Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Rangi karne"
Drodzy A&A…

Pozwalam sobie podzielic sie z Wami moimi przemysleniami nt rang karnych.
Mam wrazenie ze za kazdym reagowaliscie na gwalt i pod stresem i ze nigdy nie mieliscie okazji sprecyzowac Wasza polityke w tej sprawie. Stad moje pomysly, z nadzieja ze chociaz czesc sie przyda.

Sadze ze powinna istniec tylko jedna ranga karna. Tworzenie oddzielnych tytulow dla kazdego “mieszacza” jest zbyt duzym wyroznieniem.
Posiadanie rangi karnej moglo by byc zwiazane z drobnymi uprzykrzeniami.
Np przy kazdym poscie, obok awataru, nicka i tytulu (rang) powinna sie pojawiac informacja iz jest to ranga karna.
Otrzymanie karnego tytulu moze tez byc polaczone z wylaczeniem licznika postow w profilu (tak jak w niektorych grach, gdzie za niewlasciwy ruch traci sie punkty lub pionki) na czas noszenia karnej rangi.
Ranga karna powinna byc ograniczona w czasie i to tez powinno byc podane. Np ograniczenie prez X tygodni (miesiecy ?) lub X postow w tematach poza HP (byloby to mierzone oddzielnym licznikiem) (ryzyko “nabijania” postow, by jak najszybciej wyjsc z kwarantanny).
Tak czy owak : musi istniec jakas furtka, mozliwosc odrobienia, wykupienia sie. A moze macie jakies inne pomysly w tej sprawie ?
Po zakonczeniu kwarantanny user wraca do sytuacji sprzed kwarantanny (dawna ranga i dawna ilosc postow w profilu).
No i nazwa ! Obecne przyznawanie “bojowych” tytulow uwazam za zupelnie chybione. Tytul tez powinien “motywowac” uzytkownika do wysilkow w porzadanym kierunku. Proponuje range “Chlystek”, z zaznaczeniem ze to za kare. (porzucilem moj roboczy pomysl, czyli range “Meczypupa”, by zachowac konwencje; slowo “chlystek” figuruje w tworczosci JK).

Pozwalam sobie na te sugestie bo w chwili obecnej panuje male zamieszanie w temacie….
PZDR
TN
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Ja popieram w tym wszystkim przede wszystkim idee kwarantanny, czyli czegoś tymczasowego, żeby nikt się nie starał dostać kary na siłę. Chłystek może być, choć w sumie nie odpowiada temu za co te osoby są krytykowane, może znajdziesz inną nazwą także z twórczości JK?
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Bede szukal. Uwazam za wazne by ten tytul byl "srednio wygodny" w noszeniu, by nikt nie staral sie go zdobyc na sile. Dlatego np nie proponuje tytulu "Postrach Adminow"... Big Grin
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Myślę, że rozumujesz poprawnie, ale czy to się sprawdzi to i tak pokaże praktyka.
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Ale bawienie się w wyłączanie licznika postów? To ma być kara? Przebywanie i pisanie na tym forum ogranicza się do liczenia i nabijania postów? To jest tu najważniejsze? Chyba nie. Dlatego jeśli już jakieś kary, to raczej ograniczenie wolności słowa danej osoby ^^. Ale jeśli już kara, to niech admini trochę dłużej się zastanawiają, jak przy przydzieleniu ostrzeżenia Szymonowi.
thomas.neverny może ja podam możliwości i wtedy możecie sobie dyskutować.
- zmienić rangę
- zmienić avatr
- zminić podpis
- zablokowac możliwość pisania w danych działach
- zablokować wiadomości pw
Zbigniew napisał(a):Ale jeśli już kara, to niech admini trochę dłużej się zastanawiają, jak przy przydzieleniu ostrzeżenia Szymonowi.
Przy Szymonie starczy nam zastanawiania się, ma najdłuższy wątek sobie poświęcony na forum opów jaki istnieje (14 stron od 4 lutego). Albo zacznie się zachowywać, albo się pożegnamy.
A czy mozna wylaczyc opcje informujaca o ilosci nowych/nieczytanych postow (odpowiedzi na posty uzytkownika) od czasu ostatniego logowania ? Bo tak sobie wlasnie pomyslalem ze ktos kto jest zajety “recznym” sprawdzaniem co nowego i pojawilo sie na forum bedzie mial troche mniej czasu na awanturowanie sie…

Inny pomysl : specjalny awatar, np zawierajac tekst w stylu “Uwaga ! Uzytkownik na kwarantannie. Rozmawiasz z nim na wlasna odpowiedzialnosc.”

Wylaczenie dostepu to skrzynki na listy wydaje mi sie posunieciem dosc ostrym. Do przedyskutowania. Choc moze …?

