Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy ktoś wie co to za płyta ??
Posiadam taką płytkę, zdjęcie w załączniku. Ponieważ nie znalazłem jej w dziale dyskografia, postanowiłem zapytać. Może ktoś wie co to jest ?
Nie posiadam okładki. Podobno miało to być Live'97. Po części się zgadza, tylko tak jakby w pigułce.
1. Nie lubię
2. Krzyk
3. Świadectwo
4. Rejtan, czyli......
5. Wygnanie z Raju
6. Ballada o spalonej synagodze
7. Wróżba
8. Sen Katarzyny II
9. Pompeja
10.Ambasadorowie
11.Przeczucie, czyli ......
12.Epitafium dla Brunona Jasińskiego
13.Drzewo genealogiczne
14.Jan Kochanowski
15.Bob Dylan
16.Epitafium dla W.Wysockiego

Z góry dzięki za pomoc Smile Pozdrawiam
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
Spis piosenek przypomina unikatowe wydanie "Koncert '97". Jest to najprawdopodobniej część pierwsza tego koncertu. Co do "obrazu" płyty, to wiem, że takie plany były (czyli nagranie Beniowskiego), bo kiedyś na ten temat dyskutowaliśmy. Pozdrawiam
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Odpowiedz
:-o Wow, ulica Hawajska, to tuż przy mnie. Ta Fundacja ciagle tu działa?
W swiecie baranow wolimy byc wilkami
Odpowiedz
A skąd masz ta płytę? I co to za fundacja z ulicy Hawajskiej w Warszawie? Numer jest nieaktualny - nikt go nie odbiera. Pod adresem podanym na płycie są jacyś abonenci prywatni.

"Hrabiego beniowskiego przypadki"? Coś przeoczyliśmy?
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Witajcie.
Ja ta płytę (nawet dwie) dostałem od Pana (przepraszam jeśli przekręcę nazwisko) Roszkowskiego (nie wiem jak się pisze) .
Nie miałem okazji mu podziękować, więc przy okazji gdyby zaglądną tutaj, wielkie dzięki .
Zgadaliśmy się o ile dobrze pamiętam na koncercie J.K. w Krakowskiej Rotundzie w 2000r. Obiecał i przysłał. Myślę że część forumowiczów wie o kogo chodzi.

pozdrawiam
Odpowiedz
czapon napisał(a):Zgadaliśmy się o ile dobrze pamiętam na koncercie J.K. w Krakowskiej Rotundzie w 2000r
To znaczy w roku 2000 istniała jakaś Fundacja Jacka Kaczmarskiego?

Z tym Beniowskim to też ciekawa rzecz, bo na płycie jest jakby zapowiedź wspólnego dzieła Kaczmarskiego i K. Dębskiego czyli niejako potwierdzenie tego, co JK mówił w 2003 r. A mówił tak:Marzyłem o tym, by korzystając z mojego australijskiego żywota, napisać operę o Beniowskim, ale to jest rok, dwa lata pracy. Przeprowadzałem już rozmowy z kompozytorami w Polsce. Jednak podczas walki z rakiem należy unikać stresu, a twórczość wiąże się ze sporym stresem. Więc ja to pisanie libretta odkładam na później.
Ciekawe zatem, na jakim etapie były prace nad operą w chwili wypowiadania powyższych słów i w chwili wydawania tej dziwnej płytki. No bo, jak rozumiem, skoro trwały rozmowy z kompozytorami to chociaż zarys libretta, jakiś szkic był?

Czaponie, a kto tą płytkę wydał? Jest do niej jakaś okładka? Nie wygląda to CD ani na dzieło Pomatonu ani na produkcję Polskiego Radia. Jest tam jakaś oficyna wymieniona? Scutum (istniało jeszcze w 2000 r?) ?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Witam. Wiem i to nie mało o panu Roszkowskim. Niestety to zdanie jest negatywne. Nie chcę więcej się wypowiadać. Często zmienia numery telefonów, ostatni jaki mam pochodzi z Katowic, co oznacza, że tam można go spotkać.
Odpowiedz
Postać Władka Roszkowskiego jest dość dobrze znana niektórym Forumowiczom. Nie wiem czy wszyscy kojarzycie, ale to jemu dedykowane jest płytowe wykonanie piosenki "Przy ołtarzu baru".
Mniej więcej rok temu nabyłem na allegro "Plażę dla psów" z dedykacją dla Włodka.

