Pomocy Potrzebuję jakiegos cytatu ktory sie nadaje na wpis - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Ciekawostki (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Pomocy Potrzebuję jakiegos cytatu ktory sie nadaje na wpis (/showthread.php?tid=5943) |
Pomocy Potrzebuję jakiegos cytatu ktory sie nadaje na wpis - AniaTychy - 04-23-2008 Pomocy Potrzebuję jakiegos cytatu ktory sie nadaje na wpis do ksiazki ktora mam zamiar dac siostrzencowi na komunie, pomyslslam o jakims cyctacie z poiosenek Jacka Kaczmarskiego, moze byc zdanie, fragment, albo ala piosenka. Poki co do glowy wpadlo mi tylko "Niech" co Wy na to??? - Zbrozło - 04-23-2008 A jaka to jest książka (tzn. Na jaki temat). ? - ann - 04-23-2008 AniaTychy, wszystko fajnie, tylko czemu w muzyce? Niech będzie w ciekawostkach (chyba, że ktoś ma inne propozycje - to na pw ) - kłapo - 04-23-2008 Zbrozło napisał(a):A jaka to jest książka (tzn. Na jaki temat). ?Na I komunię? Tylko "Sto dwadzieścia dni Sodomy" Markiza de Sade ( z cytatem z "Niech..." skomponuje się idealnie!) : Myślę, że "Niech..." to najlepszy wybór (oczywiście: "A ty siej (...) Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie.") Ewentualnie, choć to może "za ostro" na I komunię (ale na przyszłość będzie!): "- Właśnie, Bóg. Pan Boga nie lubi, Ale mówi, że wciąż Go szuka. W pańskich trwogach można się zgubić; Pojąć sztukę pańską, to sztuka. Pan publicznie z losem się czubi: Jaka z tego dla nas nauka? - Proszę pani, proszę nie czekać Na nauki, tezy i wnioski - Jestem egzemplarz człowieka, A to znaczy - diabli, czyśćcowy i boski." Rozmowa "Groty w skałach wypłucze, Żyły złote odkryje - Bo źródło Bo źródło Wciąż bije." Źródło "Każdy chce mieć i każdy tak czy owak ma Tę krótką chwilę między wejściem swym i wyjściem! Każdy na jakimś instrumencie gra, Choć nie każdego oklaskuje się rzęsiście." Ze sceny (choć to bardzo subiektywne wybory i nie do końca "pasujące" do książki mającej być prezentem na I komunię chociaż...) Ewentualnie tekst "Modlitwy o wschodzie słońca" N.Tenenbaum. - scarlett - 04-23-2008 "Bóg jest zawsze w pobliżu ludzi okazujących sobie miłość." Johann Heinrich Pestalozzi "Boga możemy szukać rozumem - ale znaleźć możemy Go tylko sercem." Josef von Eötvös Cyaty polecane przez naczelną ateistke-romantyczke - dauri - 04-23-2008 "Zali opłata starczy na opłatek?" Pięć sonetów o umieraniu komunizmu "Na bankiecie u Pana Zastępów Wszystko płynie i gra pachnie i lśni" Bal u Pana Boga - Zbrozło - 04-23-2008 JK opisał kiedyś pewną brzydką historyjkę związaną z przystępowaniem do Komunii. - ja - 04-23-2008 "Pójdź najdroższa na kolano prawię frazą wyszukaną" "Wyszła straszna porażka" O imprezie po komunijnej: "Wszyscy się bali, chlali i rzygali" (to lekka parafraza) Może fragment Marcina Lutra? Oczywiście nie jakiś antykościelny może być: "Niech nauczy się czytać, niech powraca do Słowa" "Więcej wiedzieć niebezpiecznie jeśli żyć chcesz wiecznie" ew. nie z Kaczmara: "jak AniaTychy podaruje książkę to nie ma bata we wsi" - pkosela - 04-24-2008 Zbrozło napisał(a):JK opisał kiedyś pewną brzydką historyjkę związaną z przystępowaniem do Komunii.Tzn? . - tmach - 04-24-2008 Jeśli nie musi być JK , to moze z Małego Ksiecia. " Dobrze widzi się tylko sercem. Najwazniejsze jest niewidoczne dla oczu ". - pkosela - 04-24-2008 tmach napisał(a):Jeśli nie musi być JK... to ja zaproponuję Dezyderata ("Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech..." - tylko