![]() |
Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / (/showthread.php?tid=6088) |
Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Luna - 09-15-2008 Luter napisał(a):nie jest więc przejawem chłopomanii.No dobrze, mniejsza o terminologię. Chodzi o to, że zachowanie ojca Stacha jest sprzeczne z zasadą nieopuszczania ziemi przez chłopa*. Czy zasada ta dobra jest, czy zła, to inna kwestia. * A to wciąż w nawiązaniu do cytatu: "Poza tym jest też w tej piosence pewien banał, w rodzaju myślenia Konopnickiej, że na wsi, u starych ludzi, drzemie jakaś siermiężna, istotna prawda o życiu i trzymaniu się zasad". Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - amrik - 09-15-2008 Dyskusja chyba trochę zeszła na manowce Panie i Panowie. (MacB - pozdrawiam, kiedyś wymienialiśmy maile). Zaczęło się od tego co miał ojciec za obrazem. Pozwolę sobie dodać własną opinię. Piosenka stanowi znakomity opis PRLu późnego Gierka i wczesnego Jaruzela. Jest tu awans społeczny - syn rolnika jedzie na studia do miasta, jednak do życia w mieście jest totalnie nieprzygotowany, stąd jego konformizm, zachowanie typu chorągiewka na wietrze. Zapisuje się do S potem do partii, drukuje gazetki, a wcześniej poucza ojca aby się skolektywizował. Do celu. Moim zdaniem absolutnie nieprawdopodobne jest aby ojciec sam coś drukował na wyżymaczce pralki Frania ![]() Pozdrawiam Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Zbrozło - 09-15-2008 amrik napisał(a):Zapisuje się do S potem do partii,Odwrotnie. Zapisuje się do takich, co tym interesem kręcą, a potem jest od miesiąca w opozycji. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - amrik - 09-15-2008 Zbrozło napisał(a):Może odwrotnie, nieważne. Najpierw partia, potem S, a potem zapewne znów partia albo inny pronamrik napisał(a):Zapisuje się do S potem do partii,Odwrotnie. Zapisuje się do takich, co tym interesem kręcą, a potem jest od miesiąca w opozycji. ![]() Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Zbrozło - 09-15-2008 amrik napisał(a):a potem zapewne znów partia albo inny pronRobiąc OT: właśnie zawsze mnie ciekawiło do zapisania się jakiej instytucji major mógł namiawiać Stacha? Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - amrik - 09-15-2008 Pron, partia wronie zwiazki cokoklwiek, to chyba nieistotne. Istotne, że Stach chce się zapisać, bo go major przekonał, że wcześniej błądził. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Zbrozło - 09-15-2008 amrik napisał(a):Pron, partia wronie zwiazki cokoklwiek, to chyba nieistotne.Owszem, nieistotne. Po prostu chciałem wiedzieć w czym Stach "mógł przebierać". Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - amrik - 09-15-2008 Zbrozło napisał(a):Osobiście stawiałbym na pronamrik napisał(a):Pron, partia wronie zwiazki cokoklwiek, to chyba nieistotne.Owszem, nieistotne. Po prostu chciałem wiedzieć w czym Stach "mógł przebierać". ![]() Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - MacB - 09-15-2008 Zbrozło napisał(a):Robiąc OT: właśnie zawsze mnie ciekawiło do zapisania się jakiej instytucji major mógł namiawiać Stacha? amrik napisał(a):Pron, partia wronie zwiazki cokoklwiek, to chyba nieistotne.Pewnie nieistotne, ale ja to widzę tak (kolejność nieprzypadkowa ![]() -SZSP -"S" -PZPR Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - piotrek - 09-15-2008 amrik napisał(a):Moim zdaniem absolutnie nieprawdopodobne jest aby ojciec sam coś drukował na wyżymaczce pralki FraniaAle mógł na przykład trzymać coś z dawniejszych czasów. Jakieś dokumenty AKowskie np.* Co prawda, w latach 80 to już nie groziło niczym bardzo strasznym, ale w kontekście syna KPNowca/solidarnościowca było jakąś okolicznością obciążającą. *)Sam Stachów ojciec może nie wyglądać na AKowca - twardy pragmatyzm i realistyczny konformizm (inny niż oportunizm Stacha) raczej z tym nie współgra. Przyznam jednak, że przed tą dyskusją zakładałem właśnie taki scenariusz: Stachowy ojciec był w młodości podobny do syna. W czasie wojny jako młodzieniec działał w AK lub czymś podobnym, po czym okazało się, że jego dowódców zgnoiła nowa władza, a pewnie i jemu się coś dostało albo uniknął tego cudem, więc po takim sparzeniu wolał już się nie wychylać i z troski o syna odradzał mu pchanie się do jakichkolwiek struktur politycznych. Niemniej, jakieś ślady swojej dawnej działalności zostawił za obrazem. Teraz widzę, że możliwe są i inne interpretacje tych dokumentów, ale niezbitych dowodów na to nie ma, więc nie wycofuję się ze swojej wizji. