![]() |
"Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Piosenki (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=36) +---- Wątek: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon (/showthread.php?tid=6928) |
"Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - Simon - 05-28-2009 Przypomnę wiersz Adama: Kieliszek wina. Vermeer van Delft w okna ołowiane przelewa się ranek jasna cisza w uszach dzwoni i w tej jasnej ciszy podsuwam kieliszek wprost pod twoje złote dłonie on jest jak z powietrza aromat w nim mieszka i się miesza z wonią ranka kręci mi się w głowie lecz ty mi nie powiesz czyś ty obca czy wybranka spojrzeniem ostrożnym zaglądam ci w oczy lecz ty patrzysz gdzieś przed siebie kieliszek przechylasz długo sączysz wino lecz jak ci smakuje – nie wiem nie wiem ktoś ty dla mnie czy dziwka czy panna czyś nieczuła jest czy tkliwa mogłabyś udawać żeś jest zakochana chociaż na jeden łyk wina podłóg szachownice przecinają ciszę coraz gęstszą – słów brakuje chcesz? zagram piosenkę byle twojej ręki dotknąć wiedząc co ty czujesz kim jestem dla ciebie? i ty pewnie nie wiesz w świetle trwamy tak bez słowa karafka drży w ręku w bezsensownym lęku czy ty służka czy królowa w okna ołowiane przelewa się ranek jasna cisza w uszach dzwoni i w tej jasnej ciszy podsuwam kieliszek wprost pod twoje złote dłonie 7/8XII06 A tu robocza demówka . Re: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - Zbrozło - 05-28-2009 "Na świeżo": Nie podoba mi się. Re: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - Niktważny - 05-28-2009 Simon napisał(a):A tu robocza demówka .Brzmi znajomo .Skojarzenie: coś między "Dębami" Kaczmara a piosenką "Do Muzy" (chyba taki był tytuł) Jacka Kowalskiego. Piosenka - nie wiem, czy taki był zamiar - utrzymana w stylistyce dawnej. Ta ostatnia okoliczność sprawia, że jestem zdecydowanie na "tak". I kolejny udany wiersz Adama. Piękny. ukłony Re: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - jodynka - 05-29-2009 jateż na tak Paweł Konopacki napisał(a):I kolejny udany wiersz Adama. Piękny.jateż "Piosenki do muzy" Kowalskiego raczej nie znam, ale rzeczywiście też miałam skojarzenie z "Dębami" Kaczmara. I trochę z "Szulerami". Re: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - Elzbieta - 05-29-2009 Podoba mi się. Re: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - MacB - 05-29-2009 A ja może napiszę tak: dopiero teraz, w wersji wyśpiewanej (z fenomenalnie moim zdaniem dobraną muzyką - chapeau bas!) wiersz ten nabrał blasku. Gdy pojawił się tu, nikt specjalnie się nim nie przejął. Ja przyznam, że w ogóle do tamtego wątku nie zajrzałem do dziś, a teraz... Teraz dopiero potrafię docenić smak słów i pochylić czoła również przed wkładem Adama_Leszka. Niech Wam muza $imona pobrzmiewa Dębami, Szulerami, Kowalskimi, niech Wam Vermeer w oczach Adama_Leszka zalatuje epigoństwem kaczmarowym, ale nie zmieni to mojego zachwytu, gdy usłyszałem tę piosenkę po raz pierwszy i nie zmieni mojej chęci słuchania jej de novo ![]() Wszystkim czterem Artystom dziękuję za te chwile. Re: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - Adam_Leszek - 05-29-2009 MacB napisał(a):dopiero teraz, w wersji wyśpiewanej (z fenomenalnie moim zdaniem dobraną muzyką - chapeau bas!) wiersz ten nabrał blasku. Gdy pojawił się tu, nikt specjalnie się nim nie przejął.Ten tekst był pisany jako piosenka i rzeczywiście czyta się go źle. Dopiero z muzyką to jest dziełko kompletne. Dzięki wszystkim za opinie. Re: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - czapon - 05-29-2009 bardzo fajny utworek z tego wyszedł :walkman: Re: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - stepniarz - 05-29-2009 Również i ja dołączę się do chóru głosów pozytywnych. Świetna muzyka :poklon: Re: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - PMC - 05-29-2009 Adam_Leszek napisał(a):Ten tekst był pisany jako piosenka i rzeczywiście czyta się go źle. Dopiero z muzyką to jest dziełko kompletne.Jak rozumiem pisałeś "na rybkę" (pod gotową muzykę)? Re: "Kieliszek wina" - Adam Leszek & $imon - Adam_Leszek - 05-29-2009 PMC napisał(a):Nie. Idzie o to, że biorąc się do pisania, zrobiłem założenie, że to się ma dać śpiewać, że to ma być tekst piosenki i jako piosenka ma funkcjonować. Tekst był napisany już trzy lata temu, a Simon zrobił muzykę teraz.Adam_Leszek napisał(a):Ten tekst był pisany jako piosenka i rzeczywiście czyta się go źle. Dopiero z muzyką to jest dziełko kompletne.Jak rozumiem pisałeś "na rybkę" (pod gotową muzykę)? |