![]() |
Salem - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Wątek: Salem (/showthread.php?tid=6282) |
Salem - PMC - 08-16-2008 Poniżej chciałem zaprezentować tekst piosenki, który napisałem dla pewnej śpiewającej Aktorki. Muzyka podobno już jest, choć jeszcze jej nie słyszałem. Piotr Cieński Salem Gdy nocą szła do lasu, A nocą człowiek śpi, Ktoś dostrzegł ją zawczasu, Ktoś inny zamknął drzwi. Czarnego kota miała I psów nie chciała bić, Jej wina jest niemała, Choć nie zrobiła nic. Strach padł na okolicę, Dobiega z tłumu głos, By spalić czarownicę, Na stos! Na stos! Na stos! Poczuła na stopach języki płomieni, Ognisty pióropusz ją w popiół zamieni. Już pnącze gorące podpełza jak róże, Co pną się ku niebu przez próchno na murze, Łzy nie chcą ugasić, na pomoc wezwane, A ogień kochanek rozpala ją żarem, To Salem! Nie weszła ludziom w drogę, Zrobili pierwszy krok, I tylko przez urodę Wodzili za nią wzrok. Tak panna, jak i żona, Nie mogły tego znieść, Bo mord wybaczyć można, Lecz takiej winy nie! Strach padł na okolicę, Dobiega z tłumu głos, By spalić czarownicę, Na stos! Na stos! Na stos! Poczuła na stopach języki płomieni, itd... Dobrego wiatru tchnienie Zmieszało z chmurą dym, Zgasili jej istnienie Na stosie własnych win. I tylko niebo błyska, Po chmurach przebiegł dreszcz, Ostatnia zgasła iskra, Gdy spadł na Salem deszcz. Opłakał okolicę, Lecz znowu słychać głos, Śle inną czarownicę Na stos! Na stos! Na stos! Re: Salem - Zeratul - 08-16-2008 Muszę przyznać, że tak, jak zwykle nie trafiają do mnie Twoje wiersze, tak ten akurat mi się podoba ![]() Pozdrawiam Z. Re: Salem - Elzbieta - 08-17-2008 Podoba się -choć na kolana nie rzuca. Wreszcie mogę poprawiać na polskie znaki!!! e. Re: Salem - gosiafar - 08-21-2008 Całość dobra, podoba mi się. Tylko: PMC napisał(a):I tylko przez urodęmi "nie gra". Może lepiej "wieszali na niej wzrok"? Re: Salem - PMC - 08-21-2008 gosiafar napisał(a):mi "nie gra". Może lepiej "wieszali na niej wzrok"?Pomyślę ![]() Z sądy wynika, że tekst nie jest nikomu obojętny :rotfl: Dziękuję wszystkim za głosy. Re: Salem - Jacko - 09-07-2008 Mnie się bardzo podoba ten wiersz, a najbardziej ten fragmencik: PMC napisał(a):Zgasili jej istnienieDo tak napisanych tekstów (rym, rytm) aż muzyka się sama komponuje. Re: Salem - Luter - 09-07-2008 PMC napisał(a):Z sądy wynikaŁomatko, z czego?! Czyżbyś hołdował manierze feministek chcących wszystkim rzeczownikom rodzaju męskiego nadać żeńskie odpowiedniki? Re: Salem - dauri - 09-07-2008 Świetny tekst! :poklon: "Wodzili za nią wzrok" rzeczywiście nie gra, ale też "wieszali" mi się nie podoba. Amfibrachy w refrenie znakomite - skojarzyły mi się z "Lokomotywą", może z powodu rytmu oraz "żaru". Ciekaw jestem melodii i czy zostanie wyeksponowany rym (nie wiem, czy zamierzony) wezwane-kochanek. Nie rozumiem tylko "I psów nie chciała bić". ![]() Re: Salem - PMC - 09-08-2008 Jacko napisał(a):Do tak napisanych tekstów (rym, rytm) aż muzyka się sama komponuje. ![]() ![]() ![]() Luter napisał(a):Łomatko, z czego?!8o :mur: :wstyd: Zaraz się ze wstydu spalę. Co za kompromitująca literówka :torba: dauri napisał(a):rym (nie wiem, czy zamierzony) wezwane-kochanekJak najbardziej zamierzony ![]() Re: Salem - Jacko - 09-08-2008 PMC napisał(a):Zaraz się ze wstydu spalę. Co za kompromitująca literówkaTo tylko dobrze świadczy o Tobie (ten wstyd). Chyba każdy robi w życiu jakieś błędy, lecz nie każdy potrafi się do nich przyznać. Kiedyś zwróciłem uwagę gościowi na jakimś forum, że słowo "każdy" nie pisze się przez rz - najpierw tłumaczył się tym, że on pisze szybko, dlatego nie używa polskich znaków (!). Odpowiedziałem, że prościej byłoby pisać "kazdy" a nie "karzdy". Wtedy powiedział, żebym się odp... bo on ma stwierdzoną dysleksję i będzie pisał tak, jak mu się podoba. No to się odp...em z niesmakiem... Re: Salem - spalding - 09-09-2008 dauri napisał(a):Nie rozumiem tylko "I psów nie chciała bić".Ja też , przecież jak się widzi psa , to od razu chce mu się przylać ![]() Re: Salem - dauri - 09-09-2008 spalding napisał(a):Ja też , przecież jak się widzi psa , to od razu chce mu się przylać... albo się nim podetrzeć ![]() ![]() Re: Salem - spalding - 09-10-2008 dauri napisał(a):... albo się nim podetrzećPiękne ![]() Re: Salem - PMC - 09-10-2008 A pekińczyk, to podobno według wierzeń starożytnych owoc miłości małpy i lwa. Mam na myśli oczywiście rasę psa, a nie mieszkańca Pekinu ![]() Re: Salem - Jacko - 09-11-2008 PMC napisał(a):Gdy nocą szła do lasu,Chyba, że kłusownik, ewentualnie partyzant ![]() Re: Salem - Julioanna - 09-18-2008 Wiersz bardzo mi się podoba. Podobnie jak Jacko zwróciłam uwagę zwłaszcza na ten dwuwiersz: PMC napisał(a):Zgasili jej istnienieI refren jest doskonały - obrazowo, rytmicznie. Bardzo jestem ciekawa, jak wiersz zabrzmi zaśpiewany przez tę Aktorkę. Czy można liczyć na jakieś nagranie, link, wskazówki? ![]() Re: Salem - PMC - 09-18-2008 Jak tylko będzie to możliwie, na pewno podlinkuję ![]() |