Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Melodie zapożyczone z istniejących piosenek
gredler napisał(a):
dauri napisał(a):własny tekst do muzyki Jacka
A jak to sobie wyobrazasz. Z tego, co wiem (a troche wiem) Kaczmarski nie pisal samej muzyki, a na pewno tego nie publikowal. Wiec co - wezmiesz muzyke np. z "Oblawy" i ulozysz do tego tekst? Nie zdobedziesz tym poklasku jurorow, jak mniemam.
Przypuszczam, że ewentualny poklask jurorów zależałby w dużej mierze od tego, jaki jest ich stosunek do piosenek takich jak "Mury", gdzie Jacek napisał swój własny tekst (nie będący przekładem) do melodii zapożyczonej z istniejącej piosenki. Jest jeszcze w twórczości Jacka parę innych takich przypadków: "Wykopaliska", "Rozbite oddziały", "Rublow".
gredler napisał(a):bardziej to pasuje do kabaretu
Niekoniecznie, żaden z przytoczonych wyżej przykładów nie jest kabaretowy.
Odwrotną praktyką jest pisanie różnych melodii do tego samego tekstu. Na przykład Edward Stachura pisał do swoich tekstów własne melodie, a po nim inne melodie do tych samych tesktów pisali m.in. Marek Gałązka i Krzysztof Myszkowski. Są też np. dwie melodie do "Prośby" Jacka - jedna Jacka, druga (późniejsza) - Przemysława Gintrowskiego.

Osobiście uważam, że są to praktyki jak najbardziej dopuszczalne i pożyteczne, zarówno w pierwszym przypadku jak i w drugim.

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
Chyba miałeś na myśli "Wróżbę", do której najpierw muzykę napisał Jacek, a potem Gintrowski.

Kuba
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Chyba miałeś na myśli "Wróżbę"
Tak jest, bardzo dziękuję za sprostowanie i pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
..............
Odpowiedz
Właśnie...?
Odpowiedz
dauri napisał(a):Jest jeszcze w twórczości Jacka parę innych takich przypadków: "Wykopaliska", "Rozbite oddziały", "Rublow".
Nie wiem jak tam z "Wykopaliskami", ale... "Rublow"?!
:o
Odpowiedz
Muzyka z wykopalisk, chyba przewija sie w psalmach Gintrowskiego, no i w pośpiechu bodaj była zaczerpnięta. Ale właśnie Rublow?
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):Muzyka z wykopalisk, chyba przewija sie w psalmach Gintrowskiego, no i w pośpiechu bodaj była zaczerpnięta.
Ja przytoczę może tekst "źródłowy":
KN. (chyba na Liście) napisał(a):Muzyka "Psalmu o powrocie" (motyw głowny) została później wykorzystana w "Wykopaliskach" Kaczmarskiego. Jacek opowiadał, że kiedy napisał "Wykopaliska" (był wtedy na emigracji), zadzwonił do Polski do Gintrowskiego z prośbą o napisanie muzyki do tekstu. Przeczytał mu tekst, a PG, wkurzony, bo telefon miał na podsłuchu (jego ojciec był w SB), na odp... się zanucił mu ("tam-tadam-tadam-tadam...") linię melodyczną... "Psalmu o powrocie". Tego jednak Jacek wtedy nie wiedział. Gintrowski po prostu żeby jak najszybciej skończyć rozmowę podrzucił Jackowi muzykę z utworu, którą napisał kilka lat wcześniej.
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
...................
Odpowiedz
Krasny napisał(a):No dobra, a Rublow?
Muzyka do Rublowa wydaje się zaczerpnięta z wczesnej wersji "Litanii" - nie cała, ale początek jest niemal identyczny, z tą różnicą, że w "Rublowie" niektóre nuty melodii nie są śpiewane lecz tylko grane na gitarze. Podejrzewam, że Jacek w pewnym momencie zdał sobie sprawę, że ta wczesna melodia do "Litanii" nienajlepiej pasuje (z powodu transakcentacji na "w tym wieku") i napisał inną melodię, A skoro ta pierwsza mu się zwolniła, to wykorzystał ją w "Rublowie". Są to oczywiście tylko moje domysły. W załącznikach fragmenty piosenek.

Pozdrawiam
Dauri

PS do moderatorów - chyba ta dyskusja odbiega nieco od tematu "Nadzieja III", więc może to jakoś podzielcie i gdzieś przenieście...
Odpowiedz
Rzeczywiście, jest znaczące podobieństwo. Jak zwykle, szacunek dauri za przenikliwość :poklon:
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Nie jestem absolutnie przekonany.
Aczkolwiek ciekawa hipoteza. Smile
Odpowiedz
No tak, ale w ten sposób możnaby znaleźć kilkadziesiąt innych analogicznych przykładów. W końcu, nie czarujmy się, ale JK wielokrtotnie pisał dość podobne melodie. ALe myślę, że nie robił tego jakoś specjalnie świadomie, po prostu zawsze to robił w obrębie sowjego sprawdzonego stylu. Słychać to zwłaszcza przy nagraniach z samą gitarą. Co jednak potrafi uczynić genialna aranżacja ZŁ!!!

