Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
,,Nienawiść i miłość''
to czytajcie i oceńcie Smile Big Grin

,,Nienawiść i miłość''

Co widzisz rozglądając się wokół?-Nienawiść!
Co widzisz stojąc z boku?-Nienawiść!
Czemuż to ona opanowała cały świat
stojąc nad naszymi głowami niczym kat?

Dlaczego wszędzie ją widzimy
i nic z nią nie czynimy?
Czy człowiek upadł już tak nisko
że jego serce to wielkie wykopalisko?

Wykopalisko wszelkiego brudu i śmieci
że po nas wszytsko to przejmują dzieci

Dlaczego to wszyscy ludzie
nie pamiętają o danym im cudzie?
Danym przez Boga
nie jako trwoga

Miłość....

Kto miłość zna?Kto duszą obłąkany?
Wypił zabójczy i najsłodszy jad
A z martwych ożył nim,jak rosą kwiat?
Kto ssał miód z krwawych ust serdecznej rany?

Na pewno osób niewiele
tu wypowiedzieć się ośmiele

bo miłość i przyjaźń....

Dawno zużyte słowa
Wróciły do mnie znów
I zrozumiałem od nowa
Znaczenie prostych słów

THE END

co myślicice? :lol:

pozdro
Odpowiedz
Na pewno lepszy niż ten o Wiedniu, ale w swoich wierszach stosujesz zbyt utarte rymy - co czyni całość zbyt prostym i nawet śmiesznym - np śmieci - dzieci. Staraj się pisać nie to co ci ślina na język przyniesie (nie pierwszy lepszy rym) ale przemyśl wszystko bardzo dokładnie, bo nie chodzi o to, żeby napisać byle co, ale chodzi o to, żeby to co piszesz miało jakiś przekaz, morał czy sens. Końcówka jest już dużo lepsza, ale druga zwrotka - sorry - dla mnie okropna. Zwłaszcza ten okropny rym - nisko - wykopalisko. Koniecznie zwracaj uwagę na regularność rymów, wersów czy zwrotek - zdecyduj się - albo piszesz wiersz nieregularny albo regularny - nie można mieszać bo to beznadzieja wychodzi, musisz zliczyć dokładną ilość sylab tak żeby dla potencjalnego odbiorcy twojej poezji czytało się przyjemnie i zrozumiale. A w tym wypadku sam siebie zagłuszasz. Niemniej jako że to twoje (jak mniemam) pierwsze próby poetyckie oczywiście piwko dla ciebie :beer: pisz więcej - im więcej będziesz pisał tym będziesz lepszy w tym co piszesz.

Pozdrawiam
PM
Odpowiedz
No ja myśle że lepszy niż o Wiedniu Smile Nom będę ćwiczył i się starał,ja myśle,że i tak dla mnie to wielkie osiągnięcie że wcale wziąłem sie za pisanie :lol:
Bo niebyt dobry jestem z polskiego.Dziękuje Petrvs za krytykę bo na pewno jak nie zaszkodzi to pomoże Big Grin a i tam też dziękuje za nutkę optymistycznego pochwalenia końcówki Smile

pozdro
Odpowiedz
I jak się kolorowo zrobiło Tongue
Jak dla mnie to musisz jeszcze dużo ćwiczyć,Radziu. Przede wszystkim - wiedz o czym chcesz pisać i jak - co dokładnie chcesz powiedzieć i konsekwentnie się tego trzymać. Bo wydaje mi się,że w trakcie pisania wiersza uciekasz trochę... Myślę,że to wcale nie jest takie złe,ale na razie chyba lepiej stawiać na zwartość myśli i konstrukcji...
Wiesz - ja sam nie piszę. Napisałem całe trzy wiersze,ale one posłużyły tylko do bliższego poznawania się z płcią przeciwną i jako takie spisały się na medal Smile
Pozdrawiam i życzę cierpliwości i wytrwałości...
Odpowiedz
ta ja tylko :beer: za próbę.... Smile i uciekaj stary z "Czestochowy" Smile jak najszybciej potrafisz Smile
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz