Forum o Jacku Kaczmarskim
[polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23)
+--- Wątek: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne (/showthread.php?tid=6707)

Strony: 1 2

[polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - elfka - 02-22-2009

Witam. w tym roku pisze mature i na ustną wybrałam temat: "Zaprezentuj wybrane postacie biblijne i mitologiczne w twórczości Jacka Kaczmarskiego." temat wybrałam bo w pierwszej klasie śpiewalismy 2 piosenki akurat do tego tematu tzn "Dzieci Hioba" i "Wygnanie z Raju". do tego dołożyłam "Upadek Ikara". potrzebne mi są jeszcze 2 wiersze z postaciami mitologicznymi i 1 z biblijnymi. oprócz tego bylaby wdzieczna za pomoc w interpretacji. jednak najwiekszym problemem okazala sie literatura przedmiotu, czyli różne podreczniki, slowniki,teksty pomocnicze ktore pomoga mi w napisaniu pracy. potrzebne mi jest 4-5 pozycji i nie mam pojecia jakie to moga byc teksty... blagam pomozcie mi... w kocnu znacie sie na tym duzo lepiej... dodam jeszcze ze temat ten jest z dzialu ZWIĄZKI LITERATURY Z INNYMI DZIEDZINAMI SZTUKI dlatego wybralam "upadek Ikara" bo jest na podstawie obrazu. sa jeszcze jakies takie teksty? i jakie "inne dziedziny sztuki" mozna tu zaprezentowac? chcialam zaspiewac ale nie mozna

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - jodynka - 02-22-2009

postaci biblijne znajdziesz w programie "Raj". Ale oczywiście nie tylko - bo przecież jest jeszcze np. Noe (utwór "Arka Noego").
Postaci mitologicznych także nie brakuje - może warto zapoznać się z "Powtórką z Odysei" czy z "Kasandrą"?

co do lit. przedmiotu - warto zajrzeć tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/index.php</a><!-- m -->
no i to też może się przydać: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=76035">http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=76035</a><!-- m -->
no i przejrzyj forum, zwłaszcza działy Poezja i Szkoła.
elfka napisał(a):sa jeszcze jakies takie teksty?
o, całe mnóstwo!

Słuchaj - wystarczy trochę prześledzić google, zajrzeć na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">http://www.kaczmarski.art.pl</a><!-- m --> - na wiele ze swoich pytań znalazłabyś odpowiedź. Ludzie tutaj niechętnie pomagają tym, którzy zgłaszają się do nas z prośbą o wyjaśnienie wszystkiego od absolutnych podstaw. Dobrze jest najpierw włożyć jakiś swój wkład - pokazać, że jakieś kroki do poznania Kaczmarskiego i napisania swojej prezentacji już się podjęło Smile

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - fytysyty - 02-22-2009

Z utworów to ja bym dodał jeszcze Walkę Jakuba z Aniołem i Przechadzkę z Orfeuszem. Co do literatury przedmiotu, to warto zobaczyć jeszcze, czy przy tekście piosenki nie jest dostępna zakładka "Jacek o Utworze", tak może być łatwiej znaleźć niektóre teksty (ot na przykład do Arki Noego jest 5 pozycji wymienionych <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/zapowiedzi/arka_noego.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... _noego.php</a><!-- m -->)

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - gosiafar - 02-23-2009

fthissite napisał(a):Przechadzkę z Orfeuszem.
Tak, ale też "Lament tytana". To genialny utwór!

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - elfka - 02-26-2009

teraz to juz mam tego tyle ze nie wiem n co sie zdecydowacWink ale wiem na pewno ze do literatury przedmiotu bede miala Biblię. tylkonie wiem co ty dac z innych dziedzin sztuki oprocz obrazu "upadek ikara"... bo zreszta nie wiem co jeszcze mogloby byc..
jodynka napisał(a):Słuchaj - wystarczy trochę prześledzić google, zajrzeć na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">http://www.kaczmarski.art.pl</a><!-- m --> - na wiele ze swoich pytań znalazłabyś odpowiedź. Ludzie tutaj niechętnie pomagają tym, którzy zgłaszają się do nas z prośbą o wyjaśnienie wszystkiego od absolutnych podstaw. Dobrze jest najpierw włożyć jakiś swój wkład - pokazać, że jakieś kroki do poznania Kaczmarskiego i napisania swojej prezentacji już się podjęło
wszystko ok tylko ze zeby napisac prace trzeba miec do tego utwory i literature przedmiotu a ja wlasnie prosze o pomoc w ich wybraniu. wogole to ani w bibliotece publicznej ani w szkolnej nie ma nawet jednego tomiku poezji kaczmarskiego!!! totalna ignorancja niezwyklej tworczosci...

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - Krajan - 02-26-2009

elfka napisał(a):wszystko ok tylko ze zeby napisac prace trzeba miec do tego utwory i literature przedmiotu a ja wlasnie prosze o pomoc w ich wybraniu. wogole to ani w bibliotece publicznej ani w szkolnej nie ma nawet jednego tomiku poezji kaczmarskiego!!! totalna ignorancja niezwyklej tworczosci...
Fakt ignorancja, ale chyba jest mało poprawa, bo JK powoli do podręczników wchodzi. Zresztą za niedługo zbliża się rocznica śmierci,a mass media jakoś wtedy przypominają sobie o JK i pewno znów sporo audycji będzie, może Ci jakoś pomogą Smile

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - elfka - 02-26-2009

problem jest w tym ze zazwyczaj mowi sie o poezji z lat PRLu czyli "mury" "oblawa" i inne, a ja potrzebuje postaci biblijnych i mitologicznych a tego jak na lakarstwo...

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - stepniarz - 02-27-2009

elfka napisał(a):ja potrzebuje postaci biblijnych i mitologicznych a tego jak na lakarstwo..
:rotfl: :rotfl: :rotfl: nie wiesz co mówisz dziecko. nie będę powtarzał postu jodynki. może przeczytaj go jeszcze raz...

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - Krajan - 02-27-2009

stepniarz napisał(a):
elfka napisał(a):ja potrzebuje postaci biblijnych i mitologicznych a tego jak na lakarstwo..
:rotfl: :rotfl: :rotfl: nie wiesz co mówisz dziecko. nie będę powtarzał postu jodynki. może przeczytaj go jeszcze raz...
Może o to chodziło, że w mass mediach JK jest utożsamiany tylko z PRl-em?

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - stepniarz - 02-27-2009

może tak. dlatego dobrze jest pisać jasno i klarownie

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - elfka - 03-03-2009

tak Krajan o towłaśnie chodziło. stepniarz przepraszam, rzeczywiście mogłam się bardziej postaraćWink no w każdym bądź razie z utworów to tak jak pisałam "upadek Ikara", "Dzieci Hioba", Wygnanie z Raju", ponadto "Stworzenie Świata", "Powtórka z Odysei". zastanawiam się nad "Lamentem Tytana" i "Przechadzką z Orfeuszem" i nie wiem ktore wybrać bo nie wiem jak to zinterpretować za bardzo. i pytanie: czy w "powtórce z Odysei" można porównać Kaczmarskiego z Odysem? tak sobie dzisiaj pomyślałam o tym... wogóle to się właśnie zastanawiam nad dokładną interpretacją tych wierszy, bo ogólnie zawarte jest w nich streszczenie utworów, mitów, tekstów biblijnych. no i czy mógłby mi ktoś polecić książkę w której są ode interpretowane przez kogoś? nawet niekoniecznie JK. Bo nadal szukam literatury przedmiotu... jak narazie to tylko skrawki artykułów... no i jaką polecacie biografie? bo jest ich kilka ale chciałabym przeczytać taką która pomogłaby mi w napisaniu pracy. chyba zacznę żałować że pokusiłam się na ten temat... tak wiem że to moja praca ale jakbyście mi pomogli to byłabym bardzo wdzięczna...

