Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wspomnienie o Jacku Kaczmarskim w drugą rocznicę Jego śmierc
Z racji mojego zainteresowania twórczosią i życiem Jacka, dostałem od mojej polonistki pracę, na temat życia i twórczości Mistrza z okazji II rocznicy śmierci. Nie chciała sprecyzować dokładniej tematu, chcąc pozostawić mi w tej sprawie wolną rękę. Co radzicie mi zamieścić w tej pracy (jest to prezentacja na forum klasy około 20 minut)? Z góry dziękuję za pomoc Big Grin

Pozdrawiam,
Tomek
Odpowiedz
dostałem podobną - zracji zainteresowania i z racji, że ktoś to musi zrobić, "bo Kaczmarski jest w programie nauczania" Wink
wybrałem tak:
Mury (niestety)
Przedszkole
Przejście Polaków Przez Morze Czerwone
Powrót Sentymentalnej Panny S
i jeszcze będę o Solidarności mówił, bo to co przygotuję o JK ma się tyczyć Solidarności i tamtego okresu
Odpowiedz
myślę że na miejscu byłoby zaprezentowanie drzewa genealogicznego i jeszcze paru bardziej osobistych piosenek, tylkoże w tym momencie poza balladą o windzie nie przychodzi mi żadna do głowy...
Odpowiedz
Wędrówka z Cieniem?
Odpowiedz
tak... jeszcze może być szklana góra, testament '95, nie lubie... tylko które z tego wybrać Wink Poza tym znacie może jakieś ciekawe zdarzenia z życia, a szczególnie z młodości Mistrza, co by nie nudzić kolegów? (tylko nie odsyłajcie do szkolnego przyjaciela Wink )
Odpowiedz
Tomek_Ciesla napisał(a):co by nie nudzić kolegów
i tak ten temat ich zanudzi Wink powiedz o tym jak skroili flaszki od zmarłego profesora - na pewno się w klasie spodoba Wink
Odpowiedz
:rotfl: nie wiem czy po ostatniej wycieczce to kogoś u mnie w szkole rozbawi ale zaryzykuję Wink
Odpowiedz
miłe wspomnienia z wycieczek Smile) a raczej ich brak Tongue dziwnie znajome, ale to :offtopic2: Tongue
Odpowiedz
Mam podobną prace do wykonania, ale z własnego wyboru w ramach tzw. "pracy rocznej" na temat związany z kulturą XX wieku. Ja szykuję prezentację multimedialną w której wykorzystam fragmenty video koncertów Jacka, pewnie kilka wycinków z wywiadu (Kosmopolak) i fragmenty wrocławskiego koncertu Galeria. Proponuję Wam podobną rzecz, szczególnie jeśli szkoła dysponuje rzutnikiem cyfrowym! Jeszcze jedna rada - jeśli chcecie aby Kaczmarski został przez większość przynajmniej w połowie zrozumiany przez klasę to proponuję przygotować ksera z tekstami wykorzystanych utworów, to znacznie ułatwia prowadzenie dyskusji na ów temat.

