Forum o Jacku Kaczmarskim
Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Ciekawostki (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna (/showthread.php?tid=6388)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - Luter - 09-27-2008

Słuchając dziś pewnej płyty JK uświadomiłem sobie następującą osobliwość: wśród wszystkich oficjalnie wydanych płyt zebranych w 37-płytowym boxie Arka Noego jest chyba tylko jeden przypadek piosenki, gdzie na etapie masteringu z rozmysłem dokonano pewnego rodzaju "downgrade'u" technicznego, czyli inaczej celowego zabiegu polegającego na swego rodzaju pogorszeniu jakości technicznej pewnego utworu. Zagadka: o jaki utwór chodzi?

Pozdrawiam,
KN.

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - dauri - 09-28-2008

Birkenau?

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - Luter - 09-28-2008

dauri napisał(a):Birkenau?
Pudło!
Rozumiem, że chodzi o wycięcie fragmentu technicznie nienadającego się do publikacji, w wyniku czego nie słychać w ogóle słowa "umarli" (mówimy o płycie Muzeum). No ale to był zabieg uzdatniający to nagranie, a nie pogarszający je.

Podpowiedź: nie ma tu żadnego kruczka w rodzaju żonglerki słowami. Jakość techniczna pewnego utworu została celowo pogorszona. Manewry z Birkenau czy z Walką Jakuba z Aniołem (gdzie wycięto słynne Gintrowskie "ons") uznajemy za zabiegi mające na celu polepszenie stanu technicznego nagrania.

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - Zbigniew - 09-28-2008

Strzał -> "Przyśpiewka bylejaka o europejskości Polaka" ?

Zbigniew napisał(a):Strzał -> "Przyśpiewka bylejaka o europejskości Polaka" ?
??? Ale skąd w ogóle taki pomysł?

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - Zbigniew - 09-28-2008

W końcu, przyśpiewka bylejaka Wink Ale faktycznie nigdy nie zauważyłem różnicy w jakości dźwięku, w porównaniu do innych piosenek z "Mimochodem".

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - dauri - 09-28-2008

Lutrze, może ufunduj jakąś nagrodę. Wiem, że to może zmotywować jednego dodatkowego użytkownika do wzięcia udziału w konkursie. Big Grin

Idąc za radą Dauriego funduję nagrodę: pierwsza osoba, która prawidłowo odgadnie, o który utwór chodzi, otrzyma ode mnie - do wyboru - pół litra wódki Absolut lub co najmniej 30 minut nieudostępnionych nigdzie nagrań JK (znaczy takich, z których się jeszcze nie "wypsztykałem").

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - Simon - 09-28-2008

A mnie bardziej niż "jaka to melodia" ciekawią powody, dla których miano by celowo pogarszać techniczną jakość nagrania.

Simon napisał(a):A mnie bardziej niż "jaka to melodia" ciekawią powody, dla których miano by celowo pogarszać techniczną jakość nagrania.
Wszystko się wyjaśni po podaniu rozwiązania.

Rozmowy z Kremlem?

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - gosiafar - 09-28-2008

Obstawiam "Mury"...

Kochani, to wszystko nie tak!
Pozdrawiam i owocnych zgadywanek życzę (mnie do późnego wieczora nie będzie w sieci).

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - Zbrozło - 09-28-2008

gosiafar napisał(a):Obstawiam "Mury"...
No to może powiedz jaką obstawiasz płytę...

---
Wiem jaka jest idea konkursu Smile. Luter chce, żeby Paweł K. wreszcie przesłuchał Małą Arkę Smile

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - bryce - 09-28-2008

dauri napisał(a):Wiem, że to może zmotywować jednego dodatkowego użytkownika
Jeden dodatkowy użytkownik, który nie bierze udziału w konkursach non profit, próbował już swych sił na priv. I poległ.

bryce napisał(a):konkursach non profit
Kwestię non profit proponuję zbadać ekspertom: Docentowi i Kubie, trzeba by zbadać, czy aby na pewno jest to non profit, czy ktoś to niecnie nie kombinuje. Bo może się okazać, że do tej flaszki jest jakiś bigosik i wtedy zrodzi się pytanie: za darmo on aby czy trzeba zapłacić? Wink

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - gosiafar - 09-28-2008

Simon, jesteś genialny! Ale mnie flaszka nie satysfakcjonuje... :wstyd: Nawet z bigosikiem, płatnym bądź nie... Big Grin

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - reuter - 09-28-2008

Luter napisał(a):gdzie wycięto słynne Gintrowskie "ons"
Słynne, niesłynne, ja o nim nie słyszałem i chętnie bym się czegoś o onsie dowiedział. Mówimy o nagraniu z oryginalnego Raju czy MwMR?