[Dodano 9 marca 2009 o 17:22]
prosze Was bardzo, nie badźcie obojętni... pomóżcie mi troche, nie znam się tak dobrze na tekstach o JK

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - fytysyty - 03-09-2009

elfka napisał(a):no i czy mógłby mi ktoś polecić książkę w której są ode interpretowane przez kogoś?
"Jacek Kaczmarski w świecie tekstów"- ta książka jest podobno dość dobra, ale ją ma chyba tylko kilka osób w Polsce Tongue (no może przesadzam, ale ceny na allegro tego wydawnictwa są dosyć zawrotne)
elfka napisał(a):no w każdym bądź razie z utworów to tak jak pisałam "upadek Ikara", "Dzieci Hioba", Wygnanie z Raju", ponadto "Stworzenie Świata", "Powtórka z Odysei". zastanawiam się nad "Lamentem Tytana" i "Przechadzką z Orfeuszem" i nie wiem ktore wybrać bo nie wiem jak to zinterpretować za bardzo.
A może łatwiej by było zrobić najpierw plan, zastanowić się co chcesz przekazać w prezentacji. Z kilku już w sumie lat studiów na AGH-u wiem, że zawsze łatwiej jest dopasować wyniki doświadczenia do teorii, niż do wyników doświadczenia dopasować jakąś sensowną teorię Wink Tutaj może być analogicznie, łatwiej będzie dobrać utwór pod konkretny temat, niż konkretny temat do danego utworu.
elfka napisał(a):prosze Was bardzo, nie badźcie obojętni... pomóżcie mi troche
Ten apel był głupim pomysłem Tongue Ludzie z dużą wiedzą tutaj dosyć nerwowo reagują na takie prośby o pomoc xD A na poważnie jeśli chcesz tu uzyskać sensowne wsparcie, to przedstawienie nawet szczątkowego planu prezentacji jest koniecznością. Wtedy ludzie zobaczą, że się starałaś, dałaś coś od siebie i od razu spojrzą życzliwszym okiem Wink Masz czas do maja z prezentacją, a to jest jeszcze wbrew pozorom bardzo dużo czasu. Poczytaj te wiersze jeszcze, zastanów się nad nimi, zrób wstępną wersję planu prezentacji i wróć z początkiem kwietnia Smile

PS.
elfka napisał(a):nie znam się tak dobrze na tekstach o JK
Tak to jest jak się nie wybiera tematów, które człowieka na prawdę interesują.

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - elfka - 03-09-2009

teksty JK mnie interesuja i potrafie je zinterpretowac. chodzi tu bardziej o ich "pochadzenie" a nie same teksty
ogolnie to ciezko jest probic jakikolwiek plan bez ksiazek. po to sie wlasnie zwrociłam do Was zeby uzyskac pomoc w sferze literatury podmiotu i przedmiotu, bez tego nie moge zrobic prezentacji. ogolnie to wlasnie znalazlam bardzo fajna stronke <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.edupress.pl/pdf/7/481.pdf">http://www.edupress.pl/pdf/7/481.pdf</a><!-- m --> tutaj sie dowiedzialam ze JK nie napisal tylko utoru "upadek Ikara" na podstawie obrazu- tych utworow jest znacznie wiecej! a tu na stronie ogolnie jest cih wymienionych tylko kilka. poszykalam, pogrzebalam i calkiem zmienila mi sie literatura podmiotuWink tzn teraz zastanawiam sie nad utworami, ktore maja swoje odpowiedniki w obrazach lub rzezbach, tj.- "pejzaż z trzema krzyżami", "przepowiednia Jana Chrzciciela", "syn marnotrawny", "Upadek Ikara", "Młody Bachus", "powołanie św. Mateusza", "Dawid", "Stary Michał Anioł i Pieta Rondanini". z tego zostanie najwyzej 6 utworow. ale oczywiscie nadal wrakuje mi literatury przedmiotu. sprawdze ta ksiazke "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów" zobaczymy co w niej ciekawego, do tego jest tylko kilka maleńkich skrawków artykułów i nic więcej. patrzyłam w zakładke Jacek o utworze ale tam wlasnie znalazlam tylko kilka zdan zaledwie a to za malo do napisania pracy. ogolnie to spiesze sie teraz bo w nastepnym tygodniu musimy oddac plan... fthissite zauwazylam ze ludzie tutaj pamagaja jak sie juz ktos czyms wykaze jednak nie majac literatury przedmiotu stoje w martwym punkcie i tutaj sie wszystko rozbija. ale dziekuje za pomoc

[Dodano 9 marca 2009 o 19:48]
no rzeczywiście na allegro ksiazka idzie za minimum 90zl, ale np w inbook.pl 26,99. tylko cos im sie ze strona stalo i wejsc nie mozna ale jutro bede tam dzwonilaSmile