KN.
Odpowiedz
A co do płyty, którą podarował pan Roszkowski, to mogę poświadczyć, że taką też od niego otrzymałem.
Odpowiedz
olaff22 napisał(a):Czaponie, a kto tą płytkę wydał? Jest do niej jakaś okładka? Nie wygląda to CD ani na dzieło Pomatonu ani na produkcję Polskiego Radia. Jest tam jakaś oficyna wymieniona? Scutum (istniało jeszcze w 2000 r?) ?
Zapewniam Cię Olaffie, że nie mam nic więcej, tylko to co widać na skanie.
Właśnie dlatego zapytałem forumowiczów. Myślałem, że ktoś ma okładkę do takiej płytki. Prawdę mówiąc, nie miałem pojęcia, że przyśle mi taką płytę. Rozmawialiśmy o Live'97, pan W.R. wspominał, że zostały same gołe płyty (znaczy bez okładek) i jeśli mi to nie przeszkadza to bardzo chętnie mi przyśle. Nie miałem wtedy internetu i tak jakoś zostało, byłem przekonany, że to Live'97. Nic więcej nie wiem, ani na temat płyty, ani też fundacji, przykro mi Sad.
Pozdrówka dla całego TŁC
Odpowiedz
Andrzej Brzezik napisał(a):A co do płyty, którą podarował pan Roszkowski, to mogę poświadczyć, że taką też od niego otrzymałem.
A jesteś w stanie stwierdzić, czy materiał na tej płycie jest wyborem piosenek z dwupłytowego albumu "Koncert 97"?

Po drugie, czemu ten album miał służyć? Był rozdawany (jak niegdyś "Stajenka")? Sprzedawany?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
KN. napisał(a):Nie wiem czy wszyscy kojarzycie, ale to jemu dedykowane jest płytowe wykonanie piosenki "Przy ołtarzu baru".
Dokładnie o tego Pana chodzi.
Odpowiedz
czapon napisał(a):...Prawdę mówiąc, nie miałem pojęcia, że przyśle mi taką płytę. Rozmawialiśmy o Live'97, pan W.R. wspominał, że zostały same gołe płyty (znaczy bez okładek) i jeśli mi to nie przeszkadza to bardzo chętnie mi przyśle. Nie miałem wtedy internetu i tak jakoś zostało, byłem przekonany, że to Live'97.
A czy masz z nim jeszcze kontakt, czy jest szansa na taką płytę. Byłbym bardzo zainteresowany. Pozdrawiam
Odpowiedz
Przykro mi, ale nie .
Miałem tel. kom. ale gdy chciałem podziękować, stale skrzynka była pełna.
Sad
Pozdrawiam
Odpowiedz
olaff22 napisał(a):"Hrabiego beniowskiego przypadki"? Coś przeoczyliśmy?
W jakimś wywiadzie (niestety nie pamiętam którym) Jacek mówił, że po przyjeździe do Polski z Australii chce właśnie napisać dramat o Beniowskim, że to wspaniała postać i że dziwi się, że tylko Słowacki poruszył ten temat
(btw. wie ktoś który to wywiad...?)
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
adme napisał(a):przyjeździe do Polski z Australii chce właśnie napisać dramat o Beniowskim, że to wspaniała postać i że dziwi się, że tylko Słowacki poruszył ten temat

Ja znam wywiad, już z okresu choroby, w którym mówił, że Beniowskiego zamierzał pisać, że rozmawiał z kompozytorami itd, ale z powodu terapii plany musi odłożyć..
Rozumiem, że te rozmowy z, między innymi, K. Dębskim, odbywały się mniej więcej w tym okresie, z którego pochodzi płyta prezentowana przez Czapona.
adme napisał(a):wie ktoś który to wywiad...?
Wywiad z "GW" pt. "Wszystko, co piękne jest tutaj".
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/wywiady/wszystko.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/wywiady/wszystko.php</a><!-- m -->
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz