Na marginesie - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: Na marginesie (/showthread.php?tid=8092) |
Na marginesie - MacB - 04-30-2014 Jako że forum przesadnej okupacji wielbicieli JK nie przeżywa (dzięki melancholikowi odświeżyło się kilka starych i - zdawało się - zapomnianych wątków, ale - jak to mówią - jedna jaskółka...), pozwalam sobie założyć obiecany lc drugi wątek okołoreligijny. Zapraszamy innych uczestników do rozmowy, bo tematy te nie są bardzo odległe od twórczości i osoby JK; co i rusz korci mnie, by nawiązać do twórczości Jacka Kaczmarskiego*, ale nie chcę rozmywać zasadniczego tematu rozmowy. Mam nadzieję, że zaproszenie to kieruję również w imieniu Leszka, który samotnie wziął na swe barki rolę, która w pełni zasługuje na miano Fidei defensor, a co w realiach naszego forum posiada dodatkowy smaczek ;) lc napisał(a):Moim zdaniem, święty sie wstawia (lub nie) do Pana Boga, a Pan Bóg czyni co uważa, choć zapewne prośby świętego mają swoją moc. No właśnie. Wolna wola. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale trochę sobie przeczysz. Z jednej strony piszesz, że w Niebie nie ma już wolnej woli (poza Bożą) lc napisał(a):coś takiego jak "wolna wola" jest na Ziemi a nie w Niebieale z drugiej strony dajesz wolny wybór duszy świętego lc napisał(a):święty sie wstawia (lub nie) do Pana BogaSkoro już mówimy o tej "wolnej woli" w Niebie (zostawmy na chwilę obok pytanie, czy nadal tam funkcjonuje), to jak to było z buntem Szatana? Piszesz: lc napisał(a):Wiadomo do czego nieposłuszeństwo w niebie prowadzi - raz było i skończyło się nie najlepiej. Dla nieposłusznego.to spytam, skoro już margines na to przeznaczyłem (pierwotnie napisałem "przeznaczyliśmy", ale przecież nie wiem, czy w ogóle zachcesz o tym rozmawiać, nie mówiąc, czy w ogóle tu zagościsz), co było najpierw - bunt Szatana czy stworzenie Człowieka? ------ * bardzo się nasz Patron forum "wadził" z Absolutem i niemal na każdym etapie moich rozmów o sprawach wiary, słyszę w głowie różne słowa, które Mistrz był uprzejmy napisać w przeróżnych momentach wracając myślami a to do tradycji, a to do samych wierzeń, a to do relacji doczesności z wiecznością. Re: Na marginesie - lc - 04-30-2014 To że święty się wstawia lub nie - wcale nie musi zależeć od jego wolnej woli. Święty może się wstawiać do Boga wypełniając tym samym wolę Boga. Tu nie ma sprzeczności Z oznaczeniem buntu Szatana jest pewien klopot. Co do upadku aniołów i ich stworzeniu, to nie ma o tym mowy w Starym Testamencie a jedynie w Księdze Henocha, apokryfie odkrytym w XVIII w. Stary Testament, aczkolwiek wspominający o czarownikach, złych duchach a nawet Lucyperze, nie daje podstaw do wypracowania tu poglądu. Upadek aniołów jest wzmiankowany w Nowym Testamencie w Ewangelii św. Łukasza, i opisany w Apokalipsie gdzie diabeł jako smok jest pokonany przez Michała. Anioły napewno istniały przed człowiekiem, zaś Adam i Ewa zostali oszukani przez diabła. Ale co było najpierw bunt szatana czy stworzenie człowieka - tego tematu nie badałem. Z programu Mistrza wynika, że bunt był po stworzeniu. Proponuję więc program Raj uznać jako forumowy apokryf Re: Na marginesie - MacB - 04-30-2014 lc napisał(a):To że święty się