Przybycie tytanów - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Przybycie tytanów (/showthread.php?tid=92) |
Przybycie tytanów - Igor - 08-04-2004 W wywiadzie zamieszczonym w książce "JK w świecie tekstów" (str. 348) Jacek mówi o genezie utworu "Przybycie tytanów", którego posłuchać można chyba tylko na płycie "Dwadzieścia (5) lat później". Jako źródło swojej inspiracji wymienia jakiś włoski film, ale wspomina również o wierszu greckiego poety Konstandinosa Kawafisa "Czekając na tytanów", o którym mówi, że tak jakby ustalił jego sposób myślenia o cywilizacji. Czy wiecie może, o jaki wiersz chodzi??? Może ktoś z Was go czytał? Jestem go bardzo ciekawy. Bardzo znany (i świetny) jest wiersz Kawafisa "Czekając na barbarzyńców". Może Mistrzowi chodziło właśnie o ten utwór, tylko przeinaczył tytuł, albo w innym tłumaczeniu - ja znam tylko przekład Kubiaka - są właśnie tytani... - turek - 08-06-2004 pelen komplet kavafisa (choc po ang./grecku) znajdziesz tutaj - warto <!-- m --><a class="postlink" href="http://cavafis.compupress.gr/index.htm">http://cavafis.compupress.gr/index.htm</a><!-- m --> - Petrvs - 08-09-2004 Mała poprawka do twojego posta: ja posiadam 3 różne wersje Przybycia Tytanów w tym jedną jakąś bardzo starą (świadczy o tym jakość) więc nie tylko można jej posłuchać na 25 lat później - była śpiewana i na innych koncertach - Igor - 08-11-2004 Petrvsie, nie twierdzę, że to jedyna wersja "Tytanów", napisałem przecież "chyba tylko". Jeśli masz trzy różne wykonania, powiem krótko - zazdroszczę Ci :roll: Ale jeśli chodzi o powszechnie dostępną dyskografię JK - mam na myśli wydany ostatnio boks - ten utwór jest tylko na "Dwadzieścia (5) lat później", nie?? Nie ma go także na dwupłytowym limited edition "Na żywo '97". Mówiłeś pewnie o nagraniach koncertowych. Twoich prywatnych, własnoręcznie dokonanych? Mnie po nocach śnią się takie perełki, które chciałbym mieć u siebie na półce, jak kasety "Pompeja", "Godzina z Jackiem Kaczmarskim", "Recital '90". Marzenia piękna rzecz... - Petrvs - 08-12-2004 Oj przepraszam - nieuważnie przeczytałem! Ale masz rację - rzeczywiście nagrania koncertowe... Mi też się śnią, bo wiem że to co posiadam to kropla w morzu wobec tego co on natworzył... - tom - 08-13-2004 Milo mi zatem poinformować ,iż posiadam następujące materiały archiwalne" Pompeja"-(moja ulobiona płyta ,szczególnie niesamowity "Bosch") ,Przyjaciele" , "Rycerze okrągłego stołu ", "Litania"(genialne nagrania z orkiestrą) , "Pijany poeta " " Zbroja " proszę o podpowiedź jak można się tym podzielić - pozdrawiam. :?: - lodbrok - 08-13-2004 A czy jesteś pewien że przynajmniej część z tych nagrań nie zawiera się w ostanio wydanym boxie? :wink: - grzEGOrz - 08-13-2004 jak tak patrzę co ludzie mają w swoich zbiorach to ślinotoku dostaję i mnie zazdrość ogarnia straszliwa. a propos boxu (ja wiem, że to wałkowane było na poprzednim forum) to pomaton niezbyt się wyslił. takie to na odwal jest wszystko, chociaż dobrze posłuchać w końcu "Szukamy Stajenki" - lodbrok - 08-13-2004 Nie przesadzajmy. Oczywiście zawsze można się do czegoś przyczepić, ale 22 płyty, z taką zawartością i za taką cenę to jest naprawdę osiągnięcie. Tym bardziej, że ustalenia co do ksztaltu tego wydawnictwa były jeszcze prowadzone z samym Mistrzem. Poza tym w planach jest suplement, który ma uzupełnić to co jeszcze nie zostało oficjalnie wydane. Pozdrawiam Proźba - Krzysztof - 08-13-2004 Ten najnowszy box z płytami Jacka Kaczmarskiego jest dla mnie jak narazie za drogi. Moim ulubionym utworem Jacka kaczmarskiego jest "Nasza klasa" i tutaj gorąca proźba W Poslkim Radiu "Bis" w weekendy pojawia sie Lista przebojów Tysiąclecja i od września skończy sie jej wakacyjne specjalne notowanie i powróci do starej formuły (notowania 40 utworów z dowolnego rodzaju muzyki, nie tylko rozrywkowej) W wnotowaniu czerwcowym na 22 miejcu była kompozycja Jacka Kaczmarskkiego o tytule "Nasza klasa", jak ktoś by chciał, to mógłby głosować na ten utwór. Program stacji można znaleźć na stronie <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.radio.com.pl/bis">www.radio.com.pl/bis</a><!