Co do Solidarności i ogólnie komunizmu myślę, że świetnie nadawałoby się "A my nie chcemy", jeszcze jeśli się dysponuje "Ostatnim dzwonkiem" to pokazanie tego w formie video to strzał w dziesiątkę ;-)
BTW myślę, że od tej solidarności troszkę można się jednak odsunąć chociażby obalając mit, że Kaczmarski to tylko "komuna"! Proponuję np. jakże nam bliski "Postmodernizm"! Wink
Tak pocieszamy wzajem się
Idąc długimi ulicami...
Ja wlokę cień, cień wlecze mnie,
Kałuże lśnią nam pod nogami.
Odpowiedz
a mógłbyś mi przesłać te koncerty albo ich kawałki - coś z tego bym sobie do tej pracy wybrał Wink A co do tego mitu to wystarczy puścić cokolwiek z "Między Nami" Wink
Odpowiedz
tarkun napisał(a):jeśli chcecie aby Kaczmarski został przez większość przynajmniej w połowie zrozumiany przez klasę to proponuję przygotować ksera z tekstami wykorzystanych utworów, to znacznie ułatwia prowadzenie dyskusji na ów temat.
nie liczę na krztę zainteresowania toteż nie będę bawił się w takie udogodnienia.
Wiem, że takie przedstawianie JK jako "komunę" to bzdura, ale jeżeli chciałbym coś innego zrobić to po pierwsze mało czasu, po drugie program tego nie przewiduje, a ja mam zrobić Solidarność (oczywiście nie omieszkam się wygarnąć autorom podręcznika za "barda solidarności" Tongue), a przy podejściu mojej klasy o języka polskiego nawet nie mam zamiaru się wysilać i przygotowywać bardziej szczegółowo Wink
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):a przy podejściu mojej klasy o języka polskiego nawet nie mam zamiaru się wysilać i przygotowywać bardziej szczegółowo Wink
- wyrazy współczucia mejdejo.. Wink
Tomek_Ciesla napisał(a):a mógłbyś mi przesłać te koncerty albo ich kawałki - coś z tego bym sobie do tej pracy wybrał A co do tego mitu to wystarczy puścić cokolwiek z "Między Nami"
- jak najbardziej mógłbym, odezwij się na gg (często jestem niewidoczny) lub emailowo. Z całą płytką "Między nami" masz rację, ale myślę, że "Postmodernizm" chyba jest w stanie trafić do najbardziej anty-poetycko nastawionych uczniów Wink

Pozdrawiam!
Tak pocieszamy wzajem się
Idąc długimi ulicami...
Ja wlokę cień, cień wlecze mnie,
Kałuże lśnią nam pod nogami.
Odpowiedz
Proponuję wykorzystać "Wyznanie Kalifa, czyli o mocy baśni" Smile nie zanudzi, a wniesie coś nowego do utartego wizerunku JK, którego (jako, że utarty) nie ma sensu powielać, w nieskończoność eksploatując (z całym szacunkiem) Mury, Przedszkola i Źródła...
tarkun napisał(a):myślę, że "Postmodernizm" chyba jest w stanie trafić do najbardziej anty-poetycko nastawionych uczniów Wink
Jeśli mówimy o anty-poetycko nastawionych uczniach, to świetny byłby "Hymn wieczoru kawalerskiego" Smile Możesz zrobić część wstępną, powiedzmy, na przerwie, żeby wzbudzić ciekawość potencjalnie znudzonych kolegów (coś z "Bankietu", jakiś "Kamboj" czy "Kalwaria Blues" Wink )
A tak w ogóle to polecałbym przynajmniej jeden bardziej poetycki utwór - polonistka chyba też ma być zadowolona, nie? Wink
Pozdrawiam
Odpowiedz
Osbiście to ja już po lekcji pokazowej jestem. Wybrałem to o czym chyba gdzieś pisałem : Mury, Zbroja, Przejście Polaków Przez Morze Czerwone, Powrót Sentymentalnej Panny "S".
Nie mnie oceniać czy była zadowolona polonistka, ale ocenka wpadła Smile W wyborze tekstów aż się prosił "Blues przy pustym stole" :rotfl:
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):Nie mnie oceniać czy była zadowolona polonistka
Polonistka polonistką - a klasa?
Odpowiedz
w klasie tylko jedna osoba poza mną toleruje JK (tzn jedna toleruje, bo ja to coś więcej niż toleruję Smile) ) jest część klasy która :walkman: takiej muzyki słucha i od tej części odbiór jest jednoznaczny i jest jeszcze część, która jest obojętna (albo nie powie, że im się to nie podoba - traktują to jako kolejną lekcję polskiego) Jednym zdaniem - miałem cicho na lekcji, wszyscy słuchali potulnie i wydaje mi się, że kilka osób zainteresowałem
Odpowiedz