![]() |
Pikieta powstańcza - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: Pikieta powstańcza (/showthread.php?tid=6049) |
Pikieta powstańcza - Fantazjusz - 05-24-2008 Piszę pracę maturalną m.in. nt. wierszy J.Kaczmarskiego i mam problem z utworem "Pikieta powstańcza". Nie wiem czy idę w dobrym kierunku intepretacyjnym, ale wydaje mi się, iż fragment rozpoczynający się od słów "Patrz tam, patrz tam" aż do "śmiertelniejszą aniżeli śmierć z natury" to głos powstańców rozmawiających z dziadem. Ale z drugiej strony nie jest to tak wyraźnie zasygnalizowane i cały wiersz może być jedynie jednolitym głosem owego dziada. Czy więc w wierszu wypowiada się jedna osoba, czy wiele? - Zbrozło - 05-24-2008 Fantazjusz napisał(a):Piszę pracę maturalną m.in. nt. wierszy J.Kaczmarskiego i mam problem z utworem "Pikieta powstańcza".Łał. Nie za późno trochę? Z całą pewnością mówię, iż Pikieta Powstańcza jest monologiem dziada. Wskazuje na to jego budowa interpunkcyjna. Gdyby te słowa były słowami powstańca, to z całą pewnością zaczynałyby się po myślniku. Tak skonstruowana jest "Rozmowa", "Kanapka z Człowiekiem" i "Krótka Rozmowa...". - adme - 05-24-2008 Zbrozło napisał(a):Z całą pewnością mówię, iż Pikieta Powstańcza jest monologiem dziada. Wskazuje na to jego budowa interpunkcyjna. Gdyby te słowa były słowami powstańca, to z całą pewnością zaczynałyby się po myślniku.Nie zawsze "budowa interpunkcyjna" wierszy Kaczmarskiego pochodzi od Autora ![]() - Zbrozło - 05-24-2008 MaryShelley napisał(a):Nie zawsze "budowa interpunkcyjna" wierszy Kaczmarskiego pochodzi od AutoraMasz na myśli coś konkretnego? Re: Pikieta powstańcza - Zeratul - 05-24-2008 Fantazjusz napisał(a):Nie wiem czy idę w dobrym kierunku intepretacyjnym, ale wydaje mi się, iż fragment rozpoczynający się od słów "Patrz tam, patrz tam" aż do "śmiertelniejszą aniżeli śmierć z natury" to głos powstańców rozmawiających z dziadem.Hmm... W sumie ciekawa hipoteza i pewnie nawet dałoby się ją obronić... Moim zdaniem jednak cały wiersz jest monologiem "dziada" - dla mnie fragment: Grom stamtąd gna Nad równinę wichry i burzowe chmury Śmierć z sobą ma Śmiertelniejszą aniżeli śmierć z natury jest nacechowany negatywnie, podczas gdy po powstańcach należałoby się chyba spodziewać pewnej afirmacji walki... Pozdrawiam Zeratul - adme - 05-24-2008 Zbrozło napisał(a):Masz na myśli coś konkretnego?Jak najbardziej - wiele tekstów Kaczmarskiego było zapisanych "ot tak sobie" i interpunkcja nie była przedmiotem szczególnej troski Autora - jak to było u poetów dla których zapisana wersja tekstu jest jego jedyną formą egzystencji. Na potrzeby redakcji kolejnych wydań antologii interpunkcja była wprowadzana (bądź nie). Interpunkcją tekstów Kaczmarskiego jest sposób ich śpiewania, a nie zapisu, i sądzę, że głównie na podstawie tego należałoby sądzić. Poza tym w poezji nie obowiązuje konieczność wydzielania wypowiedzi myślnikiem, i nie ma tu znaczenia - choć jest cenną obserwacją - że w innych tekstach tego samego autora myślnik występuje. - stepniarz - 05-24-2008 MaryShelley napisał(a):wiele tekstów Kaczmarskiego było zapisanych "ot tak sobie" i interpunkcja nie była przedmiotem szczególnej troski Autoraczy ktoś może potwierdzić te rewelacje ?? - Luter - 05-25-2008 stepniarz napisał(a):Ja potwierdzam. Z tym, że to nie są żadne rewelacje tylko dość znany fakt. Jacek z reguły nie cyzelował swoich tekstów.MaryShelley napisał(a):wiele tekstów Kaczmarskiego było zapisanych "ot tak sobie" i interpunkcja nie była przedmiotem szczególnej troski Autoraczy ktoś może potwierdzić te rewelacje ?? - Torrentius - 05-26-2008 Fantazjusz napisał(a):to głos powstańców rozmawiających z dziadem.Również uważam, że to ciekawy ponysł, ale dlaczego w takim razie utwór jest zaśpiewany tylko przez PG, a nie podzielono go na głosy tak, jak w np: Requiem Rozbiorowym, Kuglarzach, czy Rozmowie ?? - Luter - 05-26-2008 Torrentius napisał(a):Również uważam, że to ciekawy ponysł, ale dlaczego w takim razie utwór jest zaśpiewany tylko przez PG, a nie podzielono go na głosy tak, jak w np: Requiem Rozbiorowym, Kuglarzach, czy Rozmowie ??Bo jest to monolog Dziada. |