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - jodynka - 03-09-2009

elfka napisał(a):ogolnie to wlasnie znalazlam bardzo fajna stronke <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.edupress.pl/pdf/7/481.pdf">http://www.edupress.pl/pdf/7/481.pdf</a><!-- m --> tutaj sie dowiedzialam ze JK nie napisal tylko utoru "upadek Ikara" na podstawie obrazu- tych utworow jest znacznie wiecej! a tu na stronie ogolnie jest cih wymienionych tylko kilka.
:o jesteś pewna? to popatrz: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/obrazy.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/obrazy.php</a><!-- m -->

Słuchaj, ogólnie to rzeczywiście mało jest literatury przedmiotu. Jest zaledwie jedna książka o twórczości JK (właśnie ta, w której chcesz sprawdzić, "co tam ciekawego"), i jest kilka, no, może kilkanaście artykułów naukowych. Na stronie dostępnych jest natomiast mnóstwo artykułów prasowych, są wywiady... Uwierz, że to naprawdę nie jest za mało do napisania prezentacji maturalnej, skoro co roku zgłasza się na forum kilku maturzystów piszących o JK - i jakoś tę maturę zdają, niektórzy z bardzo dobrymi rezultatami. Mało tego - tyle samo dostępnych źródeł wystarcza, żeby napisać pracę magisterską o twórczości Kaczmarskiego. A tych powstało już też dobre kilka(naście). Po prostu - trzeba więcej pomyśleć samemu, nie ma się tu podanego wszystkiego na tacy.

ja nie oczekuje tego ze ktos mi to wszystko poda na tacy. prosze o pomoc a nie o napisanie pracy maturalnej. wiem ze sa aktykuly prasowe ale co z tego skoro tylko fragmenty niektorych z nich mowia cokolwiek o postaciach ktore mi sa potrzebne. co do tej stronki to rzeczywiscie- zwracam honor- spojrzalam widocznie nie tam gdzie trzeba. co do pomocy to w mojej klasie sa dziewczyny ktore zaplacily pewnemu studentowi 120zl za napisanie planu. dla mnie porazka na calej linii:/

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - gosiafar - 03-09-2009

Warto też - gdy będziesz się zastanawiać nad poszczególnymi utworami i ich przesłaniem - kliknąć na "Jacek o utworze".

korzystam z tej opcji, owszem jest pomocna, ale Jacek bardzo niewiele mowil o tych utworach

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - stepniarz - 03-09-2009

elfka napisał(a):wiem ze sa aktykuly prasowe ale co z tego skoro tylko fragmenty niektorych z nich mowia cokolwiek o postaciach ktore mi sa potrzebne
może zacytujmy ponownie jodynkę:
jodynka napisał(a):Mało tego - tyle samo dostępnych źródeł wystarcza, żeby napisać pracę magisterską o twórczości Kaczmarskiego....Po prostu - trzeba więcej pomyśleć samemu
pisząc pracę twórczą literatura przedmiotu jest praktycznie do pominięcia. możesz mi wierzyć, bo w zeszłym semestrze oddałem pracę o twórczości JK bez literatury przedmiotu a pani doktor nie miała obiekcji bo wszystko co w niej zawarłem było moimi przemyśleniami.

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - elfka - 03-10-2009

ogolnie to gratulujeWink ale co do mnie to boje sie ze zbija mnie z tropu pytaniami i sobie nie poradze. nie wiem czy wszystko dobrze interpretuje. ogolnie na maturze musi byc literatura przedmiotu ale moga to byc 3 pazycje(najmniej) ja wiecej pewnie i tak nie znajde. bylebym sie tylko nie wylozyla. co do interpretacji to jak juz zrobie interpretacje to napisze i bede sie pytac czy dobrzeWink

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - Nowhere Woman - 03-10-2009

elfka napisał(a):120zl za napisanie planu
OT: Kurczę... Ja słyszałam że za taką cenę jest prezentacja z PowerPointem w kosztach Big Grin przepłaciły...

