Liczba postów: 815
Liczba wątków: 97
Reputacja:
0
Mam takie pytanko... czy ktoś opracował już Psalmy... zwłaszcza Psalm Zaręczynowy... Psalm o chlebie :?: Byłbym wdzięczny
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 1,243
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Mat napisał(a):Mam takie pytanko... czy ktoś opracował już Psalmy... zwłaszcza Psalm Zaręczynowy... Psalm o chlebie Byłbym wdzięczny Psalmy będzie opracowywał w miarę upływu czasu Tomek Susmęd bo go o to prosiłem i pojawią się na stronie Gintrowskiego ale to pewnie nie w tym roku.. Takie coś jest pracochłonne.
Reputacja:
0
No wiem... ale może ktoś tak rozszyfruje tak troszkę Psalm Zaręczynowy w wolnej chwili
Domyślałem sie ze poprosisz o to Tomka :wink:
z pozdro
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Mat'cie czyżbyś planował niecnie zawładnąć sercem i wianem jakiejś młódki ;-)? Przepraszam, że zapytam w tym wątku, ale nie chcę zakładać nowego tematu, bo to pytanko szczegółowe i nie zaśmieci na pewno tego wątku. Mianowicie czy Akademickie Radio Pomorze ukazało się również na winylu??? Pozdrawiam
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Reputacja:
0
Kamil napisał(a):Mat'cie czyżbyś planował niecnie zawładnąć sercem i wianem jakiejś młódki bez komentarza... powiedzmy że po prostu lubie tę piosenke
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
To, co podaję, nie jest pewnie w 100% prawdziwe, ale spróbuj pokombinować coś na ten temat:
GCGC
GCGC
DCGC
DCGC
GCG (mmmmm)
He
He
He
CDG
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
dzięki a pomoże ktos ze Szwaczką :?:
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Reputacja:
0
Czyli większość podanych akordów pasuje? Jeszcze tego nie sprawdzałem. Jeśli zrobiłeś jakieś modyfikacje, dzięki którym całość lepiej brzmi - daj znać.
[ Dodano: 2005-12-11, 22:47 ]
Macie, jeśli chodzi o "Szwaczkę", to ostatnia część (o tym, co gra na harmonijce) jest taka jak refren w "Odpowiedzi". Z resztą spróbuj pokombinować - to powinny być jakieś G i F dury i a i e molle.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 393
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Ja bym wprowadził pewne modyfikacje od "a potem pieścić będziemy się czule"
H e
G H
e D
G H e
..::Zdravim::..
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Z resztą spróbuj pokombinować - to powinny być jakieś G i F dury i a i e molle. haa, żeby to było takie proste....ale "Szwaczkę" gra się na przestrojonej po cohenowsku gitarze:
6str --> G
5str --- A
4str --- D
3str --> E
2str --> A
1str --- E
i dopiero z takim strojem można kombinowach akordy.
Podobnie na przrzestrojonej gitarze PG gra np "Słynny błękitny prochowiec" albo piosenkę "Raport z oblężonego miasta" (z tym, że przy tych piosenkach 6str nie przestraja się do G, tylko zostawia na E).
Reputacja:
0
Paweł, byłbys tak dobry i po tej drobnej, a jakże znaczącej podpowiedzi, mógłbyś podsuować jak w koncu gra się Szwaczke :?: jakimi akordami po przestrojeniu :?: :prosze:
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Mat napisał(a):Paweł, byłbys tak dobry i po tej drobnej, a jakże znaczącej podpowiedzi, mógłbyś podsuować jak w koncu gra się Szwaczke jakimi akordami po przestrojeniu Nie kryję, że fakt przestrajania odkryłem jakiś czas temu.
Natomiast do "Szwaczki" usiadłem dopiero dzisiaj.
Długo sobie nie poprcowałem, bo poszła mi w cholerę 1 struna i... skończyło się opracowywanie "Szwaczki".
Obiecuję jednak, że w najbliższym czasie (może jutro?) siądę do tej piosenki. Sam jestem jej ciekawy.
Reputacja:
0
Bylbym wdzięczny będe czekał
z pozdro
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Nie kryję, że fakt przestrajania odkryłem jakiś czas temu. Jak się nazywają takie chwyty po przestrojeniu gitary? To ma swoją jakąś nazwę? Bo szczerze przyznam że zaskoczyłeś mnie tym, jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy bawić się ze strojem gitary...
Reputacja:
0
Przestrajanie gitary w świecie muzyki klasycznej nie jest niczym dziwnym, choć nie stosuje się tego bardzo często, tzn. najpopularniejszy strój to EHGDAE. Do tej pory jakoś nie pomyślałem, że to dzięki zmianie stroju gitara Gintrowskiego brzmi tak ciekawie m.in. w "Szwaczce". To chyba świadczy o muzycznym "obyciu" artysty - wszak wykorzystuje w szerokim stopniu możliwości instrumentu (Kaczmarski chyba nigdy nie stosował innego stroju).
Reputacja:
0
Ja sobie zdaję sprawę że być może to nie jest niczym dziwnym, aczkolwiek mnie zaskoczyło bo chociaż gram na klasyku to nie wiem czemu nigdy mi nie przyszło do głowy zmieniać stroju! Stąd moja dociekliwość o nazwy...
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Kaczmarski Dylana grał na rozstrojonej.
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Filip P. napisał(a):Kaczmarski Dylana grał na rozstrojonej. rozstrojonej, a nie przestrojonej Filipie
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Tak też napisałem
Zastanawiam się czy założenie kapodastra nie równa się przestrojeniu gitary...
Technicznie co innego ale brzmieniowo to samo.
Reputacja:
0
Nie równa się, ponieważ struny harmonizują tak samo, tzn. odległości dźwięków są takie same, nieważne, na który próg założysz kapodaster. Przestrojenie gitary, czyli zmiana niektórych dźwięków sprawia, że te odległości są zmienione.
Reputacja:
0
nie chce żeby to bylo źle odebrane ale... Pawle troszku sie niecierplwie czy mialbys czas to dla mnie rozpracowac :?:
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Reputacja:
0
Oto moje opracowanie "Szwaczki". Najprawdopodobniej ma jeszcze parę błędów, ale może ktoś je wyłapie, Pawle K.
Tak jak zauważył niezawodny Warchoł, gitarę przestrajamy wg schematu:
1-E
2-A
3-E
4-D
5-A
6-G
wstęp (flażolety, po dwa dźwięki): {ae} {ha} {eh} {eh} {ed} {ae}
pierwszy wers gra się na tych samych dźwiękach
będzie pogrzeb tej z naprzeciwka Szwaczki GCDG
marzyła o ślubnym pierścionku C
a umarła z naparstkiem na palcu CGC
wszyscy się z tego śmieją GC
poczciwy deszcz ceruje niebo z ziemią GEa
ale z tego też nic nie będzie GEa
na harmonijce gra kaleka aea
o wierzb warkoczach o dziewczynie Gea
poeta milczy ea
pada deszcz Gea
Liczba postów: 335
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
moze jestem tępy, ale jak do licha mam łapać te akordy na pzestrojonej gitarze, nie wiem co robie źle ale nic mi nie brzmi tak jak powinno :/
Reputacja:
0
gitara przestrojona, to i chwyty musza wygladac inaczej. musisz po prostu polapac te same dzwieki, ktore chwytasz chwytajac normalne chwyty
Reputacja:
0
moze to mniej wiecej wygladac tak:
G-dur
-------3-------
-------2-------
-------3-------
-------0-------
-------2-------
-------0-------