Jestem swiadomy ze wylaczenie licznika postow moze byc odbierane w zaleznosci od uzytkownika : jako kara przez osobe ktora chce sie “dobic” do danego tytulu (rangu) lub jako blogoslawienstwo przez usera ktory chce zachowac jak najdluzej swoj obecny rang.

Punkt wyjsciowy moich rozwazan : profil karny powinien troche utrudniac zycie, ale tez nie powinien byc zbyt surowy zeby nie zniechecac do szczetu. Taki (ograniczony w czasie !) maly “package” roznych upierdliwosci, pod haslem “dla kazdego cos przykrego”.

Mozna tez po prostu oglosic ze otrzymanie profilu karnego wiaze sie z tymczasowym wylaczeniem wszytkich opcji ! Przestac sie meczyc tym wybieraniem…

Zaznaczam ze nie zalozylem ten nowy temat zeby osadzac Szymona. W takim przypadku napisalbym to jasno (np jako tytul tematu dalbym „Co nalezy wyciac Szymonowi (w profilu usera) ?“...).
Po prostu jedno z A&A (bodajze Pani Ania) napomknelo niedawno ze tak w ogole to poza przyznawaniem karnego tytulu lub wywalaniem to macie maly wplyw... Stad te moje przemyslenia na glos…
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
thomas.neverny napisał(a):estem swiadomy ze wylaczenie licznika postow moze byc odbierane w zaleznosci od uzytkownika : jako kara przez osobe ktora chce sie “dobic” do danego tytulu (rangu) lub jako blogoslawienstwo przez usera ktory chce zachowac jak najdluzej swoj obecny rang.

Punkt wyjsciowy moich rozwazan : profil karny powinien troche utrudniac zycie, ale tez nie powinien byc zbyt surowy zeby nie zniechecac do szczetu. Taki (ograniczony w czasie !) maly “package” roznych upierdliwosci, pod haslem “dla kazdego cos przykrego”.

Mozna tez po prostu oglosic ze otrzymanie profilu karnego wiaze sie z tymczasowym wylaczeniem wszytkich opcji ! Przestac sie meczyc tym wybieraniem…
Big Grin Aleś się rozmarzył na temat, jak tu niektórych upier...lić.

Moim zdaniem wyciśnięcie piętna "chłystka" czyu tez "męczydupy" na niektórych upierliwcach nie ma sensu. Bo są tacy - pojawiają sie tu na Forum - którzy potrafią napisać setkę postów rozpieprzających dyskusję, wukr...cych ludzi itp a potem zaraz walną Ci trzy posty mądre, erudycyjne, inteligentne, zdroworozsądkowe. I co? Przy takich postach ranga "chłystek" brzmi śmiesznie i kompromitująco dla nadającego. Jeden taki post znaczy więcej niż 10 trollerskich wybryków.
Po drugie zawsze można każdą ranę, nawet męczydupę obrócić przeciwko intencjom nadającego rangę. Można nadającego po porstu długotrwale wyszydzać (skoro się nie da zniszczyć), obsmiewać samą ragnę i jej nadanie. W przypadku AA obracanie administratorskich szykan przeciw administratorom jest to niezwykle skutecznym sposobem.
Nie chodzi mi o to „jak tu niektórych upier... ». Nawet gdyby to mialo dotyczyc Twojej osoby … :rotfl: Nie jestem tutaj Dozorca i nie musze obslugiwac a jednoczesnie znosic harcujacych Lokatorow. Jako Lokator moge sobie pozwolic na olewanie. Za bardzo cenie sobie moj wolny czas, zeby go zuzywac na upier… sie.
Po prostu mam wrazenie ze obecnie A&A ograniczyli sie do dwoch mozliwosci : albo specjalny rang (specjalny do tego stopnia ze malo osob wie co to je) albo przeganianie z forum. Stad moje szukanie pomyslu na cos posrodku.
Mam natomiast klopot bo nie wiem co dla mnie osobiscie byloby uprzykrzeniem, gdyby nalezalo mi wwalic takiego "chlystka". Moze przymus czytania postow w tematach gdzie nigdy nie nie zagladam bo mnie nie ciekawia ? albo ograniczenie dostepu do postow - np moglbym czytac tylko innych "chlystkow" ? Big Grin
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
thomas.neverny napisał(a):A czy mozna wylaczyc opcje informujaca o ilosci nowych/nieczytanych postow (odpowiedzi na posty uzytkownika) od czasu ostatniego logowania ?
Nie. Jedyne co się da, to włączyć ignorowanie danej osoby, ale obciąża to mocno serwer...
thomas.neverny napisał(a):Inny pomysl : specjalny awatar, np zawierajac tekst w stylu “Uwaga ! Uzytkownik na kwarantannie. Rozmawiasz z nim na wlasna odpowiedzialnosc.”
Da się zrobić.
thomas.neverny napisał(a):Jestem swiadomy ze wylaczenie licznika postow
Ale to niewykonalne. Możemy wyłączyć zliczanie w dziale ale nie użytkownikowi.
A...

