![]() |
Nacjonaliści na temat Jacka Kaczmarskiego - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Ciekawostki (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Nacjonaliści na temat Jacka Kaczmarskiego (/showthread.php?tid=5611) |
Nacjonaliści na temat Jacka Kaczmarskiego - Małgosia - 01-23-2008 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.forum.nacjonalista.pl/viewtopic.php?t=1121&postdays=0&postorder=asc&start=0">http://www.forum.nacjonalista.pl/viewto ... sc&start=0</a><!-- m --> - Simon - 01-23-2008 "Katyń" np. bardzo wspaniała piosenka. Bałem się, że będzie gorzej. :rotfl: - Kazia:) - 01-23-2008 Cytat:hmmm wiem jedynie że jest to artysta uwielbiany przez liberalistyczny motłochOd razu sie lepiej czuję, jak nacjonalista tak o mnie myśli ![]() [ Dodano: 23 Styczeń 2008, 20:31 ] Cytat:Ale Kaczmarski marny był - Małgosia - 01-23-2008 Niesamowite..."naziści" żyda słuchają ![]() - Kazia:) - 01-23-2008 Cytat:Osobiście owlę Leszka Czajkowskiego... ![]() [ Dodano: 23 Styczeń 2008, 20:37 ] Cytat:Jeden z najprzyzwoitszych Żydów w polskiej historii.rewelacja :rotfl: - Justynka - 01-23-2008 Cytat:Jeden z najprzyzwoitszych Żydów w polskiej historii.Mocne w ustach nacjonalisty... ![]() - Alek - 01-23-2008 Mnie najbardziej martwi,że tyle osób tam jest z Wrocławia... - Elzbieta - 01-23-2008 Simon napisał(a):Bałem się, że będzie gorzej.ja tez A tymczasem Małgosia napisał(a):Niesamowite..."naziści" żyda słuchająi pisza 'Kaczmarski bezsprzecznie był osobowością jako muzyk i autor tekstów.' e - Justynka - 01-23-2008 Alek napisał(a):Mnie najbardziej martwi,że tyle osób tam jest z Wrocławia...Ale nie wszyscy: Cytat:Skąd: Sarmatia: ![]() - Zbrozło - 01-23-2008 To Hitlerowców dzieci są... - Jaśko - 01-23-2008 Generalnie wypowiadają się o nim pozytywnie, choć politycznie angażował się raczej po przeciwnej stronie. - KatAAk - 01-23-2008 Cytat:To chyba żydzisko było i demoliberał.To też było mocne ![]() - Elzbieta - 01-23-2008 KatAAk napisał(a):To też było mocneA czego po nich mozna sie spodziewac? I tak mnie zdziwilo, ze czesc slucha i lubi Jacka. Myslalam, ze bedzie totalna nagonka. e ![]() - zamocik_23 - 01-23-2008 Elzbieta napisał(a):I tak mnie zdziwilo, ze czesc slucha i lubi Jacka. Myslalam, ze bedzie totalna nagonka.szczerze to też tam zaglądnęłam z takim nastawieniem. Tak źle jednak nie było ![]() Ale żeby mnie tak podsumować? Cytat:hmmm wiem jedynie że jest to artysta uwielbiany przez liberalistyczny motłochI za co? : ![]() - jodynka - 01-23-2008 nie wiesz? przecież jesteśmy sektą i motłochem :rotfl: - Kazia:) - 01-24-2008 jodynka napisał(a):nie wiesz? przecież jesteśmy sektą i motłochemA nie to co oni ![]() - Tomasz Dzioch - 01-24-2008 Małgosia napisał(a):Niesamowite..."naziści" żyda słuchająJeśli można, prosiłbym o rozróżnienie pojęć. Nacjonalista to nie to samo co nazista. Nacjonalista to człowiek uważający swój naród za najwyższe dobro. Natomiast nazista to zwolennik ideologii narodowego SOCJALIZMU. Najczęściej ci pierwsi, z socjalizmem nie chcą mieć nic wspólnego. - Torrentius - 01-24-2008 Cytat:lecz zrobili z niego tak jak mówicie barda... Cytat:używał dosyć daleko zakamuflowanych alegorii - jak na przykład w Przejściu Polaków przez morze czerwoneNie mogę... :rotfl: Cytat:Oprócz wspaniałych piosenek lubił też ponarzekać na "polski antysemityzm" w australijskiej prasie, o czym wspominała często tamtejsza Polonia.Zamiast natychmiastowego zachwycania się kimś, niech niektóre osoby dogłębniej