![]() |
Korespondencja klasowa - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Korespondencja klasowa (/showthread.php?tid=828) |
Korespondencja klasowa - oleandry - 03-23-2005 Mam pewne wątpliwości interpretacyjne dotyczące piosenki "korespondencja klasowa". Otóż, czy znalezione za obrazem u ojca "wywrotowe dokumenty" to te same, które synek drukował, "bo miał dyżur dziś w drukarni"? - Mateo - 03-23-2005 Możliwe... Nie ma nic w tekście piosenki o jakimkolwiek działaniu "wywrotowym" ojca (co oczywiście nie wyklucza takiego działania...) ale wypomnienie ojcu materiałów wydrukowanych przez siebie dopełnia wizerunku syna (wizerunku bardzo czarno-białego o czym zresztą była już mowa...) Pozdrawiam... - Luter - 03-23-2005 oleandry napisał(a):Otóż, czy znalezione za obrazem u ojca "wywrotowe dokumenty" to te same, które synek drukował, "bo miał dyżur dziś w drukarni"?"Co drukujesz — przyślij, przeczytamy i my —" KN. - DX - 03-25-2005 KN napisał(a):Ale skąd w takim razie "Powiedz - co ja mogłem na to, że nie byłeś ze mną szczery?" ?oleandry napisał(a):Otóż, czy znalezione za obrazem u ojca "wywrotowe dokumenty" to te same, które synek drukował, "bo miał dyżur dziś w drukarni"?"Co drukujesz — przyślij, przeczytamy i my —" - Przemek - 03-25-2005 Jak to skąd??? Z charakteru syna, który jest opisany w utworze... - Luter - 03-25-2005 No pewnie! Syn udaje głupa. KN. PS "Tutaj [na forum] mamy takich też — Bóg odpuść im" - emotikon - 03-25-2005 "Tak jak i my Ci odpuszczamy na wieki wiekow amen", hi, hi ? :lol: ::gora:: - Luter - 03-25-2005 Doceniam Twoje miłosierdzie. Niestety, nie w twojej mocy odpuszczać mi grzechy. Jeśli jesteś osobą wierzącą, to wiesz zapewne, że odpuszczanie grzechów jest przywilejem wyłącznie Najwyższego. KN. dobra dobra... - emotikon - 03-25-2005 Nie w mojej mocy odpuszczać grzechy, bo Boga nie mam Ale szanuje innych ode mnie, także ewangelikow ktorzy sie nie wykrecaja sianem spowiedzi i komuni "Tak jak i my odpuszczamy" było cytatem (katolickim), ale może nie znasz ? Ktoś kto nie ma Boga, pisze : "Tutaj [na forum] mamy takich też — Bóg odpuść im" ? (a potem mi kadzi, w odpowiedzi) Jak to rozumieć ? Jako nawrócenie ? Jako .... co ? Zabawne, nie ? :twisted: - Luter - 03-25-2005 Strasznie zabawne. KN. - Elzbieta - 05-18-2007 Odpowiedz czesciowa z podobnego watku ant napisał(a):Pan Bóg z tobą, chyba nie spotkamy się -Dlaczego sie nie spotkaja? My na prawde po stanie wojennym nie wiedzielismy czy sie spotkamy z Rodzinami... - Jaśko - 05-18-2007 Ant pyta jeszcze, jaki nowy bóg. Wydaje mi sie, ze obojętnie jaki, bo syn nie był przesadnie stały w wierności swym przekonaniom. - Elzbieta - 05-18-2007 Jaśko napisał(a):syn nie był przesadnie stały w wierności swym przekonaniom.Ano prawda. A co Tata robil wynika dosc dokladnie z samego utworu.. - Przemek - 05-18-2007 Elzbieta napisał(a):Dlaczego sie nie spotkaja?Ja myślę, że tu chodzi o coś innego. Po prostu rodzice nie mają już ochoty spotkac syna... |