Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
U wrót doliny
Dnia 15 maja roku Bożego 2006 na tvp kultura o godzinie 22.20 bedzie emitowany koncert PG. powtórka 16 maja o 14.30

pozdrawiam i zapraszam przed telewizory

Tę informację zamieścił Mat na forum Gintrowskiego. Uznałem za stosowne zamieścić ją również tutaj. Na wszelki wypadek.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
To jest nagranie z 1992 roku. Gintrowski wtedy nagrał kilka piosenek do wierszy Herberta, między innymi tytułowe "U wrót doliny" własnie. Jest tam też m.in. "Do Marka Aurelego", "Ścieżka" czy "Pieśn o bębnie". Całość reżyserował pan Laco Adamik.
Mam to na VHSie, ale z przyjemnością odświeżę nieco tamto, jakże już zamordowane nagranie Wink
Tak więc, dzięki za informację!

Kuba
Odpowiedz
Szczerze mówiąc to konwencja tego recitalu nie podoba mi się. Jest bardzo słaba. Zwłaszcza graficznie. Jedyne co dobre to fakt że są tam 2 perełki "Ze szczytu schodów" oraz "Pieśń o bębnie" które warto posłuchać.
Odpowiedz
Jakie slabe by to nie bylo to i tak chetnie lookne
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Petrvs napisał(a):Szczerze mówiąc to konwencja tego recitalu nie podoba mi się. Jest bardzo słaba. Zwłaszcza graficznie.

Nie zapominaj, że to nagranie sprzed jakby nie było - 14 lat! Jak na tamte możliwości tv, to było coś można powiedzieć nowatorksiego. Z resztą Laco Adamik zawsze lubił eksperymentować. Nierzadko dość odważnie. Pamiętam, że wtedy w 92r., kiedy oglądałem to pierwszy raz, podobało mi się. A teraz? Teraz po prostu ma to dla mnie wartość kolekcjonerskąSmile

Kuba
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Jeżeli ktoś ma możliwość zdigitalizowania tego - jakby nie było wartościowego - nagrania, to myślę, że warto, by zrobił użytek ze swojego sprzętu i umieścił go gdzieś, tam...
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
To już było zrobione Smile
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Ale chyba nie zostało zamieszczone, gdzie trzeba, albo zostało usunięte, bo nie ma.
Odpowiedz
Wiesz, nie jestem pewien czy na serwerze o JK jest miejsce na program złożony w końcu wyłącznie z wierszy Herberta.

Kuba
Odpowiedz
Mial powstać FTP Gintrowskiego ale chyba inicjatywa podupadła
za Tobą ja,
Odpowiedz
Nie poupada, bo nigdy jej nie było! Petrvs pisał, że może kiedyś, ale napewno nie w najbliższym czasie.
Odpowiedz
Cytat:Nie poupada, bo nigdy jej nie było! Petrvs pisał, że może kiedyś, ale napewno nie w najbliższym czasie.
Sorry Filip za brak precyzji w mojej wypowiedzi, ale najwyraźniej mi się źle zapamiętało Smile
za Tobą ja,
Odpowiedz
Nie wiem na ile stworzenie ftpa jest sprawa skomplikowana, ale ja bylbym za
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Trochę jest skomplikowana. Po pierwsze trzeba mieć własny, albo zaprzyjaźniony serwer. To w kazdym razie wiąże się z kosztami.
Poza tym, co miałoby się na takim ftpie znaleźć? No bo chyba nie oficjalnie wydane płyty i kasety? A tych nieoficjalnych nagrań czy nagrań programów z udziałem Gintrowskiego, nie czarujmy sie, nie jest aż tak dużo, żeby warto było wynajmować tudziez kupować serwer.

