Fragmenty koncertów na "Trojce" - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Media (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=4) +---- Dział: Radio (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=33) +---- Wątek: Fragmenty koncertów na "Trojce" (/showthread.php?tid=79) |
Fragmenty koncertów na "Trojce" - Mariusz Kozlowski - 07-28-2004 Slyszalem zapowiedzi, ze w najblizsza niedziele w radiowej "Trojce" o 20.00 beda grane "fragmenty koncertow z ostatnich 14 lat". Milego sluchania. - kazahd - 07-29-2004 Kurde dlaczego wszystko w tą nieszczęsna niedziele... ale moze uda sie zgrać na kompa... - Artur - 08-01-2004 Ponoć świetny koncert. Wojna Postu z Karnawałem i Live - mala_maja - 08-01-2004 Bardzo dobre wukonanie Katynia, nigdzie nie spotykane poko: - lodbrok - 08-02-2004 Pod spodem relacja z tego koncertu oraz programu z TV TMT, który był emitowany o 21.30: We wczorajszym koncercie trójkowym zaprezentowano utwory w następującej kolejności: 1. Wojna postu z karnawałem (w wykonaniu Trójcy, z koncertu z 19.11.92 r. w Filharmonii Warszawskiej) 2. Ballada wrześniowa (z koncertu ze studia trójkowego z 16.06.1990 r. wspólnie z Z. Łapińskim) 3. Katyń j.w. 4. Czołg j.w. 5. Jałta j.w. 6. Opowieść pewnego emigranta j.w. I znów powrót do utworów z koncertu z 1992 r: 7. Pejzaż zimowy 8. Bankierzy 9. Zbigniewowi Herbertowi 10. Marcin Luter 11. Kantyczka z lotu ptaka I ponownie Z koncertu z Łapińskim: 12. Rozbite oddziały 13. Zmartwychwstanie Mandelsztama Na koniec był Konfesjonał ale mam wrażenie, że już solo w wyk. J.K. bez udziału Łapińskiego. No ale mogę się mylić. Jakość nagrań jak dla mnie była doskonała. W szczególności z koncertu w Filharmonii. Kantyczka zabrzmiała tak, że ech..... Za to w Opowieści pewnego emigranta, Jacek jakby zachrypł na czas trwania tej piosenki. W innych utworach tego nie słychać natomiast w tym ma się wrażenie jakby był poważnie przeziębiony. Brawa dla Deblessema, że nie poszedł na łatwiznę i puścił tak unikatowe koncerty! Jeśli chodzi o program w TV TMT to niestety nie udało mi się go nagrać. Mój przedpotopowy sprzęt nagrywający odmówił współpracy, nie mogąc znaleźć rzeczonego kanału. Dałem mu w łeb, ale nie pomogło... Program jednak obejrzałem i trochę odetchnąłem z ulgą. Była to bowiem rozmowa z Jackiem z 2000 r. która była pierwotnie emitowana w TV Puls. Na pewno większości osób jest ona znana. Prowadził ją A. Kozera. ( o ironio w latach 70 - tych był gość o tym nazwisku, który prowadził dziennik TV:-)). Ponieważ wszyscy najczęściej zapamiętują anegdoty to Jacek opowiadał w tej rozmowie taką anegdotę, jak pewnego razu w nocy szedł sobie z kobietą po którymś warszawskim parku i wyszło prosto na nich kilku zbirów z bejsbolami. Gdy jak sam to określił szykował się do obrony i oczami wyobraźni widział się z połamaną szczęką, jeden z napastników w świetle zapałki, powiedział do pozostałych: Ej nie ruszajcie go, to jest Kaczmarski..." Chyba nic nie pokręciłem. Podaję ten fragment, żeby każdy mógł zidentyfikować tą rozmowę. Całość była ilustrowana fragmentami (może 15 sekundowymi, jak dla mnie kompletnie bez sensu...) utworów. I tak, puszczono: Czerwcowy wicher przy kominku, Obławę, Mury i Romantyczność. Było jeszcze coś ale niestety nie wyłapałem. Tzn utwór znany ale ja aż taki genialny nie jestem i po jednej zwrotce każdego utworu nie rozpoznam. Ale wiem, że zaraz ktoś podpowie..;-). Tam leciało: Czy w powszechnej niezgodzie... i na koniec Dzięki Ci Boże... No to chyba tyle. Relację zdałem, mogę popracować:-) Pozdrawiam wszystkich serdecznie - Mariusz Kozlowski - 08-02-2004 lodbrok, Ten utwor to Jan Kochanowski z m.in. kasetowej wersji Wojny Postu z karnawalem. - lodbrok - 08-02-2004 Dzięki. Już mi ktoś to powiedział ale wiedzy nigdy za wiele. Szczególnie takiej - Artur - 08-03-2004 Teraz już takich problemów nie będzie, że znasz tekst a tytułu nie. Wyszukiwarka na stronie ma w bazie teksty wszystkich wierszy, wywiadów itd... wystarczy, że wpiszesz np: powszechnej i dostaniesz link między innymi do wiersza - lodbrok - 08-03-2004 Sprawdziłem empirycznie! Działa jak należy. Dzięki adminie - Artur - 08-03-2004 trochę ulepszyłem jeszcze, można szukać frazy - mniej wyników szukania i dokładniejsze - another_story - 03-28-2005 Dzisiaj w nocy (a właściwie bardzo wczesnym rankiem, koło piątej) w Trójce wyemitowali stary wywiad z Jackiem. Trafiłam na sam koniec. Szkoda. Ale pan prezenter zapowiedział, że "ciąg dalszy spotkań z Kaczmarskim nastąpi". Nie doprecyzował tylko kiedy. - szkrabiczek - 04-09-2005 Ten pan do byl Janusz Deblessem, a audycja to Gitara i piorem. Zawsze w nocy z niedzieli na poniedzialek poczatek o 2:00. Zawsze mozna uslyszec cos Jacka. |