Liczba postów: 192
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Program "Raj" - zagrany po 25 latach przez Jacka Bończyka, Mirosława Czyżykiewicza i Hadriana Tabęckiego doczeka się warszawskiej premiery. Teatr na Woli - 10 listopada br.
- Spektakl został stworzony i zagrany przez słynną trójkę: Jacka Kaczmarskiego, Przemysława Gintrowskiego i Zbigniewa Łapińskiego i stał się legendą. Postanowiłem przywrócić go widzom w odnowionej wersji - powiedział Jacek Bończyk.
Na program składa się 17 utworów. Muzyce towarzyszyć będzie projekcja filmowych obrazów o raju.
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Bardzo miła informacja.
Napewno się wybiorę.
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Wpiszcie tę imprezę w kalendarz na stronie, bo jeszcze jej nie ma. Może wiecie o której godzinie? Chętnie się wybiorę, jeśli będę mogła.
Liczba postów: 438
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Na razie nie ma jeszcze sprzedaży biletów (i nie wiadomo kiedy się zacznie). Nie ma też informacji o której godzinie będzie spektakl/koncert. Do 10 listopada zostało jeszcze parę dni :lol:
Czego można się spodziewać można sobie posłuchać
<!-- m --><a class="postlink" href="http://art.zone.pl/raj/wygnaniezraju.mp3">http://art.zone.pl/raj/wygnaniezraju.mp3</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://art.zone.pl/raj/pustyraj.mp3">http://art.zone.pl/raj/pustyraj.mp3</a><!-- m -->
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Dzieki Pilsie, niestety naiwnie ściągnąłem oba nagrania myśląc że to będzie faktycznie coś ciekawego i... się załamałem. Przecież to co zaprezentowali panowie Czyżykiewicz i Bończyk, to jest totalna tragedia. W "Wygnaniu z raju" Czyżykiewicz przesadnie i bardzo sztucznie (co się czuje) niby wczuwa się w rolę, a Bończyk wprost przeciwnie śpiewa jakby sobie coś tam nucił i mamrotał przy goleniu. "Pusty raj" także nie zachwycił delikatnie mówiąc, pan Bończyk genialnie udowodnił że nie potrafi śpiuewać.
Coma napisał(a):Postanowiłem przywrócić go widzom w odnowionej wersji - powiedział Jacek Bończyk. Czy ten człowiek wie co mówi, on przywrócił nam Raj w odnowionej wersji ?? Jakim prawem on twierdzi, że coś przywrócił?? On niemógł nam nic przywrócić, bo my pamiętamy genialnie zagrany "Raj" przez TRIO i tego nikt nam nie odbierze, Bończyk usiłował nam obrzydzić twórczość Jacka, ale na szczęście utwory Kaczmarskiego, bronią się bez takich sabotażowych akcji jak "przywracanie" Bończyka.
Pan Bończyk powinien przyjechać w przyszłym roku do Przemyśla siąść skromnie w kąciku Teatru i wstydząc się swoich zarozumiałych prób śpiewania Mistrza, posłuchać jak to robią ludzie którzy z sercem i głową próbują się zmierzyć z dziełami Jacka. Potem niech posypie głowę popiołem, przywdzieje włosienicę i prosząc o przebaczenie obiecać, że się poprawi i nie będzie profanować najwyższej sztuki jaką stworzył J.K. czyżykiewicz może mu towarzyszyć.
W piosenkach tylko Trębecki się obronił, no ale On nie śpiewał... Szkoda że nie powstrzymał zbrodniczych zapędów kolegów ... :/
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Niestety, mnie się też nie podobało. Panowie śpiewają poprawnie, nie jest to żenujące ani jakieś beznadziejne, no ale jest ogólnie słabe. Przemek ujął to może w ostrych słowach, ale zgadzam się z jego opinią.
KN.
