![]() |
Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Życie (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? (/showthread.php?tid=7981) Strony:
1
2
|
Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Bragiel - 01-28-2013 Na tak postawiione pytanie, obiektywna odpowiedź może być tylko jedna-Jacek Kaczmarski nie był Zydem. Nieależnie co na ten temat rzecze Stary Testament, prawodawstwo państwa Izreal-Zydem jest tylko osoba, której rodzice są Żydami. Tylko Matka Jacka był Żydówką, więc Jacek nie był Żydem-miał jakąś cześć krwi żydowskiej ale obiektwynie i naukowo rzecz biorąc nie możemy go uznać za Żyda. Starotestamentowa zasada mówi o tym, iż Żydem jest osoba zrodzona z matki Żydówki-tym niemniej naukowo nie możemy tej zasady zaakceptować. Równie dobrze np.plemie Yoruba moze mieć tradycję, iż Yorubiańczykiem jest osoba, która ma dwie ciocie Yoruba-tym niemniej obiektywnie i naukowo -Yoruba jest tylko osoba która ma oboje rodziców Yoruba. Plemienne zwyczaje nie mogą służyć za obiektywne uznanie przesłanki narodowościowej-tak więc Jacek Kaczmarski nie był Żydem. Pozdrawiam. Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Niktważny - 01-28-2013 zdaje się, ze miał 1/8 krwi żydowskiej, czyli był takim samym Żydem, jak większośc prawdziwych Polaków :) Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Elessar - 01-28-2013 A to jakaś różnica w ogóle czy był Żydem czy też nie? Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - pkosela - 01-28-2013 Bragiel, jaka różnica czy JK był Żydem? Jaki wpływ ma na twórczość JK to, czym zajmuje się jego syn? Może zajmijmy się twórczością Kaczmarskiego, czy ona Cię zupełnie nie interesuje? Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Niktważny - 01-28-2013 Elessar napisał(a):A to jakaś różnica w ogóle czy był Żydem czy też nie?Chodzi o to, aby ustalić, czemu JK powiedział Michnikowi:"Adam, pamiętajcie, że jestem z wami i po waszej stronie. Gdyby trzeba było - dysponuj moim nazwiskiem" Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Bragiel - 01-28-2013 Elessar napisał(a):A to jakaś różnica w ogóle czy był Żydem czy też nie?Żadnej różnicy nie ma. Ciekawi mnie to. Tyle. Pozdrawiam. Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Zeratul - 01-28-2013 Skoro nie był Żydem, to może jednak snobem? Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Luter - 01-28-2013 A co w tym dla Ciebie ciekawego? Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Zbrozło - 01-28-2013 Mnie też to ciekawi. Sam Kaczmarski śpiewał, że napletek posiada, (o przepraszam, to podmiot liryczny!), a w innym miejscu napisał: "Jestem Żydem", więc ciekawa jest zgodność tego, co śpiewał i pisał, z tym jak było naprawdę. Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Luter - 01-28-2013 No tak, ale co to znaczy naprawdę? Powiedz, Janku, co to według Ciebie znaczy, że ktoś jest żydem? Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Zbrozło - 01-28-2013 Można go zaklasyfikować etnicznie. To naprawdę jest interesujące! Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - lc - 01-29-2013 żydem z małej litery znaczy wyznawcą judaizmu, tak jak wyznawca religi katolickiej jest katolikiem więc JK żydem na pewno nie był a czy był katolikiem... cóż ale to inny temat Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Luter - 01-29-2013 Żydem z wielkiej litery również nie był, ponieważ nie był ani narodowości żydowskiej (nie znał jidisz, nie kultywował żadnych elementów tradycji żydowskiej) ani obywatelem państwa Izrael. Niewątpliwie był natomiast Żydem/żydem w sensie polskich chorych fobii, reprezentowanych przez stada debili tudzież stron internetowych w rodzaju "Spis Żydów polskich". Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Simon - 01-29-2013 Nigdy nic nie wiadomo :P <!