V Nadzieja 1-2 VIII 2008 - Wersja do druku +- Forum o Jacku Kaczmarskim (https://kaczmarski.art.pl/forum) +-- Dział: Jacek Kaczmarski (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Koncerty (https://kaczmarski.art.pl/forum/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: V Nadzieja 1-2 VIII 2008 (/showthread.php?tid=5445) |
V Nadzieja 1-2 VIII 2008 - Andrzej J. - 12-03-2007 Za stroną Fundacji: V edycja „Nadziei”... Znany jest już termin i miejsce V edycji „Nadziei”. Festiwal odbędzie się w dniach 1–2 sierpnia 2008 roku, w hali „Łuczniczka” przy ul. Łopuskiego. Podajemy tę informację już teraz, by było można tak sobie zaplanować urlop bądź wakacje aby właśnie w tym terminie móc przybyć do Kołobrzegu i wziąć udział w festiwalu. Dla miłośników piłki nożnej jakże ważna wiadomość: mecz pomiędzy drużyną Fundacji a Kuglarzami odbędzie się na tym samym boisku co ostatnio, 2 sierpnia 2008 roku o godzinie 12.00. - Zbigniew - 12-04-2007 gosiafar napisał(a):"ludzkiej"Nie jestem człowiekiem? - Bździech - 12-05-2007 Troche szkoda tego klimatu znad morza, ale rozumiem decyzję: wiatr, nieprzewidywalna pogoda i problemy ze skupieniem publiczności. Termin festiwalu nie wiem czemu zawsze był ustalany w konflikcie z woodstockiem (na który z tego powodu nigdy nie pojechałem i już nie pojade :' ) Aha, tak na wszelki wypadek - chodzi o tą samą halę co w tym roku? Zastanawiam się też, dlaczego impreza organizowana jest hen hen daleko w kilkutysięcznym kurorcie w rogu mapy Polski, skoro w Krakowie, Warszawie czy Gdańsku możnaby zebrać kilkukrotnie większą widownię - nie widzę w tym sensu zwłaszcza, że koncert odbywa się i tak w zamkniętej sali. No, chyba że chodzi o selekcję najwytrwalszych kaczmarofilów z całego kraju - jodynka - 12-06-2007 Bździech napisał(a):Zastanawiam się też, dlaczego impreza organizowana jest hen hen daleko w kilkutysięcznym kurorcie w rogu mapy Polski, skoro w Krakowie, Warszawie czy Gdańsku możnaby zebrać kilkukrotnie większą widownięa ja to widzę tak: -Coma - główny organizator jest z Kołobrzegu i chce ten festiwal robić. W dużym mieście musiałby się taki Coma znaleźć -festiwal jest latem, a Kołobrzeg nad morzem - więc można sobie ładnie z urlopem i wypoczynkiem połączyć, powdychać jodu itd -dla mnie idea nie-robienia festiwalu w wielkim mieście jest piękna - cały rok akademicki siędzę w dużym mieście i mam go dość we wakacje -poza tym Kołobrzeg musi się wykaraskać z piętna festiwalu piosenki żołnierskiej Re: V Nadzieja 1-2 VIII 2008 - Tomasz Dzioch - 12-10-2007 Andrzej J. napisał(a):(...) w hali „Łuczniczka” przy ul. Łopuskiego.To straszne. Festiwal na plaży był czymś niepowtarzalnym. Moim skromnym zdaniem hala zabija klimat tej imprezy. Andrzej J. napisał(a):Dla miłośników piłki nożnej jakże ważna wiadomość: mecz pomiędzy drużyną Fundacji a Kuglarzami odbędzie się na tym samym boisku co ostatnio, 2 sierpnia 2008 roku o godzinie 12.00.Fajnie, ale tym razem będę grał na pozycji fotoreportera. - karczemnik - 12-11-2007 Na stronie fundacji <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fundacja-kaczmarski.org/index.php?tresc=nadzieja">http://www.fundacja-kaczmarski.org/inde ... c=nadzieja</a><!-- m --> są już podanie pierwsi uczestnicy przyszłorocznej Nadziei. - OLI - 05-25-2008 Ze strony Fundacji(nie wiem czy było już podawane na forum, bo ostatnimi czasy go nie czytam): Wzorem lat ubiegłych zarezerwowaliśmy noclegi w internacie Zespołu Szkół im. H. Sienkiewicza, ul. 1 Maja 47. Cena za nocleg od osoby (za dobę) 22 zł. Wszyscy chętni rezerwacją miejsc proszeni są o mail na adres: <!