Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Na dzisiejszej I Konwencji Wyborczej Lecha Kaczyńskiego usłyszeć można było między innymi "Mury" (wykonanie IMO beznadziejne), "Arkę Noego" (wykonanie IMO świetne) i "Modlitwę o wschodzie słońca (tu nie mam zdania).
Być może jeszcze dzisiaj obrobię i wrzucę gdzieś zapis audio (niestety, będzie brakować kilkunastu pierwszych sekund "Murów", ale zapewniam że to żadna strata)
PS Powstrzymam się od skomentowania faktu wykorzystania tych piosenek, bo musiałbym sięgnać po wulgaryzmy.
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
DuchX napisał(a):PS Powstrzymam się od skomentowania faktu wykorzystania tych piosenek, bo musiałbym sięgnać po wulgaryzmy. Hmm... ja chyba też... powiem tylko tyle że czuję się zniesmaczony No i ironicznie dodam - zabrakło tylko "A my nie chcemy"...
Bo źródło wciąż bije...
Liczba postów: 36
Reputacja:
0
To nie powinno pozostać bez reakcji spadkobierców praw do twórczości JK.
Szczególnie, że poglądy Jacka, delikatnie mówiąc, nie były zbieżne z tym co proponuje PiS.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
pstolars napisał(a):Szczególnie, że poglądy Jacka, delikatnie mówiąc, nie były zbieżne z tym co proponuje PiS. Dlaczego? :] "Mury" dobrze oddają rewolucję propagowaną przez PiS - nawet skończy się tak samo :twisted:
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Nie chce wszczynać politycznej dyskusji w swoim pierwszym poście, ale. Piosenki te zaśpiewane były nie w kontekście konwencji a tego co działo się w Gdańsku 25 lat temu. Co do wykonania do największe wrażenie zrobiła na mnie "Arka Noego" później "Mury" a na samym końcu moja ukochana "Modlitwa o wschodzie słońca"
A "Mury", przynajmniej ja to tak odebrałem, były swoistym ostrzeżeniem dla przywódców i liderów PiS, przed tym co może się stać.
A przy okazji gdzie możnaby znaleźć ten obrobiony zapis audio? Jeśli oczywiście został umieszczony?
Za wskazówki z góry dziękuję.
Ale chroń mnie Panie od nienawiści.
Reputacja:
0
Murphy napisał(a):A przy okazji gdzie możnaby znaleźć ten obrobiony zapis audio? Jeśli oczywiście został umieszczony? Wszystko jest już gotowe, za kilka godzin wrzucę to do sieci i opublikuję linki.
[ Dodano: 2005-08-29, 16:39 ]
Well done.
Serwer jest bardzo szybki, więc nie powinno być problemów.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nasza-szkola.pl/~duchx/kaczmarski/konwencja/arka%20noego.mp3">http://www.nasza-szkola.pl/~duchx/kaczm ... 0noego.mp3</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nasza-szkola.pl/~duchx/kaczmarski/konwencja/modlitwa%20o%20wschodzie.mp3">http://www.nasza-szkola.pl/~duchx/kaczm ... hodzie.mp3</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nasza-szkola.pl/~duchx/kaczmarski/konwencja/mury.mp3">http://www.nasza-szkola.pl/~duchx/kaczm ... a/mury.mp3</a><!-- m -->
Gdyby coś nie działało - <!-- e --><a href="mailto:xghost@op.pl">xghost@op.pl</a><!-- e -->.
Liczba postów: 1,243
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
U mnie ani jeden nie działa :x nie wiem czemu
Liczba postów: 2
Reputacja:
0
Wielkie dzięki, całkiem dobra jakosć. Na prawde miło się tego słucha.
Ale chroń mnie Panie od nienawiści.
Liczba postów: 393
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Cha cha cha. Jak wysłuchałem "Modlitwy", to myślałem, że umrę ze śmiechu. Skąd oni wzięli tego gościa od śpiewu? Wstęp taki ładny, zapowiadający całkiem dobre wykonanie, a tutaj taki... charczak Chyba chciał imitować Gintrowskiego, nie wyszło mu to jednak nawet w 1/100. Pan w murach śpiewał jak kaczor (może to celowy zabieg propagandowy PiSu ). Na tym tle "Arka Noego" wypada jak najbardziej pozytywnie. Świetny wstęp (szkody tylko tej przerwy i wyraźnej niepewności przy wejściu wokalu). No i głos taki jakoś trochę za bardzo chłopięcy (ale może to wina nagrania).