Simon napisał(a):Kwestię non profit proponuję zbadać ekspertom: Docentowi i Kubie,
Że też tu nikt się nie pojawi z mantrą o niezaśmiecaniu i niewszczynaniu awantur. Ech - dziś prawdziwych moderatorów już nie ma... Sad

bryce napisał(a):Że też tu nikt się nie pojawi z mantrą o niezaśmiecaniu i niewszczynaniu awantur.
No przecież właśnie się pojawił! Smile
Coś się musi dziać w oczekiwaniu na odpowiedź Smile

Simon napisał(a):No przecież właśnie się pojawił!
Gdzie? Myślisz skromnie o sobie? Ja miałem na myśli moderatorów przez duże M, dla których stopień obiektywizmu jest odwrotnie proporcjonalny do daty premiery "Sceny to dziwnej" i to nie tylko w tygodniach nieparzystych.

bryce napisał(a):Myślisz skromnie o sobie?
A skąd - o Tobie!
Ty zacząłeś mantrę o zaśmiecaniu. Smile

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - Julioanna - 09-28-2008

No, to mamy jedną mantrę i jednego moderatora.
Czekamy tylko na rozwiązanie zagadki.
A ja, podobnie jak reuter, bardzo chętnie posłucham więcej o przesłynnym "ONS" Gintrowskiego.

Simon napisał(a):A skąd - o Tobie!
Ty zacząłeś mantrę o zaśmiecaniu.
I cóż w tym dziwnego widzisz ? Każdy już przecież wie, że zaśmiecanie wątków i wszczynanie awantur to moje główne hobby, a w czerwcu tekstem
bryce napisał(a):Jednocześnie , pragnąc nie zawieść oczekiwań przywódcy konopaciowego obozu, który twierdzi , że potrafię jedynie zadawać pseudomerytoryczne pytania , mając w zanadrzu jakieś zadawnione pretensje sprzed kilku miesięcy...
zasłużyłem sobie na status tego, który w przygadywaniu Pawłowi już dawno wyprzedził warszafkę.

bryce napisał(a):I cóż w tym dziwnego widzisz ?
Dziwnego? A w którym miejscu ja się dziwię? Smile
Po prostu - pisząc słowa:
bryce napisał(a):Że też tu nikt się nie pojawi z mantrą o niezaśmiecaniu i niewszczynaniu awantur.
Sam niejako występujesz z tą mantrą, stąd moje spostrzeżenie, że właśnie JUŻ się taki ktoś pojawił.
No, ale dość już gadek na boku.

Widzę, że nie ma wielu pomysłów na tajemnicze nagranie.
Mnie się wydały prawdopodobne właśnie "Rozmowy z Kremlem", gdzie jest "okazja" do takiego zabiegu, gdzie toczą się rozmowy telefoniczne, w którym można było zilustrować dźwiękowo techniczne niedostatki ówczesnych połączeń telefonicznych. Ale jak widać - pudło.
Coraz bardziej mnie ciekawią same powody takiego zabiegu niż sam tytuł. Czekam więc.

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - MacB - 09-28-2008

Jeśli chodzi o "ons", to sprawa wygląda następująco:
Gintrowski w nagraniu Walki Jakuba z Aniołem pomylił się i chciał raz jeszcze śpiewać zwrotkę zaczynającą się od słów "On sam zaś pasterz...", ale szybko się zorientował i zostało jedynie "Ons...", a potem już normalnie: "W niewoli praw Twych..."

MacB napisał(a):Jeśli chodzi o "ons", to sprawa wygląda następująco:
Gintrowski w nagraniu Walki Jakuba z Aniołem pomylił się i chciał raz jeszcze śpiewać zwrotkę zaczynającą się od słów "On sam zaś pasterz...", ale szybko się zorientował i zostało jedynie "Ons...", a potem już normalnie: "W niewoli praw Twych..."
Identyczna wpadka jest w nagraniu "Requiem rozbiorowego"... Tzn. identyczna w kształcie, Gintrowski zaczyna nie tę frazę.

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - Julioanna - 09-28-2008

O, dzięki za wyjaśnienie. :poklon:

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - Elessar - 09-28-2008

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego na tym nagraniu, właśnie w tym momencie, wokal wchodzi tak późno, a nie tak, jak powinien. Już przynajmniej wiem. Dzięki. Wink

Re: Zagadka kaczmarologiczno-dyskograficzna - MacB - 09-28-2008

Zbrozło napisał(a):Wiem jaka jest idea konkursu Smile. Luter chce, żeby Paweł K. wreszcie przesłuchał Małą Arkę
Ja z kolei wiem, że to żart, ale osobiście szukałbym raczej na płytach "Między nami" i "Pochwale łotrostwa". Niestety, jestem poza domem i płyt tych nie mam koło siebie, aby podejrzenia swoje potwierdzić...