Ku nauce, ku przestrodze - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Wątek: Ku nauce, ku przestrodze (/showthread.php?tid=855) |
Ku nauce, ku przestrodze - Niktważny - 03-29-2005 Wierszyk pochodzi ze strony: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zb.eco.pl/zb/54/62.htm">http://www.zb.eco.pl/zb/54/62.htm</a><!-- m --> "CO SIE STALO..." Co się stało z Ziemią naszą, pyta Krzysiek wśród odpadów. Martwe lasy, morza straszą, góry śmieci oraz składów. Co się stało z naszą Ziemią? Józek ścina piłą drzewa, niszczy lasy równikowe :lol: sięgające aż do nieba. Rafał z Asią w McDonaldzie mają, niby, perspektywy, wiedzą, że on niszczy lasy, lecz każdy do tego przywykł. Za to Iza jest w Greenpeace akcji wiele zmontowała, Zenek w lipcu stracił życie, gdy przeciw tamie blokował. Jeszcze Borys myśl bogacił, że go słuszna sprawa niesie, Był w Czorsztynie, nogę stracił, poczuł jak buldożer gniecie. Jurek walczy z gwałtem w cyrku, gdzie głos zwierząt bitych wodzi, Arek leży sobie w wyrku i to go nic nie obchodzi. Magda robi w elektrowni, uran wciąż ogląda sobie, Wiesiek, ten wspaniały rolnik, przez chemię leży w grobie. Marek był na "Szczycie Ziemi", w Rio sprzedawał myszki białe, mówił, że i tak zginiemy, w knajpie znowu zalał pałę.:piwo: Robert dobrym był myśliwym i kłusował na jelenie. Po pożarach został siwym, bo podpalał sam za wiele. Jola truje swą fabryką, Jarek walczy przeciw temu. Eko-bomba kończy tykać, A ja pytam się: "No, czemu?" Jak zaczęła się historia co wydała takie plemię? Jedni walczą o przeżycie, inni zabijają Ziemię. Jak zaczęły się te drogi?! Kiedy jeszcze Zdzisiu mały złapał myszkę, wyrwał nogi, a później zaniósł do mamy.:o Póki byli jeszcze młodzi, póki byli dziećmi jeszcze, każdy mówił: "Nic nie szkodzi". Teraz każdy ma już dreszcze. Kiedy drzewka w dzień łamali, bez obawy, że ich skarcą, wtedy jeszcze się nie bali, dziś już za to drogo płacą. Nauczyli ich myślenia, "...bo z tym nigdy nie zginiemy", lecz o jednym zapomnieli: o Miłości do ICH Ziemi!!! Krzysztof Piaskowski (wg Jacka Kaczmarskiego) - Filip P. - 03-29-2005 Witam. Całkiem to ciekawe, przypomniał mi się ten blog z interpretacją "Obławy" jako piosenki na rzecz chronienia wilków. Troche marne rymy, a z czasem miałem wrazenie ze to zwrotki do "Morskich opowieści" - Niktważny - 03-29-2005 Filip P. napisał(a):Całkiem to ciekawe,Moim zdaniem to jest koszmarne! A już fragment o Zdzisiu wyrywającym nogi myszy i niosącym oderwane mysie kończyny swej mamie, -otóż ten fragment powala na kolana i długo trzyma w niewygodnej pozycji. - Zeratul - 03-29-2005 :-o Powoływanie się na JK w takich wierszach powinno być karalne :evil: Raczej nie zachęca to do głębszego zapoznania się z twórczością Kaczmarskiego. Tamten blog z "Obławą" był jeszcze do wytrzymania - tam przytoczono oryginalny utwór JK, nie znajduję jednak słow właściwych do opisania powyższego wiersza... :? Pozdrawiam Zeratul - ann - 03-29-2005 Brak mi słów ::crazy:: - Filip P. - 03-29-2005 Olaffie napewno nie o ciekawość w sensie dzieła mi chodziło... Bo co jak co ale opinia Ann jest bardzo odpowiednia... Mi rozchodziło się o dopatrywanie się i ubieranie(w tym przypadku przerabianie) Jacka poezji w ekologiczne barwy. - Niktważny - 03-29-2005 Filip P. napisał(a):Mi rozchodziło