Reputacja:
1
KN. napisał(a):Panowie śpiewają poprawnie, nie jest to żenujące ani jakieś beznadziejne, no ale jest ogólnie słabe. fakt że mogło być jeszcze gorzej, ale mogło(?) być lepiej...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
KN. napisał(a):Panowie śpiewają poprawnie Zgoda, ale żeby od razu " było to porzywrócenie w odnowionej (??) wersji" ? Przesada, narcyzm, brak samokrytyki.....niepotrzebne skreślić (albo zostawić wszystkie trzy ewentualności)
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
1
dodać można jeszcze pychę...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 1,243
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Skąd pochodzą te nagrania? Ja ich nie znałem, ale to musi być z początków ich współpracy. Koncert był o wiele lepszy.
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):Koncert był o wiele lepszy... ...i zapewne przywracał " Raj" w odnowionej wersji, tak?
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Zgoda, ale żeby od razu "było to porzywrócenie w odnowionej (??) wersji" Toteż się z Przemkeim zgodziłem.
KN.
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
To naprawdę słaba próba śpiewania Kaczmarskiego. W tych wykonaniach jest poprawność, ale nic poza tym. Panowie porządnie wykuli zadaną lekcję, ale bez zrozumienia, niestety...
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):Skąd pochodzą te nagrania? Wg strony (<!-- m --><a class="postlink" href="http://art.zone.pl/raj">http://art.zone.pl/raj</a><!-- m -->) z próby. Ale jak się tak próbuje...
Zresztą są jeszcze na tej stronie zdjęcia z premiery .
Przemek napisał(a):niestety naiwnie ściągnąłem oba nagrania myśląc że to będzie faktycznie coś ciekawego Ledwie sie powstrzymałem przed ostrzeżeniem :lol: lepiej jak sobie można posłuchać samemu
Tym niemniej pójdę na całość (o ile nie okaże się, że jest to przedstawienie dla byłej żony :wink: i innych krewnych króliczka).
Reputacja:
0
MacB napisał(a):...i zapewne przywracał "Raj" w odnowionej wersji, tak? Nie, Maćku - tego nie powiedzialem. Jackowi Przemkowi i Zbyszkowi nie dorówna nikt w tym względzie, co nie znaczy, że Raj jako koncert który miałem okazję słyszeć na żywo był zły. Ja odebrałem go bardzo pozytywnie, był połączony z rzutowanymi na projektorze kawałkami filmów, ogólnie koncert jako widowisko estetyczne, muzyczne i wziualne było bardzo dobre. Czyżykiewicz naprawdę ciekawie śpiewał, chociaż czasem troszkę mylił się w tekście. Ale całość odebrałem bardzo pozytywnie - może dlatego że byłem na żywo?
Proponuję tym którzy mogą wybrać się do Teatru na Woli i posłuchać na żywo - wtedy napisać jakiś sensowny komentarz. Idąc tym tokiem myslenia - dzisiaj nikt nie powinien śpiewać Jacka bo zawsze coś komuś nie będzie pasowało... A ten zagrał tak, ten inaczej, ten nie zaśpiewał tak jak oczekiwaliśmy... Nie przekreślajcie wszystkiego z góry. Bończyk powiedział mało pokornie i niedorzecznie, ale nie znaczy to że koncert wypadł mu źle, tym bardziej, że te nagrania co dał Pils są jakieś rzeczywiście słabe. Warto pójść chociażby ze względu na genialne wyczyny na klawiaturze H.F Tabęckiego.
pozdrawiam
PM
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):Czyżykiewicz naprawdę ciekawie śpiewał, chociaż czasem troszkę mylił się w tekście. To rzeczywiście świetnie.
Petrvs napisał(a):Proponuję tym którzy mogą wybrać się do Teatru na Woli i posłuchać na żywo - wtedy napisać jakiś sensowny komentarz. Bo tak to same niesensowne. O to Ci chodziło?