wstawia lub nie - wcale nie musi zależeć od jego wolnej woli.Ejże! Wolna wola predestynowana wolą Boga? To nadal katolicyzm? Re: Na marginesie - lc - 04-30-2014 Wolną wolę ma człowiek na ziemi A diabeł upadł dlatego, że usiłował kierować się wolną wolną - a samo to było jego zbrodnią niewybaczalną Re: Na marginesie - MacB - 04-30-2014 Czyli Karol Wojtyła w niebie już się swoją wolną wolą nie może kierować? Re: Na marginesie - lc - 04-30-2014 Jego wola musi być zgodna z Wolą Bożą PS Widzę, że nasze obie dyskusje - choć na temat dość kontrowersyjny i często roztrząsany na tym forum - nie przyciągnęły jednak masy dyskutantów.Ciekawe dlaczego? Re: Na marginesie - MacB - 04-30-2014 lc napisał(a):Jego wola musi być zgodna z Wolą BożąWola to od "wolność", a musi od jej przeciwieństwa. Tu też ten dialektyzm, czy też dwójmyślenie - jak ktoś woli, wyczerpuje możliwość dalszej wymiany zdań. A szkoda, bo o czasie w Niebie, o losach dusz zbawionych, o relacjach żywi - umarli pogadałbym sobie jeszcze... A może o zbawieniu powie coś Zbrozło? Tak wspomina o tym zbawieniu za każdym razem... lc napisał(a):Widzę, że nasze obie dyskusje - choć na temat dość kontrowersyjny i często roztrząsany na tym forum - nie przyciągnęły jednak masy dyskutantów.Ciekawe dlaczego?Może przywołanie Jacka Kaczmarskiego explicite w bratnim wątku zachęci innych do porzucenia na chwilę twarzoksiążki, zawieszenie "ćwierkania" (czy co tam się teraz modnego robi w necie) i wstąpienia na rozmowę tutaj? Pozdrawiam! Re: Na marginesie - lc - 04-30-2014 Myślę, że zagadek wiary, z których rozwiązaniem najtęższe umysły filozoficzne i teologiczne nie mogą sobie poradzić, i my tu nie rozświetlimy. Ale nawiązanie do JK jest tu jak najdoskonalszym pomysłem, bo uczyni temat i ciekawszym, i przystępniejszym i bardziej forumowym. Re: Na marginesie - Przemek - 04-30-2014 lc napisał(a):Jego wola musi być zgodna z Wolą Bożą Czyli nie ma własnej, wolnej, woli... To ja nie chcę trafić do takiego nieba... Re: Na marginesie - Przemek - 04-30-2014 lc napisał(a):Myślę, że zagadek wiary, z których rozwiązaniem najtęższe umysły filozoficzne i teologiczne nie mogą sobie poradzić, i my tu nie rozświetlimy. A może te najtęższe umysły podchodzą do tego od dupy strony i sami tworzą sobie problemy których nie ma? Re: Na marginesie - Zbrozło - 07-09-2014 Teraz zobaczyłem, że zostałem wywołany. Człowiek został stworzony, jako osobne stworzenie, na obraz i podobieństwo Stwórcy, a ten ma wolną wolę. Póki jest człowiekiem, to ją posiada. Po śmierci jednak już jest zjednoczony z Bogiem, więc Stwórca i człowiek mają wspólne poglądy. Tak sobie myślę. Jeśli jednak zagniecie mnie jakimś prawidłem kościelnym, to chętnie porzucę swoje przekonania i przyjmę te kościelne. Re: Na marginesie - MacB - 07-09-2014 A czym jest "kościół"? Re: Na marginesie - Zbrozło - 07-15-2014 kościół to budowla, w której gromadzą się wierni, aby praktykować swoją religię. Słownik języka polskiego podaje następującą definicję: 2. «budynek, miejsce modlitwy chrześcijan». Re: Na marginesie - MacB - 07-15-2014 F...! Re: Na marginesie - liptus - 07-15-2014 Zbrozło napisał(a):kościół to budowla, w której gromadzą się wierni, aby praktykować swoją religię. 2 browary! :) |