![]() |
papiez w piosenkach - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: papiez w piosenkach (/showthread.php?tid=993) |
papiez w piosenkach - natkozord - 04-28-2005 w jakich jeszcz piosenkach Jacka jest mowa o papieżu (nie koniecznie o Janie Pawle II), Bo jest mowa w piosence "Reportaż" z 1995 "W Watykanie Papież drąży Boski aspekt całokształtu. Nie pozwala przerwać ciąży, Która jest efektem gwałtu." - Luter - 04-28-2005 1. Rechot Słowackiego "Gdy się z herezją borykał Watykan, Choć ekumenizm głosił Ojciec Święty" 2. Marcin Luter "Grzechy Rzym za gotówkę odpuszcza, Lecz w wojennej się nurza rozkoszy. Papież w zbroi, w ubóstwie tkwi tłuszcza, Z której groszy katedry się wznosi. W nawach katedr transakcje wszeteczne, Ksiądz spowiednik rozgrzesza za bilon. Tak jest, było i będzie, Zło i dobro jest wieczne, Lecz nie może być wieczny Babilon." 3. Oddział chorych na raka a la polonaise a.d. 2002 "— Polacy Adzikowi* winni są pomniki za to, że tyle tego robactwa wypalił! — Ale żydki się w Krzyżu kryją, jak korniki! Papieżowi jarmułkę założyć kazali!" 4. Wytworna wenecka kurtyzana chwali Portret Pietra Aretina pędzla Tycjana "Szydzisz z wielkich, jak w fałszu swym — mali, Więc się płaszczą i ślą ci prezenta; Grzeszny papież przed Stwórcą cię chwali, Za milczenie płacą ci książęta." 5. Z chłopa król "Lecz tak już jest, że zrozpaczony lud Temu, kto w wieży — wierzy: I nie wiem sam jak się znalazłem wśród Premierów i Papieży." KN. - natkozord - 04-28-2005 a z którego roku one są, nie chce mi się oddzielnie szukać w spisie, a jeśli chodzi o ad. 3, to wiem, bo mam "Tunel", ale chodziło mi głównie w piosenkach, a nie w całej twórczosci , a jeśli chodzi o pozostałe 4 piosenki, to niestety, żednej nie znam, ale może kiedyś... - Artur - 04-28-2005 Żadnej :o - lodbrok - 04-28-2005 Natko, nie przesadzaj. Jak KN chciało się odpowiedzieć na twoje pytanie to chyba tobie może się zechcieć sprawdzić na stronie daty powstania poszczególnych utworów? Bo inaczej można pomyśleć, że tak naprawdę to ci nie zależy... :wink: - natkozord - 04-28-2005 zależy mi, i wielki SZACUN DLA KN, ale obiecuję, ze jak tylko będę miała chwilkę czasu, to sobie sprawdzę i sprawdzę przy okazji, o którego papieża wtedy chodziło. Gorąco pozdrwiam ![]() - qba79 - 05-06-2005 wstyd się czepiać ( zwłaszcza KN), ale nie wspomniał o "Pieśni o Hufcu" inspirowanej pielgrzymką PJ II z 1983 r. : Chodźcie z nami dziś nie biją Dziś spogląda na nas Bóg Co milijon to milijon Niech truchleje wróg! Dziś od Wschodu do Zachodu Znów możemy wolni być Wysnujemy z serc narodu Niewidzialną nić Z nici sztandar niewidzialny Tkliwe dłonie tkają już Pod sztandarem stanie walny Hufiec wolnych dusz Sztandar chmury z nieba goni Drzewcem jego ziemska oś Z gestem milijonów dłoni Pierzcha lęk i złość Ach umiera dzień przedwcześnie Jeszcze tyle trzeba dnia Tyle światła trzeba jeszcze A tu noc już gna W puszczę cieni hufiec wkracza Zwinął sztandar nieba mrok Słysz jak w ciszy nas otacza Obcy równy krok Siedźcie w domu dzisiaj biją Krzyku pełne gardła bram Znowu w lęku zmilkł milijon Czekać ileż nam Czekać ileż nam! Jacek Kaczmarski 1983 - Luter - 05-06-2005 Słusznie! Z tym, że nie ma tutaj bezpośrednio mowy o papieżu. Piosenka jest jedynie inspirowana pielgrzymką papieża. KN. - ann - 05-06-2005 qba79 napisał(a):PJ IIa kto to jest? - fizol - 05-06-2005 jest jeszcze jedna z dzialu rwe zaraz podam jaka tylko sprawdze "X" "Dziesięć lat ma syn Pawlaka Tyleż ma Wałęsa więcej - Już nie bachor na plakatach, Już nie za kratami ręce. Pamięć broni bramy w kwiatach, <b>Jana Pawła w modlitw męce -</b> Pamięć po dziesięciu latach Też o tyle ma dziś więcej.. |