Kuba
Odpowiedz
A nie da sie moze wydzielic jakiiegos fragmentu na *** JK?
Odpowiedz
Poprawka. Ze strony tvp kultury

U wrót doliny dozwolone od lat 12

15.05.2006 (Poniedziałek), godzina: 23:05
recital, 1992, Polska
czas trwania: 25 minut
/dozwolone od lat 12/

Recital Przemysława Gintrowskiego oparty na poezji Zbigniewa Herberta - poezji, której motywem przewodnim jest dążenie do scalenia doświadczeń współczesnych z wartościami historii, cywilizacji, mitu i natury. Przemysław Gintrowski prezentuje sześć własnych kompozycji do wierszy: "Potęga smaku", "Do Marka Aurelego", "Prośba", "U wrót doliny", "Pieśń o bębnie", "Ze szczytów schodów".

Taka mała uwaga - proszę tutaj nie poruszać tematów *** !!
Odpowiedz
gredler napisał(a):"Ze szczytów schodów".
"Ze SZCZYTU schodów"
Odpowiedz
Skopiowałem ze strony kultury, nie wczytywałem się.
Odpowiedz
Widziałem to pierwszy raz i "wizualnie" byłem w lekkim szoku. Gintrowski w czerwonym garniturze, chyba ciemnozielonej koszuli i... białej muszce. Cały czas stał przy swoich klawiszach a za nim jakaś wydumana scenografia, animacje, powiewające flagi . Laco Adamik jako reżyser i realizator, zdecydowanie przesadził jak na mój gust. Kompletnie nie mogłem się skupić na tym co śpiewa Gintrowski tylko wpatrywałem się w ten czerwony garnitur, i w te flagi i jakieś animowane czarne ptaki. No i szczegół, którego nie sposób było przeoczyć Wink . Naga kobieta, siedząca tyłem lub bokiem do widza, pozostająca nieco w cieniu, ale często znajdująca się pomiędzy widzem a Gintrowskim. Nie wiem jak to było nagrywane, ale chłop mógł mieć problemy żeby się skupić Big Grin .
W sumie żałuję, że nie było to przedstawione jakoś tak naturalnie, np. w warunkach koncertowych żeby moża było trochę posłuchać muzyki, tekstu i złapać jakiś klimat. Ten sposób prezentacji kompletnie do mnie nie trafił.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Kompletnie nie mogłem się skupić na tym co śpiewa Gintrowski tylko wpatrywałem się w ten czerwony garnitur
Dokladnie
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Kompletnie nie mogłem się skupić na tym co śpiewa Gintrowski tylko wpatrywałem się w ten czerwony garnitur, i w te flagi i jakieś animowane czarne ptaki. No i szczegół, którego nie sposób było przeoczyć Wink . Naga kobieta, siedząca tyłem lub bokiem do widza, pozostająca nieco w cieniu, ale często znajdująca się pomiędzy widzem a Gintrowskim. Nie wiem jak to było nagrywane, ale chłop mógł mieć problemy żeby się skupić Big Grin
I Ty mi powiesz, że to przez garnitur nie mogłeś się skupić? :rotfl:
Odpowiedz
ann napisał(a):I Ty mi powiesz, że to przez garnitur nie mogłeś się skupić?
No Gintrowski tę laskę widział zdecydowanie lepiej niż widzowie Big Grin . Dla widzów jak zwykle, ochłapy i... czerwony garnitur Wink
Odpowiedz
Ale swoja droga polaczenie nagiej kobiety z Herbertem ejst niebanalne.
Odpowiedz
No to zapewne był jakiś artystyczny kolaż Big Grin . A ta kobieta? Może odwołanie do antyku? Naprawdę nie wiem. Powiedzmy, że reżyser mocno mnie zaskoczył swoją wizją Wink
Odpowiedz
A może była alegorią "klasycznego piękna"? Wink
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Wszystko możliwe Maćku, ale w takim razie to był jedyny "klasyczny" epizod w tym przedsięwzięciu artystycznym Big Grin .
Odpowiedz
Albo chcieli poszerzyc grono potencjanlych zainteresowanych
Odpowiedz