Liczba postów: 336
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Przeglądając internetowy magazyn o fotografii znalazłam ciekawostkę dotyczącą utworu "Mucha w szklance lemoniady". Mucha w mojej "Złotej Kolekcji"  zajmuje drugie miejsce, dlatego zainteresowała mnie ta informacja:
Cytat:Nikon Photo Contest International rozstrzygnięty!
W 30. edycji międzynarodowego konkursu Nikona udział wzięło 10 000 uczestników ze 117 krajów. Nie zabrakło również polskiego akcentu w konkursie.
Wśród laureatów znalazł się także reprezentant naszego kraju, Marcin Klepacki, który otrzymał drugą nagrodę w kategorii "Sztuka" za fotografię "Dream" inspirowaną wierszem Jacka Kaczmarskiego "Mucha w szklance lemoniady".
Więcej informacji i sama fotografia znajduje się tutaj.
Gratuluję autorowi  , ale przyznam się, że mam problem - ja za bardzo związku z Muchą w tej fotografii nie widzę ;(
Liczba postów: 2,517
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
No wiesz, są związki np. i tu i tu jest mokro...
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Skoro to inspiracja (a nie np. nawiązanie), to może być to zupełnie luźne skojarzenie albo skrót myślowy, zrozumiały tylko dla autora.
Ale ja widzę pewien związek - kobieta na zdjęciu jest cała mokra i jakby bezsilna. A jaka jest mucha, która wpadnie do szklanki?
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Kobieta sposobem ułożenia ciała przypomina trochę muchę... A to na czym "siedzi" kojarzy mi się z czymś lepkim,nie pozwalającym się oderwać od ziemi.
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Mnie się to odniesienie bardzo podoba. Co prawda, sam bym na to nie wpadł, ale jak się chwilę zastanowić...
Kuba
Reputacja:
0
No im dłużej się przypatruję tym mi się bardziej podoba, no i to, co dorzucili chłopcy też wydaje się sensowne...
Reputacja:
0
Hm... no nie wiem... jakoś nie przekonuje mnie to  trapiony:
gredler napisał(a):Ale ja widzę pewien związek - kobieta na zdjęciu jest cała mokra i jakby bezsilna. A jaka jest mucha, która wpadnie do szklanki? Alek napisał(a):Kobieta sposobem ułożenia ciała przypomina trochę muchę... I w ten sposób można szukać kolejnych analogii. Np. kolor lemoniady przypomina trochę kolor tła fotografii... :ups:
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Mi się zdjęcie podoba, może nie jest to "mucha w szklance lemoniady" , ale "człowiek w wirze nieustających marzeń"(które raczej się nie spełniają) - tak to czuję ( i wnioskuję z nazwy).
I w pewnym sensie widać analogie między bezradną muchą i bezradnym człowiekiem. W każdym bądź razie, jest to inspiracja wierszem/piosenką(jak napisał gredler), a nie jego ilustracja.
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):I w pewnym sensie widać analogie między bezradną muchą i bezradnym człowiekiem. Czekajcie - ale inspiracja tekstem to nie jest inspiracja jego tytułem. Może w tym zdjęciu chodzi o inspirację nastrojem spełnienia, dokonania tego, co najlepszego miało się dokonać? Niepowtarzalnością, końcem? To wszystko jest w tej fotografii. Ja zdecydowanie czuję tę piosenkę inaczej niż laureat i, gdyby mi nie powiedziano, prostych analogii bym nie szukała i nie znalazła. Nadal zresztą nie szukam.
pozdrawiam
a
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Mi raczej bardziej jako inspiracja do tego zdjęcia, pasuje film "Mucha". Tam nagi bohater też siadał w pozycji kucznej o ile pamiętam  .
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Reputacja:
0
Hehe, według mnie Lodbroku jak najbardziej poprawne skojarzenie
Zbigniew napisał(a):Mi się zdjęcie podoba, może nie jest to "mucha w szklance lemoniady" Zdjęcie mnie również się podoba, ale nie o to chodzi. Rzecz w tym, że jakoś nie widzę związku z Muchą, nazwa "Dream / Marzenie" lepiej mi odpowiada. Na siłę to wszystko ze wszystkim można skojarzyć...
Tak na marginesie jeszcze coś
gredler napisał(a):Skoro to inspiracja (a nie np. nawiązanie) To zdjęcie pojawia się w wielu miejscach w sieci i na fotoforum autor dodał podpis: "mucha w szklance lemoniady, z szuflady, klasycznie, do słów J. Kaczmarskiego  ". No to w takim razie to dalej jest inspiracja czy już nawiązanie?
Reputacja:
0
Ale też nigdzie nie jest napisane, że nawiązania nie mogą być luźne i swobodnie powiązane...
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
zgadzam się z adme. jeśli autor zdjęcia twierdzi, że zainspirowała go piosenka 'mucha w szklance lemoniady', to raczej chodziło mu o przesłanie, a nie o tytuł. piosenka jest o sennych marzeniach, więc pasuje.
|