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - amrik - 09-15-2008 MacB napisał(a):Przed "S" mógł być w partii też. Nie rozstrzygniemy tego. SZSP jest bardzo prawdopodobne.Zbrozło napisał(a):Robiąc OT: właśnie zawsze mnie ciekawiło do zapisania się jakiej instytucji major mógł namiawiać Stacha?amrik napisał(a):Pron, partia wronie zwiazki cokoklwiek, to chyba nieistotne.Pewnie nieistotne, ale ja to widzę tak (kolejność nieprzypadkowa Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Wojtek L. - 09-16-2008 Luter napisał(a):tradycyjna polska wieś jawi mi się też jako ostoja ciemnoty, marazmu i postaw roszczeniowych Postawy roszczeniowe to chyba raczej w PGRach a nie na wsiach. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - amrik - 09-16-2008 Wojtek L. napisał(a):Tradycyjna wieś zapewne jest taka, ale ta piosenka byłaby nieciekawa, gdyby utrwalała takie ogólnie znane wzorce. Kaczmarski słynął ze swojej przewrotności. Właśnie ojciec Stacha jest osobą posiadającą życiową mądrość, dumę, jednocześnie kochający syna i ziemię. Taki trochę pozytywistyczny bohater, ale na pewno pozytywny. A syn to jego przeciwstawność - prymityw i cham (właśnie typowy wieśniak, w złym znaczeniu tego słowa). Ojciec w końcu zostaje sam, musi zostawić ziemię, którą tak kocha i syna, który - jak sobie uświadamia - nie jest już jego synem.Luter napisał(a):tradycyjna polska wieś jawi mi się też jako ostoja ciemnoty, marazmu i postaw roszczeniowychPostawy roszczeniowe to chyba raczej w PGRach a nie na wsiach. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Torrentius - 09-17-2008 Moim zdaniem z tekstu wynika, że to nie były materiały od Stacha (jak inaczej ojciec mógłby być nieszczery). Kłopot w tym, że wiemy tylko tyle ile powiedział Stachowi major, a on też nie musiał być szczery. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Szymon - 09-17-2008 Torrentius napisał(a):Moim zdaniem z tekstu wynika, że to nie były materiały od Stacha (jak inaczej ojciec mógłby być nieszczery).Właśnie na tym polega przecież cały dowcip. Pytanie Stacha (Powiedz, co ja mogłem na to, że nie byłeś ze mną szczery?) jest komiczne, ponieważ "my" (słuchacze/czytelnicy) wiemy, że to te same dokumenty, które Stach przysłał wcześniej ojcu. Ja przynajmniej zawsze tak to odbierałem. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Justynka - 09-17-2008 Otóż to. Nigdzie nie jest napisane, że ojciec był nieszczery, a jedynie, że Stach tak uważał (i to po konsultacji z majorem). Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - czapon - 09-17-2008 Szymon napisał(a):Właśnie na tym polega przecież cały dowcip. Pytanie Stacha (Powiedz, co ja mogłem na to, że nie byłeś ze mną szczery?) jest komiczne, ponieważ "my" (słuchacze/czytelnicy) wiemy, że to te same dokumenty, które Stach przysłał wcześniej ojcu. Ja przynajmniej zawsze tak to odbierałem.Sam bym tego lepiej nie ujął. Zawsze tak to widziałem, ale może wszyscy jesteśmy w błędzie ![]() Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Zeratul - 09-25-2008 Tak mi się nasunęło jeszcze (bo może nie wszyscy uczestnicy dyskusji zwrócili na to uwagę) - opierając się na tekście, major nie pokazał Stachowi znalezionych za obrazem papierów (ergo - nie ma problemu ich nierozpoznania przez niego), a tylko raport z przeszukania lub podobny dokument - świadczy o tym choćby ewidentnie zacytowana przez Stacha fraza: "Znaleziono za obrazem wywrotowe dokumenty" Stąd "Major pytał mnie o ciebie, pokazywał mi papiery", które jednak były raczej raportami niż znalezionymi dowodami. Pozdrawiam Z. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Torrentius - 09-26-2008 Szymon napisał(a):Właśnie na tym polega przecież cały dowcip.Ja w takim razie nigdy go nie widziałem i nadal wydaje mi się naciągany, ale jestem mniejszością, więc pownie to ja się mylę. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Luter - 09-26-2008 Torrentius napisał(a):ale jestem mniejszością, więcTo akurat nie jest dobry argument. Nie da się ukryć, że żadna z dwóch interpretacji nie jest jedynie oczywista. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - DX - 09-28-2008 Luter napisał(a):Nie da się ukryć, że żadna z dwóch interpretacji nie jest jedynie oczywista.Na przykład pan reżyser Talarczyk z Teatru Rozrywki w Chorzowie uznał, że fragmenty "co drukujesz - prześlij" i "znaleziono za obrazem wywrotowe dokumenty" nie mają ze sobą związku - i w "Krzyku wg Jacka Kaczmarskiego" wyciął pierwszą kwestię, pozostawiając drugą bez zmian. Re: Korespondencja klasowa / Trzy Listy / - Luter - 09-29-2008 DX napisał(a):Na przykład pan reżyser Talarczyk z Teatru Rozrywki w Chorzowie uznał, że fragmenty "co drukujesz - prześlij" i "znaleziono za obrazem wywrotowe dokumenty" nie mają ze sobą związku - i w "Krzyku wg Jacka Kaczmarskiego" wyciął pierwszą kwestię, pozostawiając drugą bez zmian.Nie podejrzewam pana reżysera Talarczyka o jakąkolwiek refleksję nad tym zagadnieniem. |