![]() |
Autoportret z kanalią - historia recepcji - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Proza (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Autoportret z kanalią - historia recepcji (/showthread.php?tid=7134) |
Autoportret z kanalią - historia recepcji - Stan - 10-29-2009 Witam serdecznie! Jestem studentem V roku filologii polskiej i przygotowuje się do napisania pracy magisterskiej o "Autoportrecie z kanalią". Chciałbym prosić forumowiczów o pomoc przy zbieraniu materiałów. W tej chwili pracuję nad fragmentem o recepcji tej powieści. Zwłaszcza interesują mnie kontrowersje jakie mogła wywołać jej publikacja, w kontekście obrazu opozycji, emigracji itd. Czy trafiliście na jakieś polemiki z tym związane?( w recenzjach, felietonach) Poza materiałami zgromadzonymi na stronie, przeglądam archiwalne numery gazet z okresu po ukazaniu się książki. Niestety nie trafiłem na nic interesującego. Czy ktoś z was pamiętam, jak to było w 1994 r. ? Czy "Autoportret" wywołał jakąś dyskusję w prasie? Czy powieść przeszła raczej bez echa? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Sprawa jest dość pilna, gdyż mam kilka dni na oddanie fragmentu ![]() Re: Autoportret z kanalią - historia recepcji - Simon - 10-29-2009 Sięgnij po biografię pióra Krzyska Gajdy. Re: Autoportret z kanalią - historia recepcji - Stan - 10-29-2009 Oczywiście, jutro ją kupuję. Znalazłem też większość recenzji : - recenzja: Bielas Katarzyna: Autoportet z kluczem. Powieściowa autobiografia Jacka Kaczmarskiego. Gazeta Wyborcza 1994 nr 137 s. 11 szczegóły - recenzja: Dunin Kinga: Obrona kanalii. Ex Libris 1994 nr 62 s. 10 szczegóły - recenzja: Herich Marcin: Kaczmar w lustrze. Fa-Art 1994 nr 4 s. 64-65 szczegóły - recenzja: Karpiński Marek: Bard prozą. Życie Warszawy 1994 nr 133 dod. s. 5 szczegóły - recenzja: Kempny Paweł: Autoportret Samsona w rozbitych okularach. Nowe Książki 1994 nr 12 s. 14-15 szczegóły - recenzja: Kot Wiesław: Polak wieczny ślizgacz. Wprost 1994 nr 28 s. 76-77 szczegóły - recenzja: Stabro Stanisław: W oczach Kaczmara. Twórczość 1995 nr 3 s. 120-124 szczegóły - recenzja: Stukonis Monika: Autoportret bez legendy. Twój Styl 1995 nr 3 s. 105 szczegóły - recenzja: Śliwiński Piotr: Od nieprawdy do nieprawdy. Arkusz 1995 nr 3 s. 10 szczegóły - recenzja: Varga Krzysztof: Autoportret prześmiewczy. Polityka - Kultura 1994 nr 7 s. V szczegóły - recenzja: Żuliński Leszek: Polskie wcielenie Doriana Graya. Wiadomości Kulturalne 1994 nr 9 s. 21 szczegóły Jeśli, mimo wszystko, przyjdzie wam coś do głowy - dajcie znać. Re: Autoportret z kanalią - historia recepcji - thomas.neverny - 10-30-2009 Mam wrazenie ze w sumie duzo materialow nie masz... ![]() Byc moze nalezaloby rozszerzyc temat pracy, dorzucajac/porownujac inne powiesci "rozliczeniowe" z lat 90ych, np "Chorobe wiezienna" Andermana, "Brata" Wildsteina czy nawet "Czlowieka z..." ? Re: Autoportret z kanalią - historia recepcji - Karol - 10-30-2009 Tak z ciekawości - masz jakiś plan pracy, wstępny spis treści? Chcesz tę recepcję osadzić w jakimś kontekście? Wydaje mi się, że to trochę mało na magisterkę, ale jeżeli masz jakąś intrygującą koncepcję, chętnie bym się z nią zapoznała. Re: Autoportret z kanalią - historia recepcji - Stanczyk1 - 10-30-2009 Witam serdecznie! Historia recepcji jest tylko jednym (niewielkim) fragmentem całej pracy magisterskiej. Ale muszę go oddać do środy ![]() Skupię się na różnych drogach interpretacyjnych, jakie zarysowały się po publikacji książki. Inne problemy, które planuję poruszyć w pracy to: - walka z własnym mitem, próba ochrony swojego indywidualizmu w zderzeniu z oczekiwaniami odbiorców - elementy gry autobiograficznej - strukturalna analiza powieści - miejsce "Autoportretu" w historii literatury i na tle innych powieści autobiograficznych - odwołania malarskie i biblijne i ich znaczenie dla oceny głównego bohatera - nihilizm i cynizm jako postawa - spowiedź publiczna a kwestia autentyczność Jak na razie jest w tym dużo chaosu, który mam nadzieję ogarnąć. Myślę, że w czasie pisania (i myślenia o pisaniu) znajdę jeszcze jakieś ciekawe problemy do omówienia. Re: Autoportret z kanalią - historia recepcji - Karol - 10-30-2009 Aaa, teraz to co innego ![]() Swoją drogą - ciekawi mnie, jak poprowadzisz ostatnie zagadnienie, bo na razie pachnie to opcją "co poeta chciał powiedzieć" ![]() Re: Autoportret z kanalią - historia recepcji - Stanczyk1 - 10-30-2009 To będą, jak sądzę, nic nie warte akademickie rozważania o samej istocie publicznego wyznania artysty dotyczącego jego życia. A jak było naprawdę, to w sumie bez znaczenia ![]() Re: Autoportret z kanalią - historia recepcji - Karol - 10-31-2009 Stanczyk napisał(a):A jak było naprawdę, to w sumie bez znaczenia Taaak, jak to ładnie wpisuje się w dyskusję z sąsiedniego wątku o konferencji nt. JK ![]() |