Liczba postów: 475
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Witam. Zgłaszam się do wszystkich forumowiczow z prośbą o pomoc. Chodzi o płytę "Piosenki 1975-82 - nieoficjalne". Spis utworów podaje niżej:
"Piosenki z lat 1975-1982
CD 1. (I) 1-2.Ze sceny 3-4.Nie lubię 5-6.Kasandra 7.Pompeja I (Lupanar) 8.Pompeja II 9-10.Strącanie Aniołów 11-12.Wygnanie z Raju 13-14.Walka Jakuba z Aniołem 15-16.Rzeź niewiniątek 17-18.Lekcja historii klasycznej 19-20.Przypowieść o ślepcach 21-22.Mistrz Hieronimus Van Aeken (Bosch) 23-24.Misja 25-26.Karmaniola 27-28.Starość Piotra Wysockiego 29.Ballada o spalonej synagodze 30-31.Arka Noego (II) 32.Zapowiedź 33-34.Prośba 35-36.Marsz intelektualistów 37-38.Świadectwo 39-40.Artyści 41-42. Kołysanka 43.Młody las 44-45.Listy (Valladares) 46-47.Przyjaciele
CD 2. 1-2.Ballada pozytywna 3-4.Zbroja (III) 5.Modlitwa o wschodzie słońca 6-7.Krajobraz po uczcie 8.Wigilia na Syberii 9-10.Świadkowie 11-12.Przedszkole 13.Powitanie 14-15.Czerwony autobus 16. Koncert fortepianowy 17-18. Epitafium dla Brunona Jasieńskiego 19-20.Wykopaliska 21-22. Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego (IV) 23.Zapowiedź 24.Linoskoczek 25.Pamiętnik znaleziony w starych nutach 26.Nawiedzona, wiek XX 27.Latarnie 28.Ballada o ubocznych skutkach alkoholizmu 29.Poczekalnia 30.Starzy ludzie w autobusie 31.Przybycie Tytanów 32.Wędrówka z cieniem 33.Spotkanie w porcie 34.Krzyk 35.Ballada feudalna
MuzeumJK"
Moje pytanie jest następujace - czy ktoś z forumowiczów posiada jakieś bliższe informacje o nim. chodzi o wszystko co wiecie o niej - data powstania, wytwórnia, itp. Za wszystkie bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: ann: 5 Październik 2006, 21:41 ]
Przesunięte z działu media - radio 8o
Liczba postów: 57
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Zgrałem to sobie kiedyś od znajomego. Dołączona była do tego okładka w formacie .doc ze spisem utworów i dopiskiem "MuzeumJK".
Liczba postów: 1,705
Liczba wątków: 67
Reputacja:
1
Sa to piosenki nagrane przez samego JK na emigracji w roku 1983. Kasety w roznych formach i roznymi kanalami docieraly do Polski, potem pojawialy sie rozne reprinty badz mutacje.
Co do zawartosci to kojarzy mi sie to troche z plyta "Carmagnole 1981" (powtala w tym samym okresie) - wyglada na to ze Jacek, nie wiedzac co przyniesie przyszlosc (to byla tzw ciemna noc stanu wojennego) postanowil zebrac utwory na ktorych najbardziej mu zalezalo i utrwalic je (dla potomosci ?).
Jak juz zauwazyles, bardzo interesujace sa tam zapowiedzi (bo duza czesc piosenek jest teraz dostepna, a na tamtych nagraniach JK czasami troche wysiada...)
"Piosenki z lat..." (tytul zaciagniety z jednej z zapowiedzi : "zaspiewam teraz piosenki...") to po prosty wynik przeprowadzenia tamtych nagran z kaset na dwa CD. Ze wzgledu na brak miejsca nie zmiescilo sie kilka utworow ale to byly te najbardziej oklepane i bez zadnej interesujacej zapowiedzi.
Nie przypominam sobie by tam w tytule padalo slowo "nieoficjalne". Nieoficjalny byl sposob rozprowadzania wtedy tamtych nagran.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
Raistlin napisał(a):Zgrałem to sobie kiedyś od znajomego. Dołączona była do tego okładka w formacie .doc ze spisem utworów i dopiskiem "MuzeumJK". Masz rację. Właśnie to ta płyta.
Wielkie piwo dla ciebie Thomas. Właśnie o takie informacje mi chodziło. Jestem Tobie naprawdę wdzięczny.
Reputacja:
0
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy to nie było nagrywane na jakimś koncercie? Wprawdzie nie słychac publiczności, ale liczne przejęzyczenia, chwile zastanowienia w tych zapowiedziach świadczą o tym, ze Jacek mówi je z głowy a nie czyta - stąd wniosek, że nie były one wczesniej przygotowane. Wobec tego albo Jacek okazał tu trochę niechlujstwa -(zapowiedzi pozostały takimi jakie zostały wypowiedziane) lub zostały nagrane, bo się spieszył ( to przy założeniu, ze jest to nagranie studyjne) albo są to zapowiedzi rejestrowane z jakiegoś występu (na co mógłby wskazywać pewne zdenerwowanie, może trema, wyczuwalne w w głosie Jacka).
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Eryk napisał(a):Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy to nie było nagrywane na jakimś koncercie? A istnieją wersje "studyjne" JK z zapowiedziami?
Tak "na szybko" nic mi się nie kojarzy.
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Ja spotykam sie pod koniec miesiaca z przyjacielem JK z lat 1982-> moze on cos wie.JK gral wtedy duzo prywatnie - moze cos sie zachowalo.Pisalam juz gdzies o koncercie w Danii - moze ktos cos ma. W Seatle nie nagrywano nic - JK rozprowadzal wlasne kasety i tamtejsza polonia uznala ze nagrywani byloby nieetyczne - taka wiadomosc dostalam. Ale te kasety, ktore JK wtedy sprzedawal sproboje dostac. Moze tam sa zapowiedzi....Jedyna kaseta jaka tu slyszalam znalazla sie na CD w Polsce.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Reputacja:
1
Chyba Stracanie Aniolow mozna zaliczyc do "studyjnych z zapowiedziami", choc zapowiedz ogranicza sie do tytulu.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
thomas.neverny napisał(a):Chyba Stracanie Aniolow mozna zaliczyc do "studyjnych z zapowiedziami", choc zapowiedz ogranicza sie do tytulu. Chyba nie, bo płyta brzmi jak koncertowa (po utowrach słychać oklaski).
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
Ja sluchalam tasmy ze 'Straceniem Aniolow' i to na pewno byl koncert w Lund -o ile ludzi pamiec nie zawodzi, poczatkowo uwazali, ze to w ogole bylo nagrane w domu, ale potem uznali, ze nie, ze to byl koncert w Lund (czy tez w ogole w Skandynawii - bo chyba z tym JK wtedy jezdzil po Szwcjii i Danii) Poprawcie jesli sie myle...Wy, ktorzy wiecie wiecej ode mnie.
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Ktoś z tyłu okładki płyty The Downfall of Angels" napisał(a):Nagrano 15 lutego 1982 r. w Sztokholmie
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
1
A co sadzicie o zwrocie : "nagranie studyjne, z udzialem publicznosci" ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
Mozliwe, tym bardzej, ze jak pisalam lundyjczycy najpierw uznali, ze to bylo nagrane w domu -schodzila sie masa ludzi.(poza tym tasma ma napis czesc 1-co czescia 2? - nie wiedzieli) Moze ktos kogo niebawem spotkam, cos moglby wyjasnic. Sprobuje tez informacji Wojtka, ktory do tej plyty robil zdjecie -powinien w koncu wiedziec, jak byla nagrana.
|