-- w --> i szukać tam Listę Przebojów Tysiąclecia - Igor - 08-14-2004 Tylko kiedy możemy liczyć na taki suplement?? Pomaton daje same wymijające odpowiedzi... Moim zdaniem box prezentuje się całkiem nieźle. Kupiłem go dla tych pięciu "nowości", bo całą resztę płyt miałem już wcześniej i wcale nie zamierzam się ich pozbywać Ładnie to jest wydane, wprawdzie recenzje płyt w załączonej książeczce są zdawkowe i pozostawiają coś niecoś do życzenia, ale nie ma na co narzekać. Szkoda, że nie dołączyli tych utworów z "Live", "Wojny postu z karnawałem" czy "Murów w Muzeum Raju", które były na kasetach, a zostały usunięte z płyt :oops:. Kasety są już w zasadzie niedostępne, a nagrania zawsze byłyby pełniejsze... Wczoraj w krakowskim Empiku na rynku namówiłem jakichś ludzi w wieku Mistrza lub nawet starszych od Niego do kupna boksu. Widziałem, jak zastanawiają się nad kupnem "Źródła", więc wtrąciłem się bezczelnie, akurat miałem przy sobie "Plażę dla psów", więc pokazałem im, zacząłem opowiadać, czarować, namawiać, prezentować i dali się przekonać bez większych problemów. Powiedzieli na pożegnanie, że taki Artysta rodzi się tylko raz... PS. Czy wiecie, czy te albumy nieoficjalne, jak "Pompeja" np., to są zarejestrowane jakieś koncerty, czy to po prostu przegrane specjalnie na ówczesny rynek polski utwory z płyt oficjalnych? - grzEGOrz - 08-15-2004 lodbrok napisał(a):ale 22 płyty, z taką zawartością i za taką cenę to jest naprawdę osiągnięcie. bo ja wiem? no a niby po ile mieli sprzedawać ten sam towar po raz trzeci z rzędu? przecież te płyty wyszły normalnie, potem jako 2 w 1 i teraz. jakby ustawili cenę z kosmosu to mało kto by się skusił. no i musieli dodać te kilka rarytasów, bo inaczej całe przedsięwzięcie mijałoby się z celem. bardzo mi się podobają te niesłyszane wcześniej albumy - Carmagnole, Live Chicago czy Strącanie Aniołów, dodatki do Bankietu i Szukamy Stajenki, ale odczuwam spory niedosyt. ale niech! powiedzmy, że Syn Marnotrawny to takie mainstramowe wydawnictwo, niech więc suplement będzie dla prawdziwych twardordzeniowych fanów :twisted: ale mam niejasne wrażenie, że pomaton zbytnio się nie wysili (obym nie miał racji). - Artur - 08-15-2004 Myślę, że będziesz zaskoczony... - zbych - 08-15-2004 Arturze, jestem ucieszony i zaciekawiony Twoją odpowiedzią. Broń Boże nie chcę Cię namawiać do zdradzania niespodzianki, co tam może być. Ale może jesteś w stanie powiedzieć choćby ogólnie, na ile zaawansowane są prace. Czy to kwestia roku, czy dwóch, czy pięciolatki? Pozdrawiam - grzEGOrz - 08-15-2004 no ja bym bardzo chciał być zaskoczony, wręcz zmiażdżony ogromem pracy włożonym w suplement. żeby mnie to położyło na ziemi i nie pozwoliło wstać nim nie przesłucham tego co najmniej 100 razy :mg: no właśnie, dołączam się do pytania - jak bardzo zaawansowane są prace? - Artur - 08-15-2004 Jak bardzo nie wiem, za to wiem kto przy tym pracuje i dlatego o suplement jestem spokojny - beata - 08-18-2004 A ja mam pytanie? Może wiecie czy znajdzie się tam Linoskoczek I? Ktoś pamięta jeszcze tę piosenkę? Nie ma jej w boxie ani na płycie dołączonej do Tunelu. Nie słyszałam jej też na koncertach Jacka na których byłam. A to dziwne bo śladem ważnych dla Niego utworów znalazła przecież kontynuację na Głupim Jasiu. Może któreś trio ją wykonuje? Ja znam ją tylko z jakiejś starej kasety przemyconej chyba z Paryża w czasach nazwijmy to prehistorycznych. - Artur - 08-18-2004 myśle, że będzie bo faktycznie na oficjalnie wydanych jej brak. Podobnie jak mlodego lasu - beata - 08-20-2004 Artur napisał(a):myśle, że będzie bo faktycznie na oficjalnie wydanych jej brak. Podobnie jak mlodego lasu "Młody las" znalazł się przynajmniej na CHICAGO LIVE. Linoskoczka nie znalazłam nigdzie. Wiecie może - Arturze, bądź inny mądry człowieku - z jakiego programu pochodzi ta piosenka? I czy dobrze kojarzę ją z programem Zbroja? I przy okazji : Jakie jeszcze piosenki zawierał ten program oprócz tych utrwalonych w Chicago? A może ktoś ma nagranie nieoficjalne:?: pozdrawiam - Artur - 08-20-2004 Dział śpiewniki i ostatnia antologia, tam jest podział na programy - beata - 08-23-2004 Dziękuję bardzo. Na Forum zaglądam w pracy. Do działu śpiewników nie dotarłam wcześniej i wnioskuję z tego, że koniecznie muszę zmienić proporcje czasu poświęconego na obowiązki i czasu spędzonego z Wami... |