Na razie wiecej pomyslow nie mam.
Z faktu ze dorzucasz informacje wnioskuje ze temat Cie interesuje (gdy proponowalem by zachowac tu takze NEGATYWNE wypowiedzi czy NEGATYWNE wspomnienia o JK (bo to tez jest jakas informacja) byles (zapewne Big Grin ) zbyt zajety by mi odpowiedziec... :- ) )

Mam wrazenie ze wiekszosc ludzi nie chce ustalac wg jakiego przepisu ma byc przyprawiona/ugotowana/spozyta.
I jestem wstanie to zrozumiec.

POZDRO
TN
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
thomas.neverny napisał(a):Z faktu ze dorzucasz informacje wnioskuje ze temat Cie interesuje
Jestem jak najbardziej zainteresowany by tu był porządek. Nie ma nic gorszego niż jeden wielki burdel na forum, od razu wizerunek całej strony cierpi na tym.
ABSOLUTNIE zgadzam sie z tym co napisales. Na razie innych pomyslow nie mam, chyba byloby wskazane by inni tez sie wypowiedzieli.
Jakby co, mozecie oglosic nowe referendum...

JEDNAKZE zauwazylem ze I TYM RAZEM nie podjales tematu wypowiedzi krytycznych... Big Grin

Kiepska musi byc Wasza wlasna opinia o Waszej wlasnej Witrynie i o samym JK jesli boicie sie ze wszystko to sie zawali od kilku slow krycznych o JK... :wredny:

DBRNC
TN
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
thomas.neverny napisał(a):JEDNAKZE zauwazylem ze I TYM RAZEM nie podjales tematu wypowiedzi krytycznych... Big Grin
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/ksiazki/rzeczypospolita_klamcow.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/ksia ... lamcow.php</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/epika/tolerancja.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... rancja.php</a><!-- m -->
Gdzieś jest jeszcze coś z tygodnika solidarność, ale chyba jako grafika i wyszukiwarka tego nie znajduje. Kiedy my to przepiszemy wszystko to ja nie wiem... Wink
Markowa:) napisał(a):Chłystek może być, choć w sumie nie odpowiada temu za co te osoby są krytykowane, może znajdziesz inną nazwą także z twórczości JK?
to może "jebak nad jebaki"? :rotfl:
thomas.neverny napisał(a):Uwazam za wazne by ten tytul byl "srednio wygodny" w noszeniu, by nikt nie staral sie go zdobyc na sile.
"łajdacki pomiot, łotrwoskie nasienie" - napis wielkimi czerwonymi loterami, wychodzący aż na avatar i dane osoboweSmile
pozdr
Artur napisał(a):Gdzieś jest jeszcze coś z tygodnika solidarność, ale chyba jako grafika i wyszukiwarka tego nie znajduje. Kiedy my to przepiszemy wszystko to ja nie wiem...
Jest też kontrowersyjny artykuł Szenborna o którym była dyskusja. Twoje postulaty Thomasie zostały uwzględnione. Jeśli masz jeszcze jakieś "kompromitujące" materiały to na pewno Art zamieści Wink . Pozdrawiam.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
A ja tam mam nadal wrazenie ze nie wszystko zostalo dorzucone i zachowane :/ . Np podczas dyskusyj z roznymi « odkrywaczami prawdy o tym jaki to z tego JK byl rozowy » pojawialy sie czasami wklejki z artykulami, nie tylko Szenborna.
Jesli sie myle, to przepraszam za nieporozumienie. :wstyd:

Wracajac zas do tematu :

Michal… tytul “lotrowskie nasienie” jest chyba zbyt uwlaczajacy.
A o “jebaka nad jebaki” wszyscy faceci (a zwlaszcza mlodziez :rotfl: ) sie beda zabijac… Big Grin
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
thomas.neverny napisał(a):Np podczas dyskusyj z roznymi « odkrywaczami prawdy o tym jaki to z tego JK byl rozowy » pojawialy sie czasami wklejki z artykulami, nie tylko Szenborna.
Thomasie, jeśli czegoś brakuje i potrafisz to zidentyfikować to daj znać. Być może coś umknęło. Mnie się jednak wydaje, że wszystkie te materialy na stronie są. W kazdym razie nie było absolutnie żadnej selekcji negatywnej. Pozdrawiam
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.../tolerancja.php">http://www.kaczmarski.art.../tolerancja.php</a><!-- m -->

hmm.. to wszystko prawda?
Michal napisał(a):http://www.kaczmarski.art.../tolerancja.php
A co to ma być za link Michal ?
Michal, tak, ale jak się kopiuje link ręcznie zamiast pomyśleć to takie coś wychodzi.
Ech, ale sie babracie w tych karach.
Krok 1 - "toll" czy inna ranga,
Krok 2 - zakaz pisania postów
Krok 3 - ban.