-- e --><a href="mailto:fundacja.jk@interia.pl">fundacja.jk@interia.pl</a><!-- e --> w terminie do 30 czerwca br. Prosimy o po- danie terminu rezerwacji, nazwiska i imienia oraz numeru tel. kontaktowego. Termin, więc jest już nieco bliski. Mam też parę pytań dotyczących festiwalu.(choć głównie, co do meczu) Czy ktoś wie, kto wykona Złoty Program? Czy ktoś się pisze na zagranie w bramce drużyny Kuglarzy? Czy będziemy mieli naszych dotychczasowych zawodników? Ktoś wypada, ktoś nowy zgłasza akces do gry? Koszulki te same, co rok temu, bo dały radę i do teraz z dumą noszę mój trykot Pozdrawiam - ann - 05-25-2008 Na prośbę lodbroka - o koszulkach, meczu itp (czyli wszystko, co nie wiąże się bezpośrednio z koncertami tutaj - lodbrok - 05-25-2008 Bardzo dziękuję - Bździech - 05-27-2008 To ja wykorzystam ten temat, żeby spytać kto jest odpowiedzialny za genialny pomysł robienia Festiwalu dokładnie wtedy kiedy miejsce ma Woodstock?? - Zbrozło - 05-27-2008 Bździech napisał(a):To ja wykorzystam ten temat, żeby spytać kto jest odpowiedzialny za genialny pomysł robienia Festiwalu dokładnie wtedy kiedy miejsce ma Woodstock??Właśnie, kto organizuje ten cholerny Woodstock? - Simon - 05-27-2008 Zbrozło napisał(a):Właśnie, kto organizuje ten cholerny Woodstock?Nie rozumiem w czym problem. W jaki sposób jakiś Woodstock może konkurować z "Nadzieją"? Prawdziwy kaczmarofil chyba nie ma żadnego dylematu. - scarlett - 05-27-2008 Zbrozło napisał(a):Właśnie, kto organizuje ten cholerny Woodstock?Jurek Owsiak. Z tego co się orientuje, od zawsze w tym samym terminie. ) Mało by brakowało, a nawet nasza Kłapo wybrała by Woodstok. No, ale mój dar przekonywania w połączeniu z Bydgoską imprezą zrobiły swoje. Ja na Woodstoku nigdy nie byłam i jakoś mnie nie ciągnie (no może poza "wioską bębniarską"). Dla mnie wybór jest oczywisty. : - kłapo - 05-27-2008 Zbrozło napisał(a):Dokładnie - niech się przystosują oni Co tam - festiwal oblegany przez kilkaset tysięcy ludzi.Bździech napisał(a):To ja wykorzystam ten temat, żeby spytać kto jest odpowiedzialny za genialny pomysł robienia Festiwalu dokładnie wtedy kiedy miejsce ma Woodstock??Właśnie, kto organizuje ten cholerny Woodstock? - Zbrozło - 05-27-2008 Simon napisał(a):W jaki sposób jakiś Woodstock może konkurować z "Nadzieją"?Święta prawda! Chociaż Bździech ma chyba jednak dylemat - ann - 05-27-2008 Temat "Woodstock i jego termin" uważam za zamknięty ) - scarlett - 05-27-2008 A może by go wydzielić do HP? To nawet ciekawe. - kłapo - 05-27-2008 Simon napisał(a):Nie rozumiem w czym problem.Stąd też wybrałam Jednak tak czy siak - problemu by nie było również wtedy, gdyby terminy się na siebie nie nakładały*. I kto chciałby - mógłby pojechać tu i tu. *Większe i mniejsze festiwale "muzyczne" raczej nie kolidują z innym - Heineken, Węgorzewo, Ostróda, Woodstock, Etnofest etc - każdy w innym terminie. [ Dodano: 28 Maj 2008, 15:58 ] Fundacja im. JK napisał(a):Fundacja im. Jacka Kaczmarskiego — organizator Festiwalu Piosenki Poetyckiej im. Jacka Kaczmarskiego „Nadzieja” — pragnie zakomunikować, że do 1 czerwca 2008 roku wykonawcy chcący wziąć udział w konkursie głównym V edycji Festiwalu, który odbę- dzie się 1 sierpnia br. w Kołobrzegu, proszeni są o nadsyłanie płyt CD z nagranymi dwiema piosenkami.Czasu już niewiele - ktoś z forumowiczów się zgłosił/ma jeszcze zamiar ? - Marcin Brood K. - 06-18-2008 A ja się bardzo cieszę z faktu że po raz pierwszy "Nadzieja" nie koliduje z Castle Party w Bolkowie, gdzie nie byłem od czasu gdy zaczęły się Kołobrzegi, a tym razem sobie nie odmówię! 