Petrvs napisał(a):Idąc tym tokiem myslenia - dzisiaj nikt nie powinien śpiewać Jacka bo zawsze coś komuś nie będzie pasowało... Nie demagogizuj, bardzo Cię proszę. Po pierwsze to każdy ma prawo do śpiewania, ale też każdy do krytyki tego śpiewania. A po drugie, to zupełnie inną miarkę przykłada się do wykonań czysto amatorskich (jak na przykład ja sobie śpiewam na spotkanku), zupełnie inną do wykonań formalnie amatorskich, ale artystycznie profesjonalnych (jak choćby koncerty tria łódzkiego czy poznańskiego), a jeszcze inną do ludzi, którzy z żyją z działalności artystycznej (jak Bończyk albo Czyżykiewicz). Uważam, że elementarne wpadki dyskwalifikują ludzi z tej ostatniej grupy. Właśnie dlatego należy ocenić jednoznacznie negatywnie koncert 13 grudnia 2003 w Sali Kongresowej.
Nie jest prawdą, że w tej sytuacji nikt nie powinien grać Kaczmarskiego, o czym - oprócz występów amatorskich i półamatorskich - świadczą takie przedsięwzięcia jak wrocławska "Galeria" czy przedstawienie gdyńskiego Teatru Muzycznego.
Petrvs napisał(a):Warto pójść chociażby ze względu na genialne wyczyny na klawiaturze H.F Tabęckiego. "F"? Pan Hadrian ma chyba Grzegorz na drugie...
KN.
Reputacja:
1
Właśnie Tabęcki, a nie Trębecki. Nie wiem czmu mi się tak muzycznie skojarzyło :]
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
KN. napisał(a):To rzeczywiście świetnie.
KN. napisał(a):Bo tak to same niesensowne. O to Ci chodziło? Nie nie o to. Chodziło mi o to, żeby ktoś zauważył jakieś pozytywne aspekty tego przedsięwzięcia a z nagrań zwłaszcza tych Pilsowych nie dziwię się, że się nie da. :]
KN. napisał(a):ie demagogizuj, bardzo Cię proszę. Po pierwsze to każdy ma prawo do śpiewania, ale też każdy do krytyki tego śpiewania.......... Niech będzie - zgadzam się w całości z Tobą w tym momencie, z całością tego dłuższego fragmentu. Może przesadziłem. W każdym bądź razie bardzo surowo oceniliście Czyżykiewicza i resztą dlatego m. inn zachęcałem do zobaczenia na żywo tego koncertu.
KN. napisał(a):F"? Pan Hadrian ma chyba Grzegorz na drugie...
KN. Nieprawda. Hadrian Filip Tabęcki - pełne imię i nazwisko tego genialnego pianisty właśnie tak brzmi.
pozdrawiam
PM
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):a z nagrań zwłaszcza tych Pilsowych Robaczku - nie moich, tylko ze strony <!-- m --><a class="postlink" href="http://art.zone.pl/raj">http://art.zone.pl/raj</a><!-- m --> .
Ale o tym juz pisałem wcześniej ;/
Reputacja:
0
Pils napisał(a):Robaczku - nie moich, tylko ze strony <!-- m --><a class="postlink" href="http://art.zone.pl/raj">http://art.zone.pl/raj</a><!-- m --> .
Ale o tym juz pisałem wcześniej Ok to taka metafora, każdy wie o co chodzi.
A z tym robaczkiem to dobre! :lol: Tak jeszcze nie słyszałem żeby ktoś do mnie powiedział :lol:
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):MacB napisał(a):...i zapewne przywracał "Raj" w odnowionej wersji, tak? Nie, Maćku - tego nie powiedzialem [...] Idąc tym tokiem myslenia - dzisiaj nikt nie powinien śpiewać Jacka bo zawsze coś komuś nie będzie pasowało... A ten zagrał tak, ten inaczej, ten nie zaśpiewał tak jak oczekiwaliśmy... Nie przekreślajcie wszystkiego z góry. W zasadzie juz KN mnie wyręczył, ale dodam, że nie o to chodzi, że ktoś śpiewa Kaczmarskiego, ale z jakim to robi zadęciem! To "przywracanie", ta "odnowiona wersja"....a potem "czasem troszkę mylił się w tekście"...