się o dopatrywanie się i ubieranie(w tym przypadku przerabianie) Jacka poezji w ekologiczne barwy.Nie wiedziałeś, że JK często zieloni cytują? ... ku przestrodze ... przedwiosnie - Gość - 03-29-2005 bez przesady, czasy zmieniaja sie-i gdy wydaje sie ze jest katastrofa, globalna zaglada , zawsze zaswieci plomyk nadzieji, opamietania, alternatywne rozwiazania. chociaz niektorzy uwazaja ze nadzieja to matka-glupich. troche optymizmu i wiary w siebie, innych. Nawet kontrowersyjne posty, moga wywolac zwrocenie uwagi na problem, a nie jak ktos uwarza siac nienawiesc. Ale z dzisiejszym zadaniem 30mld$ zwrotu mienia, jakis narod bardzo pzesadzil-uwzgledniajac ze od bezposrednich sprawcow tylko 5mld€+ca. roczne z przeszlosci odszkodowan rozszczy. Tak to jest gdy panstwo jest slabe , pozbawione koncepcji rozwoju i tak pieknie opisanej pracy ustawicznej-pozytywnych bohaterow, ktore to bodaj 16 przedwiosnie i nic, taniec choholow trwa, stare przywyczajenia i dezintegracja. Zawsze ta sama bezineresowna zawisc i krotko zwrocznosc. ... madry po szkodzie. ktos na innym forum porownal nacje piasta, do panienki wystawionej na wieczorze kawalerskim, na ktorym wszyscy zrobili swoje lub maja jeszcze czelnosc... _____________________ Eko-meta-fizyk-accend - spalding - 03-29-2005 żenuła ..... - Filip P. - 03-29-2005 olaff22 napisał(a):Nie wiedziałeś, że JK często zieloni cytują?Prawde powiedziawszy nie miałęm pojęcia. - Artur - 03-29-2005 ja też nie - ann - 03-29-2005 olaff22 napisał(a):Nie wiedziałeś, że JK często zieloni cytują?chcesz o tym porozmawiać? - Petrvs - 03-29-2005 To jest naprawdę beznadziejne. Wiersz żenada. Odnośnie zielonych - Jacek wypowiadał się na temat ekologii, ale oni przerabiają to po swojemu. To że należy chronić ziemię to fakt, ale żeby Jacka stawiać za ekologa to przesada. Fragment wywiady z GŁ: Dorota Kondratiuk: Co jakiś czas pojawiają się nowe hasła docierające do każdego zakątka kuli ziemskiej. Ostatnio są to hasła ekologiczne. Co sądzisz o modzie na ekologię? Jacek Kaczmarski: To nie moda. To konieczność. Ludzkość nie ma innego wyjścia. Musi nastąpić pojednanie z naturą. Inaczej zginiemy. I my. I natura. Pozdrawiam. - spalding - 03-29-2005 więc jak już mówiłm : żenuła ..... - Kate - 03-31-2005 Masakryczna wizja wyrwanych nóżek mysich nie pozwala mi jeszcze wypełznąć spod biurka...Jak te Zdzisie tak robią to ja ich znać nie chce...z drugiej strony złapał mysz?...znaczy nie w klatce ja rozumiem, bo to zadna sztuka w końcu... nie no sorka, ale ja się powstrzymać nie mogłam...Zdzisiu myszołap, nogowyrw...o zgrozo... - Jkub - 04-01-2005 Za takie coś wypada tylko pociągnać autorowi w "nagrodę" z gumowego bejsbola . Brak mi poważnej reakcji na coś takiego ;/ - Petrvs - 04-01-2005 Jkub napisał(a):Za takie coś wypada tylko pociągnać autorowi w "nagrodę" z gumowego bejsbolaBez przesady, to już jest nie na poziomie. Ktoś napisał kicz, ale to nie powód żeby go od razu bić - można krytykować, ale przesada w żadną stronę nie jest wskazana... :| - Jkub - 04-01-2005 Przecież napisałem, że poważnie do tego nie podchodzę Ktoś tu bierze żarty nazbyt serio - Petrvs - 04-01-2005 Możliwe, sory.... Wiesz, to wszystko.. ta cała sytuacja z Ojcem Świętym - może to w jakiś sposób mnie przybiło... tak jak zapewne wielu z was... |