15 VII - Ministry w Warszawie, 25 -27 VII Castle Party, 1 VIII Kołobrzeg, czyli Broda ma plany ambitne i świetliste.. - gosiafar - 06-18-2008 Marcin Brood K. napisał(a):a tym razem sobie nie odmówię! 15 VII - Ministry w Warszawie, 25 -27 VII Castle Party, 1 VIII Kołobrzeg, czyli Broda ma plany ambitne i świetliste..A w Bieszczadach nic ciekawego nie ma? Jak już, to już! Ale zamiast Castle Party ja wybrała bym to: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.borowice.pl/pl/41.html">http://www.borowice.pl/pl/41.html</a><!-- m --> Mam tylko nadzieję, że bez przeszkód dotrzesz na "Nadzieję"! - sweter - 06-20-2008 a czy tam w Borowicach jest jakis festiwal? czy tylko koncerty? przeczytalem ze "scena wolna od 24" [ Dodano: 20 Czerwiec 2008, 15:50 ] mam jeszcze pytanko: czy juz wiadomo kto wystapi na tegorocznej Nadzieji? - gosiafar - 06-20-2008 sweter napisał(a):a czy tam w Borowicach jest jakis festiwal? czy tylko koncerty? przeczytalem ze "scena wolna od 24"Z tego, co udało mi się zaobserwować - formuła się zmienia, dlatego musisz poczytać na stronie. Wiem, że bywało tak i tak. I też nie do końca wiem, o co chodzi, bo zwykle impreza trwała dwa dni, a tu wygląda na jednodniową! Ale zawsze wybrać się warto, bo atmosfera jest niepowtarzalna! Scena, łąka i mnóstwo "koczujących" na niej osób od początku do końca imprezy. Mimo tak licznego zgromadzenia młodzieży i wielu punktów gastronomicznych, także z piwem - żadnych burd czy ekscesów. A przy okazji stoiska z płytami i książkami. Tuż obok pole namiotowe, gdzie można przenocować. Warto! A co do "Nadziei" - no, właśnie, przyznać się! Kto bierze udział w konkursie? - sweter - 06-20-2008 w kazdym badz razie ja na pewno bede w Grochowicach na Stachuriadzie. Z tego co czytalem o poprzednich edycjach jest podobnie do tego mowisz. Dzisiaj w "Rzepie" wyszedl taki wakacyjny dodatek z imprezami wakacyjnymi z calej Polski i sie zszokowalem - ani slowa o Nadzieji. takie nasze niszo-bytowanie..)) - Kuba Mędrzycki - 06-20-2008 A wiadomo już coś więcej na temat wyników tego plebiscytu na 'Złoty program'? - Niktważny - 06-20-2008 Kuba Mędrzycki napisał(a):A wiadomo już coś więcej na temat wyników tego plebiscytu na 'Złoty program'?Wiadomo "coś" chyba już od kwietnia 2008, kiedy to zakończyć się miało głosowanie. Osoby zliczające głosy pewnie wiedzą wszystko. Muszą wiedzieć choćby dlatego, ze zespół mający wykonać "Złoty program" musi mieć czas na przygotowanie materiału. Jednocześnie - o czym chyba Kubo świetnie wiesz - regulamin konkursu mówi, ze żadne wyniki nie będą ogłaszane oficjalnie aż do dnia, w którym program zostanie zaprezentowany publiczności. Z drugiej strony, Kubo, mam wrażenie, ze pewne szczegóły na temat konkursu chyba jednak znasz, skoro niedawno twierdziłeś, iż jestem niezwykle rozżalony faktem, że to nie TŁCH wykona "Złoty program". Wiesz, zdaje się wiecej nż wielu z nas, choćby przez to, że wiesz, kto na pewno tego programu nie zagra. Zresztą masz rację - TŁCH nie było i pewnie nie będzie juz brane pod uwagę przez organizatorów Festiwalu - czemu zresztą nie można się dziwić Sam nie brałem udziału w głosowaniu. Musiałbym głosować na "Stajenkę" - a to jest progam, który, moim zdaniem, nie powinien być wykonywany w atmoswerze innej, niż świąteczna, czy okołoświąteczna. Poza tym uważam, ze jednak zespół wykonujący program winien być wskazany przed głosowaniem, bo ułatwiałoby to dokonanie wyboru. Nie wszystko jest dla wszystkich, nie każda piosenka równie dobrze brzmi w wykonaniu każdego artysty. Np. gdybym miał pewność, że grupą wytypowaną do zagrania "Złotego