Jeśli piosenki były faktycznie zaśpiewane w kontekście wydarzeń Gdańska '80 - bardzo to pozytywne. Jednak pamiętajmy nadal, że był to konwent PiSu, konwent wyborczy, promujący kandydata na prezydenta. W kampanii wszysto ma swój cel i wydźwięk. A ja osobiście bardzo bym nie chciał, by twórczość Jacka Kaczmarskiego kojarzona była z Lechem Kaczyńskim i ekipą PiSu.
..::Zdravim::..
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
usuń z nazw plików spacje
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):U mnie ani jeden nie działa nie wiem czemu Może spróbuj przeinstalować QuickTime'a. Powinno pomóc. Wracając do tematu - wykonania jak dla mnie nie najgorsze... najgorsza jest idea wykorzystania Jackowych pieśni do kampanii... Szczególnie "Murów" No i dzięki DuchX'ie za udostępnienie nagrań!
Bo źródło wciąż bije...
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Nie no, jak to usłyszałam to mnie po prostu ścięło a biedny Jacek się chyba w grobie przewraca.
Nie dość że wykorzystanie utworów w czasie kampanii wyborczej- jak dla mnie to wręcz niesmaczne- to jeszcze wykonanie fatalne!!!
Reputacja:
0
Już działa. :lol:
Najlepsze są Mury - gość bezbłędny bo zaciąga te "Mury" jak stara baba, aż śmieszne to jest w pewnym momencie :lol:
Reputacja:
0
Na samym początku przeraziłem się troszkę bo nie wiem czemu skojarzyło mi się z Mirkiem Czyżykiewiczem. Na szczęście to nie on, odetchnąłem z ulgą, bo ostatnio po koncercie "Konie narowiste" polubiłem gościa.
Reputacja:
0
Żadne z tych wykonań mi się nie podobało, choć faktycznie "Arka..." była z nich najlepsza 8)
Swoją drogą "klon Gintrowskiego" ( :wink: ) - przedstawiony jako Marcin Różycki wygrywał nawet jakieś konkursy (może stosował inną "koncepcję artystyczną" ?) - sprawdźcie w googlach :o
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Marcin Rózycki, o ile nie wystąpiła zbieżność nazwisk, jest artystą Lubelskiej Federacji Bardów, skądinąd bardzo cenonej, nie tylko w moim mieście. Może tym razem nie mógł się odnaleźć w konwencji :|
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Reputacja:
0
misiek-st napisał(a):Marcin Rózycki, o ile nie wystąpiła zbieżność nazwisk, jest artystą Lubelskiej Federacji Bardów Raczej nie wystąpiła. W jednej z zapowiedzi której nie udało mi się zarejestrować padły słowa "Federacja Bardów", choć chyba dotyczyły one artysty, który wykonywał Arkę Noego.
Liczba postów: 84
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Czemu ten koleś który wykonywał " Mury" zaśpiewał "...CAS by runął mur..."
"...Ja wolę skok
Przez blask i mrok
Na tyczce drwin, bez zbędnych zwłok
Nad każdym błotem śmignąć i nad każdym gnojem..."
Reputacja:
0
Sowizdrzał napisał(a):Czemu ten koleś który wykonywał " Mury" zaśpiewał "...CAS by runął mur..." Czemu ten koleś w ogóle cokolwiek zaśpiewał... ;/
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
O PiSie i murach pojawił się artykuł w wyborczej. Gdy dzisiaj rano RSSy odebrałem omal czytając to z krzesła nie spadłem :-x
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2905843.html?skad=rss">http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... l?skad=rss</a><!-- m -->
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
O jak nie miło...
Co to za ludzik Tolek Jabłoński? Klątwę impotencji będę rzucał :-x
Liczba postów: 55
Reputacja:
0
Mein Gott !!! :o
Mam tylko nadzieję, że za tym koszmarnym pomysłem nie stoi Jacek Kurski :| , bo cokolwiek by o nim nie sądzić, to człowiek z Jackiem związany (i zasłużony) i powinien wiedzieć, że taki chwyt to poruta, żenada i.... (to kulturalne forum, więc nie będę bluzgał :x :cenzura: )
PiS-owcy! Opamiętajta się!!
Ty, który słuchasz jak się słucha baśni
Albo wyblakły odczytujesz napis
Nie wierzysz... Uśmiech twoją twarz rozjaśnił
Bo tyś się dawno już z tej studni napił.
