![]() |
Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Koncerty (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego (/showthread.php?tid=7532) |
Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-02-2010 Zakładam zbiorczy temat Salonowy, gdzie będę dodawał kolejne informacje. Nie ma sensu zakładać poszczególnych tematów dla poszczególnych wydarzeń Salonowych. W tym miesiącu IV rocznica WSJK. Do naszej małej tradycji weszły już rocznicowe koncerty. Tak też chciałbym uczcić tegoroczne urodziny. Na razie jestem w fazie organizacji całości, ale wstępnie mogę już poinformować, że zagra na 99% Trio Łódzko - Chojnowskie, będzie oczywiście Triada Poetica, czekam na potwierdzenie od Michała Mańki i Adasia Łapacza. Z forumowych gości swoją sceniczną obecność zapowiedział Kraśny, zwany także Piotrem Stankiewiczem ![]() W poprzednich latach bywało tak, że rocznice stawały się doskonałą okazją do spotkań forumowych. Zdaję sobie sprawę, że koncerty w tygodniu, w dni robocze, nie są wygodne. Niemniej - jeśli ktoś ma chęć i możliwość odwiedzić nas w tym czasie a potrzebowałby noclegu - niech się odzywa. Logistyka to podstawa ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Torrentius - 11-02-2010 A data jest już znana, bo na stronie nie ma nic na ten temat? Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-02-2010 Tak, 22 listopada. Przepraszam :-) Zakręciłem się i nie podałem najważniejszego. Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-03-2010 Potwierdzam koncert TŁCH. Posłuchać też będzie można Kuby Kwaśniewskiego, którego uczestnicy ostatniego festiwalu bydgoskiego mogą pamiętać ze sceny. ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Elzbieta - 11-03-2010 Zlikwidowano samolot Kopenhaga - Wroclaw ;( , a mialam nadzieje na jeden dzien wpasc. Szkoda.Wykonawcom zycze udanych wystepow, a sluchaczom dobrej zabawy. e. Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-03-2010 No, Cimber Air już od dawna u nas nie fruwa. :' Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-03-2010 Przypomniało mi się: najpewniej odwiedzi nas Lodbrok z Joasią ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-03-2010 Z ostatniej chwili: Adaś Łapacz potwierdził obecność. Dojedzie już w trakcie trwania imprezy, ale będzie z nami i oczywiście - wystąpi na scenie ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Elessar - 11-03-2010 Michał Mańka potwierdza, że dojedzie i ma nadzieję, że nie na ostatnią chwilę. ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-03-2010 Elessar napisał(a):Michał Mańka potwierdza, że dojedzie i ma nadzieję, że nie na ostatnią chwilę.Wspaniale! Teraz ważna informacja dla publiczności: impreza musi być tym razem lekko biletowana. Tradycyjnie - dla tzw. swoich mam przewidziane znaczne ulgi, więc zainteresowani niechaj się do mnie zgłaszają celem sporządzenia Salonowej listy gości. Priv, mail, sms, gg. ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Ola - 11-07-2010 <!-- m --><a class="postlink" href="http://interia360.pl/artykul/wroclawski-salon-jacka-kaczmarskiego,40348">http://interia360.pl/artykul/wroclawski ... iego,40348</a><!-- m --> Natknęłam się na Interii ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-08-2010 Ola napisał(a):Natknęłam się na InteriiŻenada, prawda? Tylko czekałem, czy ktoś to wygrzebie... Mamy tu małą lokalną ciekawostkę - żałosną próbę autopromocji i klakierstwa, manipulacji pseudodziennikarskiej. Do tej pory nawet dooch się nie zniżył do takich praktyk. Cóż, kolega widać potrzebował pijaru, więc "zatrudnił" kalkiera i ten powklejał ów wykwit swej myśli tu i ówdzie, łącznie z portalem nacjonalista.pl Gówniarzem się jest a nie bywa... Wracając do spraw bieżących: przypominam o możliwości ulgowej na koncert rocznicowy ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Torrentius - 11-08-2010 Do kiedy jest taka możliwość? Na chwilę obecną nie jestem w stanie się zadeklarować, ale rozważam przyjazd. Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-08-2010 Do 22 listopada :-) Zresztą na listę można trafić niezobowiązująco. Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Duch77 - 11-08-2010 Sluchajac tych nagran niejakiego Olszewskiego nie uwazam aby byly az takie calkiem tragiczne-fakt ,ze daleko mu do J.K. ,ale.... Nie rozumiem czemu tak Simon reagujesz na kazda probe spiewania piosenek Mistrza-rozumiem,ze Mistrz byl jeden i niepowtarzalny,ale na mily Bog przeciez ci ludzie nie spiewaja tych piosenek po to,aby zaspiewac lepiej od Kaczmara ,bo to w moim mniemaniu nierealne-tzn, mozna probowac i interpretowac te piosenki i to uwazam za dobre. Tak jak mowilem wczesniej nasladownictwo-jest bez sensu. Chyba ,ze chodzi ci o to,ze on probuje w jakis sposob sie podeprzec Salonem,ale chyba tak nie do konca jest?? ![]() ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Luter - 11-08-2010 Mnie najbardziej rozwala zdanie: Cytat:Jacek Kaczmarski od zawsze związany był z Wrocławiem. Właśnie tutaj koncertował, zasiadał w jury festiwali muzycznych, nagrywał. Jest to znakomity przykład, jak można kłamać, nie mówiąc nieprawdy. Czy JK nie koncertował we Wrocławiu? Ależ koncertował, a jakże! Czy nie zasiadał w jury jakiegoś festiwalu? Ależ zasiadał! Czy nie nagrywał? Ależ tak, nagrał materiał w Dużym Studiu. A jednak całość jest pospolitym kłamstwem. Całość bowiem sformułowana jest tak, by z niej wynikało, że Wrocław był dla JK szczególnym miejscem. A to jest absolutna nieprawda, Wrocław dla JK w żadnym sensie szczególnym miejscem nie był. Drugie zdanie cytowanego tekstu zaczyna się od słów: "Właśnie tutaj" - sugerując, że koncertowanie, zasiadanie w jury i nagrywanie przez JK było osobliwością wyróżniającą Wrocław na tle innych miejsc. Tymczasem właśnie tutaj koncertował mniej więcej tyle samo co w Bydgoszczy, Olsztynie, Węgrowie czy Lublinie, nie mówiąc już o tym, że w Krakowie czy w Poznaniu koncertował ze trzy razy więcej, a w Warszawie z dziesięć razy więcej. Właśnie tutaj JK nagrał jeden duży materiał w Dużym Studiu. Tyle że nagrania JK pochodzą również z Krakowa ("Świadectwo"), Olsztyna (Recital "Śpiewajmy poezję"), Poznania ("Między nami" solo), Białegostoku ("Mury w Muzeum Raju"), Góry Kalwarii ("Stajenka" w wersji video), Monachium. Przeważająca większość sesji nagraniowych JK pochodzi natomiast z Warszawy. Właśnie tutaj JK zasiadał w jury jakiegoś festiwalu. Tyle że w jury SFP w Krakowie czy Spotkań Zamkowych w Olsztynie JK zasiadał wielokrotnie. Osobiście jestem zdecydowanym przeciwnikiem budowania jakichś związków przyczynowo-skutkowych opartych na rozważaniach w rodzaju z jakim miejscem JK był związany, ponieważ Jacek jako człowiek ciekawy świata, którego po świecie nosiło, nie przywiązywał się do miejsc; czuł się wszędzie dobrze i wszędzie u siebie. Niewątpliwie jednak można powiedzieć, że JK związany był z Warszawą (w końcu był warszawiakiem), z Gdańskiem (bo spędził tam ostatnie lata życia), z Australią czy Monachium (bo tam długo mieszkał). Argumenty mające wspierać tezę podaną w cytowanym tekście w żadnym razie nie wyróżniają więc Wrocławia, a wręcz przeciwnie: jeśliby już koniecznie pokusić się o wymienienie miejsc, z którymi JK był szczególnie związany, to Wrocław znalazłby się daleko za Warszawą, Krakowem, Gdańskiem, Monachium, Perth, Paryżem, Górą Kalwarią, a nawet Węgrowem. I na koniec: nie potrafię zrozumieć, po co komuś do szczęścia budowanie takich zakłamanych konstrukcji myślowych. Przecież sztuka ma to do siebie, że jest dla wszystkich i ponad granicami. Nie ma najmniejszej potrzeby przyprawiania Jackowi jeszcze i tej (fakt, że tym razem zupełnie niewinnej) gęby. Pozdrawiam, KN. Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - MateuszNagórski - 11-08-2010 Luter napisał(a):I na koniec: nie potrafię zrozumieć, po co komuś do szczęścia budowanie takich zakłamanych konstrukcji myślowych. Przecież sztuka ma to do siebie, że jest dla wszystkich i ponad granicami. Nie ma najmniejszej potrzeby przyprawiania Jackowi jeszcze i tej (fakt, że tym razem zupełnie niewinnej) gęby. Myślę, że to niezręczność wynikająca z kiepskiego warsztatu dziennikarskiego. Przytoczone przez Ciebie sformułowanie jest dość popularnym, reporterskim zwrotem, swego rodzaju wprowadzeniem używanym często w artykułach o znanych postaciach. Autor chyba nie bardzo umiał się nim posłużyć, ot, napisał - bo napisał. MN Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-08-2010 Wracając do spraw istotnych: wedle najnowszych wieści na scenie rocznicowej pojawią się też skrzypce i wiolonczela ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Duch77 - 11-08-2010 A mowisz ,ze to ja nie odnosze sie do pytan mi zadanych : ![]() ![]() ![]() ![]() Ohoho ,kto zagra na tych szlachetnych instrumentach ?? ?? ?? :niespodzianka: Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Luter - 11-08-2010 Wracając do spraw najbardziej istotnych: 22 listopada, Łykend, Podwale 37/38, godzina? Pozdrawiam, KN. Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Luter - 11-08-2010 I bilety można będzie nabyć bezpośrednio przed imprezą tamże? Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-08-2010 Tak, jak najbardziej. Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - stepniarz - 11-09-2010 Oooo widzę, że szlachetny autor panegiryku na cześć mistrza Aleksandra wywalił oba mało pochlebne komentarze pod artykułem. Ot dziwność... Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Duch77 - 11-09-2010 Stepniarz a na polski???? :o :ups: ;( Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - stepniarz - 11-09-2010 Jeśli po polsku nie rozumiesz, to trzeba było do szkół chadzać. A co do mojego poprzedniego wpisu, to okazuje się on mylny w całej rozciągłości, albowiem komentarze są. Radośnie nie dostrzegłem, że link jest do interia 360 a nie wiadomości 24. Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Karol - 11-09-2010 Simon, z Twojego oburzenia wnioskuję, że autor (?) artykułu nie miał Twojej zgody na zaczerpnięcie żywcem całego akapitu i nieznaczne tylko zmodyfikowanie (zbyt mało, by nie rozpoznać podobieństwa) paru innych. Jako osoba żywo zainteresowana kradzieżą/plagiatem i wszelkimi formami naruszania praw autorskich - chciałabym zapytać, czy zamierzasz coś z tym zrobić? Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-09-2010 Panowie Step i dooch: dajcie sobie spokój... Karol - przejdę na priv. Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-17-2010 Dyskretnie przypominam o Ojcowsko-Dyrektorskiej Liście ![]() Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Elessar - 11-21-2010 Zaciekawił mnie bardzo konkurs zorganizowany przed Łykend, aby dostać wejściówki na jutrzejszy koncert. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo trudna, zważywszy na to, co widać po kliknięciu "Zobacz więcej". ![]() Zdjęcie w załączniku. Re: Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego - Simon - 11-21-2010 Pytanie jest podchwytliwe: potrafisz wymienić na jakim typie, modelu gitary gra Konop i Vit? :lol: |