programu" byłby Kwartet Pro Forma, zagłosowałbym na "Wojnę postu z karnawałem" albo "Muzeum" - uważam, ze ten repretuar świetnie pasuje do Poznaniaków. Gdybym wiedział, że Gredler będzie wykonawcą, zagłosowałbym na "Mimochodem" albo "Dwie skały" - refleksyjna, późna twórczość Kaczmara świetnie współgra z mozliwościami wokalnymi i gitarowymi Przemka. Mateusza Nagórskiego zaś posłuchałbym z chęcią w "Sarmatii". Natomiast nie chciałbym słuchac jakiegokolwiek programu w wykonaniu np. Czyżykiewicza z Tabęckim a przecież pewności nie mam, że to właśnie oni nie będą grali . Krótko mówiać, skoro nie mogę głosować na mój ulubiony program z racji okoliczności, w jakich miałby być wykonany, głosowałbym na taki cykl piosenek, którego najchętniej posłuchałbym w wykonaniu danego artysty. Ale, skoro nie wiem, kto tym artystą będzie, nie głosowałem wcale. - Kuba Mędrzycki - 06-20-2008 Paweł Konopacki napisał(a):Jednocześnie - o czym chyba Kubo świetnie wiesz - regulamin konkursu mówi, ze żadne wyniki nie będą ogłaszane oficjalnie aż do dnia, w którym program zostanie zaprezentowany publiczności.Szczerze powiedziawszy, nie wczytywałem się w regulamin. Paweł Konopacki napisał(a):Z drugiej strony, Kubo, mam wrażenie, ze pewne szczegóły na temat konkursu chyba jednak znasz, skoro niedawno twierdziłeś, iż jestem niezwykle rozżalony faktem, że to nie TŁCH wykona "Złoty program". Wiesz, zdaje się wiecej nż wielu z nas, choćby przez to, że wiesz, kto na pewno tego programu nie zagra. Zresztą masz rację - TŁCH nie było i pewnie nie będzie juz brane pod uwagę przez organizatorów Festiwalu - czemu zresztą nie można się dziwićNo więc właśnie tymi przesłankami kierowałem się formułując moją przytoczoną przez Ciebie wypowiedź sprzed kilku miesięcy. Pytałem z czystej i szczerej ciekawości, gdyż żadne szczegóły nie są mi znane. Wbrew temu co może Ci się Pawle wydawać, sprawy forumowo-festiwalowo-epigońskie, snu z powiek mi nie spędzają. Paweł Konopacki napisał(a):Natomiast nie chciałbym słuchac jakiegokolwiek programu w wykonaniu np. Czyżykiewicza z TabęckimNie pozostaje mi nic innego jak pojateżować. - Niktważny - 06-20-2008 Kuba Mędrzycki napisał(a):Pytałem z czystej i szczerej ciekawości, gdyż żadne szczegóły nie są mi znane. Wbrew temu co może Ci się Pawle wydawać, sprawy forumowo-festiwalowo-epigońskie, snu z powiek mi nie spędzają.Znaczy się, jednego możemy być pewni, że Ty z zespołem "Złotego programu" nie wykonasz? Wierz mi, lub nie, ale w sumie szkoda, bo uważam, ze Ty, Łukasz i Michał bylibyście zdecodowanie bardziej na miejscu, niż np. Tabęcki, Bończyk i Czyżykiewicz. Gdybym wiedział, ze to Wy zagracie koncert, zagłosowałbym. Nie mam pewności na co, bo trochę słabo znam Wasze dokonania, ale myślę, że np. "Mury" albo "Krzyk"? Pewnie wybrałbym coś z wcześniejszego okresu twórczości Kaczmara. - Zbrozło - 06-20-2008 Paweł Konopacki napisał(a):Nie mam pewności na co, bo trochę słabo znam Wasze dokonania, ale myślę, że np. "Mury" albo "Krzyk"? Pewnie wybrałbym coś z wcześniejszego okresu twórczości Kaczmara.Polecam Wojnę Postu z Karnawałem w wyk. Tria Skarżysko-Bielsko-Zielonkowskiego. - Niktważny - 06-20-2008 Zbrozło napisał(a):Polecam Wojnę Postu z Karnawałem w wyk. Tria Skarżysko-Bielsko-Zielonkowskiego.Z chęcią posłucham, choć - powiem wprost - nie wiedziałem do tej chwili, że TSBZ ten program gra w całości. Sądziłem, że mają w repretuarze tylko wybrane utowry. - Zbrozło - 06-20-2008 Paweł Konopacki napisał(a):TSBZ ten program w całości. c? Skoro tak dobrze wykonują te 10 piosenek, to czemu by nie mieli wykonać innych dobrze? |