Liczba postów: 206
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Nie wiem czy ktoś wcześniej poruszał tutaj taki temat, ale niespecjalnie mam siłę przegrzebywać się przez wszystkie dotychczasowe posty, więc... :wink:
"A my nie chcemy uciekac stąd..." to genialna piosenka Kaczmarskiego pochodząca teoretycznie z "Przybycia tytanów"... i tu zaczynają się moje wątpliwości :?
Po pierwsze: na jednym ze swoich koncertów kolega poprosił Kaczmarskiego o ten utwór, na co Jacek oznajmił, że i owszem tekst jest jego, ale piosenki nigdy w jego wykonaniu nie było... więc nie zaśpiewał.
Po drugie: czy ktokolwiek widział kiedykolwiek legendarne "Przybycie tytanów"?
Po trzecie: jedyne wykonanie jakie udało mi się zdobyć jest oczywiście Gintrowskiego, z baaardzo starej kasety "Pamiatki"...
Czy ktoś wie jeszcze coś ciekawego na ten temat?
szkoła tańców karaibskich: <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.sho.pl">www.sho.pl</a><!-- w -->
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Jacek nigdy nie wykonywał "A my nie chcemy...". A "Przybycie tytanów", o którym piszesz, to tylko nazwa rozdziału w "Ale źródło..."
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Nie bardzo rozumiem Twego "po pierwsze": czego dotyczy wątpliwość? Tekst napisał Jacek, muzykę Przemysław Gintrowski, on też ją wykonywał. Tak więc - w repertuarze Jacka tej piosenki nie było, była natomiast w repertuarze Gintrowskiego.
Nie rozumiem też pytania o to, czy ktoś widział "Przybycie tytanów": w jakim sensie "widział"? Chodzi Ci o tytuł wydawnictwa?
Ad "trzecie": no, nie znajdziesz raczej wykonania tej piosenki przez Jacka.
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
dziękuję, że wyprowadzono mnie z błędu- tkwiłam w przekonaniu, że "Przybycie tytanów" było osobnym albumem, jak mnie ktoś zmylił, tylko nigdzie nie mogłam go znaleźć, toteż zaczęłam wątpić w jego istnienie... i widać coś w tym było
(co do mojego wyliczania- to tylko dziwnie uporzadkawane myśli, nie pojedyńcze pytania. czasem mi się zdarza, wiec nie zwracać uwagi zbytnio :wink: )
rosa
szkoła tańców karaibskich: <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.sho.pl">www.sho.pl</a><!-- w -->
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Piosenke tę wykonywał również Jacek Wójcicki w filmie "Ostatni dzwonek". Ukazała się ona także na jego płycie zatytułowanej "Live character".
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):Ukazała się ona także na jego płycie zatytułowanej "Live character". W nieco "okrojonej" wersji.
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 161
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Jak to Jacek nie wykonywał? Ja mam mptrójkę, na której, jestem przekonany, śpiewa to JK.
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
No to by był zaprawdę rarytas. Alem jakoś sceptyczny... Jesteś pewien?
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
MichałGadziński napisał(a):Jak to Jacek nie wykonywał? Ja mam mptrójkę, na której, jestem przekonany, śpiewa to JK. Hmm... to by było coś... Podziel się z łaski swojej
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Cytat:Jak to Jacek nie wykonywał? Ja mam mptrójkę, na której, jestem przekonany, śpiewa to JK.
:-o Chciałbym to usłyszeć...
Tryumf, to tryumf - to tylko jest istotne -
Ty i tylko ty - bo jesteś łotrem!
Liczba postów: 161
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Oki, chyba mi wolno, skoro to nagranie tak nieoficjalne, że mało kto o nim słyszał. SzAMaNowi już ślę, pozostali chętni niech się zgłaszają na maila <!-- e --><a href="mailto:mgad84@o2.pl">mgad84@o2.pl</a><!-- e -->
Nie wiem na 100% że to Jacek śpiewa, ale tak mi się wydaje.
