Liczba postów: 113
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Witam
Nie mam pojecia gdzie umiescic ten temat, wiec jesli moderatorzy orzekna, ze to jest nieodpowiednie miejsce, prosze przeniesc.
Mam pytanie odnosnie grupy Niebo, ktorej dwa wykonania znalazly sie na albumie PG "Psalmy". Czy istnieja jakies oficjalne/nieoficjalne nagrania tej grupy? Co wykonywali w czasie swojej dzialalnosci? Jednym slowem: Czekam na jakiekowiek informacje w ww. temacie.
pozdrawiam
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 55
Reputacja:
0
Grupa "Niebo" to formacja, która istniała przez kilka (około 10) lat - wg stron "Czerwonego Tulipana" - 1972-1981 - tzn. wtedy działał w niej Stefan Brzozowski i to on był liderem "Nieba".
Dalszym ciągiem "Nieba" - tyle, że w zdecydowanie mniejszym składzie - jest właśnie Czerwony Tulipan. Zresztą piosenkę "A jednak po nas..." do dziś ma w repertuarze, jak i kilka innych pochodzących z tamtych czasów.
"Niebo" było bardzo muzyczną i dużą grupą.
Krystyna Świątecka na przykład grała tam na flecie, a dopiero później zaczęła śpiewać.
O ile wiem - nie istnieje zwarte, oficjalne (ani nieoficjalne) wydawnictwo, na którym byłyby piosenki "Nieba".
Pojawiają się pojedyncze utwory. Jedynie.
Coś zapewne jest też w archiwach radiowych i festiwalowych (Olsztyn, Kraków).
"Niebo" śpiewało wiersze.
Z tego co wiem przede wszystkim Jerzego Ignaciuka - nieżyjącego już olsztyńskiego poety. Ten duet autorski napisał też (w Olsztynie legendarny) muzyczny spektakl teatralny "Pieśń o drodze" - w którym gościnnie udział wzięła Natasza Czarmińska.
Z tego spektaklu pochodzi pieśń "Obudźmy się" - bardzo politycznie potraktowana podczas PPP w gdańskiej Oliwii w 1981r.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 54
Reputacja:
0
Zdaje sie że Czerwony Tulipan śpiewał na festiwalu piosenki studenckiej w Krakowie 2001, tak?
A i mam pytanie, kim był ten Stefan Brzozowski? Kiedyś słyszałem fragment audycji o nim w polskim radio z udziałem Jana krzysztofa Kelusa... Czy wie ktoś coś o nim albo ma tamtą audycję?