przeanalizują co kto robił,kiedy i dla kogo.To już jest chyba bardziej przykre niż śmieszne. [ Dodano: 24 Styczeń 2008, 12:43 ] Alek napisał(a):Mnie najbardziej martwi,że tyle osób tam jest z Wrocławia...To swiadczy o tym, że WSJK skutecznie popularyzuje JK w całym mieście i różnych kręgach ![]() - Luter - 01-24-2008 Torrentius napisał(a):Właśnie wcale nieśmieszne. Oto jak Łysiakowe chrzany idą w świat...Cytat:Oprócz wspaniałych piosenek lubił też ponarzekać na "polski antysemityzm" w australijskiej prasie, o czym wspominała często tamtejsza Polonia.Zamiast natychmiastowego zachwycania się kimś, niech niektóre osoby dogłębniej przeanalizują co kto robił,kiedy i dla kogo.To już jest chyba bardziej przykre niż śmieszne. Ciekawe że wymyślone bujdy mają największe wzięcie, a do Kaczmara lgną jak muchy do lepu. - basik - 01-24-2008 Cytat:A i do traktowania go jako barda odnosił się utwór Ja . Albo ja jestem do końca głupia, albo nie o to chodzi w tej piosence :o . - Alek - 01-24-2008 Osobiście byłbym bardzo ostrożny przy takich deklaracjach ![]() - Zbigniew - 01-24-2008 basik, a o co chodzi w piosence "Ja"? - Zbrozło - 01-24-2008 Tomasz Dzioch napisał(a):Nacjonalista to człowiek uważający swój naród za najwyższe dobro.O tak, masz racje. O to dbają najbardziej ! Oto przykład: <!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/1679436,12,item.html">http://wiadomosci.onet.pl/1679436,12,item.html</a><!-- m --> - basik - 01-26-2008 Alek napisał(a):Osobiście byłbym bardzo ostrożny przy takich deklaracjachJa się liczyłam z tym, że może wyjść na to, że jestem do końca głupia ![]() Zbigniew napisał(a):o co chodzi w piosence "Ja"?Wiesz, konkretnej hipotezy interpretacyjnej jeszcze nie mam. Nie wydawało mi się jednak, żeby Kaczmarski jakoś mocno utożsamiał się z podmiotem lirycznym. - Alek - 01-26-2008 basik napisał(a):Ja się liczyłam z tym, że może wyjść na to, że jestem do końca głupiaBardzo mądrze, moim zdaniem! Z tym to trzeba zawsze się liczyć! - Zbigniew - 01-26-2008 basik napisał(a):konkretnej hipotezy interpretacyjnej jeszcze nie mam.Hmmm... : J.K. napisał(a):...jest to tragiczna deklaracja bezradnej indywidualności a nie pieśń o osobliwej urodzie Przemka.A co myślisz po takiej wypowiedzi Jacka? ![]() - Torrentius - 01-26-2008 Moim zdaniem ona jest o każdej bezradnej indywidualnosci, a nie tylko o bardzie. - Zbigniew - 01-26-2008 Torrentius napisał(a):nie tylko o bardzieAle też? Więc niejako jest w tej piosence przedstawiona postawa JK wobec etykiety barda solidarności ? ![]() ![]() [ Dodano: 26 Styczeń 2008, 21:32 ] Ale robimy niepotrzebny OT... - Luter - 01-27-2008 Zbigniew napisał(a):Ale też? Więc niejako jest w tej piosence przedstawiona postawa JK wobec etykiety barda solidarności ?Znając twórczość i poglądy JK można potwierdzić Twoją tezę. Jednak wyciąganie konkretnych wniosków na temat poglądów autora (na przykład politycznych) na podstawie cytatów to działanie niebezpieczne. W ten sposób można na przykład dowodzić, że JK był człowiekiem wierzącym, bo napisał: "O krok ob Boga - zaprzeczają wierze". Można też snuć rozważania, jakie to partie polityczne popierał autor "Wyschniętych strumieni"... - Niktważny - 01-28-2008 Luter napisał(a):Można też snuć rozważania, jakie to partie polityczne popierał autor "Wyschniętych strumieni"...Tu akurat snuć rozważań zuepłnie nie trzeba. To, ze jedną piosenkę zadedykował Uacynii Pr nie zmienia faktu, ze czynem i słowem popierał inną UP - Unię Powolności. |