![]() |
Zaczyna się :-( - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Hyde Park (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: Zaczyna się :-( (/showthread.php?tid=6412) |
Re: Zaczyna się :-( - Zbigniew - 12-03-2008 Sławku, jesteś bardzo podobny do Zbrozła! Fajnie mieć całe życie 14 l. i nigdy nie wątpić, prawda? Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-03-2008 Zbigniew napisał(a):Sławku, jesteś bardzo podobny do Zbrozła!Z całą pewnością lepiej niż mając lat 20-21 mieć jeszcze jakieś wątpliwości. Ale skoro zazdrościsz Zbrozło tej dojrzałości postawy, to napisz do Niego, bo ja przeżyłem na tym świecie trochę więcej lat od ciebie, więc i na przemyślenia miałem więcej czasu. Re: Zaczyna się :-( - Przemek - 12-03-2008 Sławek napisał(a):ja przeżyłem na tym świecie trochę więcej lat od ciebie, więc i na przemyślenia miałem więcej czasu.Tylko go nie wykorzystałeś ![]() Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-03-2008 Przemek napisał(a):Tylko go nie wykorzystałeśnajpierw pomyśl ile lat sam zmarnowałeś i nadal marnujesz, mnie z czasu rozliczy Ktoś Inny. Re: Zaczyna się :-( - Przemek - 12-03-2008 Sławek napisał(a):najpierw pomyśl ile lat sam zmarnowałeś i nadal marnujesz, mnie z czasu rozliczy Ktoś Inny.:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-03-2008 Przemek napisał(a)::rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:mnożąc każdy roftl przez pięć lat - faktycznie, otrzymamy wiek, w którym strach zagląda w oczy i następuje fala nawróceń, kiedy to zapiekły ateista biegnie do pierwszej ławki w kościele - i to jest główny rotfl Re: Zaczyna się :-( - Przemek - 12-03-2008 Z tymi tekstami, to mógłbyś karierę w kabarecie robić ![]() Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-03-2008 Przemek napisał(a):Z tymi tekstami, to mógłbyś karierę w kabarecie robićbyłeś kiedyś z wizytą na oddziale geriatrii? tam jakoś sami nawróceni ![]() Re: Zaczyna się :-( - Zeratul - 12-03-2008 Sławek napisał(a):Sławek, będąc stałym bywalcem, codziennie niesie tam dobrą nowinęPrzemek napisał(a):Z tymi tekstami, to mógłbyś karierę w kabarecie robićbyłeś kiedyś z wizytą na oddziale geriatrii? tam jakoś sami nawróceni ![]() Pozdrawiam Z. Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-03-2008 Zeratul napisał(a):Sławek, będąc stałym bywalcem, codziennie niesie tam dobrą nowinęwiesz, może nie stałym bywalcem, ale bywam na jednym z takich oddziałów dosyć często i tam ten proces jest nader widoczny, zresztą fala nawróceń po sześćdziesiątce, siedemdziesiątce jest na tyle powszechna, że tylko ślepy by jej nie zauważył ![]() dobrą nowinę na owym oddziale niesie pewien ksiądz, zresztą bardzo miły człowiek, jak większość księży, których było mi dane poznać [Dodano 3 grudnia 2008 o 20:28] Wracając jeszcze do uchodźców z Afryki... Ostatnio czytałem o gościu, który jako dziecko został (jak twierdzi siłą) wcielony do którejś z rewolucyjnych armii. Tam strzelał ludziom w tył głowy, obcinał żywcem części ciała, wykuwał oczy, gwałcił kogo popadło, mordował całe rodziny, palił domostwa i świątynie, kradł itd. Kiedy we wzajemnych walkach partyzantek wybito jego starszych kolegów jakoś tam uciekł i jako dziecko wojny przedostał się do Europy, gdzie korzystając z rządowych dotacji skończył szkołę, opisał w szczegółach swoje wojenne dokonania i okrzyknięty ofiarą wojny siłą zmuszoną do najgorszych okrucieństw chadza obecnie w aurze dysydenta literata, jest zapraszany przez śmietankę towarzyską środowisk twórczych i liczy wpływy ze swoich kolejnych wywiadów i publikacji. Re: Zaczyna się :-( - Przemek - 12-03-2008 Sławek napisał(a):zresztą fala nawróceń po sześćdziesiątce, siedemdziesiątce jest na tyle powszechna,Wierzysz w ich szczerość ? Ja nie bardzo, mam wrażenie, że to taka wiara na wszelki wypadek... Re: Zaczyna się :-( - Simon - 12-03-2008 Zeratul napisał(a):Sławek, będąc stałym bywalcem, codziennie niesie tam dobrą nowinęBóg dał, Bóg zabierze, a imię jego niechaj będzie chwalone. Tymczasem rób dziadku pod siebie na chwałę bożą, a nie zapomnij o datku na tacę, wtedy Bóg cię ukocha. Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-04-2008 Przemek napisał(a):Wierzysz w ich szczerość ?To czy ja w nią wierze nie ma żadnego znaczenia. Aby Bóg wierzył w ich szczerość. Każdego trzeba tutaj rozpatrywać jako odrebny przypadek. Przemek napisał(a):Ja nie bardzo, mam wrażenie, że to taka wiara na wszelki wypadek...Czyli coś nimi jednak kieruje. Nawet jeżeli wierzą na wszelki wypadek, są osobami działającymi 100 razy bardziej logicznie niż ateiści, którzy nie wierzą. Simon napisał(a):Bóg dał, Bóg zabierze, a imię jego niechaj będzie chwalone.nic dodać, nic ująć Simon napisał(a):Tymczasem rób dziadku pod siebie na chwałę bożą, a nie zapomnij o datku na tacę, wtedy Bóg cię ukocha.życie na oddziale terminalnie chorych, to już nie jest życie? jakoś nigdy nie widziałem, żeby ktoś tam zachodził z tacą, jeżeli juz, to z pocieszeniem dla chorych Re: Zaczyna się :-( - dauri - 12-04-2008 Cytat:Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu oddalił w czwartek skargi dwóch młodych Francuzek, wydalonych ze szkoły za odmowę zdjęcia islamskich chust w czasie zajęć sportowych.<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6025063,Skarga_w_sprawie_islamskich_chust_oddalona_w_Strasburgu.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... burgu.html</a><!-- m --> Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-04-2008 dauri napisał(a):rodzice nie mogli im załatwić zwolnienia z wuefu?Cytat:Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu oddalił w czwartek skargi dwóch młodych Francuzek, wydalonych ze szkoły za odmowę zdjęcia islamskich chust w czasie zajęć sportowych.Trybunał argumentował, że sankcje nałożone na uczennice były jedynie konsekwencją niedostosowania się do zasad obowiązujących w szkołach, z których zdawały sobie sprawę, a nie - jak twierdziły kobiety - ich przekonań religijnych. ![]() Re: Zaczyna się :-( - Zbrozło - 12-04-2008 <!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/1874806,12,item.html">http://wiadomosci.onet.pl/1874806,12,item.html</a><!-- m --> Re: Zaczyna się :-( - MacB - 12-04-2008 Sławek napisał(a):rodzice nie mogli im załatwić zwolnienia z wuefu?A nie pomyślałes, że może ci rodzice poważniej niż ty podchodzą do... jak to leciało? - to o tym "fałszywym świadectwie"? Re: Zaczyna się :-( - Niktważny - 12-04-2008 MacB napisał(a):to o tym "fałszywym świadectwie"?a nie "lipnym L4"? Re: Zaczyna się :-( - dauri - 12-04-2008 Zbrozło napisał(a):http://wiadomosci.onet.pl/1874806,12,item.htmlTo bardzo rozsądne: Cytat:Watykan opowiada się za budową nowych meczetów we Włoszech pod warunkiem, że państwo będzie kontrolować, czy rzeczywiście prowadzona jest w nich działalność religijna i czy nie służą innym celom.Powinno to zostać rozciągnięte na inne państwa i religie. Np. państwo powinno kontrolować w Polsce, czy w kościołach prowadzona jest w nich działalność religijna i czy nie służą innym celom (takich, jak np. agitacja polityczna). Re: Zaczyna się :-( - Niktważny - 12-04-2008 Cytat:w czwartek skargi dwóch młodych Francuzek, wydalonych ze szkoły za odmowę zdjęcia islamskich chust w czasie zajęć sportowych.Swoją drogą, świat psieje. Żeby wymyślić prawo, które ogranicza możliwość manifestowania swoich przekonań religijnych? Można manifestować poglądy polityczne, społeczne, a przekonań religijnych nie? Re: Zaczyna się :-( - MacB - 12-04-2008 Paweł Konopacki napisał(a):a nie "lipnym L4"?No właśnie! Chociażby! Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-04-2008 MacB napisał(a):A nie pomyślałes, że może ci rodzice poważniej niż ty podchodzą do... jak to leciało? - to o tym "fałszywym świadectwie"?tia, zgrywaj naiwniaka ![]() dauri napisał(a):państwo powinno kontrolować w Polsce, czy w kościołach prowadzona jest w nich działalność religijnciekawe ![]() ![]() Paweł Konopacki napisał(a):Swoją drogą, świat psieje. Żeby wymyślić prawo, które ogranicza możliwość manifestowania swoich przekonań religijnych? Można manifestować poglądy polityczne, społeczne, a przekonań religijnych nie?w pełni się z Tobą zgadzam Pawle Re: Zaczyna się :-( - stepniarz - 12-04-2008 Sławek napisał(a):że jakiś przedstawiciel najwyższych władz rosyjskich przeprosi w ciągu najbliższych 50 lat za zbrodnie stalinizmu?teoretycznie to już się stało. zdaje się, że w '56 roku Chruszczow potępił zbrodnie Stalina na którymś tam zjeździe. ale jak było dalej - wiemy wszyscy ![]() Sławek napisał(a):niektórzy biegają jeszcze z maczetamia niektórzy są bogobojni i kiedy przychodzisz w gości traktują cię jak wysłannika boga i traktują z najwyższą godności niezależnie od wyznania... wpieniasz się jeśli ktoś wypomina, że jakichś kościelny hierarcha z imieniem Jezusa na ustach posyłał swoje wojska na ludność cywilną. twierdzisz, że wszyscy chrześcijanie (czy raczej katolicy) są miłujący pokój. dlaczego więc wszyscy muzułmanie są terrorystami?? znam jednego i zdecydowanie nie mogę o nim powiedzieć: terrorysta. pozwól, że przypomnę ale rycerze na wyprawach krzyżowych też wierzyli, że ginąc trafią od razu do raju. i nie chcę słuchać, że było to milion pięćset sto dziewięćset lat temu. było. po prostu niektórzy mają nasrane we łbie i swoje zbrodnie legitymizują wiarą. tą czy inną. i to jest smutne. Sławek napisał(a):Z całą pewnością lepiej niż mając lat 20-21 mieć jeszcze jakieś wątpliwościdubito ergo sum czy coś :wstyd: Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-04-2008 stepniarz napisał(a):i nie chcę słuchać, że było to milion pięćset sto dziewięćset lat temu. było.Z prostego względu - usłyszysz, (a raczej przeczytasz) - to "było" ma jakieś zastosowanie tylko w przypadku chrześcijan. Jeżeli chodzi o zagrożenie ze strony radykalizmu islamskiego, to jest ono nader realne, namacalnie istnieje w naszych czasach i tak naprawdę trudno powiedzieć jak zgubne konsekwencje dla cywilizowanego świata ze sobą niesie. stepniarz napisał(a):dubito ergo sum czy coś :wstyd:tak sobie tłumacz Re: Zaczyna się :-( - MacB - 12-04-2008 stepniarz napisał(a):niektórzy [muzułmanie] są bogobojni i kiedy przychodzisz w gości traktują cię jak wysłannika boga i traktują z najwyższą godności niezależnie od wyznania...Też na takich trafiłem i zgadzam się ze wszystkim, co napisałeś w cytowanym poście. Re: Zaczyna się :-( - stepniarz - 12-04-2008 Sławek napisał(a):ak sobie tłumaczdziękuję za jakże profesjonalną i merytoryczną odpowiedź. pozwól, że zacytuję Franza: Cytat:Nie chce mi się z Tobą gadać Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-04-2008 stepniarz napisał(a):pozwól, że zacytuję Franza:a już myślałem, że za Franzem napiszesz - "ty stara dupa jesteś"Cytat:Nie chce mi się z Tobą gadać Re: Zaczyna się :-( - Przemek - 12-04-2008 Sławek napisał(a):Aby Bóg wierzył w ich szczerość.Bóg nie musi wierzyć, Bóg wie! Sławek napisał(a):Czyli coś nimi jednak kieruje. Nawet jeżeli wierzą na wszelki wypadek, są osobami działającymi 100 razy bardziej logicznie niż ateiści, którzy nie wierzą.Kierują nimi dość niskie pobudki, a ich wiara nie jest szczera. Ich wiara teraz, nie wymaga zbytnich wyrzeczeń. Grzeszyć już za bardzo nie mogą, więc wiele nie tracą z rozrywek życia. Oczywiście w pewnym sensie działają logicznie, ale może to raczej wyrachowanie, a nie logika? Re: Zaczyna się :-( - MacB - 12-04-2008 Przemek napisał(a):Bóg nie musi wierzyć, Bóg wie!Doskonałe! :piwko: Re: Zaczyna się :-( - Sławek - 12-04-2008 Przemek napisał(a):widzisz, ja podchodzę do tego trochę inaczej:Sławek napisał(a):Aby Bóg wierzył w ich szczerość.Bóg nie musi wierzyć, Bóg wie! - jeżeli w swojej obecnej głupocie nie wierzysz w Boga, pamiętaj, że On zawsze i niezależnie od czasu wierzy w Ciebie i w to, że kiedyś będziesz na tyle mądry, aby w Niego uwierzyć Przemek napisał(a):Kierują nimi dość niskie pobudki, a ich wiara nie jest szczera. Ich wiara teraz, nie wymaga zbytnich wyrzeczeń. Grzeszyć już za bardzo nie mogą, więc wiele nie tracą z rozrywek życia. Oczywiście w pewnym sensie działają logicznie, ale może to raczej wyrachowanie, a nie logika?Każdy z takich przypadków należy rozpatrywać indywidualnie. Najniższe pobudki kierują moim zdaniem ateistami, bo oni kierują się w głównej mierze zwalniającą z myslenia i refleksji wygodą. |