Plik otrzymałem od jednego z listowiczów, jeżeli rozpowszechniam zasoby f t p to nieświadomie i z góry przepraszam (bo choć mam już dostęp jak na razie nie udało mi się zalogować :/)
[ Dodano: 2005-07-21, 22:46 ]
Przepraszam za zamieszanie. Nie będę wysyłał to jednak śpiewa Gintrowski...
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
a mam pytanie tak na marginesie, czy ktoś może był na mogile tych, którzy właśnie zginęli w tym pożarze?
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
natkozord napisał(a):na mogile tych, którzy właśnie zginęli w tym pożarze? Masz na myśli zgliszcza tego szpitala dla umysłowo chorych? Szpital ten znajdował się nieopodal Świecia, ale nie ma tam żadnej pamiątki po tym tragicznym wydarzeniu. Hej SzAMaN-ie, jeśli wysłuchałeś tej niby-jackowej wersji "A my nie chcemy...", to powiedz jak sądzisz - kto to śpiewa?
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Hej SzAMaN-ie, jeśli wysłuchałeś tej niby-jackowej wersji "A my nie chcemy...", to powiedz jak sądzisz - kto to śpiewa? Czytamy ze zrozumieniem :wink: :
MichałGadziński napisał(a):[ Dodano: 2005-07-21, 22:46 ]
Przepraszam za zamieszanie. Nie będę wysyłał to jednak śpiewa Gintrowski... Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
ten szpital mieścił się w Górnej Grupie, parę kilometrów od Świecia w stronę Grudziądza(była to filia świeckiego zakładu), a owa mogiła ("pamiątka") mieści się w Świeciu, na cmentarzu przy zakładzie dla nerwowo i psychicznie chorych.
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Liczba postów: 1,334
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Nie wiem, czy był wątek poświęcony interpretacji tego utowru.. Ale chyba warto przycupnąć na tekście. Nie wiem dlaczego, ale gdy kolejna partia moich znajomych wyjechała do Angli coraz częściej zaczynam nucić po cichu tą piosenkę..
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Liczba postów: 510
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
tej piosenki powinni nauczać w szkołach jako nowego hymnu
Liczba postów: 84
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Piosenk ta jest dziś nadwyraz aktualna, wystarczy spojrzeć na to co dzieje się w Polsce aby stwierdzić ,że jest to jakiś dom wariatów... a podmiotem lirycznym to jestem tutaj ja, bo nie chcem mimo to wyjechać
qpa
<!-- m --><a class="postlink" href="http://s9.bitefight.onet.pl/c.php?uid=121996">http://s9.bitefight.onet.pl/c.php?uid=121996</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Chyba wielu ludzi chce tu jednak zostać. Mimo, że faktycznie zaczyna się powoli wyczuwać zapach spalenizny...
I przerażają mnie tylko komentarze i deklaracje moich znajomych- tylu zamierza wyjechać na zachód.. Głównie za gotówką i marzeniami o nowym zyciu.. Ciekawe, czy właśnie nie o tym śnią uśpieni wariaci w płonącym budynku.. Ale jakoś nie mogą/nie chcą uciekać..
A co ich trzyma? Czy tylko własnie szaleństwo?
Liczba postów: 510
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
co wy teraz mamy Euro!
Liczba postów: 880
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Ale jakoś nie mogą/nie chcą uciekać..
A co ich trzyma? Czy tylko własnie szaleństwo? No Ty to powinnaś wiedzieć.
Reputacja:
0
Edyta napisał(a):zamocik_23 napisał(a):Ale jakoś nie mogą/nie chcą uciekać..
A co ich trzyma? Czy tylko własnie szaleństwo? No Ty to powinnaś wiedzieć. Ależ dlaczego ja?
