Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Kultura (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=25) +--- Wątek: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław (/showthread.php?tid=6877) |
Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - qdłaty - 05-06-2009 Cześć! Poproszono mnie, bym rzucił ogłoszenie na temat pewnego filmu, co niniejszym czynię i nań serdecznie zapraszam. Film jest produkcji BBC z 2007 roku, a opowiada w sposób popularnonaukowy o dochodzeniu do najniższych temperatur w (znanym) Wszechświecie. Kilka słów komentarza plus rozwiewanie (bądź rozsiewanie ;)) wątpliwości będzie po mojej stronie, jako że zawodowo właśnie tym się zajmuję: chłodzeniem atomów do temperatur rzędu nanokelwinów. Polecam miłośnikom nauk przyrodniczych! Pokaz będzie z rzutnika, którego zakładane umiejscowienie to Wydział Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego na Maksa Borna 9, sala 511. Czas: 15 maja, godz. 19. Jeśli ktoś będzie chciał przyjść niechaj się odezwie tutaj bądź napisze PM, co bym wiedział czy sala nas pomieści. Przed wskazanym terminem obowiązkowo należy spojrzeć na ten wątek raz jeszcze celem upewnienia się, czy nie zaszły żadne zmiany. Zapraszam! Łukasz Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - stepniarz - 05-06-2009 po naszej jakże interesującej rozmowie podczas ostatniego Salonu skłonny jestem przybyć Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - piotrek - 05-06-2009 qdłaty napisał(a):chłodzeniem atomów do temperatur rzędu nanokelwinów.Jakoś się więzi atomy, żeby się prawie nie ruszały? Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - qdłaty - 05-06-2009 Po odpowiedź zapraszam na film :-). W ramach "zajawki": masz rację. Są one pułapkowane przy pomocy laserów, a co lepsze - przez nie chłodzone! Do tego dochodzą też ciekawe tricki z polem magnetycznym, którym tak manipulujemy, że chłodzenie przypomina studzenie herbatki. Z prądem! :-) Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - stepniarz - 05-06-2009 piotrek napisał(a):Jakoś się więzi atomy, żeby się prawie nie ruszały?wsadza za kratki a jak są bardzo nieposłuszne to zakuwa w dyby Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - qdłaty - 05-07-2009 Żeby tylko . Strzelamy do nich mocnymi laserami. Jak któryś się ruszy poza szereg ... asta la vista, atom! Najgorętsze jednostki wyrzucamy zupełnie poza nawias. Codzienne życie w krainie Ojca Dyrektora . Potwierdzenie terminu będę mieć w poniedziałek. Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - qdłaty - 05-14-2009 FILM ODWOŁANY Kilka osób zaapelowało do mnie, co by ze względów juwenaliowo - inszych przerzucić film na "za tydzień". Innymi słowy: Wydział Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego na Maksa Borna 9, sala 511. Czas: 22 maja, godz. 19. Raz jeszcze zapraszam Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - stepniarz - 05-14-2009 qdłaty napisał(a):Kilka osób zaapelowało do mnie, co by ze względów juwenaliowo - inszych przerzucić film na "za tydzień".tiaaa. za tydzień będzie dzień sapera, pogrzeb babci, za dwa rocznica wynalezienia koła... Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - qdłaty - 05-14-2009 Właściwie to za tydzień będzie inna impreza w Łykendzie - możemy więc film przesunąć na godzinę 18:00. Co by ciągłego przekładańca z datami nie było możemy - jak to się ładnie po polsku mówi - zafixować film na: 22 maja godz. 18:00 Wydział Fizyki i Astronomii, sala 511. Jak ktoś akurat będzie miał Team Deathmatch w sapera, będzie musiał się obejść smakiem EDIT: Oczywiście wcześniej potwierdzę ten termin ze swoim szefostwem, więc inna opcja to tydzień później, czyli 29 maja. Jaka by nie była zostanie potwierdzona przed końcem tygodnia i się nie zmieni. [Dodano 17 maja 2009 o 23:51] Potwierdziłem, że nie da rady 22. maja . Pozostaje zatem wspomniany 29 maja. Stepniarz: miałeś rację a ja w pierś się biję. Tak to jest z przekładaniem, motyla noga ... ale teraz już będzie dobrze, chyba, że nie zdążę na samolot. Szukajcie mnie wtedy w Amsterdamie z kubeczkiem "zbieram na bilet". Choć zawsze można autostopem . Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - gosiafar - 05-17-2009 qdłaty napisał(a):ale teraz już będzie dobrze, chyba, że nie zdążę na samolot. Szukajcie mnie wtedy w Amsterdamie z kubeczkiem "zbieram na bilet". Choć zawsze można autostopem .Autostop samolotowy? Tego jeszcze nie grali... Lotostop? Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - stepniarz - 05-18-2009 qdłaty napisał(a):Pozostaje zatem wspomniany 29 maja.doskonale. w takim razie do-nie-zobaczenia Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - qdłaty - 05-23-2009 Dzisiaj miałem rozesłać informację o tej dacie (tak, na forum pojawiła się wcześniej, materiał ekskluzywny!), ale mogę powstrzymać do poniedziałku. Pasuje Wać 5 czerwca? Lotostop to byłby super pomysł! Gorzej jakby takiego nieautoryzowanego pasażera mieli zostawić po drodze. Co prawda spadając z wysokości chyba nie uzyska się więcej jak 120 km/h na godzinę, ale i tak może boleć spotkanie z gruntem . Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - stepniarz - 05-24-2009 qdłaty napisał(a):Pasuje Wać 5 czerwca?lepciej Re: Pokaz filmu o porządnym zimnie, Wrocław - qdłaty - 05-24-2009 Zatem 5 czerwca! Jeszcze się tutaj na pewno przypomnę. Do miłego! [Dodano 1 czerwca 2009 o 17:20] Oto i oficjalne zaproszenie! Students' scientific group „Migacz” hereby invites to a movie „The Race for Absolute Zero” which will be presented on 5th of June (Friday) at 6pm, room 511, Wydział Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego, Maksa Borna 9 A documentary charting rival attempts to reach absolute zero, the ultimate limit of cold, by scientists in London and Leiden. A second race unfolded 100 years later, towards the end of the 20th century, as scientists attempted to produce a Bose-Einstein Condensate, a new state of matter predicted by Einstein. With the winner of each scientific race going on to win the Nobel Prize for their work, ultra-cold research has proved to be one of the most competitive fields of modern science. A supplementary comment will be given by a member of the National Laboratory for Atomic, Molecular and Optical Physics (FAMO), where two years ago first Polish condensate was achieved. Zaproście rodzinę, przyjaciół, znajomych ... im bardziej anglojęzyczni będą, tym milej będzie im się oglądać tą opowieść . Do zobaczenia! |