...
Wiele osób, ale nie musisz spamować
Odpowiedz
Witam! Nie chciałem zakładać nowego wątku na forum, gdyż temat mojej prezentacji brzmi dokładnie tak samo, choć mam zamiar podejść do niego z innej strony niż Radziu. Utwory jakie wstępnie wybrałem to "Encore" i "Krzyk" jako zainspirowane malarstwem oraz piosenki zainspirowane powieścią "Diabeł Kulawy" Lesage'a oraz "Odyseją" Homera. W głowie mam już generalny zarys prezentacji, ale napotkałem jeden poważny problem - nigdzie nie mogę dostać książki "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów" Krzysztofa Gajdy, nawet u samego autora. We wszystkich księgarniach internetowych nakład jest dawno wyprzedany, w księgarniach naziemnych w moich stronach nie zaryzykuję szukać, żeby uniknąć zbędnej frustracji 8o . W związku z tym mam prośbę, by ktoś łaskawy udostępnił mi to dzieło w jakiejkolwiek sposób. (Może jeszcze gdzieś leży na półce jakiejś zapomnianej księgarenki)

Co do samej prezentacji, to dość długo nie mogłem się zdecydować na konkretną koncepcję. Radziu z zadania wybrnął bardzo sprytnie - zajął się malarstwem historycznym, do tego dosyć szeroko znanym. Ja postanowiłem wybrać jeden obraz, który kojarzy praktycznie każdy, a drugi taki, o którym nie mówi się zbyt często.

Na każdą piosenkę chcę przeznaczyć około 2,5 minuty, na całą prezentację mam 15 minut. W pozostałym czasie mam zamiar ogólnie opowiedzieć coś o Kaczmarskim, bez zagłębiania się w biograficzne szczególiki. Zastanawiam się nad formą przedstawiania poszczególnych piosenek. Myślałem o czymś takim:
1) Króciutki fragment z płyty.
2) Prezentacja i interpretacja obrazu/książki (skrótowo)
3) Prezentacja i interpretacja piosenki J.K. (Nie wiem jeszcze na której stronie się skupić: znaczenie czy środki poetyckie, sposób nawiązywania do źródła inspiracji, forma przekazu)
4) Krótko o moich osobistych odczuciach względem utworu.

Trochę się boję, że czasu jest za mało, ale skoro inni się jakoś wyrabiali to i ja się wyrobię. Niedługo zamieszczę swoje interpretacje wybranych przeze mnie utworów. Mam nadzieję, że pomożecie mi - nędznemu matematykowi przebrnąć przez te wszystkie humanistyczne pułapki jakie zastawiają na mnie wiersze J.K.

Pozdrawiam
ReDi
Odpowiedz
ReDi napisał(a):Mam nadzieję, że pomożecie mi - nędznemu matematykowi przebrnąć przez te wszystkie humanistyczne pułapki jakie zastawiają na mnie wiersze J.K.
Doskonale Cię rozumiem, sam jestem umysłem zdecydowanie ścisłym i np. długo się zastanawiałem kiedy mogę utożsamiać autora z podmiotem lirycznym Wink Dlatego w pełni się z Tobą solidaryzuję i powodzenia życzę Big Grin
Miszel
Odpowiedz
ReDi napisał(a):Mam nadzieję, że pomożecie mi - nędznemu matematykowi przebrnąć przez te wszystkie humanistyczne pułapki jakie zastawiają na mnie wiersze J.K.
Wyobraź sobie, że najwybitniejszy znawca twórczości JK jest matematykiem.
Odpowiedz
ReDi napisał(a):Utwory jakie wstępnie wybrałem to "Encore" i "Krzyk" jako zainspirowane malarstwem
Co do "Encore" - masz dobrej jakości reprodukcję?
(bo chyba trudno o nią :niepewny: )
ReDi napisał(a):oraz piosenki zainspirowane powieścią "Diabeł Kulawy" Lesage'a
Tak z ciekawości - czytałeś pierwowzór? (bo się zastanawiam czy warto to dorwać Wink )
ReDi napisał(a):oraz "Odyseją" Homera.
Które?
"Powtórka z Odysei"?
"Blues Odyssa"?
"Kasandra"?
nawet to: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/k/kosmopolak_prolog.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... prolog.php</a><!-- m --> by się nadało - wszak nawiązanie jest :]

Pozdrawiam matematycznie
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Co do "Encore" - masz dobrej jakości reprodukcję?
(bo chyba trudno o nią :niepewny: )
To jest właśnie jeden z tych problemów, które mogą mi wiele trudności przynieść.
Zeratul napisał(a):Tak z ciekawości - czytałeś pierwowzór? (bo się zastanawiam czy warto to dorwać Wink )
Oczywiście, że przeczytałem. Mi się podobało, między innym dlatego wybrałem ten utwór. Urzekł mnie sposób przedstawienia tytułowego "Diabła Kulawego". Drugie kryterium wyboru jest takie, że to książka raczej nieznana, więc będę mógł mówić przed komisją co mi się spodoba Smile
Zeratul napisał(a):Które?
"Powtórka z Odysei"?
"Blues Odyssa"?
Początkowo wybrałem te dwie, ale stwierdziłem ostatecznie, że:
a) 5 utworów to za dużo na 15 minut prezentacji
b) Lepiej nie tworzyć asymetrii ( 2 przykłady z literatury i dwa z malarstwa wystarczą)
Zeratul napisał(a):"Kasandra"?
To chyba do Iliady Smile

Pozdrawiam
ReDi
Odpowiedz
ReDi napisał(a):
Zeratul napisał(a):"Kasandra"?
To chyba do Iliady Smile
Oczywiście :wstyd:
Tak to bywa jak się w pośpiechu pisze Sad

Pozdrawiam
Zeratul