Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Czy ktoś z Was wie czy i co Jacek pisał po wydaniu "Tunelu"?
Ostatni chronologicznie wiersz w tomiku ("Wytworna wenecka kurtyzana chwali portret Pietra Aretina pędzla Tycjana") jest datowany na 5 stycznia 2004 roku. Czytałem gdzieś, że jeszcze 9 kwietnia Jacek pisał poemat o baronie Munchausenie...
Czy komuś znane są te ostatnie powstałe między 5 stycznia, a 9 kwietnia wiersza Jacka?
Pytam, pamiętając oczywiście o tym, że J.K. był w tym czasie bardzo ciężko chory, pytam dlatego, że chyba dla nas wszystkich każdy nieznany wcześniej Jego wiersz byłby czymś nadzwyczajnym - jeszcze jednym z Nim spotkaniem... Wybaczcie górnolotność... Moim zdaniem J.K. pisał z wiekiem coraz lepiej i zastanawiam się czy jeszcze jakieś Jego teksty, wcześniej niewydane, a być może bardzo ważne - także dlatego, że ostatnie - mają szanse ujrzeć światło dzienne - lub też czy istnieje możliwość udostępnienia ich w jakiś inny sposób?
Pozdrawiam bardzo serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
"Tunel" został wydany po 10 kwietnia 2004 roku.
Utwory, które weszły w skład "Tunelu" to oczywiście nie wszystkie, które Jacek napisał w czasie choroby, ale wszystkie, które chciał, by zostały wydane. Poza tym Mistrz zrobił sporo szkiców - mniej lub bardziej ukończonych utworów.
Nie wydaje się, by był sens wydawać je w nowym tomiku poezji (pamiętajmy, że zawartość tomiku "Tunel" ustalił sam Jacek), być może natomiast Fundacja im. Jacka zdecyduje się na wydanie pamiątkowego albumu z kopiami notatek Mistrza.
KN.
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Widzę tu dążenia do ulepszania pracy na OLiJP
Ze swojego punktu widzenia mogę Ci tylko polecić uważne przeczytanie "Tunelu", można wysnuć z niego bardzo ciekawe wnioski w świetle późnej twórczości jako kategorii teoretycznoliterackiej
pozdrawiam
adme
(która pracę już oddała)
a btw - ładnie postawione pytanie:
Szymon napisał(a):Czy ktoś z Was wie czy i co Jacek pisał po wydaniu "Tunelu"? skoro "Tunel" wyszedł już po śmierci...
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Reputacja:
0
No tak, ale z kontekstu wypowiedzi Szymona wynika, że chodzi mu o utwory napisane po 5 stycznia 2004.
KN.
Reputacja:
0
KN. napisał(a):No tak, ale z kontekstu wypowiedzi Szymona wynika, że chodzi mu o utwory napisane po 5 stycznia 2004.
KN. Właśnie o to mi chodziło. Tylko, że jak rozumiem Jacek przygotował teksty do "Tunelu" na jakiś czas przed... 10 kwietnia? Żeby doprecyzować - co z utworami powstałymi po przygotowaniu tomiku, które Jacek zdołał ukonczyć? Czy to są tylko "notatki"? W każdym razie dziękuję za odpowiedź, Krzysztofie - chociaż naiwnie liczyłem, że jesteś może w posiadaniu jakiegoś "skarbu" - tj. właśnie jednego z ostatnich wierszy Jacka, które nie weszły do "Tunelu"...albo, że jednak zostaną one wydane nie jako fotokopie notatek... Przepraszam, że tak to zawile pisze.
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):naiwnie liczyłem, że jesteś może w posiadaniu jakiegoś "skarbu" - tj. właśnie jednego z ostatnich wierszy Jacka, które nie weszły do "Tunelu" diagnoza i Pejzaż Sierpniowy nie weszły do "Tunelu" - chyba że interesują Ciętylko wiersze pisane po 5 stycznia 2004
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Żeby doprecyzować - co z utworami powstałymi po przygotowaniu tomiku, które Jacek zdołał ukonczyć? Takich utworów nie ma - ukończonych po przygotowaniu tomiku. Tomik był bowiem opracowywany do ostatnich dni marca 2004. Są natomiast utwory, które z tych czy innych względów do tomiku nie weszły. Ale to naprawdę nie są najważniejsze utwory.
Zrozum, że Jacek zawsze przedstawiał publicznie to, co uważał za najlepsze. Szukanie utworów nieznanych, niewydanych, naprawdę do niczego odkrywczego nie prowadzi. Ja Ciebie rozumiem, bo sam akurat jestem namiętnym kolekcjonerem wszystkiego, co Mistrz napisał. Tylko że po utworach nazwijmy je brzydko ubocznych nie należy spodziewać się przełomu, czegoś niezwykle ważnego.
KN.
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
I jeszcze to: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/o/o_zaletach_niepalenia.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... alenia.php</a><!-- m -->
też nie weszło...
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
adme napisał(a):Ze swojego punktu widzenia mogę Ci tylko polecić uważne przeczytanie "Tunelu", można wysnuć z niego bardzo ciekawe wnioski w świetle późnej twórczości jako kategorii teoretycznoliterackiej A można prosić o jakieś doprecyzowanie? Bo wydaje mi się to ciekawe.
Reputacja:
0
Rozumiem już - oczywiście wiem, że utwory tzw. "uboczne" nie muszą być bardzo... odkrywcze. Po prostu nie orientowałem się dokładnie jak to było z wydaniem "Tunelu"... A swoją drogą - może to niemądre - ale i tak chciałbym bardzo przeczytać choćby ten poemat o baronie Munchausenie, nawet jeśli to tylko szkic...
Tak czy inaczej - Dziękuję Wszystkim bardzo. Adme i Krzysztof - pomogliście
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Krasny napisał(a):adme napisał(a):Ze swojego punktu widzenia mogę Ci tylko polecić uważne przeczytanie "Tunelu", można wysnuć z niego bardzo ciekawe wnioski w świetle późnej twórczości jako kategorii teoretycznoliterackiej A można prosić o jakieś doprecyzowanie? Bo wydaje mi się to ciekawe. Mogę Ci moją pracę o późnej twórczości wysłać, a właściwie pierwszą część, bo tam o tym jest, chcesz ?
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Ja chcę d
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Ja też!
Bo źródło wciąż bije...
Reputacja:
0
Ale to nie jest praca o Kaczmarskim !!!
Reputacja:
0
Ale i tak chcę
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Ja też!
(ale piszę urozmaicone posty no nie? )
Bo źródło wciąż bije...
Reputacja:
0
Adme... mi też przyślij (bardzo proszę) akurat ten konkretny fragment o twórczości późnej jako kategorii historycznoliterackiej - ja Ci się odwdzięczę i dokonamy (próby) porównania :wink:
Pozdrawiam
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Chętnie, ale czy ja mam Twojego maila? Coś mi się pomieszało...poza tym - Ty najpierw komisji swoją pracę oddam a potem moją dostaniesz choćby i w całości :rotfl:
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
adme napisał(a):Mogę Ci moją pracę o późnej twórczości wysłać, a właściwie pierwszą część, bo tam o tym jest, chcesz ? Ha! ja też bym mógł? Bo chyba pisaliśmy o tym samym...
pozdrawiam serdecznie
Reputacja:
0
adme napisał(a):Chętnie, ale czy ja mam Twojego maila? Z profilu weź
Reputacja:
0
Michal napisał(a):Bo chyba pisaliśmy o tym samym... A potem z tegoż samego odpowiadaliśmy...
[b][i]
[/i][/b]
JK
|