nie podpisywać, ze "zostały odnalezione w..." i "datowane...", bo jak dzieciak dorośnie, to będzie się śmiał). Proste, ładne i uniwersalne. PS. Rzeczywiście dużo zależy od tego, jaka to książka, bo jeżeli Masłowska, to... :wredny: - Zbrozło - 04-24-2008 pkosela napisał(a):Zbrozło napisał(a):JK opisał kiedyś pewną brzydką historyjkę związaną z przystępowaniem do Komunii.Tzn? . Cytat:(...)Dla amatorów takiego myślenia miłość oralna ma zalety praktyczne. Można ją uprawiać niemal wszędzie, nie trzeba się całkowicie rozbierać, no i nie zachodzi się w ciążę. Istniejące tabu obyczajowe i religijne z jednej strony wzmagają jej atrakcyjność jako nieszkodliwej perwersji, z drugiej stwarzają konkretne dylematy, tak jak w wypadku zrozpaczonej nastolatki, proszącej seksuologa o poradę: "Oboje lubimy seks oralny, zwłaszcza kiedy połykam jego nasienie. Ale widujemy się rzadko, kiedy on ma przepustkę, przeważnie w weekendy. A przecież do komunii muszę być na czczo!"A FE! - gosiafar - 04-24-2008 pkosela napisał(a):... to ja zaproponuję DezyderataAle chyba lepiej: "omijaj głośnych i napastliwych, omijaj głośnych, są udręką ducha"... A - żeby dzieci się z czasem nie śmiały - ominąć: "przyjmij z powagą co ci lata nakazują"... Mam nadzieję, że dobrze cytuję, bo piszę z pamięci... - Ysabell - 04-24-2008 Najlepiej to chyba: "Jesteś dzieckiem wszechświata, niemniej niż drzewa i gwiazdy - masz prawo być tutaj"... (też z pamięci, więc nie bijcie) - ja - 04-24-2008 Zbrozło napisał(a):A przecież do komunii muszę być na czczo!był już taki co nie tyle chciał zostać księdzem co papieżem - Duch77 - 04-24-2008 Do Ani:wybacz Aniu,ale wydaje sie ,ze Kaczmarski jest troszke za trudny dla 8czy 9letniego dziecka - gosiafar - 04-24-2008 Duch77 napisał(a):Kaczmarski jest troszke za trudny dla 8czy 9letniego dzieckaNiekoniecznie! Nawet, jeśli teraz zrozumie "po swojemu", potem będzie to ewoluować! Ale - rzeczywiście - tu cytat należy dobrać inteligentnie... Aniu - jeszcze raz! - co to za książka? - AniaTychy - 04-25-2008 Nie wiem jeszcze cvo to zaq ksiazka myslalam o Małym Księciu a jako dodatek do ksiazki oczywiscie pieniazki, ale to one maja byc dodatkiem do ksiazki a nie ksiazka dodatkiem do pieniedzy. Wiem , ze Kaczmarski moze byc za trudny dla 9 latka ale ja to robie z mysla o przyszlosci teraz dla 9 latka w komuni to najwazniejsze sa prezenty. Dezyderate juz wykorzystuje przy innych okazjach i to juz by bylo za bardzo oczywiste. Chcialam Kaczmarskiego bo moze jak juz bedzie mial nascie lat wroci do ksiazki od ciotki zainteresuje sie cytatem i zostanie kolejnym fanem Jacka i jego tworczosci. - stepniarz - 04-25-2008 to trzeba znaleźć książkę, do której wróci za kilka lat... może jakiś słownik albo leksykon :p - Simon - 04-25-2008 Duch77 napisał(a):Do Ani:wybacz Aniu,ale wydaje sie ,ze Kaczmarski jest troszke za trudny dla 8czy 9letniego dzieckaChciałoby się zapytać: i kto to mówi... :rotfl: Do rzeczy - tu chodzi o cytat, aforyzm, sentencję, maksymę, zwał jak zwał. Równie dobrze, można by ją znaleźć u Gethego i Camusa pewnie. I tez powiesz, że Goethe jest za trudny dla 9-latka? Nikt nie każe mu czytać "Fausta"... Ma to być cytat, który coś mu kiedyś przypomni, z czymś skojarzy. - spalding - 04-25-2008 To w takim razie jeśli ma być z Kaczmarskiego i do "Małego Księcia"... to nie pozostaje nic innego jak: "- Krew dla ciebie, nie zaszczyty! Wzgarda dla małego księcia!" |