![]() |
matura-ustne - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: matura-ustne (/showthread.php?tid=5990) |
matura-ustne - kamikaze177k - 05-09-2008 mam temat o odwolaniach do literatury i hisorii w tekstach piosenek j kaczmarskiego wybralam odwolania do antyku czy jest tu jakis polonista, ktory moglby mi dac pare rad co do piosenki "starosc owidiusza" i do caloci prezentacji??juz koncze ale kazda rada bedzie napewno pomocna ![]() - Simon - 05-09-2008 kamikaze177k napisał(a):do caloci prezentacji??juz koncze ale kazda rada bedzie napewno pomocnaMusiałabyś najpierw ją przedstawić. ![]() - kamikaze177k - 05-09-2008 oj wiem wiem ![]() ![]() - Simon - 05-09-2008 kamikaze177k napisał(a):nie chce jej tu calej przedstawiac zeby kolejne pokolenia maturzystow nie mialy zal atwoTaka młoda a już taka złośliwa. ![]() - kamikaze177k - 05-09-2008 hehe ![]() ![]() ![]() ![]() - Kuba Mędrzycki - 05-09-2008 W języku polskim istnieją takie elementy jak wielkie litery, interpunkcja itp. Wydaje mi się, że zwłaszcza jako osoba szukająca pomocy w kwestii matury właśnie z polskiego, powinnaś wykazać się znajomością wymienionych przeze mnie elementów. Nie mówiąc już o elementarnych zasadach kultury, które nakazują przynajmniej się przywitać. - pkosela - 05-09-2008 kamikaze177k napisał(a):nie chce jej tu calej przedstawiac zeby kolejne pokolenia maturzystow nie mialy zal atwo kamikaze177k napisał(a):nie chce zeby moja praca zostala wklejona na sciaga.pl i podpisana przez kogos innegoTo się nazywa "strzał w stopę" - nick zobowiązuje! :rotfl: - jodynka - 05-09-2008 pkosela napisał(a):"strzał w stopę"nie rozumiem... - kamikaze177k - 05-09-2008 W takim razie może zacznę od początku.Witam Wszystkich serdecznie!!Przepraszam jeśli kogoś uraziłam.Moja wypowiedź tak wyglądała dlatego, że jestem przyzwyczajona do stron typowo młodzieżowych, gdzie interpunkcja i duże litery są raczej zbędne. Więc szukam pomocy, ponieważ za niecały tydzień zdaje ustną maturę z języka polskiego. Chcialabym aby ktos, kto zna się bardziej niż ja na twórczości Jacka Kaczmarskiego przeczytał moja prace i dał jakieś wskazówki...dlatego jeśli jest tu jakiś nauczyciel języka polskiego-najlepiej egzminator to będe wdzięczna za kontakt. Pozdrawiam, Kamikaze177k - pkosela - 05-09-2008 jodynka napisał(a):nie rozumiem...Inaczej "samobój". Zacytowane argumenty działają również w stosunku do wypowiedzi na tym, publicznym przecież forum. Podaj swoją interpretację w odpowiedzi, a znajdzie się ona na sciagapl, albo zostanie podpisana cudzym nazwiskiem. Poza tym "kolejne pokolenia maturzystów będą miały zbyt łatwo". Czyż nie? [ Dodano: 9 Maj 2008, 17:02 ] kamikaze177k napisał(a):dlatego jeśli jest tu jakiś nauczyciel języka polskiego-najlepiej egzminator to będe wdzięczna za kontakt.Wnioskuję o przeniesienie do sekcji gimnastycznej! Tfu... Tzn, do "ogłoszeń". - kamikaze177k - 05-09-2008 Takie są realia...mogłabym podać fragmenty pracy, ale nie ma to większego sensu...a całosc pracy jest dla mnie zbyt cenna i nie chce żeby ktoś kto wpisał w wyszukiwarce "Kaczmarski" znalazł od razu moja prace...chociaż ja też oczywiście korzystałam z forum...jednak całosć napisalam swoimi słowami...no mam nadzije, że rozumiecie o co mi chodzi... ![]() - berseis13 - 05-09-2008 kamikaze177k napisał(a):Przepraszam jeśli kogoś uraziłam.Moja wypowiedź tak wyglądała dlatego, że jestem przyzwyczajona do stron typowo młodzieżowych, gdzie interpunkcja i duże litery są raczej zbędne.Nikogo nie uraziłaś ![]() Ja w każdym razie nie pisałam polskiej matury, więc nie wniosę nic pożytecznego do dyskusji, ale życzę powodzenia :absolwent: - pkosela - 05-09-2008 berseis13 napisał(a):Po prostu jak ktoś nie ma nic do powiedzenia na temat, który przedstawiłaś, pisze, bo musi się wypowiedzieć albo nawet przyczepić.... albo życzyć powodzenia. :wredny: - kamikaze177k - 05-09-2008 Kurcze szkoda, ze głównym tematem tej rozmowy jest to w jaki sposób napisałam pierwsze dwa posty... ![]() ![]() - berseis13 - 05-09-2008 pkosela napisał(a):... albo życzyć powodzenia.Co według Ciebie jest lepsze? - Niktważny - 05-09-2008 kamikaze177k napisał(a):Kurcze szkoda, ze głównym tematem tej rozmowy jest to w jaki sposób napisałam pierwsze dwa posty...Ja co prawda nie jestem polonistą, ale może akurat coś mi do głowy przyjdzie. Napisz, o co chodzi z tym "Owidiuszem". Tzn, czego ma dotyczyć tych "parę rad". - kamikaze177k - 05-09-2008 no wiec ogolnie to wybrałam tą piosenke bez żadnego zastanowienia i teraz mam problem bo chyba nie do końca ja rozumiem...czy mozna np porownac Kaczmarskiego do Owidiusza?? - Niktważny - 05-09-2008 kamikaze177k napisał(a):czy mozna np porownac Kaczmarskiego do Owidiusza??Można! Napisałem Ci o pewnej wspólnocie losów obu poetów w wątku poświęconym "Owidiuszowi". Bo właśnie ich losy, koleje zycia, mozna porównać. - pkosela - 05-09-2008 berseis13 napisał(a):Co według Ciebie jest lepsze?Szczerze? Coraz bardziej podobają mi się fora, na których jedno i drugie zostałoby wymoderowane (usunięte). - Kuba Mędrzycki - 05-09-2008 berseis13 napisał(a):Oczywiście, że nie. Ja jedynie pozwoliłem sobie przy okazji zwrócić uwagę na jakąś tam estetykę pisania. Większość z nas stara się jednak pisać zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Należy się to choćby z szacunku dla Patrona tej strony Może to właśnie wyróżnia w jakimś stopniu nas od innych forów, na których oczy bolą po przeczytaniu kilku wątków.kamikaze177k napisał(a):Przepraszam jeśli kogoś uraziłam.Moja wypowiedź tak wyglądała dlatego, że jestem przyzwyczajona do stron typowo młodzieżowych, gdzie interpunkcja i duże litery są raczej zbędne.Nikogo nie uraziłaś Ale jak mówię, oczywiście nie uraziłaś. No i powodzenia podczas egzaminów! A Patrycji 'diagnoza' jest nietrafna. Tak jak już wspomniałem, zwróciłem uwagę kamikaze przy okazji tego wątku. Nieistotna była tematyka - gdyby było to w dziale Kawały czy innym Hyde Parku, napisałbym to samo. I tyle. - kamikaze177k - 05-10-2008 hmmm ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam i dziekuje ![]() |