Wybacz, ale bufonady nie lubię!
Filip P. napisał(a):Bardzo miła informacja.
Napewno się wybiorę. I ja bym poszedl, oczywiscie wiedzac czergo sie nalezy spodziewac,
ale niestety nie bedzie mnie wtedy w Warszawie.
Reputacja:
0
MacB napisał(a):W zasadzie juz KN mnie wyręczył, ale dodam, że nie o to chodzi, że ktoś śpiewa Kaczmarskiego, ale z jakim to robi zadęciem! To "przywracanie", ta "odnowiona wersja"....a potem "czasem troszkę mylił się w tekście"...
Wybacz, ale bufonady nie lubię! Maćku ja nie oceniałem jego wypowiedzi tylko to jak grał na koncercie. Naprawdę były tylko drobne niewielkie wpadki tekstowe i to sporadyczne - po prostu mieli piosenki lepsze i gorsze. Ja też bufonady nie lubię ale... z góry nie słysząc ich wykonań skazaliście tych 3 artystów na potępienie. Te nagrania z art.zone są kiepskie i nie oddają rzeczywistości.
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):Te nagrania z art.zone są kiepskie i nie oddają rzeczywistości. Zdaje się, że ja mówiłem tylko o tych nagraniach.
KN.
Reputacja:
0
KN. napisał(a):Zdaje się, że ja mówiłem tylko o tych nagraniach. No tak, mówiłeś o tych nagraniach bo innych jak mi się zdaje nie słyszałeś. :wink: Zresztą nie rozumiem chyba tego twojego posta...
Reputacja:
1
Wiesz, skoro Ci artyści zgodzili się na upublicznienie owych nagrań z próby, to chyba byli z nich na tyle zadowoleni, że uznali za warte pokazania. WypowiedźKN jest jasna i prosta. Zarzuciłeś że wydajemy osąd nie znając wykonań, potem dodajesz że znamy ale te wykonania z próby które są słabe. KN napsiał ci że wypowiadamy sięwłaśnie w oparciu o te nagrania, które jak już wspomniałem zostały oficjalnie upublicznione. Ja słyszałem jeszcze inne wykonania już koncertu i mogę potwierdzi swą opinię, że ich poziom jest mierny. W wykonaniu "Wygnania z raju" wraz z DorotąSegdą (podobno) panowie Bończyk i Czyżykiewicz pokazali że chwilami nie bardza wiedzą, kto z kim prowadzi dialog w tym utworze i w pewnym momencie wyszła im z tego rozmowa dwóch pedałów (podobno mówi się gejów, ale na to samo wychodzi).
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):Zresztą nie rozumiem chyba tego twojego posta... No to przynajmniej mamy jasność sytuacji!
A tak na poważnie, to o co Ci chodzi, kolego?! Zarzucasz nam, że krytykujemy artystów, znając tylko wykonania z próby (Twoim zdaniem niereprezentatywne). Grzecznie Ci odpowiedziałem, że krytykujemy właśnie te wykonania. Na to Ty, że na żywo nie byliśmy. No nie byliśmy, i co z tego?! Czy to znaczy, że w tej sytuacji nie mamy (Twoim zdaniem) prawa ocenić tego, co słyszeliśmy?!
Jeśli już posługujemy się tego rodzaju argumentami, to wyciągnij wnioski z faktu, że nigdy na żywo nie słyszałeś ani jednego koncertu Mistrza. Idąc Twoim tokiem rozumowania, nie powinieneś w ogóle zabierać głosu nt. śpiewania Jego piosenek, bo zwyczajnie niewiele o tym wiesz.