Reputacja:
0
:-x Tym razem przegięli :evil:
BTW w jednym z komentarzy znalazłem link do scenariusza apelu szkolnego:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.modn.elk.edu.pl/publikacje/2003/11_listop.doc">http://www.modn.elk.edu.pl/publikacje/2 ... listop.doc</a><!-- m -->
jest tam m.in. "pisowska" wersja "Murów" z podpisem:
Cytat:(muz. L. Lach, sł. J. Kaczmarski: „Mury”)
:x
Simon mógłby to chyba zamieścić w swoim dziale (rzecz jasna po niezbędnych poprawkach :twisted: )
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
O Boże... Normalnie brak słów To już przegięcie Co za kretyn to wymyślił ;/
Bo źródło wciąż bije...
Liczba postów: 118
Reputacja:
0
To co przeczytałem w Wyborczej. Przeraża... Przeraża bezmyslność i instrumentalne traktowanie dorobku zmarłego twórcy... Dobrze, że jednoznacznie wypowiedział się tu Gintrowski. Przypomina się tu "Rejs" z przekonywaniem, że utwór ma optymistyczną wymowę.
Reputacja:
0
VanThunderbolt napisał(a):O Boże... Normalnie brak słów To już przegięcie Co za kretyn to wymyślił ;/ wg komentarzy pod artykułem ta wersja jest już dość stara (słynna "Pieśń młodego anarchisty" :wink: ). Po prostu ludziom się nie podobało pesymistyczne zakończenie to sobie wymyślili własne - pasujące (w ich mniemaniu) do upadku PRL.
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
Tolek Jabłoński napisał(a):- Mury runęły i potrzebna jest nam teraz nadzieja - uzasadnia zmianę zakończenia pieśni Kaczmarskiego.
Twierdzi, że "Mury" z dodatkową zwrotką wykonuje od lat. - Tę wersję znalazłem w zbiorze piosenek z lat 80. Nie wiem, kto dopisał zwrotkę, ale mi ta wersja się bardziej podoba. Myślę, że Jacek byłby z tego zadowolony. Sam dopisywał nowe zakończenia do swoich utworów - mówi Jabłoński. Taaaaak... Z pewnością Jacek byłby cholernie zadowolony :/ Toż ta wypowiedź pana śpiewaka jest dla mnie już nie tyle idiotyczna co wręcz żenująca
Przemysław Gosiewski napisał(a):Twórczość wielkich twórców podlega przeróbkom i ja nie widzę w tym nic złego Hmm, to co będzie teraz? Przeróbka "Pana Tadeusza"?
Bo źródło wciąż bije...
Liczba postów: 578
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
W ten sposób, niestety, przekraczane są w dzisiejszej polityce granice wszelkiego chamstwa. Dawniej, jeśli ktoś koniecznie chciał optymizmu wbrew rozsądkowi, nie śpiewał tej piosenki do końca. Dziś się dopisuje, co jest kurestwem, krótko mówiąc. Szczególnie jeśli zapewnia się, że autor byłby z tego zadowolony, kiedy wiadomo (choć zapewne nie temu sztukmistrzowi od śpiewania), że był niezadowolony już z przemilczania pointy.
Nie widzę większej róznicy pomiędzy dopisaniem Cimoszewiczowi fałszywego upoważnienie dla kogoś a dopisaniem piosence fałszywego finału - tu i tu w imię wyższych celów i sprawiedliwości dziejowej. Jeżeli nikt nie protestował w pierwszym przypadku, nikt nie będzie protestował w drugim. Fałszerstwo wobec tych, których nie lubimy albo w imię tego, co jest nam bardzo potrzebne dla zwycięstwa prawdy (naszej prawdy), staje się metodą. Pora umierać.
Pozdrawiam
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
SDPL ze swoim HH i Samoobrona z "Ich Troje" przedstawiają żenujący poziom, ale przerabianie Murów to IMO już przekroczenie wszelkich granic dobrego smaku. Jaki tekst następny przerobią? Może: Cytat:Dosyć sztywną mam szyję
I dlatego wciąż żyję
Że polityka dla mnie to w krysztale pomyje
na:
Cytat:Bardzo dobrze się czuję
I sobie winszuję
Że Prawo i Sprawiedliwość w tym kraju panuje
:x
Reputacja:
0
:-o :-o :-o :-o
no comment.
PS. Czy jest jakieś prawo które chroni raz stworzone piosenki przed durnym przerabianiem??
|