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - fytysyty - 03-10-2009

elfka napisał(a):ale co do mnie to boje sie ze zbija mnie z tropu pytaniami i sobie nie poradze
O to się nie martw, jeśli prezentacje zrobisz sama i przeczytasz to co masz w literaturze przedmiotu/podmiotu to nie ma szans tego nie zdać Wink Zwłaszcza jak temat jest dość niszowy Smile
Nowhere Woman napisał(a):OT: Kurczę... Ja słyszałam że za taką cenę jest prezentacja z PowerPointem w kosztach Big Grin przepłaciły...
I to bardzo Tongue Toć to 40 piw będzie xD

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - Luter - 03-10-2009

jodynka napisał(a):Mało tego - tyle samo dostępnych źródeł wystarcza, żeby napisać pracę magisterską o twórczości Kaczmarskiego. A tych powstało już też dobre kilka(naście).
Chyba nawet kilkadziesiąt.

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - jodynka - 03-10-2009

Luter napisał(a):Chyba nawet kilkadziesiąt.
bardzo możliwe.
Nowhere Woman napisał(a):
elfka napisał(a):120zl za napisanie planu
OT: Kurczę... Ja słyszałam że za taką cenę jest prezentacja z PowerPointem w kosztach Big Grin przepłaciły...
oj, to zależy gdzie. W Poznaniu za mniej nikt by raczej palcem nie kiwnął w sprawie planu Tongue

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - Zbrozło - 03-10-2009

jodynka napisał(a):W Poznaniu za mniej nikt by raczej palcem nie kiwnął w sprawie planu Tongue
Poznaniaki = skąpcy Wink

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - elfka - 03-10-2009

racja skapcyWink ale ja z dolnego slaska jestem wiec chyba jednak przeplacilyWink no ale nie wiem jak mozna komus to dac do napisania. przeciez potem mozna matury nie zdac bo sie nie wie o co chodzi! zobaczymy jak sobie poradza. wsciekne sie jak lepiej zdadza ode mnie:/ i dzieki za pocieszenieWink moze jeszcze za wczesnie bo co to bedzie w maju... no ale dziekiWink jak narazie nadal nie mam najwazniejszej ksiazki- Jacek Kaczmarski- w świecie tekstów. jakby ktos mial dostep do tej ksiazki to dajcie znac ok? moge pozyczyc albo odkupic (po rozsadnej cenie, nie tak jak na allegro:/)

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - stepniarz - 03-11-2009

elfka napisał(a):nie mam najwazniejszej ksiazki- Jacek Kaczmarski- w świecie tekstów. jakby ktos mial dostep do tej ksiazki to dajcie znac ok? moge pozyczyc albo odkupic
chyba nie do końca wiesz co mówisz... ceny allegrowe są pochodną dostępności książki. a z tą ciężko...

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - elfka - 03-11-2009

niby czemu nie wiem co mowie? wiem ze naklad jest wyczerpany i wiem ze ceny poszly w gore bo to w tym momencie istny bialy kruk. nie rob ze mnie glupiej prosze bo tego nie lubie. moze i nie znam sie tak jak wy na tworczosci kaczmarskiego ale na zasadach rynku owszem. poki ta ksiazka byla w ksiagarniach kosztowala okolo 30zl, teraz jest 3 razy drosza. nie mowie ze mnie to dziwi tylko raczej wkurza:/

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - stepniarz - 03-11-2009

wiedzę masz zatem jak najbardziej poprawną. ale w swym wkurzeniu mniemasz, że ktoś swego białego kruka puści po cenie znacznie niższej niż allegrowa ?? dodajmy może, że część posiadaczy nabyła ją właśnie via allegro...

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - Torrentius - 03-12-2009

Zbrozło napisał(a):Poznaniaki = skąpcy
Skąpstwo to niechęć do wydawania, a nie wysokie cenienie swojej pracy i wysiłku.

Jeśli chodzi o literature przedmiotu, to moim zdaniem sprawa jest prosta. Bierzesz książkę Gajdy, te kilka artykułów, które są, a reszta to litertura dotycząca posotaci biblijnych i mitologicznych, już nie w kontekscie JK. Smile
Jeśli chodzi o motyw dzieci Hioba to pisał o nich Dostojewski, a także Kołakowski w "Mini wykłądach o maksi sprawach".

Re: [polski/matura] postacie biblijne i mitologiczne - elfka - 03-19-2009

a jak mogę znaleźć czasopismo z 1997roku??? bo są artykuły do utworów, ale potrzebne mi są całe żeby móc się do nich odwołać i nie mogę nigdzie w internecie znaleźć tego... już nie mówiąc o tym że to samo mam z ukochaną książką "JK w świecie tekstów"...