![]() |
Impresja na działce - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Własna twórczość (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=24) +---- Dział: Wiersze (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=37) +---- Wątek: Impresja na działce (/showthread.php?tid=5610) |
Impresja na działce - bryce - 01-22-2008 Impresja na działce Codziennie na działce siedzę z nim na ławce i zazwyczaj ryby łowimy w sadzawce. Dziś patrzę ze zgrozą, nie - to nie jest majak, tatarak rozcina wpół zmurszały kajak, dokoła kajaka, widzę to na pewno, zażarte piranie rozszarpują drewno, a przy nich żerują rekinów zastępy, machają płetwami jak podwodne sępy. Przyjaciel mi mówi : wzrok ci się już gmatwa, to przecież nie kajak, lecz zmurszała tratwa, tą tratwą dowodzi osaczony retman, miast bandery całun, na nim „I love Hetman”, w ręku trzyma wiosło, na oślep nim wali, lecz dryfuje dalej i znika w oddali. Codziennie na działce siedzę z nim na ławce, ja i mój przyjaciel – dżinn na dnie w strzykawce. - jodynka - 01-22-2008 z tymi strzykawkami to uważaj ![]() - reuter - 01-23-2008 bryce napisał(a):dżinn na dnie w strzykawce.Hm, a czym się sprycujesz, żeby takie wiersze ładne pisać? ;P - Kazia:) - 01-23-2008 Nie należy utożsamiać podmiotu lirycznego z autorem ![]() - Kamil - 01-23-2008 Chyba, że korzystamy z interpretacji tekstu metodą psychoanalityczną. - jodynka - 01-23-2008 a może dekonstukcję, co? ![]() - czapon - 01-23-2008 reuter napisał(a):Hm, a czym się sprycujesz, żeby takie wiersze ładne pisać? ;PBryce się nie szprycuje, po prostu przeczytał za dużo książek na raz ![]() - Kuba Mędrzycki - 01-23-2008 Jak dla mnie, to jest kolejny przykład kolejnej udanej rymowanki użytkownika bryce. Przy czym, określenie rymowanka, nie zostało użyte złośliwie, lecz z sympatią tak dla autora jak i dla jego zabawnego wierszyka. Bryce kolejny raz udowodnił, że zdolniacha z niego. O tym jakie to życie jest fatalne i inne płaczliwe mazgaje, to podobne pierdoły pisze co druga albo co trzecia osoba. A produkcje bryce'a naprawdę dobrze się czyta, bywają naprawdę zabawne błyskotliwe i inteligentne. No i co równie ważne - pozbawione są jakiegokolwiek patosu, co z kolei nie powoduje, że mamy wrażenie jakbyśmy czytali jakiś grafomański bełkot. Świetnie! - Elzbieta - 01-23-2008 Kuba Mędrzycki napisał(a):Świetnie!Sympatyczne.I masz racje- dobrze sie czyta! bryce, co juz kiedys napisalam ma fajny dar czy tez zdolnosc obserwacji plus pamiec do drobnych, czesto zabawnych szczegolow dotyczacych forum i jak widac powyzej nie tylko.. e - bryce - 01-23-2008 W dziesięciu rymowankach dwie recenzje. I obie - Kuby. Ale cieszę się i z tego. - Kazia:) - 01-23-2008 36 piw za wiersz to nie recenzja? [ Dodano: 23 Styczeń 2008, 21:38 ] że o 54 nie wspomnę ![]() - Elzbieta - 01-23-2008 Kazia:) napisał(a):36 piw za wiersz to nie recenzja?36 piw to male piwo.Tu slowa sie licza. ![]() - bryce - 01-23-2008 Kazia:) o 21:37 napisał(a):36 piw za wiersz to nie recenzja?36 piw świadczy jedynie o tym, że rymowanka się podobała, bryce znowu poczynił śmieszne aluzje, jest się z czego pośmiać i w ogóle klapa, rąsia, goździk, buźka. A jedynie Kuba na przykład napisał, że finał typu - " i sen się skończył", "kto nie czytał ten trąba", " i żyli długo i szczęśliwie", to dla czytelnika trochę jednak mało. - Alek - 01-23-2008 No ale rzecz jest w tym,że niektóre rymowanki bryce'a ciężko by było w ogóle recenzować. Tam się liczyły głównie spostrzegawczość,poczucie humoru i trochę talentu w freestyle'owaniu (wybacz bryce,za ten średnio śmieszny dowcip). To,że bryce wszystkie te atrybuty posiada,to już zostało niejednokrotnie powiedziane. Patrzenie jak bardzo rymy są żeńskie,albo czy jest zachowana sylabiczność,czy inna sylabotoniczność - to już by była moim zdaniem gruba przesada. I też w jakimś stopniu wyraz dystansu (bo może nie niechęci) do Autora. Można się zastanawiać - czy utwory są zgrabnie napisane? Są! Czy są dowcipne? Są! Są też trochę złośliwe i kąśliwe (duży plus!). Czy są zrozumiałe dla przeciętnych czytelników Forum? Są! No czegóż więcej trzeba? Na dodatek znaleźć w nich można prawdziwe perełki,typu: bryce napisał(a):Codziennie na działce siedzę z nim na ławce,lub to o szkiełku i oku,co tak się Sławkowi spodobało... Ponadto bryce dzięki swym rymowankom udowadnia,że forumowa społeczność jest "tworem z krwi i kości". Dzięki nim można zyskać dystans do samego siebie,a nawet i polubić bliznę na nosie. Bryce udowadnia,że wirtualne,wcale nie znaczy anonimowe. Dlatego też nie uważam nawet,żeby było stosowne recenzować te rymowanki (przynajmniej te,które dotyczą Forum). Lepiej będzie je wydrukować i wspólnie się z nimi pośmiać przy piwie przy jakiejś okazji... - bryce - 01-23-2008 Alek napisał(a):Dzięki nim można zyskać dystans do samego siebie,a nawet i polubić bliznę na nosie.Aj, to nie trafiłem, bo miałem dylemat czy : "długo było widać, że robił to czołem" czy też "do dzisiaj jest widać, że robił to czołem." - Alek - 01-23-2008 Trafiłeś ![]() ![]() Ja zresztą też trafiłem - wiedziałem,że jeśli kiedykolwiek pojawię się w Twojej twórczości,to będzie to związane z tym ![]() - Sławek - 01-23-2008 bryce napisał(a):Codziennie na działce siedzę z nim na ławce,to jest kunsztowne :brawo: - bryce - 01-23-2008 Alek napisał(a):Ja zresztą też trafiłemTak, jednak to nie było trudne. Alek napisał(a):blizna u nasady nosa pozostanie ze mną już do końcaCzyż nie sympatyczna pamiątka po słuchaniu ze mną Kaczmarskiego ? - Alek - 01-23-2008 bryce napisał(a):Tak, jednak to nie było trudneNie było. Trudne by było za to znalezienie czego innego... Może to nawet dobrze o mnie świadczy ![]() bryce napisał(a):Czyż nie sympatyczna pamiątka po słuchaniu ze mną Kaczmarskiego ?Sympatyczna może nie, ale już się z nią oswoiłem i zawsze już chyba mi będzie przypominać Ciebie, Jaśka i Szymona ![]() ![]() |