Forum o Jacku Kaczmarskim
Prezentacja maturalna - Wersja do druku

+- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum)
+-- Dział: Różności (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Szkoła (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=23)
+--- Wątek: Prezentacja maturalna (/showthread.php?tid=5583)

Prezentacja maturalna - elthorn - 01-14-2008

Witam,
po wielu perypetiach dotarłem do tego momentu gdy zdaje się maturę (sukces prawda?;d). Od dzieciństwa interesuję się twórczością Jacka Kaczmarskiego więc postanowiłem wykorzystać prezentacje maturalną do pogłębienia wiedzy.
Tematem jaki wybrałem jest:
"Różne sposoby ujęcia rzeczywistości społeczno politycznej w twórczości Jacka Kaczmarskiego"

Przyznam się, że niezbyt wiem od czego zacząć. Nie mam pomysłu na kompozycje prezentacji,
i tu prośba do was o rzucenie jakiś pomysłów. wtedy ja będę mógł poczytać, popracować i gdy ukształtuje wizje to oczywiście zamieszczę tutaj byście mogli powiedzieć co sądzicie.

oczywiście nie chce byście odwalili prezentacje za mnie- proszę jedynie o nakierowanie na odpowiednią drogę Wink

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc Wink

- Zbigniew - 01-14-2008

Stary, to proste. Mówisz coś na wstępie o Kaczmarskim, później o jakiejś ironii i innych takich, na końcu jakieś wnioski... i to wszystko.

ps Bywałeś na pewnym forum pirotechnicznym?

- elthorn - 01-14-2008

a jakie wiersze najlepiej poruszyć by nie wyszło tego za dużo- tego się właśnie najbardziej boje że jak się zapędzę to i godzina nie starczy :|

forum.pirotechnika.one.pl ? od ładnych paru lat tam jestem Wink - na kilku innych też

- Zbigniew - 01-14-2008

elthorn napisał(a):od ładnych paru lat tam jestem
A, to dobrze mi sie skojarzyło Smile

Co do pracy - naprawdę, wybierz utwory które Ci najlepiej podchodzą, 3-4 wystarczy. I naucz się środków stylistycznych jakich Kaczmarski użwał, zapewne o to zapytają.

- basik - 01-15-2008

Zwróciłabym np. uwagę na ukazanie rzeczyiwstości "pod przykrywką" np. historyczną (można wymyślic więcej sposobów ukazania metaforycznego) i skontrastowała z opisem dosłownym. Ale to taka moja koncepcja (bo jakąś trzeba mieć Smile) ).

- sfonek - 01-16-2008

basik napisał(a):ukazanie rzeczyiwstości "pod przykrywką" np. historyczną
Też bym szedł w tym kierunku. Szczególnie, że Kaczmarski pisząc o historii porusza niezliczoną ilość tematów i w różne sposoby ujmuje rzeczywistość, jak masz w temacie, co wg mnie urządza Cię w znaczący sposób. Masz duże pole do popisu, chociaż wiem, że tak naprawdę nie jest łatwo, przecież sam przeżywam to samo ;p.

- tmach - 01-16-2008

Ale nie należy zapominać np o Świadectwie , gdzie opisany jest stan faktyczny stanu wojennego.

- elthorn - 01-26-2008

tak sobie myślę, że świadectwo bardzo pasuje jako przykład dosłownego ukazania sytuacji tak jak ją widzieli ludzie,

co sadzicie by użyć "Rejtan czyli portret ambasadora" jako sposób ukazania rzeczywistości niechcianej i tuszowanej przez władze rosyjskie ?

jakie inne utwory warto użyć?

- elthorn - 05-30-2008

Dzięki za pomoc, wyszło mi całkiem nieźle.
Dla osób które chciały by robić podobny temat takie małe ostrzeżenie, warto go zawęzić, bo jest baaaardzo szeroki. Ciężko wyrobić się w czasie.
Jeżeli kogoś przypadkiem interesuje to wrzucam moją bibliografie i konspekt,
pozdrawiam
Cytat:I Literatura Podmiotu

Powrót sentymentalnej Panny „S”, Robinson Cruzoe, Wojna postu z karnawałem, Przejście Polaków przez Morze Czerwone[W:] Kaczmarski Jacek, A śpiewak także był sam, Oficyna Wydawnicza Volumen , Warszawa 1998.

Redakcja pod nadzorem O. Augustyna Jankowskiego OSB, Pismo święte Starego i Nowego Testamentu, Wydawnictwo Pallottinum, Poznań- Warszawa 1971, Księga Wyjścia 14, 10-31

Defoe Daniel, Robinson Cruzoe, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 2002,
s. 94-98; 270-272

Bruegel Paweł, Wojna karnawału z postem [W:] Bianco David, Klasycy sztuki Bruegel, wydawnictwo HPS Rzeczpospolita 2006, s. 46-47

II Literatura przedmiotu:

Cieński M., Oświecenie, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 1999, s. 36-37

Świderkówna Anna, Rozmowy o Biblii, Wydawnictwo PWN 2004. s.91-95

Bianco David, Klasycy sztuki Bruegel, Wydawnictwo HPS Rzeczpospolita 2006, s. 44-49

Klimowicz Mieczysław, Oświecenie, Wydawnictwo Naukowe PWN 2002, s 18-22

III Ramowy plan wypowiedzi

1. Twórczość Jacka Kaczmarskiego jako spojrzenie na społeczno polityczną rzeczywistość. Krytyka przywar ludzkich.

2. Argumenty:
- Rzeczywistość lat 80 tych, a film Andrzeja Wajdy. Obraz ukazany w wierszu Świadectwo
-Walka o demokrację porównana do Biblijnej Ziemi Obiecanej
-Różne zachowania społeczne. Porównanie Wojny postu z karnawałem i obrazu Pietera Bruegela (starszego) pt. Wojna karnawału z postem
-Samotność człowieka współczesnego i oświeceniowy homo viator
-Poetyka i tworzywo języka Kaczmarskiego w tekście Powrót sentymentalnej Panny „S”
(odniesienie do piosenki Jana Krzysztofa Kellusa pt. Sentymentalna panna S )

3. Wnioski
Teksty Jacka Kaczmarskiego są odzwierciedleniem współczesnej rzeczywistości. Twórczość poety nawiązuje do różnych tekstów kultury, co pokazuje, że problemy które dotyczą współczesnej Polski i świata były obecne w poprzednich epokach.