Kuba
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):No tak, ale w ten sposób możnaby znaleźć kilkadziesiąt innych analogicznych przykładów.
Otóż to - Kuba ma rację. Te podobne motywy dotyczą zwłaszcza "poczatków" utworów. Tak mi się wydaje.
Odpowiedz
..............
Odpowiedz
A jeśli mogę się zapytać - skąd pochodzi ta wczesna wersja litanii? Bo jestem ciekaw całości.

A co do podobieństwa - faktycznie, niezaprzeczalne. Jednak czy można uznać to za autoplagiat? Po prostu czasem tak jest, że jakiś motywik chodzi nam po głowie i mimowolnie wokół niego sobie tworzymy. Na przykład Mozart jest bardzo rozpoznawalny, bo w wielu utworach stosował podobną harmonię, miał swój "styl". Pewnie motywy niektóre też się powtarzają. To chyba normalne, zwłaszcza przy tak dużej ilości utworów.

..::Zdravim::..
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Odpowiedz
............
Odpowiedz
Tarko napisał(a):A jeśli mogę się zapytać - skąd pochodzi ta wczesna wersja litanii? Bo jestem ciekaw całości.
Niestety, nie wiem.
Tarko napisał(a):Po prostu czasem tak jest, że jakiś motywik chodzi nam po głowie i mimowolnie wokół niego sobie tworzymy. Na przykład Mozart jest bardzo rozpoznawalny, bo w wielu utworach stosował podobną harmonię, miał swój "styl". Pewnie motywy niektóre też się powtarzają. To chyba normalne, zwłaszcza przy tak dużej ilości utworów.
W tym wątku nie chodziło mi tyle o "mimowolność" co o świadome zapożyczenia. W przypadku Mozarta byłyby to sprawy takie, jak wykorzystanie tej samej melodii w Mszy Koronacyjnej ("Agnus Dei") i w Weselu Figara ("Dove sono") czy też motywu z Wesela Figara ("Non piu andrai") w Don Giovannim. Z całą pewnością Jacek - kompozytor miał również swój styl i jego twórczość muzyczna zasługuje na analizę i opracowanie. Ale to temat-rzeka, zasługujący na osobną dyskusję.

[ Dodano: 7 Luty 2006, 21:13 ]
Krasny napisał(a):To jednak oznacza Dauri że jesteś w posiadaniu jakiś unikalnych nagrań. Czy można by coś szerzej w tym temacie prosić?
Poszperam, ale wielkich rewelacji raczej się spodziewaj, niestety... Sad

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
Rewelacja! Skąd ta pierwotna wersja "Litanii"? Zastanawiam się jak to może dalej brzmieć... pod temat z Rublowa można by podłożyć akordy ze znanej Litanii... tak to sobie wyobrażam.. Skąd masz to nagranie? Smile

CZy to będzie w suplemencie??
pozdrawiam
Odpowiedz
W suplemencie - raczej nie
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Odpowiedz
Kapitalna jest ta druga wersja Litanii - dołączam się do pytań przedpiszców... Big Grin
Odpowiedz
W Suplemencie tego nie będzie, podobnie jak nie będzie na przykład Z XVI-wiecznym portretem trumiennym - rozmowy z pierwotną muzyką, bo nie taka jest funkcja Suplementu.

KN.
Odpowiedz
Hmmm... A to szkoda Sad(
A jeszcze pytanie, KN. ... skoro mówisz o "Z XVI-wiecznym portretem rozmowie"... Czy pierwotna wersja muzyki do tego utworu została wykorzystana w jakichś znanych piosenkach...? To bardzo interesujące zjawisko Smile
pozdrawiam
Odpowiedz
Michal napisał(a):Skąd ta pierwotna wersja "Litanii"?
Niestety, nie wiem (jak już napisałem wcześniej).

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
Michal napisał(a):Czy pierwotna wersja muzyki do tego utworu została wykorzystana w jakichś znanych piosenkach...?
Nie.

KN.
Odpowiedz
dauri napisał(a):Jest jeszcze w twórczości Jacka parę innych takich przypadków: "Wykopaliska", "Rozbite oddziały", "Rublow".
No właśnie, "Wykopaliska" i "Rublowa" wyjasnileś a nic o "Rozbitych oddziałach" - jak to tam z nimi było? W czym jest jeszcze taka muzyka? Bo próbuje to zagrać a ciężko mi idzie jakoś... :Smile
Problemem nie jest sam problem, ale twoje podejście do niego
Odpowiedz
Melodia do 'Rozbitych oddziałów' jest zapożyczona z 'Susanina' Smile
Odpowiedz
Hmmm, nie znam tego utworu, ale gdym kliknął ów utwór w "znajdź piosenke" to mi wyskoczył tekowy tekst:

"Nie zachowało się żadne nagranie muzyki do tego wiersza, bądź też muzyka nie została przez nikogo skomponowana" - toć błąd chyba...

przy tekście tekście na stronie jest dopisek trad. - no i co teraz? Da się gdzieś tego posłuchać?
Problemem nie jest sam problem, ale twoje podejście do niego
Odpowiedz
a więcej o 'Susaninie' (tekst i chwyty) jest tutaj :)
Odpowiedz