![]() |
pochwała łotrostwa <ważne> - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: pochwała łotrostwa <ważne> (/showthread.php?tid=7027) Strony:
1
2
|
pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 Tzn ważne dla mnie ![]() ![]() ![]() Re: pochwała łotrostwa <ważne> - pkosela - 08-13-2009 Chodzi o to: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/spiewniki/pochwala.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... chwala.php</a><!-- m --> ? To raczej śpiewnik. Czy wersja tam umieszczona różni się od tej: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/b/blogoslawie_zlo.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... ie_zlo.php</a><!-- m --> ? Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 hmm nie wiem;/ nie mam porównania ![]() ![]() Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 tekst z internetu posłuży jako 4 wersja Re: pochwała łotrostwa <ważne> - pkosela - 08-13-2009 Różnice są w jednej zwrotce: strona napisał(a):A na co dzień, w życiu - przydarza się rzadko śpiewnik napisał(a):A w życiu, na co dzień - przydarza się rzadko Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 Czy w dwóch wersjach tego samego tekstu (całości) w innych zwrotkach zgadzaja sie znaki interpunkcyjne? Re: pochwała łotrostwa <ważne> - pkosela - 08-13-2009 Tak. Nawet mnie to zaskoczyło, ale zapomniałem napisać. Tekst jest podpisany datą: 4.2.1995 Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 ej a mogłbys jeszcze jak masz ta ksiazke pod reka spr czy w przedmowie jest cos napisane o tym utworze Re: pochwała łotrostwa <ważne> - pkosela - 08-13-2009 Czy my napewno mamy na myśli to samo wydawnictwo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/b/blogoslawie_zlo.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... ie_zlo.php</a><!-- m --> ? Nie ma przedmowy, posłowia, etc. PS. Okazuje się, że mam inne wydanie, niż uwzględnione na stronie (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/b/blogoslawie_zlo.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... ie_zlo.php</a><!-- m -->) Wydawnictwo S.R. Wydanie I, Warszawa 1995 ISBN: 83-902610-9-X cena: 62000 zł (słownie: sześćdziesiąt dwa tysiące!) / 6,20 zł Projekt okładki: Ewa Joanna Rozum Zdjęcia: Jacek Kaczmarski Opracowanie muzyczne, skład nut i łamanie: Jacek Majewski Aniu, uzupełnicie? Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 ślicznie dziękuje Ci za pomoc ![]() ![]() Re: pochwała łotrostwa <ważne> - pkosela - 08-13-2009 za_a_nawet napisał(a):ślicznie dziękuje Ci za pomocNiezamaco ![]() za_a_nawet napisał(a):wszystko już wiemE tam ![]() za_a_nawet napisał(a):w innym wydaniu tekstu była przedmowaA jakie są pozostałe dwa źródła? Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 1.Od Ciebie ![]() 2.Ale źródło wciąż bije 3.A śpiewak także był sam Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 a dysponujesz pozostałymi ? ![]() Re: pochwała łotrostwa <ważne> - pkosela - 08-13-2009 za_a_nawet napisał(a):2.Ale źródło wciąż bijeDwie wersje antologii? Są różnice? Czy po skończeniu pracy mógłabyś ją udostępnić do przeczytania? Tekstologia brzmi ciekawie ![]() PS. Przypomniało mi się, że podobny temat przedstawił w zeszłym roku w Marszowicach dr. Gajda: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=154146#p154146">viewtopic.php?p=154146#p154146</a><!-- l --> Jodynka napisał(a):Sobotni wykład Gajdy dotyczył różnic w tekstach piosenek Kaczmarskiego na różnych etapach ich powstawania. Ciekawe zagadnienie, myślę że sporo z nas nie wiedziało o wielu poruszonych kwestiach.Poszperaj w tym temacie, może coś się przyda ![]() Cytat:a dysponujesz pozostałymi ?Antologiami? Niestety nie. Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 no nic to jeszcze raz wielkie dzieki pa :* Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 nie przeczytałam Twojej wiadomości w całości ![]() ![]() Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 a różnice są Re: pochwała łotrostwa <ważne> - pkosela - 08-13-2009 za_a_nawet napisał(a):oczywiście ze mogłabym udostępnićTrzymam za słowo i czekam (nie)cierpliwie. Powodzenia! (Nie dziękuj ![]() Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 08-13-2009 mam już ostatnie pytanie ![]() Re: pochwała łotrostwa <ważne> - pkosela - 08-14-2009 za_a_nawet napisał(a):tytuł został podany w wydaniu które posiadasz?Tak. Re: pochwała łotrostwa <ważne> - pkosela - 09-05-2009 za_a_nawet napisał(a):do 25.VIII musze prace oddaćJak poszło? Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 09-07-2009 dopiero 10 września będę wiedziała, miło że pytasz ![]() Re: pochwała łotrostwa <ważne> - Przemek - 09-21-2009 No to mamy 21 września i jak poszło? Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 09-22-2009 eh...jeszcze nie wiem Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 10-05-2009 nom to prace zaliczyłam, w końcu ![]() Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 10-05-2009 I Błogosławię zło na ekranie niebieskim Mój intymny kontakt z istotą gatunku. Widzę i oceniam, jak Stwórcy namiestnik Taniec śmierci, zdrady, gwałtu i rabunku. W naturalnych barwach, w dowolnym języku Z dźwiękiem tak klarownym, jak klarnet Mozarta Przyjmuję wieczorną porcję krwi i krzyku Skądkolwiek, gdzie właśnie walczy trzystu Spartan. Nie jestem nieczuły. Oburzam się, wzruszam Stwierdzam z satysfakcją, że doznałem szoku; Jak balon od szlochu unosi się kształt dusza I łzawią paprochy uczuć w chłodnym oku. A w życiu, na co dzień przydarza się rzadko By coś, co potrząsa ujrzeć jak na dłoni. A gdy już się uda być świadkiem wypadku Zawsze ktoś zagłuszy, ktoś widok przesłoni. Zresztą instynkt samozachowawczy każe Nie zbliżać się nadto, odwracać spojrzenia, Z ekranu zaś obraz najstraszliwszy zmaże Plastikowy pilot- substytut sumienia. autograf Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 10-05-2009 I Błogosławię zło na ekranie niebieskim Mój intymny kontakt z istotą gatunku. Widzę i oceniam, jak Stwórcy namiestnik Taniec śmierci, zdrady, gwałtu i rabunku. W naturalnych barwach, w dowolnym języku Z dźwiękiem tak klarownym, jak klarnet Mozarta Przyjmuję wieczorną porcję krwi i krzyku Skądkolwiek, gdzie właśnie walczy trzystu Spartan. Nie jestem nieczuły. Oburzam się, wzruszam Stwierdzam z satysfakcją, że doznałem szoku; Jak balon od szlochu unosi się kształt dusza I łzawią paprochy uczuć w chłodnym oku. A w życiu, na co dzień przydarza się rzadko By coś, co potrząsa ujrzeć jak na dłoni. A gdy już się uda być świadkiem wypadku Zawsze ktoś zagłuszy, ktoś widok przesłoni. Zresztą instynkt samozachowawczy każe Nie zbliżać się nadto, odwracać spojrzenia, Z ekranu zaś obraz najstraszliwszy zmaże Plastikowy pilot- substytut sumienia. Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 10-05-2009 Publikacje 1. J. Kaczmarski, Pochwała łotrostwa, Warszawa 1995. 2. J. Kaczmarski, A śpiewak także był sam, red. M. Bętkowska, A. Borowski, przedm. S. Stabro, Warszawa 1998. 3. J. Kaczmarski, Ale źródło wciąż bije... red. K. Nowak, przedm. K. Gajda, Warszawa 2002. 4. <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/b/">www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze ... rskiego/b/</a><!-- w --> blogoslawie_zlo.php Skróty BBS odmiana tekstu z antologii A śpiewak także był sam NG odmiana tekstu z antologii Ale źródło wciąż bije... art. odmiana tekstu pochodząca ze strony internetowej <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">www.kaczmarski.art.pl</a><!-- w --> atg. autograf pwdr. pierwodruk; odmiana tekstu z J. Kaczmarski, Pochwała łotrostwa, Warszawa 1995, którą traktuję jako pierwodruk. w wers Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 10-05-2009 III Utwór Jacka Kaczmarskiego Błogosławię zło... powstał 4 lutego 1995 roku na kilka miesięcy przed odlotem do Australii . Za inspirację do napisania tego utworu o dość ironicznym charakterze posłużył autorowi wpływ telewizji na polskie społeczeństwo. Polskie realia sprawiły, że Kaczmarski niezbyt dobrze czuł się w polskiej rzeczywistości o czym świadczy wyjazd z kraju. Utwór Błogosławię zło... po raz pierwszy został opublikowany w śpiewniku pod tytułem Pochwała łotrostwa wydanym w 1995 roku którego opracowaniem muzycznym zajął się Jacek Majewski. Premiera programu Pochwala łotrostwa w której znajduje się omawiany tekst, odbyła się w lipcu 1995 roku w krakowskiej Piwnicy pod Baranami. W listopadzie 1996 roku program Pochwała łotrostwa, w którym znajduje się omawiany tekst został zarejestrowany muzycznie w studio Sonus w Łomiankach k/Warszawy. Rok później został wydany na CD i kasecie przez Pomaton Emi. W roku 1997 nakładem wydawnictwa Scutum pojawiło się wznowienie śpiewnika Pochwała łotrostwa w którym tekst Błogosławię zło... znajduję się na ósmej pozycji. Po raz kolejny tekst znalazł się w autorskim zbiorze wierszy, który konsultował Stanisław Stabro. zatytułowanym A śpiewak także był sam a wydanym w 1998 roku. Utwór został umieszczony w rozdziale XVI pod tytułem Pochwała łotrostwa. W 2002 r. została wydana antologia Ale źródło wciąż bije... Ułożył ją, w konsultacji z autorem tekstów, Krzysztof Gajda, badacz twórczości Jacka Kaczmarskiego Utwór błogosławię znalazł się w XVIII rozdziale zatytułowanym Pochwała łotrostwa antologia obejmuje utwory z 30 letniej działalności twórczej autora. Jest to druga publikacja, po antologii wydanej w 1998 której celem było zebranie wszystkich wierszy Jacka Kaczmarskiego. W 2002 roku Pomaton Emi wydał dwupłytowy album Między nami & Pochwała łotrostwa utwór został umieszczony na CD 2. Program został włączony do Syna marnotrawnego – zestawu 22 płyt wydanych przez Pomaton Emi w 2004 roku. W tym zestawie wydano wszystkie płyty na nośniku cyfrowym, niektóre poddając zabiegom remasteringu. Poszczególne wydania tekstu nie znacznie się różnią. W odmianach tekstu przy dłuższych fragmentach w których nie zaszły żadne zmiany użyłam [...]. Autograf jest czytelny, napisany niezbyt starannym pismem, zawiera dużo skreślonych fragmentów i pojedynczych słów. Wiele zamieszczonych dopisków pod lub nad wersem które włączałam do tekstu głównego. Podstawą niniejszej edycji jest kserokopia rękopisu utworu z poprawkami, skreśleniami i dopiskami autorskimi. Kserokopia została wykonana na potrzeby pracy. Karta biała, jednostronna. Pióro granatowe lub czarne. Re: pochwała łotrostwa <ważne> - za_a_nawet - 10-05-2009 IV Odmiany Strofa I w. 1. Błogosławię zło na ekranie niebieskim] pwdr., BBS, NG, art, ekranie niebieskim <ekranie> atg. w. 2. Mój intymny kontakt z istotą gatunku.] pwdr., BBS, NG, art, atg. w. 3. Widzę i oceniam, jak Stwórcy namiestnik] Widzę i osądzam, jak Stwórcy namiestnik, pwdr., Widzę i osądzam, jak Stwórcy namiestnik, BBS, Widzę i osądzam, jak Stwórcy namiestnik, NG, Widzę i osądzam, jak Stwórcy namiestnik, art, atg. w. 4. Taniec śmierci, zdrady, gwałtu i rabunku. ] pwdr., BBS, NG, art, atg. Strofa II w. 5. W naturalnych barwach, w dowolnym języku ] [...]w dowolnym języku. pwdr., [...]w dowolnym języku. BBS, [...]w dowolnym języku. NG, [...]w dowolnym języku. art, atg. w. 6. Z dźwiękiem tak klarownym, jak klarnet Mozarta] pwdr., BBS, NG, art, Z dźwiękiem tak <kla> klarownym <wyraźnym jak> jak klarnet Mozarta atg. w.7. Przyjmuję wieczorną porcję krwi i krzyku] Sięgam po [...] pwdr., Sięgam po [...]BBS, Sięgam po [...] NG, Sięgam po [...] art, atg. w. 8. Skądkolwiek, gdzie właśnie walczy trzystu Spartan.] Stamtąd, gdzie akurat ginie trzystu Spartan. pwdr., Stamtąd, gdzie akurat ginie trzystu Spartan. BBS, Stamtąd, gdzie akurat ginie trzystu Spartan. NG, Stamtąd, gdzie akurat ginie trzystu Spartan. art, Skądkolwiek, gdzie właśnie <ginie>>walczy<<300> + <ystu> Spartan atg. Strofa III w. 9. Nie jestem nieczuły. Oburzam się, wzruszam] Nie brak mi współczucia. Wzburzam się i wzruszam; pwdr., Nie jestem nieczuły. Oburzam się i wzruszam; BBS, Nie brak mi współczucia. Wzburzam się i wzruszam; NG, Nie brak mi współczucia. Wzburzam się i wzruszam; art, Nie jestem nieczuły. Wzruszam się, oburzam >oburzam się wzruszam < atg. w. 10. Stwierdzam z satysfakcją, że doznałem szoku;] [...]doznałem szoku; pwdr., [...] doznałem szoku; BBS, [...]NG, [...]doznałem szoku; art, atg. w. 11. Jak balon od szlochu unosi się dusza ] Niby balon szlochu kształt zyskuje dusza pwdr., Niby balon szlochu kształt zyskuje dusza BBS, Niby balon szlochu kształt zyskuje dusza NG, Niby balon szlochu kształt zyskuje dusza art, Jak balon < pełen > od < szlochu unosi się dusza atg. w. 12. I łzawią paprochy uczuć w chłodnym oku.] Łzawią mi paprochy uczuć w chłodnym oku. pwdr., Łzawią mi paprochy uczuć w chłodnym oku. BBS, Łzawią mi paprochy uczuć w chłodnym oku. NG, Łzawią mi paprochy uczuć w chłodnym oku. art, I < drażnią > łzawią < paprochy uczuć w chłodnym oku. atg Strofa IV w. 13. A w życiu, na co dzień przydarza się rzadko]A w życiu, na co dzień - przydarza się rzadko pwdr, A w życiu, na co dzień - przydarza się rzadko BBS, A na co dzień, w życiu - przydarza się rzadko NG, A na co dzień, w życiu - przydarza się rzadko art. A <na codzień> w życiu > na codzień < to się rzadko> przy < zdarza> rzadko atg. w. 14. By coś, co potrząsa ujrzeć jak na dłoni.] Żeby rzecz, co wstrząsa - ujrzeć jak na dłoni. pwdr., Żeby rzecz, co wstrząsa - ujrzeć jak na dłoni. BBS, Żeby rzecz, co wstrząsa - ujrzeć jak na dłoni. NG, Żeby rzecz, co wstrząsa - ujrzeć jak na dłoni. art, < wstrząsającą prawdę ujrze > By <coś, co< by > potrząsa <--->.ujrzeć jak na dłoni atg. w. 15. A gdy już się uda być świadkiem wypadku] A gdy już się uda świadkiem być wypadku – pwdr. A gdy już się uda świadkiem być wypadku –BBS, A gdy już się uda świadkiem być wypadku –NG, A gdy już się uda świadkiem być wypadku - art, atg. w.16. Zawsze ktoś zagłuszy, ktoś widok przesłoni.] To dźwięk ktoś zagłuszy lub widok przysłoni. pwdr., To dźwięk ktoś zagłuszy lub widok ktoś przysłoni. BBS. To dźwięk ktoś zagłuszy, widok ktoś przysłoni. NG. , To dźwięk ktoś zagłuszy, widok ktoś przysłoni. art, atg. Strofa V w. 17. Zresztą instynkt samozachowawczy każe] Zaś ekran niebieski szczegóły powtarza pwdr., Zaś ekran niebieski szczegóły powtarza BBS, Zaś ekran niebieski szczegóły powtarza NG, Zaś ekran niebieski szczegóły powtarza art, <Zresztą za instynktem samozachowawczym> Zresztą instynkt samozachowawczy każe atg. w. 18. Nie zbliżać się nadto, odwracać spojrzenia,] Krwiście bezlitosne zbliżenia w zwolnieniach, pwdr., Krwiście bezlitosne zbliżenia w zwolnieniach, BBS, Krwiście bezlitosne zbliżenia w zwolnieniach, NG, Krwiście bezlitosne zbliżenia w zwolnieniach, art., atg. w. 19. Z ekranu zaś obraz najstraszliwszy zmaże] Chociaż w każdej chwili może je wymazać pwdr., Chociaż w każdej chwili może je wymazać BBS, Chociaż w każdej chwili może je wymazać NG, Chociaż w każdej chwili może je wymazać art., <Lepszy> Z <e> ekranu zaś obraz <najgorszy> najstraszliwszy <wy> z <maże atg. w. 20. Plastikowy pilot- substytut sumienia.] Palcem tknięty pilot - podczerwień sumienia. pwdr., Palcem tknięty pilot - podczerwień sumienia BBS, Palcem tknięty pilot - podczerwień sumienia., NG, Palcem tknięty pilot - podczerwień sumienia. art., Plastikowy pilot- podczerwień > substytut < sumienia. atg. |