Ci, którzy mnie znają, wiedzą że różnicy wieku między mną a młodymi kaczmarofilami (którzy przecież stanowią większość) nie wykorzystuję jako argumentu w dyskusji. Jednak proszę Cię już drugi raz: zanim po raz kolejny posłużysz się wobec mnie retoryką, do której kompletnie nic poza totalną ignorancją rzeczywistości Cię nie uprawnia - dwa razy się zastanów.
KN.
Reputacja:
0
Dobra, wyluzujcie troszkę wy powiedzieliście swoje ja swoje i jest ok. De gustibus non est disputandum.
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):Dobra, wyluzujcie troszkę Petrvsie, bardzo Cię przepraszam, ale z takimi propozycjami uderzaj do tych swoich kolegów, którzy prezentują podobną do Twojej dyscyplinę myślenia. Mnie one mogą tylko śmieszyć.
KN.
PS Aha, rozszerzyłem swój poprzedni post. Przeczytaj jeszcze raz.
Reputacja:
0
KN. napisał(a):PS Aha, rozszerzyłem swój poprzedni post. Przeczytaj jeszcze raz. Zanim napisałem poprzedni nie widziałem rozszerzenia - inaczej bym napisał w takim wypadku.
KN. napisał(a):A tak na poważnie, to o co Ci chodzi, kolego?! O nic mi nie chodzi. Normalnie chyba dyskutujemy, nie?
KN. napisał(a):Zarzucasz nam, że krytykujemy artystów, znając tylko wykonania z próby (Twoim zdaniem niereprezentatywne). Grzecznie Ci odpowiedziałem, że krytykujemy właśnie te wykonania. Na to Ty, że na żywo nie byliśmy. No nie byliśmy, i co z tego?! Czy to znaczy, że w tej sytuacji nie mamy (Twoim zdaniem) prawa ocenić tego, co słyszeliśmy?! Ja zrozumiałem że krytykujecie koncert na podstawie nagrań z prób. :wink:
KN. napisał(a):Jednak proszę Cię już drugi raz: zanim po raz kolejny posłużysz się wobec mnie retoryką, do której kompletnie nic poza totalną ignorancją rzeczywistości Cię nie uprawnia - dwa razy się zastanów. Krzysztof, tylko czy to ja jestem ignorantem? Ja niczego i nikogo nie ignoruję. Raczej staram się bronić tego co słyszałem. I mam takie samo prawo do tego jak ty do tego by krytykować. No i co z tego wynika? Tobie się to nie podoba, mnie się koncert podobał i bardzo dobrze. I ty masz prawo i ja mam prawo do takiej oceny. I napisałem że ty powiedziałeś swoje, ja swoje i jest ok. I przekonywanie mnie do tego żebym zmienił zdanie na temat koncertu jest dziwne. Starałem się tylko wam lekko zasugeorwać, że koncert nie był zły - a ponieważ byłem na żywo zdawało mi się, że mam bardziej obiektywne zdanie na ten temat. Ale skoro raz się uparliście - wasz wybór. Ja przecież nie będę płakał z tego powodu. Nigdzie nie napisałem, że oni dorównali Kaczmarskiemu. Nigdzie. Napisałem jedynie że koncert był udany i mi się podobał. I co w tym złego? Nie miałem na celu powodować ani napiętej atmosfery ani jakiejś kłótni a widzę że w to powoli przeradza się ta dyskusja. Tylko po co?
KN. napisał(a):Petrvsie, bardzo Cię przepraszam, ale z takimi propozycjami uderzaj do tych swoich kolegów, którzy prezentują podobną do Twojej dyscyplinę myślenia. Mnie one mogą tylko śmieszyć. Wybacz. Chciałem jedynie załagodzić lekie napięcie, jakie się zrobiło. Natomiast to co napisałeś jest już lekko obraźliwe.
pozdrawiam
PM
|