Nie wiem, czy jakiekolwiek odniesienia do patriotyzmu mają tu znaczenie.. Większość zostaje, bo tu ma rodzinę, bo boi się zmian, bo jest dobrze jak jest, bo już ułożyli sobie zycie i za bardzo nie mają go zamiaru zmieniać.. Albo po prostu mają na tyle funduszy, że nie za bardzo chce im się ruszać i przewozić cztery litery za granicę..
Liczba postów: 880
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Ależ dlaczego ja?
Nie wiem, czy jakiekolwiek odniesienia do patriotyzmu mają tu znaczenie.. Większość zostaje, bo tu ma rodzinę, bo boi się zmian, bo jest dobrze jak jest, bo już ułożyli sobie zycie i za bardzo nie mają go zamiaru zmieniać.. Albo po prostu mają na tyle funduszy, że nie za bardzo chce im się ruszać i przewozić cztery litery za granicę.. Wydawało mi się, że masz jakiś bardziej emocjonalny stosunek do sprawy. Ale skoro wszystko jest jasne i wszystko jest ok, każdy żyje jak chce i trzyma swoje cztery litery tam gdzie chce, to nie rozumiem Twojego pytania.
Reputacja:
0
Cóż.. prywatnie mam trochę inne zdanie na ten temat. Ale nie ma sensu się wywodzić nad czymś, co po psostu nie zostanie zrozuimiane. Ciekawa byłam po prostu zdania innych użytkowików.. Ot i cała histeria
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Witam!
Znalazlem ostatnio na you tubie wykonanie tej piosenki przez Wójcickiego. Mi osobiscie sie bardzo podoba. zapraszam do refleksji.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=Kd9i-uqWuQ8">http://www.youtube.com/watch?v=Kd9i-uqWuQ8</a><!-- m -->
P.S. Nie slyszalem niestety wykonania tego utworu przez Gintrowskiego jakby ktos posiadal na mp3, to poprosze:] <!-- e --><a href="mailto:photo@tomekjelski.com">photo@tomekjelski.com</a><!-- e -->
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Tomasek napisał(a):Znalazlem ostatnio na you tubie wykonanie tej piosenki przez Wójcickiego. Mi osobiscie sie bardzo podoba. Proponuję zobaczyć film "Ostatni dzwonek". Wtedy dopiero wykonanie Wójcickiego nabiera wartości.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Tomasek napisał(a):Mi osobiscie sie bardzo podoba A mnie ta wersja nie rusza. Jedynie instrumenty smyczkowe mi się podobją - wokal zdecydowanie lepszy Gintrowskiego.
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Dla mnie wokal jest wyprany z emocji... Ale jest czym nakarmić oczy
[b]Ale człowiek dąży ku zgubie, Wiedzieć o tym nie chcą ludzie[/b]
Liczba postów: 3,654
Reputacja:
1
stopawel napisał(a):co wy teraz mamy Euro! :piwko:
zamocik_23 napisał(a):Chyba wielu ludzi chce tu jednak zostać Ja na przykład bym chciał bardzo zostać.
zamocik_23 napisał(a):przerażają mnie tylko komentarze i deklaracje moich znajomych- tylu zamierza wyjechać na zachód Ale mnie właśnie przeraża sytuacja grupy zawodowej,do której mam nadzieję należeć... Szczególnie jej młodszej części,która nie ma tego szczęścia mieć znajomości lub (przepraszam za to niefortunnie złożone zdanie) szczęścia...
[ Dodano: 10 Maj 2007, 15:27 ]
Zbigniew napisał(a):A mnie ta wersja nie rusza. Jedynie instrumenty smyczkowe mi się podobją - wokal zdecydowanie lepszy Gintrowskiego. To co Ci się nie podoba?
Liczba postów: 1,706
Reputacja:
0
Alek napisał(a):To co Ci się nie podoba? Głos Wójcickiego, fortepian też wypada cieniutko... Po prostu ta wersja mnie nie wciąga, nie czuję jej. Może to z przyzwyczajenia, ale "A my nie chcemy.." to piosenka której mogę słuchać na okrągło, a w wykonaniu Wójcickiego po 1 minucie mam dość.
|