![]() |
Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... (/showthread.php?tid=7332) |
Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 04-05-2010 Witam, Do pracy na temat "Politycze aluzje w piosekach JK. Dokonaj analizy z uwzględnieniem kontekstu historyczno-politycznego" wybrałem takie utwory: Przejście Polaków przez Morze Czerwone Dwie rozmowy z Kremlem JK to temat rzeka. Szukam najbardziej dosłownych piosenek traktujących o polityce. Jakie jeszcze utwory mogę śmiało i bezpiecznie dołączyć? Jeśli to możliwe to proszę o pilną odpowiedź ![]() pozdrawiam JKwielbicieli Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - Luter - 04-05-2010 brizer napisał(a):Szukam najbardziej dosłownych piosenek traktujących o polityce. Myślę, że słusznie Ci intuicja podpowiada - to nie jest najlepszy wybór. Jeśli w temacie są polityczne aluzje, to ja bym raczej unikał piosenek, które o polityce traktują dosłownie. Ponadto wydaje mi się, że najładniej byłoby skonstruować temat tak, żeby głównym jego motywem było właśnie piękno i różnorodność aluzji. Z tytułów wymienionych przez Ciebie zdecydowanie wyrzuciłbym dwa ostatnie - przecież to utwory zupełnie aluzji pozbawione*. Dość sztandarowym utworem posługującym się aluzją jest na przykład Rejtan, czyli raport ambasadora. Piosenka jest dość dokładnym opisem obrazu Matejki, a stała się przyczyną listu protestacyjnego ambasady sowieckiej w Warszawie do KC PZPR - właśnie ze względu na pięknie skonstruowaną, aczkolwiek dość czytelną aluzję do naszej sytuacji geopolitycznej w roku 1981. Innym świetnym przykładem aluzji (również politycznej) jest utwór Źródło. Cały szereg ciekawych aluzji politycznych znajdziesz w programach Wojna postu z karnawałem i Sarmatia, ale to już nieco ambitniejsza szkoła jazdy. Jeśli chcesz, możemy wątek rozwinąć. Podsumowując - nie myl aluzji z dosłownym odniesieniem. * Ponieważ w międzyczasie zmieniłeś treść swojego posta, to moje zdanie stało się bezsensowne. Uściślam więc, że odnoszę się do zestawu utworów, które umieściłeś na początku, czyli: Przedszkole Przejście Polaków przez Morze Czerwone Powrót sentymentalnej panny S Dwie rozmowy z Kremlem Pięć głosów z kraju Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 04-05-2010 dziękuję za podpowiedź.. rzeczywiście ![]() przepraszam za zmianę listy podyktowana brakiem pewności w wyborze utworów podoba mi się Twoja podpowiedź o wyborze drogi rozwinięcia tematu... i jeśli to nie kłopot to... rozwińmy ten wątek Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - Luter - 04-05-2010 Najogólniej rzecz biorąc - w programach Raj, Muzeum, Wojna postu z karnawałem i Sarmatia za kostiumem historycznym ukryta jest aluzja do sytuacji politycznej w Polsce (w czasach odpowiadających powstawaniu tych programów). I tak na przykład - w piosence Wojna postu z karnawałem można wyczytać aluzję do kampanii prezydenckiej w Polsce w roku 1990 (tę, jako jedną z możliwych interpretacji, podawał podczas koncertów sam JK, zapowiadając ten utwór), piosenka Poranek to plastyczny wierszowany obraz stabilizującej się (na przykład po wielkich przemianach) codzienności. Bardzo czytelną aluzją polityczną jest z kolei utwór Portret zbiorowy w zabytkowym wnętrzu, dedykowany wszystkim świętującym zwycięzcom. We fragmencie "Pana Boga my na piersiach nieśli" można odczytać oczywistą aluzję do Wałęsy, który ma zwyczaj przypinania sobie w klapie marynarki znaczka z Matką Boską. Z kolei "cokół ma być przecież na-ro-do-wy!" to aluzja do rodzącej się już wtedy tak zwanej polskiej prawicy, uosabianej przez głośnych wówczas przedstawicieli ZChN - Marka Jurka czy Jana Łopuszańskiego. "Sarmatia" pod względem aluzji i odniesień do współczesności jest jeszcze bardziej skomplikowaną budowlą. Myślę jednak, że na razie masz wystarczająco dużo materiału na przemyślenia odnośnie swojej prezentacji. Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 04-06-2010 Heh... tylko czasu nie mam ![]() Jutro muszę oddać wybór utworów. Myślałem że Kaczmarski to fajny temat dla mnie, bo i się na gitarze brzdąkało i bunty były itd. takie czasy. A tu się okazuje, że aluzji bez liku. Chyba pójdę w "polityczne aluzje chronologicznie" z każdego okresu historycznego jeden utwór. Sądzisz, że to dobry pomysł? Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 04-06-2010 Nigdy nie byłem mocny z analizy wierszy. Zawsze byłem przekonany, że lepiej zapytać autora co miał na myśli. Mam jeszcze jeden temat związany z Jackiem: " Bardowie i ich znaczenie dla pokoleń. Przedstaw twórczość dwóch wybranych pieśniarzy i określ fenomen ich popularności ( wybieram JK i Staszewskiego ). Z JK wybrać mogę Mury, Źródło i coś jeszcze. Chyba będzie prościej i będę bardziej przekonujący... Ze Staszewskiego zostawiłbym tylko Kult i utwory Polska, Arahja i coś jeszcze... Co szanowni forumowicze sądzą o zmianie tematu? Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - Luter - 04-06-2010 brizer napisał(a):Chyba pójdę w "polityczne aluzje chronologicznie" z każdego okresu historycznego jeden utwór. Przede wszystkim należałoby się zastanowić ile utworów w ogóle zdołasz omówić. Jaka jest przewidywana objętość pracy? Czy chodzi o tzw. prezentację maturalną? Jeśli tak, to wydaje mi się, że należałoby wybrać od trzech do pięciu utworów. Jeśli zaś jest ta praca pisemna o nieokreślonej objętości to oczywiście można pokusić się o bardziej kompleksowe omówienie tematu. brizer napisał(a):Co szanowni forumowicze sądzą o zmianie tematu? Ten drugi temat jest dość oklepany, więc siłą rzeczy mniej ambitny. Z drugiej strony - jeśli chodzi o to, żeby po prostu zaliczyć, a przy okazji zająć się czymś, co Cię interesuje, to drugi temat też jest dobry. Ja w każdym razie optowałbym za pierwszym. Zacząłbym od krótkiego wstępu, że aluzja to bardzo istotny element twórczości Jacka Kaczmarskiego, a potem poparłbym to kilkoma przykładami, odnoszącymi się do różnych momentów współczesności. Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 04-06-2010 Wybrałem drugi. Po prostu pierwszy mnie rozłożył czasowo. Utwory, które wybrałem to JK: Obława, Mury, Nasza klasa KS: Polska, Arahja Co sądzisz o takim wyborze? Dzięki za dotychczasową nieocenioną pomoc... Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - dauri - 04-07-2010 Cytat:Bardowie i ich znaczenie dla pokoleń.Ja nie bardzo rozumiem, co tu robią te "pokolenia". Czy chodzi o analizę, czym się różni znaczenie owych bardów dla ich rówieśników od znaczenia dla pokolenia rodziców i pokolenia dzieci? ;( Czy właściwie słowo "pokoleń" należy uznać za nieistotne? Tak pomyślałbym, gdyby chodziło o autorów dawniejszych, ale w przypadku Kaczmara czy Staszewskiego tych "pokoleń" na razie zbyt wiele nie mamy. Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 04-07-2010 Słowo pokoleń rozumiem tu jako przede wszystkim "ich" pokoleń, natomiast zamierzam poruszyć fakt, że nadal muzyka obu twórców jest grana i śpiewana, na koncerty ( KS ) przychodzą ludzie, ograne są utwory JK przez młodych ludzi. Dla młodych ludzi te utwory nadal są aktualne. Teksty są ponadczasowe i nawet sam JK nie zawsze zgadzał się z interpretacją jego utworów. Cóż, takie były czasy i wtedy tak bywało "nagięte" ich znaczenie... Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 04-13-2010 Tak dokładnie brzmi temat oraz takie utwory wybrałam do jego omówienia. Co myślicie? Można było lepiej? Temat: Bardowie i ich znaczenie dla pokoleń. Przedstaw twórczość dwóch wybranych pieśniarzy i określ fenomen ich popularności ( np. Okudżawa, Brassens, Brel, Kelus, Kleyff, Kaczmarski, Gintrowski, Staszewski ). I. Literatura podmiotu: 1. Kaczmarski Jacek, Obława , 1974. 2. Kaczmarski Jacek , Mury , 1978. 3. Kaczmarski Jacek, Nasza klasa , 1983, 1987. 4. Staszewski Kazik, Polska , 1987. 5. Staszewski Kazik, Arahja , 1988. 6. Staszewski Kazik, 12 groszy , 1997. Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - Torrentius - 04-13-2010 Szczerze mówiąc, jak przeczytałem o bardzie Staszewskim, to myślałem, że chodzi Ci o Stanisława. Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - gosiafar - 04-13-2010 Torrentius napisał(a):Szczerze mówiąc, jak przeczytałem o bardzie Staszewskim, to myślałem, że chodzi Ci o Stanisława. Dokładnie jateż. ![]() Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 04-18-2010 cholercia ![]() Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 04-18-2010 Teza brzmi: "Twórczość pieśniarzy zwierciadłem nastrojów ówczesnych im pokoleń." JK "Obława" - Metafora walki młodych ludzi, rówieśników JK z systemem totalitarnym. Pieść mająca dodać otuchy oraz sił. "Mury" - Pieśń będąca hymnem podziemnej opozycji, późniejszej Solidarności.Paradoksalnie pieśń będąca krytyką masowych ruchów na potrzeby społeczne, w ówczesnej sytuacji została odebrana jako hymn nawołujący do odzyskania wolności społecznej i uwolnienia się od władzy rezimu. "Nasza klasa" - Powstający etapami utwór jest odzwierciedleniem losów pokolenia JK w wyniku wprowadzenia stanu wojennego. KS "Polska" - Utwór pokazujący wizerunek Polski jako kraju nietolerancyjnego, brudnego. KS wyraża w nim swój ból i bezsilność a jednocześnie zaznacza swoją przynależność społeczną i narodową. "Arahja" - Metaforyczny tekst nawiązujący do muru berlińskiego będący protest songiem przeciw podziałowi Berlina. "12 groszy" - Autor korzystając z wolności słowa kolokwialnie rozprawia się z klerem, władzą, kolesiostwem i przekupstwem. Jednym słowem ze wszystkim tym, co wkurza ( chyba można użyć tego stwierdzenia dla oceny 12 groszy ![]() Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - Krajan - 04-19-2010 Kazik często jest określany bardem, wiec nie musisz się nawet bronić z tego stwierdzenia, choć uważałbym na 12 groszy, bo tam przekleństwa są i rożnie to może komisja odebrać (w każdym razie przygotuje się na pytanie o to). Miałem podobny temat na maturze i też analizowałem Kaczmarskiego (Starzy ludzie w autobusie) Kazika (raczej Kult ![]() ![]() Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 04-19-2010 Dzięki. Podtrzymujesz mnie na duchu. Do tematu podszedłem osobiście i naturalnym wyborem dla mnie byli Kaczmar i Kazik. Po prostu na ich muzyce wychowałem się, nauczyłem grać na gitarze, upijałem się przy ognisku i na wycieczce szkolnej itd. ![]() Co sądzicie o podejściu do analizy tekstów oraz samym "problemie", który chcę omówić? Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - brizer - 05-12-2010 No dobra, właśnie wróciłem z ustnej..... ![]() Re: Praca maturalna nt Politycze aluzje w piosekach JK..... - gosiafar - 05-12-2010 Gratulacje! Oby tak dalej! |