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/kraj/lustracja-przodkow-wrogow-pis-doborowe-towarzystwo,1,5405447,wiadomosc.html#.UQZcDO7ivdE.facebook">http://wiadomosci.onet.pl/kraj/lustracj ... E.facebook</a><!-- m --> Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - lc - 01-29-2013 Czyli jak Kaczmarski - vide: post Zbrozło/y - napisał "jestem Żydem" to znaczy że kłamał? Czy mi się wydaje, że ktoś robi z Kaczmarskiego kłamcę... Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Luter - 01-29-2013 Lesiu, dyskusja z Tobą nie ma większego sensu, ale niech tam! Po pierwsze - to nie Kaczmarski stwierdził "jestem Żydem", tylko podmiot liryczny jednego z jego wierszy. Nie wierzę, że Ty, który jesteś poetą, tego nie rozumiesz. Równie dobrze Tobie można zarzucać, że jesteś kłamcą, ponieważ napisałeś rozmaite rzeczy, które nie są prawdą. Po drugie - Jacek Kaczmarski (co nie jest jest żadnym odkryciem, bo sam mówił o tym wielokrotnie) ma pochodzenie żydowskie, ściśle: jego babka urodziła się w rodzinie żydowskiej - choć sama zasad życia zgodnie z tradycją żydowską nie przestrzegała, czyli w powszechnym rozumieniu była nie-żydówką w pierwszym pokoleniu. Podsumowując: jedni z czworga par pradziadów Jacka byli zarówno wyznania mojżeszowego jak i Żydami żyjącymi zgodnie z nakazami kultury i tradycji żydowskiej. Takie są fakty, a o czym one świadczą i co z nich wynika, to już niech każdy myśli jak uważa. Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Niktważny - 01-29-2013 Luter przed miesiącem pod moim adresem napisał(a):Jak uczy doświadczenie, dyskusja z tobą większego sensu nie ma, ale niech tam! Luter do Lesia przed 6 minutami napisał(a):dyskusja z Tobą nie ma większego sensu, ale niech tam!Miło mi, że jestem zaszeregowany do tej samej grupy, do której wpadł Leszek: ludzi, z którymi dyskusja nie ma większego sensu, ale niech tam. Leszku, witam w jednej szufladzie. Pozwolisz że zajmę przegródkę bardziej po środku, Tobie zostawiając tę bliżej z prawej strony. Wolisz przy samej ścianie, czy jeszcze ktoś wpadnie? Luter napisał(a):Po drugie - Jacek Kaczmarski (co nie jest jest żadnym odkryciem, bo sam mówił o tym wielokrotnie) ma pochodzenie żydowskie, ściśle: jego babka urodziła się w rodzinie żydowskiej - choć sama zasad życia zgodnie z tradycją żydowską nie przestrzegała, czyli w powszechnym rozumieniu była nie-żydówką w pierwszym pokoleniu. Podsumowując: jedni z czworga par pradziadów Jacka byli zarówno wyznania mojżeszowego jak i Żydami żyjącymi zgodnie z nakazami kultury i tradycji żydowskiej., Jacek Kaczmarski był tak samo Żydem, jak Leszek Czajkowski oszołomem. Jest faktem, iż w nie tak dawnej przeszłości środowiska szeroko pojętego salonu III RP masowały się swymi żydowskimi korzeniami, zarazem obnosząc się z nimi możliwie jak najbardziej ostentacyjnie. W istocie jednak żydowskości w nich było tyle, ile w Jacku Kaczmarskim, czyli tyle, ile w sobie może znaleźć większość przeciętnych Polaków. tyleż samo możemy w sobie też poszukać ukraińskości, czy niemieckości. Ale ten znów fakt dowodził jedynie, że Żydzi sa wszędzie. A ponieważ Żydzi byli wszędzie, wszędzie też był/jest antysemityzm, który aktualnie - o czym dowiadujemy się głosem Romana Kurkiewicza - przeistacza się w otwarta faszyzację Polski. Ciekawa sprawa, ale z "posądzeniem" o "żydostwo" elit III RP , było mniej więcej tak samo, jak z teorią zamachu w katastrofie Smoleńskiej. Oskarżenie było na rękę zarówno oskarżonym, jak i oskarżającym. Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - lc - 01-29-2013 "Pamiętam koncert w Krakowie, kiedy ktoś z sali krzyknął coś o Żydach z Unii Wolności. Jacek powiedział bez zastanowienia: ja też jestem Żydem. Spodziewał się, że zaraz dostanie po pysku, ale dostał brawa" to cyt: "Każde słowo Jacka trafiało do celu" z niniejszej strony Lutrze, ja nie wiedziałem, że to podmioty liryczne grają koncerty Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - MacB - 01-29-2013 lc napisał(a):"Jacek powiedział bez zastanowienia: ja też jestem Żydem. "A może zażartował? A może miał na myśli właśnie takiego "polskiego nibyżyda"? A najprawdopodobniej była to normalna cięta riposta, jaka się należała baranowi z widowni. Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - lc - 01-29-2013 Tak jest Maćku, zgadzam się. To była najprawdopodobniej cięta riposta. Wiem coś o tym, bo sam nie raz uciekałem się w temacie Żydów do ciętych ripost które oczywiście tylko ciętymi ripostami były, skierowanymi do rozmaitych baranów. A swoją drogą, ja naprawdę bardzo się cieszę, że JK nie był Żydem. W końcu JK to geniusz. A im więcej geniuszy było Polakami - tym lepiej. N'est-ce-pas? Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Luter - 01-29-2013 Niktważny napisał(a):Miło mi, że jestem zaszeregowany do tej samej grupy, do której wpadł Leszek: ludzi, z którymi dyskusja nie ma większego sensu, ale niech tam. Leszku, witam w jednej szufladzie. Pozwól, Pawle, na kilka słów wyjaśnień, skoro tak frapuje Cię ten temat. Otóż wydaje mi się, że wyciągasz nieco zbyt daleko idące wnioski. Zasadnicza różnica między Tobą a Leszkiem polega bowiem na tym, że Leszek - w przeciwieństwie do Ciebie - to w gruncie rzeczy nie jest zły człowiek. Sądzę, i naprawdę głęboko w to wierzę (a znam Leszka ponad już 25 lat), że Leszek nie robi świństw świadomie. Kiedy pisze "Sp...j do Izraela", "A Dawid Warszawski koszernie wciąż żre", "Cała sala strzela z nami" itd., to w jego mniemaniu jest to taki niewinny żart; on po prostu nie rozumie, że słowo też potrafi zrobić konkretną krzywdę. Owszem, taka naiwność w wykonaniu dorosłego faceta zakrawa na kpinę - w końcu a fool at forty is a fool indeed. No, ale cóż, tak też bywa. Wracając do tematu - otóż to, że dyskusja z Tobą większego sensu nie ma, wynika z zupełnie innych przyczyn niż to, że dyskusja z Leszkiem sensu nie ma. Co więcej - na tej wspólnej, dotyczącej obydwu Was konkluzji, kończą się w zasadzie podobieństwa między Wami. lc napisał(a):ja nie wiedziałem, że to podmioty liryczne grają koncerty Sądzę więc, że koniecznie musisz się douczyć w temacie "podmiot liryczny". Poszperaj, poczytaj. Najwyższa pora! W końcu a fool at forty is a fool indeed! lc napisał(a):Wiem coś o tym, bo sam nie raz uciekałem się w temacie Żydów do ciętych ripost które oczywiście tylko ciętymi ripostami były, skierowanymi do rozmaitych baranów. Obawiam się, Leszku, że dalece przeceniasz swoją umiejętność "uciekania się" do ciętych ripost (pamiętaj wszakże, że a fool at forty is a fool indeed). No, ale to miłe, że przynajmniej Ty sam jesteś z nich zadowolony. Pozdrawiam! Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - M.S. - 01-30-2013 Luter napisał(a):Po drugie - Jacek Kaczmarski (co nie jest jest żadnym odkryciem, bo sam mówił o tym wielokrotnie) ma pochodzenie żydowskie, ściśle: jego babka urodziła się w rodzinie żydowskiej - choć sama zasad życia zgodnie z tradycją żydowską nie przestrzegała, czyli w powszechnym rozumieniu była nie-żydówką w pierwszym pokoleniu. Podsumowując: jedni z czworga par pradziadów Jacka byli zarówno wyznania mojżeszowego jak i Żydami żyjącymi zgodnie z nakazami kultury i tradycji żydowskiej. Wystarczyłoby, żeby z automatu dostać obywatelstwo Izraela. Ergo: był Żydem. Stuprocentowym - co oznacza, że nie "pochodzenia żydowskiego" (bo to by znaczyło, że ma Żydów w drzewie genealogicznym lecz sam Żydem by nie był), tylko Żydem. Ale - co zabrzmi dziwnie - był też stuprocentowym Polakiem. Nie "pochodzenia polskiego", tylko Polakiem. Pogmatwane to wszystko. I tak głupie, że tylko człowiek, który syna poety mógł nazwać "dziedzictwem narodowym", mógł założyć podobny temat. Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Niktważny - 01-30-2013 lc napisał(a):Pozwól, Pawle, na kilka słów wyjaśnień, skoro tak frapuje Cię ten temat. Otóż wydaje mi się, że wyciągasz nieco zbyt daleko idące wnioski. Zasadnicza różnica między Tobą a Leszkiem polega bowiem na tym, że Leszek - w przeciwieństwie do Ciebie - to w gruncie rzeczy nie jest zły człowiek. Sądzę, i naprawdę głęboko w to wierzę (a znam Leszka ponad już 25 lat), że Leszek nie robi świństw świadomie. Kiedy pisze "Sp...j do Izraela", "A Dawid Warszawski koszernie wciąż żre", "Cała sala strzela z nami" itd., to w jego mniemaniu jest to taki niewinny żart; on po prostu nie rozumie, że słowo też potrafi zrobić konkretną krzywdę. Owszem, taka naiwność w wykonaniu dorosłego faceta zakrawa na kpinę - w końcu a fool at forty is a fool indeed. No, ale cóż, tak też bywa.Ach ten Twoj mentorski ton, te oceny, te połajanki, te arbitralne wyroki, to nie znoszące sprzeciwu szafowanie na lewo i prawo, kto jest złym, a kto dobrym człowiekiem, komu podać rękę, a komu nie... Mój Boże...będzie mi tego brakowało :) Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Zbrozło - 01-30-2013 Niktważny napisał(a):Mój Boże...będzie mi tego brakowało :)Wyjeżdżasz gdzieś? W Bieszczady? Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - lc - 01-30-2013 Lutrze, wiem, że przekroczyłem już dość dawno czterdziestkę i nic nie usprawiedliwia mojej głupoty, dlatego faktycznie - masz rację - powinieniem sie dokształcać. W związku z tym przygotowuję rozprawę doktorską. A Ty? Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Luter - 01-30-2013 Leszku, to, że aspirując do bycia doktorem nauk humanistycznych, nie rozumiesz podstawowych pojęć z zakresu literatury, potwierdza jedynie fakt degradacji prestiżu polskich uczelni. Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - dauri - 01-30-2013 Leszku, Nie przejmuj się. Nie Ty jeden nie rozumiesz podstawowych pojęć z zakresu literatury. Nie rozumiał ich też np. Platon: Cytat: - (...) Ty znasz początek Iliady, w którym poeta mówi, że Chryzes prosił Agamemnona, żeby mu uwolnił córkę, i ten się gniewa, a tamten, kiedy nie uzyskał, czego chciał, prosi Apollona o pomstę nad Achajami. Nie rozumiała ich także jedna z najważniejszych specjalistek od teorii literatury w Niemczech, Kate Hamburger, która wypowiadała się w podobny sposób w „Die Logik der Dichtung”. Degradacja prestiżu uczelni nie jest więc zjawiskiem lokalnym. Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - lc - 01-30-2013 Dauri, tez ja się nie przejmuje, z wiekiem zreszta w ogole rozumiem coraz mniej. A na marginesie - jak wrażenia z wczorajszego występu podmiotu lirycznego imieniem Olek? Bo długo z Donią gadaliśmy wczoraj o niszowości jazzu. Lutrze - dlaczego nie odpowiedziałeś mi na pytanie? Jakie są Twoje plany naukowe? Wzak też 40 masz już za sobą Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - Luter - 01-30-2013 Leszku, moc, z jaką - od kiedy Cię znam - imponują Ci funkcje państwowe i tytuły naukowe, jest tyleż fascynująca co osłabiająca. Skoro już o to pytasz, chętnie Ci odpowiem. Otóż tak zwana kariera naukowa (w pojęciu, w jakim Ty ja rozumiesz) nie tylko mi nie imponuje, ale wręcz mnie mierzi. Dla mnie bowiem kariera naukowa powinna być związana z rzeczywistymi osiągnięciami w jakiejś dziedzinie nauki. Tymczasem smutna rzeczywistość jest taka, że tak zwana kariera naukowa stała się enklawą dla miernot i nieudaczników. Im bardziej ktoś do niczego pożytecznego się nie nadaje, tym bardziej znajdzie sobie niszę w postaci pisania prac doktorskich i tym podobnych. Ty jesteś zresztą tego doskonałym przykładem. Utrzymujesz się z pieniędzy podatnika, wykonując bezużyteczną i nikomu do niczego niepotrzebną pracę. Gratuluję podbudowywania swojego ego uczestnictwem w pseudonaukowym bełkocie. Postaraj sie jednak zrozumieć, że to, czym tak bardzo imponujesz sam sobie, niekoniecznie musi imponować wszystkim innym. Re: Czy Jacek Kaczmarski był Żydem? - lc - 01-30-2013 Lutrze To Ty podjąłeś temat konieczności douczania się po 40-tce, więc jeżeli Cię uraziłem to przepraszam |