![]() |
Strusie - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Wątek: Strusie (/showthread.php?tid=985) |
Strusie - michalf - 04-26-2005 Żyjecie w stadzie zajęci sobą Sąsiednia kępa was nie obchodzi Gdy serce padnie lub coś z wątrobą W cichości jeden z grupy odchodzi Któremuś czasem przyjdzie ochota Rozłożyć skrzydła, uciec od nudy Lecz nie odleci bo dla nielota Odmienne życie to tylko złudy Jeśli się zdarzy takie nieszczęście Że z innej rasy zjawi się ptaszek Zechce coś rzec wam to wy zawzięcie Głowy przed nowym chowacie w piasek Nie wasza wina że nie umiecie Zmienić natury i się otworzyć Dużo was żyje na całym świecie Ograniczonych i ksenofobów - k. - 04-26-2005 ciekawe -ale (tu bedzie bardzo moim zdaniem) -pierwsza zwrotka jest lewa -nic nie wnosi rownie dobrze mogloby jej nie byc, w dodatku ta watroba smierdzi desperacja w poszukiwaniu rymu-radzilbym ja bardzo zmienic ![]() -dwie nastepne zwrotki sa zupelnie ok. -z ostatnia zwrotka jakos trudno mi sie zgodzic-pomysl jest na pewno ciekawy-tylko nie wiem czy troche nie przekombinowales: po pierwsze nigdy nie spotkalem sie z takim zestawieniem strus-ksenofob-to oczywiscie nie jest wada-natomiast wydaje mi sie ze nie przypadkiem sie z takim polaczeniem nie spotkalem: po pierwsze ksenofob to nie jest ktos kto nie moze przeskoczyc wlasnych uprzedzen-raczej nie chce, a strus wlasnie nie moze, dalej: w moim odczuciu jest wina ksenofobów ze nie potrafia sie zmienic, podczas gdy ewidentnie nie jest wina strusia ze nie poleci. mam pewna swiadomosc ze byc moze za bardzo doslownie ciagne ten Twoj wiersz ale w moim odczuciu nie byloby zle gdyby w tej podstawowej warstwie nie bylo zgrzytów. pozdr. - Niktważny - 04-26-2005 Wiersz z cyklu pod roboczym tytułem "Nierodzime gatunki zwierzat gospodarskich - zagrożenia i perspektywy rozwoju" twórcom programu "Rolniczy kwadrans" wiersz ten dedykuje Autor Nokturn niedokończony.... Zapierdala struś, struś Zapierdala struś, struś Na liczniku setka z hakiem Struś nielotem jest – choć ptakiem Zapierdala struś, struś Znosi jajo struś, struś Znosi jajo struś, struś Zje omlecik po podziale Alibaba i ziomale Znosi jajo struś, struś Chowa głowę w piach struś Chowa głowę w piach struś O żesz k...wa, ja pierniczę Struś to ma przes...ne życie Chowa głowę w piach struś - Petrvs - 04-26-2005 Hahahahha :lol: Sam żeś to napisał?? Bo nie skumałem czy ty jesteś autorem czy nie.. :lol: Co to za program "Rolniczy kwadrans?" ![]() - Niktważny - 04-26-2005 Petrvs napisał(a):Co to za program "Rolniczy kwadrans?Ano był kiedyś taki program. Rolnicy go oglądali, jak ich kury obudziły. Zaczynał się o jakiejś nieludzkiej porze - chyba 6:15 w sobotę. A w niedzielę był za to "Tydzień na działce" - mój dziadek, jako działkowicz-pasjonat, oglądł regularnie co niedziela. Złośliwi mówili, że "Tydzień na działce" to program dla narkomanów. - michalf - 04-27-2005 Olaf dawno się tak nie uśmiałem ![]() k. - wątroba to nie desperacja w poszukiwaniu rymu. Może brzmi brzydko, ale też mówi o czymś brzydkim - śmierci z przepicia. A te strusie to oczywiście tylko metafora. Strusie są jakie są, a ja mówię o ludziach. - Zeratul - 04-27-2005 W kwestii "wątroby" - ja od razu zrozumiałem aluzję. Natomiast co do "ksenofobów" pozwolę sobie przytoczyć słownikową definicję: "ksenofob m IV, DB. -a, Ms. ~bie; lm M. -i a. -owie, DB. -ów «człowiek <b> niechętnie, wrogo </B> usposobiony do cudzoziemców i cudzoziemszczyzny» z gr." Nie wiem czy struś jest tu dobrą metaforą - strusie (zwłaszcza te w wierszu) są raczej bierne, a nie wrogie. Także "prawdziwych Polaków" z MW trudno porównać do strusi (IMO strusie mają raczej "zabarwienie" neutralne, a nie negatywne [oprócz "chowania głowy w piasek"- które jednak nie symbolizuje wrogości :wink: ]). Tyle ode mnie. Pozdrawiam Zeratul - k. - 04-29-2005 michalf napisał(a):A te strusie to oczywiście tylko metafora. Strusie są jakie są, a ja mówię o ludziachcos ty? ![]() ![]() tylko ze to nie jest dobra metafora-moim zdaniem. ok-watroba moze nie jest tak przypadkowa jak myslalem-ale i tak pierwsza zwrotka jest bardzo srednia, pozdr. - spalding - 04-29-2005 Zgadzam się co do Strusi - jako nietrafionej metafory ![]() ![]() Pingwiny Żyjecie w stadzie zajęci sobą Sąsiednia zaspa was nie obchodzi Gdy serce padnie lub coś z wątrobą W cichości jeden z grupy odchodzi Któremuś czasem przyjdzie ochota Rozłożyć skrzydła, uciec od nudy Lecz nie odleci bo dla nielota Odmienne życie to tylko złudy Jeśli się zdarzy takie nieszczęście: Ptaszek się zjawi co go nie znacie Zechce coś rzec wam to wy zawzięcie Głowy przed nowym w wodę chowacie Nie wasza wina że nie umiecie Zmienić natury i się otworzyć Dużo was żyje na całym świecie Ograniczonych i ksenofobów lub ewentualnie Kiwi Żyjecie w parach zajęci sobą Sąsiednia kępa was nie obchodzi Gdy serce padnie lub coś z wątrobą W cichości jedno z drugim odchodzi Któremuś czasem przyjdzie ochota Rozłożyć skrzydła, uciec od nudy Lecz nie odleci bo dla nielota Odmienne życie to tylko złudy Jeśli się zdarzy takie nieszczęście: Ptaszek się zjawi co go nie znacie Zechce coś rzec wam to wy zawzięcie Głowy przed nowym w trawę chowacie Nie wasza wina że nie umiecie Zmienić natury i się otworzyć Dużo was żyje na całym świecie Ograniczonych i ksenofobów ot takie przemyślenia ![]() ![]() - michalf - 04-29-2005 Spalding, dzięki za 2 nowe wersje mojego własnego utworu ![]() - Zeratul - 04-29-2005 spalding - to było mocne ![]() Pozdrawiam Zeratul |