Forum o Jacku Kaczmarskim
Kaczmarski a Rosja - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Kaczmarski a Rosja (/showthread.php?tid=575)

Kaczmarski a Rosja - sp - 12-28-2004

Czy ktoś mógłby pomóc mi w stworzeniu listy utworów Jacka Kaczmarskiego w jakikolwiek sposób powiązanych z kulturą rosyjską? Z góry dziękuję.

- Luter - 12-28-2004

Takich utworów jest mnóstwo! Tak dużo, że nie wiem czy jest sens robić zestawienie.
Na początek podaję kilka, zaczynając od ważniejszych:

Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego
Rublow
Obłomow, Stolz i ja
Pielgrzymka
Sen Katarzyny II

Pierestrojka w KGB
List z Moskwy
(i szereg innych o pierestrojce)

KN.

- reuter - 12-28-2004

A zauważyliście lekki przytyk w strone Wołodii W. w "Liście do Moskwy"? Chodzi mi o " A gdy dusza zatęskni do straconych dni, możesz o suchym pysku słuchać Wysockiego"

- Filip P. - 12-28-2004

Człowieku o czym Ty piszesz? jaki przytyk? Tak samo ja moge powiedzieć mamie żeby posłuchała starych przegrywanych kaset Kaczmarskiego jedząc chleb ze smalcem... żeby sobie przypomniałą chodziło o to ze Rosja wygląda inaczej...

- Luter - 12-28-2004

Ja bym tego przytykiem nie nazwał. To jest typowa ironia JK.
Lepsze pod tym względem jest: "Śpiesz się, tato, póki pora, bo niedługo mury runą!"

KN.

- Undertaker - 01-22-2005

"Dwie rozmowy z kremlem"

- Mamut - 01-23-2005

Ja bym dodał jeszcze "Upadek Związku Radzieckiego" i "Epitafium dla Jesienina"

- Przemek - 01-23-2005

Mamut napisał(a):Ja bym dodał jeszcze "Upadek Związku Radzieckiego" i "Epitafium dla Jesienina"
"Epitafium dla Jesienina" to nie jest utwór JK!! Jak już to "Śmierć Jesienina"...

- Filip P. - 01-24-2005

"czarne suchary", "epitafium dla Brunona Jasieńskiego"

- KARCZMA - 01-24-2005

BALLADA WRZEŚNIOWA
CZOŁG
REJTAN, CZYLI RAPORT AMBASADORA

- MichałGadziński - 05-26-2005

"Rehabitilitacja komunistów" ze wszystko tłumaczącym wyznaniem "Jam po prostu jest rusofil-antykomunista" które mogę za Mistrzem tylko powtórzyć Tongue

- Petrvs - 05-26-2005

Krowa, Czastuszki o Pierestrojce, 5 sonetów o umieraniu komunizmu, Katyń, Ostatnia mapa Polski, Petrersburg - Dostojewski, Pierestrojka w KGB, Pielgrzymka, Requiem rozbiorowe... i napewno jeszcze wiele innych - nie kojarze reszty tytułów, może coś mi się jeszcze przypomni. Pozdrawiam

- Alek - 07-24-2005

Zgadzam się,że wypisywanie wszystkich utworów z jakąś aluzją do Rosji nie ma większego sensu,ale jakby tak poszukać tylko te, które są przesiąknięte rosyjską tradycją, kulturą,które opisują ją,bądź pełnymi garściami z niej czerpią? wiadomo: Epitafium dla W. Wysockiego czy Rublow. A inne? Mnie się trochę kojarzy z tym Widzenie z Kosmopolaka...

- Bambuk - 07-25-2005

A ja ze swej strony zaproponowałbym piosenkę "Romans historiozoficzno - erotyczny o princessie Doni i parobku Ditku ze wstawką etnograficzną". To a propos piosenek
Mistszu napisał(a):które są przesiąknięte rosyjską tradycją, kulturą,które opisują ją,bądź pełnymi garściami z niej czerpią
Big Grin
Pozdrawiam

- Alek - 07-25-2005

Jako żywo! Dobrze godocie towarzyszu Bambuk Smile

Pozdrawiam

- radziu_88 - 07-26-2005

nie znam dużo ale najabrdziej mi sie podoba ,,Epitafium do W.Wysockiego'' to chyba jasne no i ,,Sen Katarzyny II'' jest spoko

pozdro

- Petrvs - 07-26-2005

radziu_88 napisał(a):znam dużo ale najabrdziej mi sie podoba ,,Epitafium do W.Wysockiego'' to chyba jasne no i ,,Sen Katarzyny I
Przecież KN już o tym napisał! To po co powtarzasz? :-o