![]() |
Kaczmarski a Rosja - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Poezja (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Kaczmarski a Rosja (/showthread.php?tid=575) |
Kaczmarski a Rosja - sp - 12-28-2004 Czy ktoś mógłby pomóc mi w stworzeniu listy utworów Jacka Kaczmarskiego w jakikolwiek sposób powiązanych z kulturą rosyjską? Z góry dziękuję. - Luter - 12-28-2004 Takich utworów jest mnóstwo! Tak dużo, że nie wiem czy jest sens robić zestawienie. Na początek podaję kilka, zaczynając od ważniejszych: Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego Rublow Obłomow, Stolz i ja Pielgrzymka Sen Katarzyny II Pierestrojka w KGB List z Moskwy (i szereg innych o pierestrojce) KN. - reuter - 12-28-2004 A zauważyliście lekki przytyk w strone Wołodii W. w "Liście do Moskwy"? Chodzi mi o " A gdy dusza zatęskni do straconych dni, możesz o suchym pysku słuchać Wysockiego" - Filip P. - 12-28-2004 Człowieku o czym Ty piszesz? jaki przytyk? Tak samo ja moge powiedzieć mamie żeby posłuchała starych przegrywanych kaset Kaczmarskiego jedząc chleb ze smalcem... żeby sobie przypomniałą chodziło o to ze Rosja wygląda inaczej... - Luter - 12-28-2004 Ja bym tego przytykiem nie nazwał. To jest typowa ironia JK. Lepsze pod tym względem jest: "Śpiesz się, tato, póki pora, bo niedługo mury runą!" KN. - Undertaker - 01-22-2005 "Dwie rozmowy z kremlem" - Mamut - 01-23-2005 Ja bym dodał jeszcze "Upadek Związku Radzieckiego" i "Epitafium dla Jesienina" - Przemek - 01-23-2005 Mamut napisał(a):Ja bym dodał jeszcze "Upadek Związku Radzieckiego" i "Epitafium dla Jesienina""Epitafium dla Jesienina" to nie jest utwór JK!! Jak już to "Śmierć Jesienina"... - Filip P. - 01-24-2005 "czarne suchary", "epitafium dla Brunona Jasieńskiego" - KARCZMA - 01-24-2005 BALLADA WRZEŚNIOWA CZOŁG REJTAN, CZYLI RAPORT AMBASADORA - MichałGadziński - 05-26-2005 "Rehabitilitacja komunistów" ze wszystko tłumaczącym wyznaniem "Jam po prostu jest rusofil-antykomunista" które mogę za Mistrzem tylko powtórzyć ![]() - Petrvs - 05-26-2005 Krowa, Czastuszki o Pierestrojce, 5 sonetów o umieraniu komunizmu, Katyń, Ostatnia mapa Polski, Petrersburg - Dostojewski, Pierestrojka w KGB, Pielgrzymka, Requiem rozbiorowe... i napewno jeszcze wiele innych - nie kojarze reszty tytułów, może coś mi się jeszcze przypomni. Pozdrawiam - Alek - 07-24-2005 Zgadzam się,że wypisywanie wszystkich utworów z jakąś aluzją do Rosji nie ma większego sensu,ale jakby tak poszukać tylko te, które są przesiąknięte rosyjską tradycją, kulturą,które opisują ją,bądź pełnymi garściami z niej czerpią? wiadomo: Epitafium dla W. Wysockiego czy Rublow. A inne? Mnie się trochę kojarzy z tym Widzenie z Kosmopolaka... - Bambuk - 07-25-2005 A ja ze swej strony zaproponowałbym piosenkę "Romans historiozoficzno - erotyczny o princessie Doni i parobku Ditku ze wstawką etnograficzną". To a propos piosenek Mistszu napisał(a):które są przesiąknięte rosyjską tradycją, kulturą,które opisują ją,bądź pełnymi garściami z niej czerpią ![]() Pozdrawiam - Alek - 07-25-2005 Jako żywo! Dobrze godocie towarzyszu Bambuk ![]() Pozdrawiam - radziu_88 - 07-26-2005 nie znam dużo ale najabrdziej mi sie podoba ,,Epitafium do W.Wysockiego'' to chyba jasne no i ,,Sen Katarzyny II'' jest spoko pozdro - Petrvs - 07-26-2005 radziu_88 napisał(a):znam dużo ale najabrdziej mi sie podoba ,,Epitafium do W.Wysockiego'' to chyba jasne no i ,,Sen Katarzyny IPrzecież KN już o tym napisał! To po co powtarzasz? :-o |